Wist je dat Jamie Oliver…

Jamie Oliver is ‘s werelds bekendste televisie-kok, schreef talloze kookboeken en heeft ruim tachtig restaurants. In Groot-Brittannië en daarbuiten gaat hij de strijd aan tegen diabetes en obesitas bij kinderen. Jamie won een BAFTA voor zijn show The Naked Chef en een Emmy voor zijn serie The Food Revolution. En hij is nog lang niet klaar met al dat harde werken. Hij heeft namelijk net een nieuw boek uitgebracht, genaamd 5 Ingredients! 

Wist je dat Jamie…

  • …in 1997 werd ontdekt door de BBC tijdens het filmen van een Kerst-documentaire in het River Café in Londen? Jamie werkte hier toentertijd als chef.
  • …getrouwd is met Jools toen zij allebei 25 jaar waren? Ze kenden elkaar toen al meer dan tien jaar. Inmiddels heeft het droomkoppel vijf kinderen!
  • …ruim 35 televisieshows op zijn naam heeft staan? Deze shows werden door 185 zenders uitgezonden en bereiken wereldwijd zo’n 64 miljoen mensen.
  •  …met zijn boek Jamies 30-Minute Meals het record van snelst verkochte Britse non-fictie ooit op zijn naam heeft staan?
  • …ruim veertig miljoen boeken heeft verkocht in 36 verschillende talen?
  • …in 2005 met zijn campagne Feed Me Better de strijd aanging tegen junkfood op Britse scholen? Met een petitie hoopte hij tienduizend handtekeningen te verzamelen. Uiteindelijk wist hij maar liefst 271.677 handtekeningen binnen te halen en werd zijn plan opgenomen door de Britse regering. Met resultaat! In 2006 is alle junkfood op scholen in Groot-Brittannië verbannen.
  • …actief de strijd aangaat tegen kinderobesitas? Met de Jamie Oliver Food Foundation wil hij gezonde voeding stimuleren en onder andere misleidende reclame voor kinderen afschaffen, suikertaks invoeren en scholen aansporen gezonde maaltijden te serveren.
  • …vier YouTube-kanalen, genaamd Food Tube-kanalen, op zijn naam heeft staan? Terwijl zijn vrouw Jools normaal liever buiten de schijnwerpers blijft, heeft ze op het kanaal Family Food Tube een prominente rol. Ook zijn kinderen komen soms voor in zijn filmpjes!

Foto: Instagram Jamie Oliver