Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Amandel speculaastaart
De Hollandse klassieker als heerlijke taart!

Ingrediënten
55 g geschaafde amandelen

Deeg
110 g zachte boter
150 g lichtbruine basterdsuiker
50 ml karnemelk
150 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
100 g amandelmeel
4 tl bakpoeder
Rasp van ½ limoen
4 tl gemalen kaneel
2 tl nootmuskaat
2 tl gemalen kruidnagel
2 tl gemalen gember
½ tl gemalen witte peper

Vulling
200 g mascarpone
250 ml slagroom
25 g suiker
Sap van ½ limoen, rasp van 2 limoenen + 1 limoen in plakjes, voor erop

Bereiding

Deeg
De boter, suiker en ¼ tl zout in een kom en klop romig met de mixer. Voeg melk, bloem, amandelmeel, bakpoeder, rasp en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in plasticfolie minstens 30 minuten, maar het liefste een hele nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkeld.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een of twee platen met bakpapier.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en druk ze uit tot mooie platte schijven. Leg telkens een stuk deeg tussen 2 stukken plasticfolie en rol ze uit tot dunne cirkels van 20 cm. Snijd eventueel rond bij en gebruik de afsnijdsels later voor extra koekjes of versiering. Laat het deeg in de koelkast weer 30 min opstijven.
Trek het bovenste stukje plasticfolie van het deeg af en leg het deeg met de foliekant naar boven op de bakplaten. Trek dit folie er ook voorzichtig vanaf.
Besprenkel elke cirkel met een kwart van de amandelen en bak ze (in delen) in 25-30 minuten gaar. Laat de cirkels op de bakplaat helemaal afkoelen.

Vulling
Klop de mascarpone met de slagroom, de suiker en het limoensap en de -rasp luchtig. Leg een cirkel op een mooie schaal en verdeel een derde van de room er over. Herhaal dit nog 2 keer en dek af met de laatste cirkel. Garneer met de limoenplakjes.

Dit recept komt uit delicious. Hét zoetboek!. Het boek kun je hier bestellen.

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.