Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Gado gado
Een lekkere Indonesische salade met tofu

Voor 4 personen

Ingrediënten
400 gram nieuwe aardappeltjes
300 gram sperziebonen
2 pakjes mini worteltjes
4 grote eieren
400 gram tofu
Sesamolie
½ Chinese kool
2 rijpe tomaten
1 handvol radijsjes
½ komkommer
2 handenvol taugé
½ bosje verse koriander (15 gram)

Voor de saus
1 teen knoflook
50 gram palmsuiker
120 gram pindakaas, met stukjes
1-2 verse rode Spaanse pepers
Sap van 2 limoenen
2 tl vissaus
1 el zoutarme sojasaus
1 el zoete ketjap
1 el tamarindepasta  

Optioneel:
kroepoek
1 vers rawitpepertje
limoen partjes voor meer frisheid en decoratie  

Bereiding
Begin met het maken de salade. Zet een pan met water en zout op het vuur en schrob ondertussen de aardappels schoon. Kook ze daarna gedurende 15 minuten tot de gaar zijn en snijd ze dan doormidden.
Kook de eieren in 6 minuten tot ze zachtgekookt zijn (of langer als je meer van hardgekookte eieren houdt).
Snijd de tofu in blokjes van 2½ cm, bak ze ongeveer 15 minuten in een scheutje sesamolie tot ze goudbruin zijn en strooi er een snufje zeezout op.
Blancheer de sperziebonen kort zodat ze hun bite behouden. Schil de mini worteltjes en laat dit straks 1 minuutje in kokend water rusten. Na die ene minuut moet je ze meteen weer afspoelen met koud water zodat ook de wortels hun bite behouden.
De Chinese kool kun je rauw serveren bij het gerecht, daarvoor moet je hem heel fijn snipperen. Als je hem liever kookt, op de traditionele manier, dan snijd je hem in 2cm brede reepjes, leg je de kool in een vergiet en giet je er heel langzaam een ketel kokend water over. Volgens onze kok London Loy is dit de perfecte manier om de kool zacht te maken zonder dat alle waardevolle voedingsstoffen verloren gaan.
Snijd de tomaten in partjes, de radijsjes in kwarten en de komkommer in plakjes. Strooi er een beetje zout overheen en zet weg tot gebruik.  

Om de saus te maken, pel je de knoflook en rasp je de palmsuiker (indien nodig). Deze doe je met de rest van de ingrediënten voor de saus in een blender en maal je fijn. Proef de saus en maak hem, indien nodig, op smaak met zout, peper en wat limoensap.

Schep de saus in kommetjes of diepe borden en maak hierboven op je salade op. Je kan  het ook andersom doen, maar op deze manier ziet je bord en net wat mooier uit. Anders verdwijnen alle mooie ingrediënten onder de saus.
Pluk wat korianderblaadjes en leg deze op je salade, voeg ook eventueel wat kroepoek toe en maak de gado gado af met een paar plakjes Spaanse peper als je wel van wat pit houdt.
Eet smakelijk!  

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.