Groentetijd met Esther & Estée

Vandaag is het geen koffietetijd, maar groentetijd! Daarom hebben we groentevrouw Esther Erwteman en chefkok Estée Strooker uitgenodigd. Zij zullen Caspar vandaag vergezellen in de buitenkeuken. Hij maakt shaslicks met groentengratin. 

Gegrilde andijvie met gepekelde biet

Salade:
2 kroppen andijvie
50 g rozijnen
1 krop radijs
50 g hazelnoten
50 gram walnoten
2 el olijfolie
zout en peper

Bereiding:
Snijd de andijviekroppen door de helft en vervolgens in kwarten. Was ze voorzichtig in ruim, koud water en laat uitlekken. Wel de rozijnen 10 minuten in warm water, laat vervolgens uitlekken. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Besprenkel de andijvie met olijfolie en grill deze in een hete grillpan of op de bbq in 3 minuten knapperig. Hak de hazelnoten en walnoten in grove stukken. Rooster de noten enkele minuten in een koekenpan met een beetje olijfolie en wat zeezout.

Gepekelde bieten:
375 ml appelazijn
375 ml water
200 gram suiker
1 eetlepel grof zout
1 gevijzelde rode peper
2 theelepels zwarte peper korrels
6 kruidnagels
1 kaneelstokje, in kleine stukken gebroken
4 rauwe, gekleurde bieten
3 vijgen

Bereiding:
Breng alle ingrediënten in een pan met ruim water aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Snijd de bieten in partjes en voeg deze toe aan de pan met kokende specerijen. Kook even kort en laat daarna 20 minuten staan. Haal de bieten uit de pan met een schuimspaan en laat afkoelen.

Dressing:

3 el grove mosterd
2 el appelazijn
het sap van 1 grote citroen
100 ml extra virgine olijfolie
grof zeezout

Bereiding:
Doe de mosterd, olijfolie, appelazijn, citroensap en zeezout in een pot met een deksel en schud de pot heen en weer totdat de dressing vermengd is.

Serveren:
Verdeel de andijvie en de radijs over een grote schaal. Schenk de dressing eroverheen. Doe hier de gepekelde bieten, rozijnen en vijgen bij. Voeg tenslotte de geroosterde noten toe.