Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Dashi soep
uit de Japanse keuken

De hele week kookt Lisette Kreischer, samen met Maartje Borst, uit haar kookboek The Plant Pharmacy, een spirituele apotheek in de vorm van een kookboek.

Ingrediënten:

sesamolie
1 ui, gepeld en grof gehakt
2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1 kleine wortel, gewassen en in blokjes van ca. 1 cm gesneden
½ prei, in ringetjes gesneden
1 l water
20 g gedroogde shiitakes
10 g gedroogde kombu
2½ el donkere miso
1½ el mirin shoyu naar smaak
2 el gojibessen Extra
½ el sesamzaad
2 el cashewnoten, grof gehakt
½ el gedroogd-zeewiermix, bijvoorbeeld persil de la mer
1 bosuitje, gewassen en in ringetjes gesneden

Bereiding:
Verhit een laagje sesamolie in een pan en fruit hierin de ui in ongeveer 5 minuten goudbruin. Voeg vervolgens de gember, knoflook, wortel en prei toe. Bak het geheel ongeveer 5 minuten. Voeg 1 liter water en de shiitakes toe en laat alles ongeveer 30 minuten op laag vuur pruttelen met het deksel half op de pan. Voeg na 30 minuten de kombu toe en laat nogmaals 30 minuten pruttelen.   Zet het vuur uit. Verwijder de kombu (die kan bij het gft). Mix een paar eetlepels hete soep met de miso. Doe dit papje bij de soep. Roer nu de mirin en een klein scheutje shoyu of tamari erdoor. Let op, shoyu heeft een sterke smaak, dus doe dit gedoseerd en proef goed.  Roer door en voeg de gojibessen toe. Laat nu even staan, zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken, de gojibessen zacht kunnen worden en de soep wat kan afkoelen. Rooster ondertussen het sesamzaad met de cashewnoten in een droge koekenpan. Zet het vuur uit zodra ze verkleuren en meng ze vervolgens met de zeewiermix. Serveer de soep met de zeewier-notenmix en maak af met de ringetjes bosui.

Het kookboek kun je hier bestellen.

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.