Smartphones in het verkeer

Vandaag besteden we in Koffietijd aandacht aan de risico’s en gevaren van smartphones in het verkeer. We praten met Nelly Vollebregt, die in 2012 is aangereden door een automobilist die met zijn telefoon bezig was. Ook horen we het verhaal van Berber. Zij reed tien jaar geleden naar een huwelijk en sms’te terwijl ze aan het rijden was. Ze klapte op een andere auto. Samen delen ze nu de missie om de smartphone niet meer te gebruiken in het verkeer. Ook Koffietijd zegt ‘nee’ tegen smartphones in het verkeer.

Ongevallen
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. Gemiddeld kijken we er per dag meer dan 200 keer op. Ruim 50% van alle bezitters doen dat tijdens verkeersdeelname. Het is aannemelijk dat een groot deel van de toename van het aantal verkeersslachtoffers en de stijging van het aantal ernstig gewonden hiervan het trieste resultaat is.

Voorlichting
Via voorlichting wordt er al veel gedaan om mensen op een andere manier te laten omgaan met hun smartphone. Voor het basisonderwijs zijn er bijvoorbeeld smartphonelessen en ook voor bedrijven werd er een lijst met maatregelen ontwikkeld om de veiligheid van hun medewerkers te bevorderen. Er zijn bedrijven die inmiddels zelfs een verbod hebben ingesteld op het gebruik van smartphones tijdens verkeersdeelname. Andere bedrijven ondertekenen met hun medewerkers een soort contractje waarin wordt beloofd tijdens verkeersdeelname de smartphone niet te gebruiken. Vandaag praten we in Koffietijd over deze maatregelen, over risico’s en gevolgen en zeggen we gezamenlijk ‘nee’ tegen smartphones in het verkeer.

“Het goede voorbeeld geven is het allerbelangrijkst”, aldus Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. Bekijk het filmpje hieronder:

Benieuwd geworden? Kijk om 10.00 uur naar Koffietijd!