CC0_0793kopie
Hoe bespreek jij je uitvaartwensen?

Uitvaartverzorger Wilco organiseert wandelingen om uitvaartwensen bespreekbaar te maken.

Veel mensen vinden het lastig om over hun uitvaart te praten. Om die reden organiseert uitvaartverzorger Wilco Leukenhaus, namens Monuta, wandelingen om uitvaartwensen bespreekbaar te maken. Pernille ging met Wilco op pad in de mooie, bosrijke omgeving van Apeldoorn.

Afscheid
Veel mensen vinden het moeilijk om na te denken over de dood op het moment dat ze middenin het leven staan. Het is iets waar ze gewoonweg niet mee bezig zijn. Toch is het raadzaam om uitvaartwensen bijtijds vast te leggen. Door praktische dingen te bespreken en vast te leggen, ontzorg je niet alleen je nabestaanden, maar kun je ook de focus leggen op afscheid nemen als de tijd daar is.

Een ander pad
De wandelingen van Monuta zijn een bijzondere manier om uitvaartwensen bespreekbaar te maken en zijn toegankelijk voor iedereen die interesse heeft. Een mooi hulpmiddel tijdens de wandeling zijn de praatkaarten. Deze kaarten leggen op speelse wijze dilemma’s voor, waardoor je in gesprek kunt gaan over bepaalde aspecten van je uitvaart. Wil je bijvoorbeeld koffie met cake of wijn met borrelnootjes?

En dan?
Een logische vervolgstap van de wandelingen is het daadwerkelijk vastleggen van je wensen. Je kunt een afspraak maken met een uitvaartverzorger, maar je kunt dit ook online doen. Op die manier kun je de regie in eigen hand nemen en een persoonlijke uitvaart vastleggen, waarin je herinnerd kunt worden zoals jij was. De wandelingen worden op meerdere plekken georganiseerd met uitvaartverzorgers uit de regio. Meer weten? Klik hier.

Maak een uitvaart persoonlijk

Pernille leerde alles over de mogelijkheden tot het personaliseren van je uitvaart.

Pernille is op bezoek geweest bij Monuta Heidehof, waar Manager Crematorium Els van den Brink haar alles vertelde over het personaliseren van je uitvaart en de nieuwste trends. 

Vier het leven
Els van den Brink kan ons alles vertellen over nieuwe trends en het personaliseren van je uitvaart. Zo kun je bij uitvaartcentrum Heidehof een high tea nuttigen na de uitvaart. Ook vertelt Els alles over eco-urnen en as-sieraden. In samenwerking met haar team is er een nieuw concept ontwikkeld bij Monuta Heidehof. “We merken dat de jongere generatie bij een afscheid het leven wil vieren met een borrel, lunch of taart. Daarom hebben we ons aanbod uitgebreid. Alles is mogelijk!”

Persoonlijk
Uitvaarten worden steeds persoonlijker. De wens om biologisch te eten na een uitvaart is hier een voorbeeld van. Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame uitvaart, door bijvoorbeeld voor een duurzame kist te kiezen of te kiezen voor natuurbegraven. Mensen kiezen daarnaast vaker voor een wandeling te voet, in plaats van een grote stoet met rouwauto’s. Ook signaleert Els meer vraag naar eco-urnen, zoals de zout-urn. Het is een 100% organisch afbreekbare urn. Deze urn kun je begraven en verteert op een natuurlijke manier. Je kunt de urn ook te water laten in de zee. Een andere bijzondere trend is het as-sieraad. “Nabestaanden willen graag de as van hun dierbare bij zich dragen. Wij verwerken daarom, wanneer gewenst, de as in een sieraad, zodat de nabestaande de overledene bij zich kan dragen.” Op deze manieren kunnen uitvaartwensen gepersonaliseerd worden. Wil je meer weten over het personaliseren van je uitvaart? Kijk dan om 10:00 uur naar Koffietijd. Meer weten over het personaliseren van je uitvaart? Monuta kan je erbij helpen. Neem hier een kijkje!

Wil je meer lezen over een duurzame uitvaart? Neem hier een kijkje.

