Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Sabich met schoeg, amba en techina
Typisch Israƫlische street food

Voor 6 personen  

Ingredienten
Sabich:
3 hardgekookte eieren
3 stevige aubergines
zonnebloem- of arachideolie
6 grote pita’s    

Amba: 
0,5 grote onrijpe mango
87 gram gedroogde mango
1 tl fenegriekzaad
1 el vloeibare honing
30 ml wittewijnazijn
sap van 0,5 citroen
1 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 el zonnebloem- of arachideolie
1 teen knoflook
0,5 el kurkumapoeder  

Schoeg
1,5 jalapeño’s
1 kardemompeul
0,5 tl karwijzaad
1 tl komijnzaad
0,5 bosje verse koriander
0,5 bosje bladpeterselie
0,5 el citroensap
1,5 teen knoflook
extra vergine olijfolie  

Salade:
1,5 rijpe tomaat 
1 minikomkommer
0,5 lente-uitje
2 takjes bladpeterselie
0,5 el citroensap
extra vergine olijfolie  

Techina
50 g el rauwe techina
1 el citroensap  

Sabich is een heerlijk Israelisch gerechtje wat je daar op bijna elke hoek van de straat kan kopen. Hieronder leggen we uit hoe je de sabich zelf maakt, maar ook nog eens hoe je drie lekkere sauzen en een salade maakt die je erbij eet. 

Amba
Schil de verse mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Hak de gedroogde mango zo fijn mogelijk en kneus het fenegriekzaad in een vijzel. Breng dit in een steelpan aan de kook samen met de honing, azijn, het citroensap en 200ml water. Laat dit op een laagvuurtje een half uur zachtjes pruttelen. Als de boel dreigt droog te koken, kun je eventueel wat extra water toevoegen.
Terwijl de mango lekker staat te pruttelen, wrijf je intussen het koriander- en komijnzaad fijn in de vijzel.
Verhit daarna in een kleine pan de olie en fruit hierin de knoflook. Haal voordat de knoflook gaat kleuren de pan van het vuur en roer er de koriander en de komijn door, zodat je een dikke pasta krijgt.
Draai de mangobrij, specerijenpasta en kurkuma in een keukenmachine tot een gladde puree. Dat kan zeker 5 tot 10 minuten duren. Breng op smaak met 2 theelepels zout en voeg indien nodig water toe om de amba te verdunnen.  

Schoeg
Maak de jalapeño’s schoon, verwijder de zaadlijsten, en snijd ze in grove stukken. Als je van echt pittig eten houdt, kun je ervoor kiezen om de zaadlijsten van één of meerdere pepers te laten zitten.
Kneus de kardemompeul en haal de donkerbruine zaadjes eruit. Wrijf deze samen met het karwij- en komijnzaad fijn in een vijzel.
Hak de koriander en peterselie, inclusief de steeltjes, in grove stukken.
Pureer de jalapeño's, fijngemalen specerijen, verse kruiden, knoflook en het citroensap in een keukenmachine. Voeg, terwijl de machine draait, kleine scheutjes olijfolie toe, totdat de saus een fractie dunner is dan pesto. Proef en breng op smaak met zout en zo nodig wat extra citroensap voor een frisse touch. In de koelkast blijft schoeg afgedekt minimaal anderhalve week goed.  

Salade
Snijd de tomaat en komkommer in kleine blokjes en snijd het lente-uitje, zowel het witte als het groene gedeelte, in ringetjes. Hak de peterselie in z’n geheel fijn. Meng alles in een kom en breng op smaak met citroensap, olijfolie, versgemalen peper en zout.

Techina
Meng de rauwe techina met het citroensap in een ruime kom. Je zal zien dat de techina steeds stugger wordt. Voeg tijdens het mengen geleidelijk kleine scheutjes water toe, zodat de saus de dikte krijgt van slasaus. Breng op smaak met een snufje zout.  

Sabich
Kook de eieren tot ze hard zijn, als je de eieren opzet met koud water duurt dit ongeveer 7 a 8 minuten.
Zet de frituur op 180 graden zodat hij vast warm kan worden.
Schil de aubergines en snijd ze vervolgens in vingerdikke plakken. Bestrooi de aubergine aan beide kanten met grof zout en laat deze rusten tot ze beginnen te zweten. Dep ze daarna droog met wat keukenpapier.
Leg de eieren voor het pellen nog even in een bakje heet water zodat ze niet koud in de pita gaan.
Frituur de aubergineplakken tot ze aan beide zijden donkerbruin zijn. Laat ze daarna even uitlekken, maar niet te lang! Je wilt immers dat de sabich eten als een lekkere warme hap. Zorg er dus ook voor dat de salade en sauzen op kamertemperatuur zijn.
Rooster de pita’s een minuut in de broodrooster en snijd ze met vuurvaste handen open. Besmeer de pita’s vanbinnen met techina en vul ze afwisselend met salade, aubergine en een half verkruimeld ei. Voeg daarna de sabich toe en maak het broodje nog af met een eetlepel techina, twee theelepels amba en een theelepeltje schoeg. Serveer de pita in een servet.
TIP: Sabich is nog lekkerder met in de andere hand een koud biertje.    

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.