Cultuur in Nederland

Header Cultureel Erfgoed
Voel je thuis in historisch Nederland!

Vereniging Hendrick de Keyser kan dankzij de BankGiro Loterij 35 historische woonhuizen omvormen tot ‘museumhuizen’!

Tijdens het Goed Geld Gala is Vereniging Hendrick de Keyser verrast met een bijdrage van €975.000 euro. De vereniging, die zich inzet voor het behoud van historische achitectuur, kan met dit geld 35 woonhuizen teruggeven aan een breed publiek, door deze parels permanent open te stellen voor gasten. Directeur Carlo Huijts vertelt je er morgen alles over!

Stop de sloop!
Vereniging Hendrick de Keyser is een Nederlandse vereniging die zich inzet voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland. De vereniging, die is vernoemd naar de Amsterdamse bouwmeester Hendrick de Keyser, is al in 1918 opgericht om de sloop van beeldbepalende huizen te voorkomen. Vandaag de dag koopt de vereniging monumenten, laat deze restaureren en verhuurt ze vervolgens. In totaal bezitten ze bijna vierhonderd panden in 94 plaatsen door heel Nederland!

Museumhuizen
De panden van Vereniging Hendrick de Keyser zijn op dit moment nog niet open voor het grote publiek, maar daar wil de vereniging verandering in brengen. Door van 35 woonhuizen ‘museumhuizen’ te maken, willen zij bezoekers een reis bieden langs architectuurgeschiedenis en laten zien hoe er in Nederland werd gewoond, gewerkt en geleefd. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen de huizen museumklaar gemaakt worden, door bijvoorbeeld kassa’s, toiletten en meubilair te plaatsen. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan morgen om 10:00 uur naar Koffietijd!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Da Vinci de genie!

Velen kennen Da Vinci vooral van zijn beroemde schilderij de Mona Lisa, maar Leonardo Da Vinci is veel meer dan dat!

Vanaf 27 januari is de tentoonstelling Leonardo Da Vinci Artist – Inventor – Genius te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Hoewel velen Da Vinci vooral kennen van zijn beroemde schilderij de Mona Lisa, is Leonardo Da Vinci veel meer dan de schilder van dit schilderij. Wij namen de proef op de som!

Ins & Outs
Samen met Professor Kwakkelstein, kunsthistoricus en een echte Leonardo Da Vinci kenner, bezoekt Vivian de bijzondere overzichtstentoonstelling waarin ruim 60 verschillende machines te zien zijn, die allemaal door Leonardo Da Vinci zijn bedacht. Professor Kwakkelstein is een échte Da Vinci expert en vertelt Vivian alle ins en outs over de kunstenaar en wetenschapper Leonardo Da Vinci.

Tentoonstelling
De tentoonstelling laat je kennismaken met de creatieve geest van Leonardo Da Vinci. Je ziet (reproducties van) bekende schilderijen zoals de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal. Daarnaast zijn ruim 60 van Leonardo zijn uitvindingen te bewonderen én te bedienen zoals de katrollen en tandwielen, en misschien wel zijn meeste bekende uitvinding: zijn vliegmachine.

Wil jij meer tentoonstellingen ondersteunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Het Zuiderzeemuseum eert Thomas Eyck

Een unieke tentoonstelling!

Wie denkt dat het Zuiderzeemuseum alleen in de zomer te bezoeken is, heeft het mis. Het binnenmuseum biedt uitkomst bij het koude winterweer met de nieuwe tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck. Deze tentoonstelling viert het werk van design uitgever Thomas Eyck, waarbij ambacht en bijzondere materialen centraal staan. 10 ontwerpers hebben zijn designs als uitgangspunt genomen en daar hun eigen draai aan gegeven. Pernille nam een kijkje!