Muziek als troost

Muziek kan emoties die je niet kunt omschrijven, tastbaar maken…

Vorige week bespraken we verschillende uitvaartwensen, deze week praten we met Jorijn Egbers over de muziekkeuze tijdens een afscheid…

Muziek
Muziek kan emoties die je niet kunt omschrijven, tastbaar maken. Het kan nostalgie oproepen en mooie herinneringen ophalen als iemand is ontvallen. Het biedt op die manier troost. Sommige mensen weten al heel precies welke nummers ze op hun uitvaart willen, anderen laten het aan de nabestaanden over. Hoe kom je in dat laatste geval tot een goede keuze? Monuta heeft een top-10 samengesteld van muziek nummers die vaak worden gekozen. Ave Maria is bijvoorbeeld populair en ook Andrea Bocelli met Time to Say Goodbye is een veel gekozen nummer. Claudia de Breij met Mag ik dan bij jou wordt eveneens vaak gedraaid op uitvaarten.

Troost
Muziek biedt troost tijdens een uitvaart, maar er zijn meer dingen waar je als nabestaande troost uit kunt putten. Zo is er het online platform Wietroostmij. Dat is een ontmoetingsplek voor nabestaanden, waar zij terecht kunnen om hun verdriet te delen met gedichten, muziek en teksten. Ook kunnen ze een herinneringsster plaatsen in de sterrenhemel. Uiteraard staan de uitvaartverzorgers ook na een uitvaart klaar om mensen te ontzorgen; zowel praktisch als emotioneel.

Meer informatie? Klik hier! Wil je graag een vraag stellen? Neem dan tussen 11:00 uur en 12:00 uur een kijkje op onze website. Uitvaartcoördinator Jorijn Egbers zal via de chatfunctie op onze site al je vragen beantwoorden!

Je uitvaartwensen uitspreken

We praten hierover met uitvaartverzorger Ilze Jansen.

Er zijn weinig zekerheden in het leven maar één ding staat vast: dood gaan we allemaal. Waarschijnlijk heeft iedereen wel bepaalde ideeën over zijn uitvaart, maar bijna iedereen vindt het moeilijk om hier over te praten. Uit onze Facebook poll blijkt dat 44 procent van onze kijkers zijn wensen ook nog niet heeft vastgelegd. Vandaag spreken we met uitvaartverzorger Ilze Jansen over uitvaarten.

Bespreekbaar maken
We denken liever nog niet na over onze laatste wensen omtrent een uitvaart, maar willen aan de andere kant onze nabestaanden niet met grote zorgen achterlaten. Het is daarom belangrijk om onze wensen uit te spreken naar elkaar en na te denken over de zaken die allemaal komen kijken bij een uitvaart. De kosten kunnen namelijk hoog oplopen en daarnaast merken nabestaanden vaak hoe waardevol een persoonlijke uitvaart kan zijn.

Kosten van een uitvaart
De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en mensen schrikken vaak van het bedrag. Begraven is meestal duurder dan cremeren, maar ook steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven. Vaak zijn de kosten hoger dan verwacht. Het zit al snel tussen de acht- en elfduizend euro. Er moet veel geregeld worden waarbij veel kosten komen kijken. Meer informatie over de kosten en hoe je hier voor kan verzekeren, vind je hier.

Naar aanleiding van het bespreken van onze uitvaartwensen gaan we op 8 mei aanstaande een wandeling maken in Ugchelen om onze uitvaartwensen te bespreken. Wil je ook meedoen? Meld je dan hier aan!

Hoe verder na de uitvaart?

Uitvaartverzorger Ilze weet hoe moeilijk nabestaanden het hebben na het verlies van een dierbare…

Het leven na een uitvaart gaat gewoon weer verder. De plechtigheid is achter de rug, je gaat weer naar je werk, doet de boodschappen. Kortom: de dagelijkse dingen pak je langzaam weer op. Alles weer zoals het was. Althans, zo lijkt het voor de buitenwereld. Als uitvaartverzorger weet Ilze als geen ander hoe moeilijk nabestaanden het hebben na het verlies van een dierbare. Want dan pas begint het echte rouwen…

