Het Beste Zorgidee

Voor de zesde keer werd Nederland dit jaar uitgedaagd om mee te denken over Het Beste Zorgidee. Volgens zorgverzekeraar en initiatiefnemer ONVZ zijn het niet alleen de deskundigen die goede ideeën hebben, maar juist de mensen die zelf vaak met zorg in aanraking komen. Met Het Beste Zorgidee wil ONVZ juist deze ideeën onder de aandacht brengen.

In zes jaar tijd werden duizenden innovatieve ideeën ingestuurd. Uit alle ideeën kiest de jury vijf finalisten. Via Facebook en de website van Het Beste Zorgidee bepaalt het publiek door te stemmen welk idee wint en de winnaar ontvangt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren. Dit jaar was het winnende idee het mitella t-shirt, bedacht door twee jonge meiden. Een mitella t-shirt ziet er niet alleen leuker uit, maar voorkomt ook blessures die je bij het langdurig dragen van een gewone mitella wel kan oplopen.

De winnaars van de afgelopen jaren:

  • Afgelopen jaar (2012) won Philip Boerebach met zijn idee om specialisten ook bedlegerige patiënten thuis te laten bezoeken net als huisartsen nu al doen.  Dat is niet alleen voor de patiënt prettiger, het scheelt ook ambulanceritten.
  • Het idee van John Rietman uit 2010 voor zorg-tv is inmiddels gerealiseerd.
  • Het boodschappenpakket, een idee van Renate Rammeloo uit 2009, dat patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis meekrijgen, heeft in diverse ziekenhuizen navolging gevonden.
  • De zorgcoach van Marian van der Hoeven (2008) is in Nederland inmiddels gemeengoed.

Het evenement kan zelfs rekenen op de steun van minister Schippers van Volksgezondheid. Zij roemde de wedstrijd onlangs vanwege de aanpak om patiënten en consumenten te betrekken om de zorg beter en efficiënter te maken.

Kijk op de website van ONVZ voor meer informatie.

Foto: Bax Projects