Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Keniaanse kipstoof
Met sukuma wiki en ugali

Voor 4-6 personen  

Ingrediënten
Voor de skuma wiki
1 ui
2 tenen knoflook
1 groene paprika
1 groene peper
komijnzaadjes
3 tomaten
zak boerenkool
 
Voor de ugali:
1 liter water
1-2 tl zout
350 gram maïsmeel/ugalimeel/witte polenta  

Voor de kipstoof
1 hele kip
1 el plantaardige olie
1 grote ui (gesnipperd)
1-2 tl gember (geraspt)
2-3 tenen knoflook
1 groene/rode peper (optioneel)
4 tomaten (in blokjes)
1 paprika (in blokjes)
2 el kerrie
1 kipbouillonblokje
Zout
375 ml water
Verse koriander  

Bereiding

Voor de sukuma wiki zet je een pan op het vuur en verhit hierin de plantaardige olie. Ondertussen snijd je de kool in dunne reepjes. Fruit de ui in de olie tot ze goudbruin zijn. Voeg dan de tomaten toe en laat het smoren totdat het een zacht mengsel is geworden.
Voeg dan de kool toe, proef en breng het eventueel op smaak met wat zout. Voeg dan de helft van het waterto een laat het op een laag vuurtje gedurende 5 minuten pruttelen tot de kool zacht is. Voeg indien nog wat meer water toe en laat het dan iets langer koken.  

Voor de kipstoof verhit je wat olie in een grote sauspan, hierin fruit je uien tot ze zacht zijn. Daarna voeg je de gember, knoflook en chilipeper toe en deze fruit je mee tot de geuren lekker loskomen. Voeg dan de kerrie en het bouillonblokje toe en bak dit gedurende 15-30 seconden mee.
Voeg de tomaten toe en doe een deksel op de pan. Laat dit lekker pruttelen gedurende ongeveer 5 minuten tot de tomaten zacht zijn. Voeg dan de kip in delen toe, roer goed door en bak dit gedurende 2 minuten mee.
Voeg dan het water toe, breng de stoof aan de kook en laat dit 10 minuten door pruttelen.
Voeg de paprika toe, roer nogmaals door en check de stoof op dikte en smaak. Breng eventueel op smaak met wat zout en laat het nogmaals 5 minuten door pruttelen. Voeg net voor het serveren de koriander toe!  

Voor de ugali breng je een pan met water en zout aan de kook. Als het water kookt, draai je het vuur laag en voeg je al roerende het maïsmeel toe. Blijf rustig doorroeren totdat er een stevige substantie ontstaat die nog wel kleverig is. De ugali is pas gaar als je deze in enkele minuten met de hand tot een bolletje kan kneden. Blijven je handen schoon? Dan is de verhouding water en meel juist. Blijven er resten op achter, dan is de ugali te waterig en moet er nog wat meel bij.

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.