Na het rouwen
Als je een dierbare verliest, kan het na een periode vol aandacht ineens erg stil worden. De omgeving verwacht dan vaak dat de nabestaande de draad van het leven weer oppakt, terwijl de nabestaande niet weet waar ze met hun verdriet heen moeten. Het contact met lotgenoten geeft erg veel steun, verhalen en ervaringen delen biedt steun en vaak werkt het erg troostend. Je hoeft niet meteen fysiek ergens naar toe, het kan ook online op een mooi nazorgplatform zoals ‘Wie Troost Mij’. Dit is een online ontmoetingsplek voor nabestaanden, waar ze door het delen van verhalen, ervaringen en praktische tips elkaar steun kunnen bieden en kunnen troosten. Op het forum komen verschillende onderwerpen aan bod die nabestaanden bezighouden: welke boeken of muziek helpen bij de verwerking van verdriet en verlies? Hoe gaan anderen om met verlies? Waar lopen ze tegenaan? Je leest er over praktische tips, maar ook over ervaringen van nabestaanden rondom afscheid nemen.

Tips voor thuis
Wat echt veel troost kan bieden is je verdriet op papier zetten. Schrijf je verdriet en je gevoel van je af. Dat kan als proza, maar ook in de vorm van een rouwgedicht of blog. Een ander idee, wat tastbaarder is, is om een kussen/knuffel/deken of iets anders te maken van de (lievelings)kleding van de overleden dierbare. Ook kun je een mooi herinneringspotje maken, waarin je mooie herinneringen die je op papiertjes schrijft (misschien zelfs door de gasten van de uitvaart) verzamelt. Iedere keer als je een steuntje in de rug kunt gebruiken kun je een herinnering uit de pot halen. Je kunt ook een niet-fysieke herinnering plaatsen, zoals een online wensster. Wil je hier meer over weten? Neem een kijkje op de Sterrenhemel!

Het regelen van een uitvaart

Kom alles te weten over de prachtige uitvaartlocatie Landgoed Nijenheim.

Kees Brederode is uitvaartverzorger bij Monuta in Zeist. Een uitzonderlijk beroep, maar Kees zit al ruim 25 jaar in het vak en doet zijn werk nog altijd met veel passie.

Een toegevoegde waarde
Kees vertelt met veel passie over zijn beroep, maar waarom heeft hij er ooit voor gekozen om iets in de uitvaart te gaan doen? Die keuze werd Kees als snel duidelijk, omdat hij graag een beroep wilde uitoefenen waar de dienstverlening hoog in het vaandel staat en waar je echt een toegevoegde waarde kan zijn. Pernille zocht hem op en kreeg een rondleiding over landgoed Nijenheim; een prachtige en onlangs gerenoveerde uitvaartlocatie. Meer weten? Neem hier een kijkje!

Wat regelt een uitvaartverzorger?
Een uitvaartverzorger speelt een belangrijke en ondersteunende rol tijdens een uitvaart. Samen met nabestaanden zal de uitvaartverzorger vorm geven aan het afscheid van dierbaren. Daarin staat deze de hele periode klaar om de nabestaanden bij alles te ondersteunen. Maar ook voor de uitvaart kan je al met een uitvaartverzorger in gesprek gaan over je persoonlijke wensen. Of om gewoon eens kennis te maken en de locatie en mogelijkheden te bekijken. Na de uitvaart staat de uitvaartverzorger klaar om een kop koffie te drinken en om eventuele praktische zaken af te handelen.

Weten welke uitvaartcentra bij jou in de buurt zijn? Neem hier een kijkje! 

Vastleggen van uitvaartwensen

Waar ben je voor verzekerd?

Je bent verdrietig, je hoofd staat er totaal niet naar, maar toch moet er in korte tijd veel geregeld en besloten worden. Om je nabestaanden zoveel mogelijk te helpen in deze moeilijke tijd, is het belangrijk om je uitvaartwensen vast te leggen en bespreekbaar te maken.

