Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Mascarponesoftijs met granaatappelmelasse
Bas kookt uit zijn boek Vet.

Ingrediënten:
3 blaadjes gelatine
1 blikje gecondenseerde melk à 397 g
400 ml melk
1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
500 g mascarpone
4 ijshoorntjes (optioneel)
100 ml granaatappelmelasse (Midden-Oosterse supermarkt)
50 g groene pistachenootjes, fijngehakt

ook nodig:
spuitzak met 12 mm stervormige spuitmond

Leg de gelatine in een schaaltje met water en laat deze in 10 minuten zacht worden.
Verwarm in een steelpan de gecondenseerde melk met de gewone melk, vanillemerg en het vanillestokje. Het mengsel hoeft niet te koken, maar de damp moet er wel vanaf komen (zo’n 80 °C.) Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer door het melkmengsel tot de gelatine is opgelost. Laat het iets afkoelen.

Roer in een grote kom de mascarpone al wat losser met een mixer. Vis het vanillestokje uit het melkmengsel. Giet het afgekoelde melkmengsel (je moet inmiddels je vinger er zonder ‘m te verbranden in kunnen steken) erop en klop op hoge snelheid door. Zodra het mengsel egaal en luchtig is, schep je het in een grote plastic bak die ‘t liefst niet heel diep is. Laat het mengsel in 4 uur bijna bevriezen in de diepvries. Neem daarna uit de vriezer en kerf er tot op de bodem kruislings lijnen in zodat je een rasterwerk krijgt. Laat 1 nacht helemaal bevriezen. Haal het ijs uit de bak en doe de blokjes in een keukenmachine of in de hakmolen van je staafmixer (voor kleine porties). Blend in 2 minuten helemaal door tot het de structuur heeft van softijs. Doe de spuitmond voorin de spuitzak en schep het ijs daarin. Knip het puntje van de spuitzak en spuit het ijs in hoorntjes of voorgevroren schaaltjes. Schenk er een beetje zoetzure granaatappelmelasse overheen en bestrooi met de fijngehakte pistachenootjes. Eet direct.

Het boek Vet van Bas Robben bestel je hier.

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.