Pijnlijke zweertjes in de mond

Knipsel_multiBijna iedereen kent het wel, een irriterend, trekkerig zweertje op je mondslijmvlies of tandvlees. Hoe je eraan komt weet je niet, je weet alleen dat het pijnlijk is en dat je er zo snel mogelijk weer van af wilt zijn. We praten er vandaag over met Hetty!

Wat zijn blaasjes?
Meestal gaat het hierbij om aften. Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond met een doorsnede van zo’n vier millimeter, maar kunnen aanvoelen als een bult. Vaak zijn de plekjes grijswit of gelig met een rode, ontstoken rand. Maar bovenal zijn ze ontzettend pijnlijk. Aften ontstaan vaak vanuit kleine blaasjes of vanuit een beschadiging of wondje in de mond. Een op de vijf volwassenen heeft er wel eens last van.

Hoe krijg je aften?
Meestal is de oorzaak onbekend. Stress en een verminderde weerstand lijken een rol te spelen. Net als ziekte, medicijngebruik, roken en hormonale veranderingen bijvoorbeeld. Wat deze factoren gemeen hebben is dat ze je mondflora uit balans kunnen brengen. Ongunstige bacteriën kunnen dan de overhand krijgen. Wanneer je dan je mondslijmvlies licht beschadigt – en dat gebeurt al snel door bijvoorbeeld op je wang te bijten, uit te schieten bij het tandenpoetsen, door scherpe randjes aan een beugel, kunstgebit of gebitsbeschermer of door te hard en te heet eten – dan kan er een aft veroorzaakt worden. Vermoedelijk zijn erfelijke factoren ook van invloed op het krijgen van aften.

Wat kun je doen tegen aften?
Aften verdwijnen in principe vanzelf na 1 à 2 weken. In de tussentijd is het belangrijk om goed op je weerstand te letten – door onder andere gezond te eten en voldoende rust te nemen – en zoveel mogelijk van de zweertjes af te blijven. Let er op dat je je mondslijmvlies niet verder beschadigt en irriteert. Om de klachten te verlichten kun je Multi-Oral gel gebruiken. Deze natuurlijke gel vormt een onzichtbaar laagje over de pijnlijke plekjes en verzacht en verlicht de pijn snel. Bovendien optimaliseert het de mondflora en bevordert daardoor de natuurlijke genezing van beschadigd weefsel.

Meer weten? Klik hier!