Gevulde koolbladeren van Esther

Ingrediënten:

Voor de saus:

  • 1 kleine gele ui, gehakt
  • 750 g trostomaten, geroosterd en geprakt
  • 750 ml tomatensap
  • 2 el gehakte bladpeterselie

Voor de vulling:

  • 200 g kikkererwten, ongekookt of uit blik
  • 140 g bruine linzen
  • 400 g gemengde champignons
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 kleine gele ui, gehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • ½ bos bladpeterselie, gehakt
  • 1 el currypoeder
  • 2 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 groene kool

Bereiding:

  • Trek de grote bladeren van de kool af.
  • Kook deze 5 tot 10 minuten. Haal ze daarna met een tang uit het water en spoel ze af met koud water.
  • Laat de bladeren uitlekken en afkoelen. Snijd vervolgens de harde nerf eruit.
  • Snijd de tomaten in tweeën en besprenkel met olijfolie, zout en peper.
  • Zet ze 10 minuten in een hete oven, ongeveer 180 graden.
  • Prak ze en voeg de ui, het tomatensap, de peterselie en wat zout en peper toe. Zet even apart.
  • Kook de linzen en de kikkererwten. Als deze zacht zijn, zijn ze gaar.
  • Giet ze af maar gooi niet al het kookvocht weg.
  • Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de ui en de champignons tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg daarna de knoflook, de wortel en de peterselie toe.
  • Tot slot de kikkererwten en de linzen toevoegen en giet de balsamicoazijn eroverheen.
  • Doe een deksel op de pan en laat acht minuten koken op hoog vuur.
  • Stamp het geheel vervolgens wat fijner maar het mag geen puree worden.
  • Haal het mengsel uit de pan en zet even apart.
  • Koolbladeren met de holle kant naar boven.
  • Vul de koolbladeren met het kikkererwtenmengsel.
  • Vouw vervolgens de onderkant van het blad over de vulling.
  • Vouw daarna de zijkanten in en rol hem om zodat de bovenkant ook dichtvouwt.
  • Herhaal dit met alle bladeren.
  • Schep wat tomatenvulling op de bodem van een pan zodat deze bedekt is.
  • Leg de gevulde koolbladeren erop. Giet daarna de rest van de tomatensaus over de rolletjes tot ze helemaal bedekt zijn.
  • Voeg ook het kookvocht van de kikkererwten en de linzen en breng aan de kook.
  • Stoom de rolletjes ongeveer 25 minuten.