Varkenshaasjes met huisgemaakte friet en baconnaise

Varkenshaasjes met huisgemaakte friet en baconnaise

Geef jouw stem!

Menugang: Hoofdgerecht |  Keuken: Hollands |  Bereidingstijd: Langer dan 2 uur |  Aantal personen: 4

Wie is er nu niet gek op huisgemaakte friet? Niet voor niets is dit het lievelingsgerecht van Gert-Jan Segers. Caspar maakt het extra lekker met baconnaise…

Heb jij dit gerecht van Caspar gemaakt? Gebruik #KokenMetCaspar op Instagram! Meer gerechten met huisgemaakte friet? Klik hier. Alle andere recepten van Caspar vind je hier.

Ingrediënten

4 mooie varkenshaasjes van ongeveer 175 gram
2 el roomboter
1 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesneden
2 tl paprikapoeder
250 g champignons, in plakjes
1 el mosterd
1 el tomatenpuree
2 el bloem
sap van ½ citroen
200 ml bouillon
25 ml wodka
100 ml zure room
Zout en peper
verse peterselie om te garneren


Friet
1,5 kg aardappelen, tussen kruimig en vastkokend in (goede aardappelen zijn: Bintje, Charlotte, Donald, Elba, Primera, Sante , Agria en Victoria)
ruim olie om in te frituren (liefst arachideolie)


Voor de baconnaise
5 plakken gerookt ontbijtspek
2 eidooiers
1 flinke theelepel dijonmosterd
1 tl worcestersaus
5 el witte wijnazijn
klein beetje citroensap
snuf zout
snuf peper
300 ml zonnebloemolie

Bereidingswijze

  • Bestrooi de varkenshazen met zout en peper.

  • Braad ze in 2 minuten op middelhoog vuur aan alle kanten bruin in wat olijfolie en 1 eetlepel boter.
  • Haal dan snel uit de pan en pak in met aluminiumfolie. Laat rusten.

  • Verwarm de resterende eetlepel roomboter in de pan van de varkenshazen. Voeg de ui en knoflook toe en fruit tot ze glazig zijn.
  • Voeg het paprikapoeder toe en bak 1 minuut mee
  • Doe de champignons erbij en bak deze flink mee.
  • Doe de mosterd en tomatenpuree erbij en verwarm nog 1 minuut door.
  • Voeg de bloem toe en bak 1 minuut mee, tot deze gaar is.
  • Blus af met het citroensap en de helft van de bouillon en laat even indikken op een laag vuur.
  • Voeg eventueel nog wat bouillon toe, maar zorg dat de saus niet te dun wordt. Doe de wodka en zure room er op het laatst bij en roer tot een gladde saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de saus over de gesneden varkenshaasjes.


    Friet

  • Schil de aardappelen en snijd ze in dikke frieten.
  • Leg deze 15 minuten in koud water.
  • Spoel grondig af dep goed droog.
  • Zorg ervoor dat de frieten op kamertemperatuur zijn voordat je ze bakt.
  • Bak de frieten voor in de frituur op 150 graden. Ze zijn hierna wel zacht van binnen, maar nog niet krokant en bruin.
  • Verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet in de vriezer en laat de friet twee uur goed koelen.
  • Zet de frituur op 180 graden en bak de friet in kleine porties krokant en goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout.


    Baconnaise

  • Verhit een koekenpan en bak hierin de plakken spek goed knapperig.
  • Haal ze uit de pan, laat ze heel even afkoelen en snijd (of vijzel) de plakken heel fijn.
  • Meet het overgebleven vet uit de pan af in een maatbeker. Vul dit met de zonnebloemolie aan tot 300 mililiter.
  • Doe de eidooiers, mosterd, worcestersaus, witte wijnazijn, citroensap, het zout en de peper erbij.
  • Zet de staafmixer onderin de maatbeker en laat even draaien. Trek hem dan langzaam naar boven en stop als de mayonaise dik is.

Gerelateerde recepten

koffietijd_439x153kopiekopie
bankgiroloterij banner januari 2017
V346_koffietijd_439x153 Uc1

Zoek een uitzending

Sorteer op programma fragment

Terug naar boven