Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Krokante crackers met diverse dips
Met baba ganoush, geitenkaasbietendip en witte bonendip.

Ingrediënten
Voor de crackers
1 kilo bloem
1 el fijn zout
water
olijfolie
200 gram zaden of pitten  

Voor de baba ganoush
4 aubergines
6-8 el tahin  
sap van 1-2 citroenen
0.5 tl (gerookt) zout
peper uit de molen

Voor de geitenkaasbietendip
100 gram zachte geitenkaas
100 gram gekookte biet

Voor de witte bonendip 
175 gram gekookte cannellinibonen
1 gegrilde paprika
2 el olijfolie
2 el citroensap  

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak een mengsel van het bloem en zout. Voeg aan dit beslag druppelsgewijs zo veel water toe totdat het deeg als een bal loslaat van de kom. Laat vervolgens het deeg in een plastic zak minstens drie uur rusten.
Als het deeg minstens drie uur heeft gerust, heb je daarna drie opties: De eerste is om het deeg zo dun mogelijk uit te rollen en om er vervolgens vormpjes uit te steken. De tweede optie is om het deeg in 2 cm dikke slierten te snijden en op te rollen zodat er krullen ontstaan. De derde optie is om grote ronde crackers te maken. Deze maak je door de mengkom van de keukenmachine op het uitgerolde deeg te leggen en de vorm er met een mes rondom uit te snijden.
Zet een koekenpan op het vuur en laat deze goed heet worden. De vormpjes/crackers laat je hierin aan beide zijden lichtbruin worden. Dit slappe platte brood is al meteen eetbaar. Om er crackers van te maken bak je ze in 10-15 minuten in de oven nog iets bruiner tot ze volledig droog zijn. De crackers zijn dan heerlijk knapperig en onweerstaanbaar lekker.       

Om de baba ganoush te maken geef je de aubergines over de lengte een inkeping. Verwijder vervolgens de stelen zodat het vocht kan ontsnappen.
Voor het roosteren van aubergines bestaan verschillende methodes: in de oven, op de grillplaat of tussen de contactgrill. Als je het in de oven doet, moet je deze op de hoogste grillstand zetten. Leg de aubergines dan op een bakplaat, zet ze in de oven en draai ze na 20-30 minuten een keertje om. De aubergines moeten een beetje verbranden, schrik dus niet als ze een beetje zwart worden. Als ze slap zijn geworden weet je dat ze van binnen gaar zijn.
Leg de gare aubergines op een plank, snijd ze doormidden en laat ze afkoelen. Als ze goed zijn afgekoeld kun je vervolgens met een lepel het vruchtvlees van de schil schrapen. Vergeet vooral niet het donkerbruine vlees dat dicht tegen de schil aan zit, want daar zit juist de meeste smaak aan. Zout vervolgens het vruchtvlees lichtjes en laat het uitlekken in een zeef.
Doe het uitgelekte auberginevruchtvlees, de tahin en het sap van een halve citroen in de keukenmachine en maal het tot een puree. Breng het op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog wat citroensap toe. Als je het lekker vindt, kun je de rooksmaak versterken door gerookt zout of rookolie toe te voegen.

Het maken van de geitenkaasbietendip is simpel. Doe de gekookte bieten en de geitenkaas samen in een keukenmachine, draai het helemaal glad en klaar is kees.
De witte bonendip is net zo makkelijk. Doe ook deze ingrediënten samen in een keukenmachine en draai tot een gladde dip. Je kan de dip eventueel verdunnen met een beetje water. Breng het daarna op smaak met extra citroensap, zout en peper. 
Je hebt nu heerlijke zelfgemaakte crackers met lekkere smeersels!
Eet smakelijk!  

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.