Thomas Eyck
De designer staat erom bekend dat hij verschillende hedendaagse gebruiksvoorwerpen ontwerpt, waarbij hij steeds aan een andere ontwerper de opdracht geeft om met een specifiek materiaal of bijzonder ambacht een reeks van producten te ontwerpen. Om zijn 10-jarig jubileum te vieren heeft dit keer niet Thomas Eyck de opdracht gegeven, maar het Zuiderzeemuseum. Mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij hebben zij deze unieke tentoonstelling kunnen samenstellen.

Het Zuiderzeemuseum
De meesten kennen het Zuiderzeemuseum voornamelijk van het buitenmuseum. Deze is nu gesloten, maar ook in de winter is hier van alles te zien en te beleven! In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kreeg het binnenmeer de naam Ijsselmeer. Het gedeelte buiten de dijk hoorde voortaan bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In beide musea wordt dit verhaal gebracht door middel van erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Een theatraal weekend…

Met veel optredens!

Theater is geweldig! Om dat aan heel Nederland te laten zien, organiseren het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theater Fonds dit weekend voor de tweede keer het BankGiro Loterij Theaterweekend. In maar liefst meer dan zestig theaters kunnen bezoekers kijken naar bijzondere voorstellingen voor een klein prijsje. Vandaag in Koffietijd leer je alles over dit bijzondere initiatief!

Speciaal weekend
Lang niet iedereen weet hoe mooi, waardevol, ontroerend of grappig een avondje theater kan zijn. Daarom zullen ruim zestig theaters in heel Nederland dit weekend een gevarieerd en aansprekend programma aanbieden voor tien euro per voorstelling. Elk theater organiseert op zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur een open huis én er worden bijzondere activiteiten als workshops georganiseerd.

Watskeburt
Met dit weekend wordt het succes van de vorige editie doorgezet. Vorig jaar kwamen ruim 100.000 bezoekers een kijkje nemen in vijftig Nederlandse theaters! Eén van de voorstellingen waar je dit jaar naartoe kan, is Watskeburt?! met alle hits van De Jeugd van Tegenwoordig. En daar hebben wij natuurlijk een speciale band mee door het hilarische Zak m uit de Heup

De ambassadeurs van het Theaterweekend zijn: Isabelle Beernaert, Cabertduo Matroesjka, De poppen van De Jeugd van Tegenwoordig, Romy Monteiro, Jörgen Raymann, Raymi Sambo, Huup Stapel, Peggy Vrijens en Leopold Witte. Ervaar hoe fantastisch, ontwapenend, verrassend, inspirerend, hilarisch, intens, rauw, ontroerend of chill theater is.

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Jean Tinguely in het Stedelijk Museum!

Loretta dook in de wereld van Tinguely.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft de grootste tentoonstelling van Jean Tinguely ooit in Nederland. Het museum heeft een speciale band met de eigentijdse kunstenaar sinds zijn eerste tentoonstelling in 1961. Loretta dook in de wereld van Tinguely!

Jean Tinguely
De Zwitserse schilder en beeldhouwer was voornamelijk bekend om zijn machines. Jean (Fribourg 1925-Bern 1991) was een kunstenaar die alles in beweging wilde brengen. Hij was op een bepaalde manier gefrustreerd over de kunst: een werk kon volgens hem nooit af zijn. Daarom zette hij de abstracte kunst van mensen zoals Malevich en Miró in beweging met kleine motortjes en radartjes. Zijn werk oogt vrolijk en speels: je kan op een knop drukken en de machines gaan heel gekke bewegingen maken. Samen met zijn vrouw Niki de Saint Phalle werd hij de Bonnie and Clyde van de beeldende kunst genoemd. Het was een enorm charismatisch figuur die ook door zijn werk in de openbare ruimte constant de aandacht trok.

Het Stedelijk Museum
Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk, is al sinds 1961 groot bewonderaar van het werk van Jean Tinguely. In dat jaar maakte Jean samen met Daniel Spierri zijn eerste tentoonstelling: Bewogen beweging. Sandberg was destijds al directeur van het Stedelijk en bood Jean aan het jaar daarna weer terug te komen. De pers vond de kunst van Tinguely moeilijk te begrijpen omdat het eigenlijk een soort kermis was. Van een schiettent tot spookhuis; alles was aanwezig. Ook door het publiek werden kritische vragen gesteld. Een kermis als kunst, het zou toch eigenlijk niet mogen… Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kan het Stedelijk Museum deze werken opnieuw tentoonstellen.

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Alle kinderen aan het dansen!

Het Jeugdcultuurfonds en Mad Skills slaan de handen ineen.

Het Jeugdcultuurfonds streeft ernaar dat alle kinderen lessen op het gebied van kunst en cultuur kunnen volgen. Samen slaan zij met dance community Mad Skills de handen ineen om alle kinderen aan het dansen te krijgen. Óók de kinderen uit gezinnen die hier eigenlijk geen geld voor hebben. Vandaag komen Bertien Minco en Angelo Martinz hier alles over vertellen!

Jeugdcultuurfonds
Als kind wil je graag gitaar leren spelen of meedoen aan een sport met leeftijdsgenootjes, maar soms zijn daar niet de financiële middelen voor. In Nederland zijn veel gezinnen waar kinderen vanwege geldgebrek niet kunnen meedoen aan cultuur en sportactiviteiten. Het Jeugdcultuurfonds vindt het belangrijk dat kinderen hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Mede dankzij de deelnemers van de Bank Giro Loterij maakt Het Jeugdcultuurfonds het mogelijk dat kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit gezinnen met een minimum inkomen toch kunnen meedoen.

The Floor is Yours
Het Jeugdcultuurfonds en Mad Skills zijn een samenwerking aangegaan met het project The Floor is Yours. Door middel van het project worden kinderen deelgenoot gemaakt van de dans community, met als subdoel de kloof tussen kinderen en cultuur te verkleinen. Het laat kinderen kennis maken met een cultuur waarin diversiteit volkomen vanzelfsprekend is.

Wil jij ook dat kinderen kunnen meedoen met cultuur- en sportactiviteiten? Speel dan mee met de Bank Giro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Belevingsdagen Gemeentemuseum!

Van Audry tot Alice Neel

Op 10 en 11 december vonden in het Gemeentemuseum in Den Haag de open dagen plaats waarin de deelnemers van de Bankgiro Loterij exclusieve rondleidingen en een lezing kregen langs de verschillende tentoonstellingen van nu. Wij namen een kijkje!

Het Gemeentemuseum Den Haag
In dit museum kun je genieten van moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten. Het Gemeentemuseum is met 150.000 kunstwerken één van Europa’s grootste kunstmusea. De collectie Moderne Kunst biedt een overzicht van de Nederlandse kunst sinds het begin van de 19e eeuw, aangevuld met karakteristieke voorbeelden van kunst die in dezelfde periode in andere landen ontstond.

Momenteel in het museum!
Op dit moment zijn er veel uiteenlopende tentoonstellingen te zien in het museum. Zo kun je genieten van prachtig beeldmateriaal dat mode icoon Hubert de Ginvechy samenstelde over zijn muze Audrey Hepburn. Daarnaast is er ook nieuwe kunst van Antwerpse kunstenaar van de Velde en is er werk van Amerikaans kunstenares Alice Neel tentoongesteld. Het Gemeentemuseum staat bekend om haar diversiteit aan aanbod en mede dankzij de deelnemers van de Bank Giro Loterij kan het museum de bezoekers iedere keer weer verrassen met uiteenlopende kunstwerken.

Wil jij ook initiatieven steunen als het Gemeentemuseum? Klik dan hier!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Hollandse winter in het Openluchtmuseum

Loretta gaat terug in de tijd!

Tijdens de wintermaanden kun je in het Openluchtmuseum in Arnhem de Nederlandse winters door de jaren heen ervaren. Loretta werd nieuwsgierig, en plande een reisje terug in de tijd!

Vanaf 3 december kun je in Arnhem de strenge Nederlandse winters door de jaren heen ervaren. Van sleetje rijden tot schaatsen, van winterse stamppotten tot robuuste koeken. Vuurkorven, chocolademelk en een schaatsbaan; het museum ademt de sfeer van een oer-Hollandse winter. Mede dankzij de deelnemers van BankGiro Loterij zijn de deuren van het Openluchtmuseum het hele jaar geopend en kan iedereen de strenge winters uit de geschiedenis herbeleven. Nieuwsgierig geworden? Tot 15 januari kun je het museum nog in deze winterse sferen bezoeken!

Ook initiatieven steunen als deze? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Loretta ontdekt gladiatoren

En ervaart hoe het is om zélf gladiator te zijn…

Loretta bezoekt in Museum Het Valkhof in Nijmegen een bijzondere tentoonstelling over gladiatoren…

Gladiatoren in Nijmegen
Krijgsgevangenen en slaven vochtten vroeger als gladiator in het amfitheater. Ook in Nijmegen vonden deze brute gevechten plaats. Verschillende attributen, zoals helmen en wapens, zijn rondom Nijmegen, maar ook in Pompeï opgegraven en worden nu, dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij, op prachtige wijze tentoongesteld in het museum.

Leren én ervaren
Naast het leren over het gladiatorenbestaan, mocht Loretta ook even ervaren hoe het is om als gladiator door het leven te gaan. Met een échte helm op haar hoofd was zij helemaal klaar voor de battle! Benieuwd naar Loretta als gladiator? Je ziet het in Koffietijd!

Initiatieven als Museum Het Valkhof steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG 
Foto: website museum

 

De Vroege van Gogh

Pernille neemt een kijkje!

We kennen Van Gogh allemaal van zijn bekende werken zoals de Zonnebloem, en de Aardappeleters. Maar wat ging er allemaal aan vooraf voor hij doorbrak? De tentoonstelling De Vroege van Gogh laat de eerste werken van Van Gogh zien, die het begin vormde van zijn carrière als kunstenaar.

De Vroege van Gogh
De tentoonstelling de Vroege van Gogh is van 24 september 2016 tot 9 april 2017 te zien in het KröllerMüller Museum. Er zijn ruim 120 werken uit de periode 1880-1885 uit de eigen omvangrijke van Gogh collectie van het museum te zien. Toen Vincent van Gogh besloot kunstenaar te worden, en zichzelf leerde tekenen en schilderen richtte hij zijn blik op de mensen die hard moesten werken voor hun brood, in schamele werkplaatsen en op boerenakkers in weer en wind, ofwel mensen die leefden aan de rafelranden van de samenleving.

Ook initiatieven steunen als deze? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Foto:  Kröller-Müller Museum

 

Egyptische powervrouwen

De Egyptische zalen in het Rijksmuseum van Oudeheden zijn geopend!

Het Rijksmuseum van Oudheden opent na een grootschalige verbouwing de vernieuwde Egyptische afdeling. Daarnaast is voor het eerst de nieuwe tentoonstelling Koninginnen van de Nijl te zien, een tentoonstelling die gaat over vijf Egyptische Koninginnen en hun belangrijke rol als ‘powervrouw. Loretta nam een kijkje!

Tablets in Egypte
Mede dankzij de steun van de BankGiro Loterij is in zes jaar tijd het hele museum in Leiden verbouwd. Inmiddels openen ook de deuren van Egyptische zalen weer voor publiek. Er is echter voor een totaal nieuw verhaal gekozen om aan de bezoeker te vertellen dankzij de apparatuur die we hedendaags tot onze beschikking hebben. Door middel van tablets en andere digitale mogelijkheden, komt de Egyptische collectie nog beter tot zijn recht!

Powervrouwen rond de Nijl
De tentoonstelling Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van Egyptische farao’s. De collectie bevat driehonderdvijftig topstukken, bestaande uit beelden, juwelen en luxe gebruiksvoorwerpen. De voorstelling is tot 17 april 2017 te zien!

Ook initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij! 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Hoe vrij zijn we eigenlijk?

Bijzondere tentoonstelling in het Nieuwe Instituut

Van 12 juni 2016 tot en met 8 januari 2017 is in het Nieuwe Instituut is de tentoonstelling The Life Fair – New Body Products te zien. Op deze tentoonstelling krijgt de bezoeker met alle aspecten van het leven te maken, en wat voor invloed (commerciële) bedrijven op onze keuzes in het leven hebben. Pernille nam een kijkje!

Het Nieuwe Instituut
In dit museum wordt architectuur, design en digitale cultuur belicht. De tentoonstelling The Life Fair neemt de vorm van een beurs aan waar producten en diensten worden aangeboden die verbonden zijn met verschillende aspecten van het leven. Samenstellers Agata Jaworska en Giovanni Innella geven bezoekers de mogelijkheid zich te oriënteren op de mogelijkheid om hun eigen lichaam en leven te verbeteren. De beurs is verdeeld in verschillende onderwerpen, die ieder een universeel leventhema representeren: seks, gezondheid, liefde, geboorte, identiteit, werk en veiligheid.

Ook initiatieven steunen als Het Nieuwe Intituut? Speel dan mee met de Bankgiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Picasso in Beelden aan Zee

Nog tot en met maart 2017 te zien in museum Beelden aan Zee!

Pablo Picasso is één van de belangrijkste kunstenaars uit de 20e eeuw. Zijn werk is niet vaak in Nederland te zien en daarom is de tentoonstelling Picasso aan Zee in museum Beelden aan Zee er een om niet te missen! Pernille is erg benieuwd naar zijn werk en neemt er een kijkje!

Beelden aan Zee
Het museum is gesticht in 1994 en richt zich als enige museum in Nederland exlusief op moderne en hedendaagse, (inter)nationale beeldhouwkunst. De vorm van museum Beelden aan Zee is gelijk aan die van een schelp; aan de buitenkant is alleen de zacht beige muur te zien en pas binnenin openbaart zich het door acrhitect Wim Quist ontworpen museumgebouw. Er worden in verschillende zalen en terrassen zo’n twaalf tentoonstellingen per jaar georganiseerd met internationale moderne beeldhouwkunst in de meest uiteenlopende materialen en stijlen. De hoogtepunten van het museum zijn; het uitzicht op zee vanaf de beeldenterrassen en de Zeewaal waar de wisselende collectie van het museum te zien is.

Picasso aan Zee
Vanaf 13 oktober 2016 tot en met maart 2017 zijn Picasso’s sculpturen en keramieken te zien in de grote overzichtstentoonstelling van het museum in Scheveningen. De tentoonstelling geeft een zinnenprikkelend beeld van de periode die Pablo Picasso na de oorlog doorbracht aan de Franse Rivièra. Sommige stukken zijn nog nooit eerder in Nederlad getoond. Komt dat zien dus!

Wil jij ook initiatieven steunen als deze? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Scheepvaartmuseum 100 jaar!

Een 100-jarig bestaan, betekent 100 jaar verzamelen!

De Vereeniging Nederlandsch Scheepvaart Museum bestaat dit jaar 100 jaar! Een bijzonder jubileum en dat viert het Scheepvaart Museum met een tentoonstelling. Loretta neemt een kijkje bij de verborgen schatten van het museum en brengt verslag uit!

100 jaar bestaan, 100 jaar verzamelen!
Het Scheepvaart Museum viert zijn 100-jarige bestaan met een tentoonstelling! Ze tonen verborgen schatten uit het depot. ’S lands grootste zeemagazijn wordt gepresenteerd met 17e eeuwse objecten tot nu, met ieder zijn eigen verhaal.

Het Scheepvaartmuseum
Het museum beheert een collectie van circa 400.000 objecten die een bijna compleet beeld geven van de Nederlandse maritieme geschiedenis. Het nationale belang van de collectie is groot, maar ook internationaal gezien neemt het museum een vooraanstaande positie in. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdek je 500 jaar maritieme geschiedenis.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Bankgiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Dutch Design Week 2016

Vivian brengt verslag uit!

Vivian bracht een bezoekje aan Dutch Design Week 2016 en brengt vandaag bij ons in Koffietijd verslag uit!

Voor alweer de 15e keer wordt de Dutch Design Week georganiseerd. Het evenement opende afgelopen zaterdag haar deuren en zal nog te bezoeken zijn tot en met 30 oktober. Op het evenement is onder andere de tentoonstelling The Making of Your World te bezichtigen, welke mogelijk is gemaakt door Het BankGiro Loterij Fonds. Vivian reisde voor Koffietijd af naar Eindhoven en bezocht deze bijzondere tentoonstelling tijdens het openingsweekend.

Benieuwd naar Vivian’s bevindingen? Kijk dan bovenstaand fragment!

Wil jij initiatieven zoals Dutch Design Week steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Een muzikale reis door Speelklok

Nog meer mooie verhalen en prachtige muziek in Museum Speelklok!

Museum Speelklok is vernieuwd en dat betekent nog meer ruimte voor mooie verhalen en prachtige muziek. Als bezoeker ga je op muzikale reis door verschillende muziekthema’s en onze Vivian nam een kijkje door de muzikale reis. 

Speelklok
Museum Speelklok bezit een collectie automatisch spelende muziekinstrumenten, waarvan de meeste nog steeds in werking zijn en dus muziek kunnen maken. In de collectie bevinden zich onder andere speeldozen, klokken met speelwerken, pianola’s, automatisch spelende piano’s, orchestrions, draaiorgels, dansorgels, kermisorgels en een torenuurwerk met carillon. De muziek van deze instrumenten wordt tijdens rondleidingen ten gehore gebracht en hierdoor is het museum door de jaren heen erg populair geworden.

Project
Op 12 oktober vond de feestelijke opening van de vernieuwde zalen in Museum Speelklok plaats. De vernieuwing is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij. De zalen zijn nu opgedeeld in verschillende muziekthema’s, zoals orgelplein en danspaleis.

Wil jij ook initiatieven zoals Museum Speelklok steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij.

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Anna Paulowna in Paleis Het Loo

De juwelen van Anna Paulowna zijn te bewonderen!

Vorige week heeft koningin Máxima de tentoonstelling over de Russische vorstin Anna Paulowna geopend. Zij werd in 1816 de echtgenote van onze latere Koning Willem II. Al haar glans en rijkdom is nu te bewonderen in Paleis Het Loo. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de exotische vorstin, met portretten, juwelen en typische Russische siervoorwerpen. Vivian neemt een kijkje bij deze schitterende tentoonstelling!

Anna Paulowna
Het koninkrijk van Koning Willem I was nog maar een paar maanden oud, of ons land werd in 1815 opgeschrikt door de Slag bij Waterloo. Zoals we weten werd Napoleon hier verslagen. De jonge Prins van Oranje had actief aan de strijd deelgenomen en werd na de goede afloop overladen met eerbewijzen. Één van deze eerbewijzen kwam van Tsaar Alexander I. Hij stelde voor dat zijn jongste zusje Anna Pavlovna met Willem I te laten trouwen. Met oogverblindende pracht en praal werd in Sint-Petersburg het huwelijk gesloten. Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat deze Russische grootvorstin naar Nederland verhuisde. De tentoonstelling over Anna Paulowna, welke mede mogelijk is gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij, besteedt groots aandacht aan de exotische vorstin. We zien onder andere portretten, juwelen en vele Russische siervoorwerpen.

Paleis Het Loo
Jarenlang hebben onze koninklijke gezinnen in Paleis het Loo gewoond. Na restauratie in de jaren ’70 is het paleis ingericht als museum. Hier kan je een goede indruk krijgen hoe de opeenvolgende Oranjes in dit paleis leefden. Ook in de stallen bij het paleis is een grote collectie rijtuigen uit van het bezit van het Koninklijk Staldepartement te zien. Meer over Paleis Het Loo lees je hier!