Financieringsmogelijkheden en kosten van een uitvaart
De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en zijn vaak hoger dan verwacht. Het zit al snel tussen de 8.000 en 10.000 euro. Er moet veel geregeld worden waarbij veel kosten komen kijken. Maar waar ben je allemaal precies voor verzekerd? Vandaag zal Sahar Salimian hier antwoord op gaan geven. Alvast meer weten over de kosten van een uitvaart? Ga naar Monuta.nl

Uitvaartverzekering
Niet iedereen heeft op het moment dat het zo ver is, voldoende geld om een uitvaart te kunnen betalen. Met een uitvaartverzekering kun je nabestaanden deze zorg uit handen nemen.
Dienstenpakket met extra geldbedrag
Samen met Monuta wordt de uitvaart persoonlijk en op maat geregeld. De uitvaart wordt binnen Nederland verzorgd en de uitvaartkosten worden vergoed. Het extra geldbedrag kan door nabestaanden worden gebruikt voor bijvoorbeeld grafkosten, crematiekosten, bloemen of catering.
Geldverzekering Bij de geldverzekering verzeker je een bedrag. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan je nabestaanden. Vervolgens kunnen zij kiezen, hoe het bedrag wordt besteed.
Doormiddel van de kostenmeter kun je gemakkelijk een indicatie krijgen van de kosten van een uitvaart.

Meer informatie over de kosten van een uitvaart? Neem dan hier een kijkje! 

In gesprek over je uitvaart

Koffietijd praat over afscheid nemen.

Koffietijd praat in de aankomende weken over afscheid nemen. Uitvaartmanager Auke van der Endt schoof al eerder bij ons aan en om de eerste stappen rondom een uitvaart met ons te bespreken.

Bespreekbaar maken
We denken liever nog niet na over onze laatste wensen omtrent een uitvaart , maar willen aan de andere kant onze nabestaanden niet met grote zorgen achterlaten. Het is daarom toch belangrijk om onze wensen al uit te spreken naar elkaar en na te denken over de zaken die allemaal komen kijken bij een uitvaart. De kosten kunnen namelijk hoog oplopen en daarnaast merken nabestaanden vaak hoe waardevol een uitvaart kan zijn. Weet jij of je moeder begraven wil worden? En waar willen jouw grootouders uitgestrooid worden?

Bucketlist
Juist door het onderwerp op een ‘lichte’ manier te bespreken, wordt de stap minder groot om het onderwerp aan te snijden. Fantaseer bijvoorbeeld met je naasten over een bucketlist of denk na over muziek die betekenis voor je heeft. Op deze manier ga je de conversatie aan over wensen met een emotionele lading, maar hou je het toch luchtig. De mogelijkheden van een uitvaart zijn namelijk eindeloos en vaak komen mensen hier pas achter op het moment dat iemand al is overleden. Want naast de ‘standaard’ uitvaart zijn er nog veel meer manieren voor een waardig afscheid. Iedere uitvaart op zich is al uniek, maar wist je ook dat je bijvoorbeeld begraven kan worden in de natuur? Via Monuta kun je makkelijk je wensen vast laten leggen, online of via papier. Wil je meer weten? Neem een kijkje op Monuta.nl!

Alles weten omtrent een uitvaart? bekijk het fragment hierboven of lees hier even alles rustig na.

Meest gestelde vragen over de dood

Uitvaartmanager Auke geeft antwoord op moeilijke vragen over de dood.

De dood is voor veel mensen een lastig onderwerp om over te praten. Daarom behandelen we hieronder de meestgestelde vragen over de dood, beantwoord door uitvaartmanager Auke van der Endt. 

Vraag 1: Hoe kun je het beste omgaan met alle persoonlijke digitale informatie die iemand na zijn/haar overlijden achterlaat?
Deze informatie noemt men ook wel iemands digitale erfenis. Auke adviseert allereerst om met tenminste één dierbare al je wachtwoorden en pincodes te delen of aan te geven waar deze opgeslagen staan. En daarnaast natuurlijk ook aan te geven wat jij zelf het liefste wil wat er gebeurt met bijvoorbeeld jouw Facebook pagina of e-mail adres. Sommige mensen kiezen er heel bewust voor om een Facebookpagina te behouden en het te gebruiken als een herdenkingsplek, waar alle nabestaanden elkaar kunnen vinden en waar je altijd iets achter kan laten. Maar voor anderen is het juist heel naar en confronterend om de pagina niet te kunnen verwijderen. Dit is dus een heel belangrijk onderdeel bij het vastleggen van uitvaartwensen. Wat veel mensen niet weten is dat je bij Sociale Media als Facebook en Instagram ook een herdenkingsstatus aan kunt vragen. De pagina van de overledene blijft dan met deze status bestaan, maar er kunnen geen berichten meer op geplaatst worden.

