Cordaid in Aleppo

We hebben er in Koffietijd al vaker aandacht aan besteed: de burgeroorlog in Syrië. Na zeven jaar is het einde nog steeds niet in zicht. Er is nog altijd een schrijnende situatie, want miljoenen mensen leven voortdurend in angst en in de steden is er sprake van een hongerwinter. Annelies van hulporganisatie Cordaid komt ons vandaag bijpraten over de situatie in Aleppo. 

Crisis
Vijf jaar lang oorlog heeft de Syrische economie, de infrastructuur en de arbeidsmarkt grotendeels verwoest. De lokale voedselproductie is ingestort en prijzen van basisvoedsel schieten de hoogte in. In steden als Aleppo is de strijd om voedsel en inkomen groter dan op het platteland. Om met de crisis om te gaan, eten families vaak nog maar één maaltijd per dag, nemen ze gevaarlijke (bij)banen en sturen ze zelfs hun kinderen de straat op om te bedelen of kinderarbeid te verrichten.

Cordaid
Om iets van het lijden te verlichten, verzorgt Cordaid gaarkeukens in Aleppo waar zo’n achtduizend warme maaltijden per dag worden bereid. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kunnen deze gaarkeukens worden opgezet. Het voedsel gaat naar stadsbewoners die het extra zwaar hebben: ontheemden, weduwen, mensen met een handicap en gezinnen met veel kinderen. Alle maaltijden bevatten vlees, verse groenten en andere voedselrijke ingrediënten. Het werk in de gaarkeukens is erg zwaar, maar ook ontzettend dankbaar. Een man die een maaltijd kreeg zei eens: “dit is de eerste keer in drie jaar dat mijn kinderen vlees eten”.

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG