Aspergemaaltijdsalade met pancetta

Janneke Philippi staat in de keuken! Janneke heeft al zeven kookboeken op haar naam staan en schrijft al meer dan twaalf jaar recepten voor verschillende tijdschriften. Vandaag maakt ze er een feestje van in de Koffietijdkeuken met een heerlijke maaltijdsalade met pancetta, asperges en ricotta.

Ingrediënten:

2 el olijfolie, om te bakken
50 g pancetta
500 g groene asperges
200 g tros-kerstomaatjes
1 citroen, schoongeboend
1 teen knoflook, geperst
1 tl kappertjes, grof gehakt
4 el olijfolie extra vierge
1 rode ui, in halve ringen
50 g rucola
125 g ricotta
Desembrood, voor erbij

Bereiding:

  • Verhit in een koekenpan de olijfolie.
  • Bak de pancetta aan beide kanten goudbruin en krokant.
  • Breek of snijd intussen het houtachtige uiteinde van de asperges.
  • Neem de pancetta uit de pan en leg op een bord.
  • Leg de asperges in het bakvet en bak ze, afhankelijk van de dikte, in 5-6 min. beetgaar.
  • Halveer intussen de tomaatjes.
  • Rasp de gele schil van de citroen en halveer de vrucht.
  • Meng de citroenrasp, de knoflook en de kappertjes door de extra vierge olijfolie.
  • Leg de asperges op 2 borden.
  • Verdeel er de uiringen en de rucola over. Maak de salades af met de ricotta, de pancetta en de tomaatjes.
  • Besprenkel met de citroen-kappertjesolie en bestrooi met peper naar smaak.
  • Knijp de citroen boven de salade uit. Lekker met knapperig desembrood.