Vraag 2: Zijn kinderen net als bij een zorgverzekering meeverzekerd bij een uitvaartverzekering?
Jazeker, een ongeboren kindje is automatisch meeverzekerd op je polis. Vanaf de 20ste week van de zwangerschap tot de 18e verjaardag is je kind in de meeste gevallen verzekerd voor het gelijke bedrag of pakket waar je zelf voor verzekerd bent. Als er iets misgaat vóór de 20ste week van de zwangerschap, wordt een vastgesteld pakket van diensten beschikbaar gesteld. Het is wel belangrijk dat je je kindje na de geboorte aanmeldt; hij of zij kan zonder aanvullende gezondheidsvragen meeverzekerd worden. Let er dan weer wel op dat kinderen vanaf 18 jaar moeten overstappen op een eigen uitvaartverzekering, dit loopt niet automatisch door. Natuurlijk kun je ook bij de geboorte al een zelfstandige verzekering sluiten voor je kind. Een uitvaartverzorger als Monuta kan je hier altijd bij helpen.

Vraag 3: Hoe weet je wat je moet doen als er iemand overleden is, wie bel je bijvoorbeeld?
Dit is in te delen in 3 stappen
– Allereerst is het belangrijk om te weten dat je niet direct in actie hoeft te komen, tenzij het natuurlijk een heel onverwachts overlijden betreft en er 112 gebeld moet worden. Neem de tijd om afscheid te nemen en bouw een moment van rust in. Vervolgens is het belangrijk om contact op te nemen met een dierbare. Dit kan ook de lieve buurvrouw zijn, waar je het overlijden aan meldt. Het gaat erom dat je niet alleen bent.
– De tweede stap is het inlichten van de rest van de directe nabestaanden en het kiezen van de juiste uitvaartondernemer. Misschien heb je iemand in eigen netwerk die een fijne ervaring heeft met een uitvaartondernemer. Ook kan de keuze afhangen van de verzekering die er wel of niet is afgesloten.
– Bij stap 3 kijk je naar de plaats waar je afscheid wilt nemen. Doe je dit thuis of in een uitvaartcentrum?
Na deze stappen ga je samen met de uivaartverzorger de uitvaart plannen. Het kan soms belangrijk zijn om duidelijk aan te geven dat je even tijd nodig hebt. Je kunt het maar één keer goed doen, dus neem er de rust voor, ondanks het verdriet en de emotie.

Vraag 4: Wat kun je van een uitvaartverzorger verwachten voor wat betreft nazorg?
Na het overlijden van een dierbare komen er veel vragen naar boven. Hoe regel ik een verklaring van erfrecht? Hoe moet het nu verder met vaders hond? Hoe pak ik de draad weer op? Het is belangrijk om nabestaanden bij te staan. Niet alleen voor en tijdens de uitvaart, maar juist ook daarna. Zo vindt Auke van Monuta het erg belangrijk dat de nabestaande(n) na een uitvaart nog bij haar terecht kunnen. “Voor vragen of gewoon om even je hart te kunnen luchten”. Mensen kunnen hulpbehoevend zijn of eenzaam na het verlies van een dierbare, dan is het juist belangrijk om, alleen al uit maatschappelijk belang, deze mensen te helpen of door te verwijzen naar de juiste hulp. Wat je na de uitvaart nog kunt doen om de herinnering aan de overleden dierbare levend te houden is samenkomen met familie en vrienden en praten over de persoon. Óf je kunt naar een bijeenkomsten gaan die het hele jaar door georganiseerd worden. Memorials of speciale lunches, waarin herinneringen worden opgehaald. Vooral rond de feestdagen is het fijn om naar een dergelijk evenement te komen en hier steun uit te halen. Kijk hier meer tips en informatie.

Kijk voor een uitgebreid antwoord op vragen naar bovenstaand fragment!

 

 

Terug naar boven