Wil jij bijdragen aan tentoonstellingen als deze? Speel dan mee met de BankGiro Loterij! SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Exclusieve Marilyn Monroe-middag

Benieuwd naar deze dag? Je ziet het straks in een nieuwe Koffietijd!

Vanaf 1 oktober is de tentoonstelling 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw in De Nieuwe Kerk te zien. Een aantal deelnemers van de BankGiro Loterij krijgen de mogelijkheid om de tentoonstelling in alle rust te bezoeken voordat deze opent voor het publiek. Wij mochten bij deze exclusieve middag aanwezig zijn en deden verslag!

Shining star
Marilyn Monroe is geboren op 1 juni 1926  in Los Angeles als Norma Jeane Mortenson. Ze breekt in 1953 door bij het grote publiek met de sexy thriller Niagara en de muzikale komedie Gentlemen Prefer Blondes. Op 5 augustus 1962 wordt Marilyn dood aangetroffen door de huishoudster. Men speculeert over een zelfmoord, maar de echte oorzaak is nooit bevestigd.

Tentoonstelling
Tijdens de tentoonstelling worden Marilyns witte jurk en 140 andere persoonlijke bezittingen van de actrice getoond in de Nieuw Kerk in Amsterdam. Veel van de spullen zijn afkomstig uit de collectie van de Duitse verzamelaar Ted Stampfer, al sinds zijn jeugd een fan van Monroe. In deze biografische tentoonstelling gaat Marilyns wereld open, met de succesvolle, glamorous buitenkant, de vaak eenzame binnenkant vol tegenslagen en haar geestige, creatieve en progressieve persoonlijkheid.

Tijdens deze exclusieve dag zal er een Marilyn look a like aanwezig. Benieuwd naar deze look a like? Neem alvast hier een kijkje! 

Ook initiatieven zoals deze steunen? Speel dan mee met de Bankgiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Het oeuvre van Peter Lindbergh

Vivian nam een kijkje bij deze bijzondere tentoonstelling…

In de Kunsthal in Rotterdam is het werk van fotograaf Peter Lindbergh te bewonderen. De tentoonstelling A Different Vision on Fashion Photography werd eerder al feestelijk geopend. Niemand minder dan Tina Turner, Cindy Crawford en Lara Stone waren hierbij aanwezig. Vivian was erg nieuwsgierig naar de foto’s en nam een kijkje…

Tentoonstelling
Van 10 september 2016 tot en met 12 februari 2017 is de tentoonstelling A Different Vision on Fashion Photography te zien in de Kunsthal Rotterdam. In de eerste internationaal reizende tentoonstelling van Peter Lindbergh zijn meer dan 220 foto’s te zien en biedt daarmee een overzicht van zijn oeuvre van 1978 tot nu. Dankzij de deelnemers van de Bank Giro Loterij  zijn ook de beroemde dansfoto’s en schitterende portretten te bewonderen.

Peter Lindbergh
Hij behoort al 40 jaar tot de meest invloedrijke modefotografen en sinds de jaren 80 is zijn pure zwart-wit fotografie beeldbepalend voor de ontwikkeling van modefotografie. Lindbergh lanceerde  de carrière van een nieuwe generatie modellen, onder wie Cindy Crawford, Naomi Campell en Linda Evangelista. Hij staat daarmee aan de wieg van de supermodels.

Foto: Fred Ernst

Wil jij ook bijdragen aan tentoonstellingen als deze? Steun dan de Bank Giro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Klaar voor vertrek?

Het Amsterdam Museum blikt terug op het 100-jarig bestaan van Schiphol.

19 september 1916. Voor het eerst landt een vliegtuigje op een stuk boerenland in de Haarlemmermeer. Een modderig weiland met vier houten loodsen, zo zag Schiphol er destijds uit. Vandaag is het 100 jaar geleden dat dit eerste vliegtuigje op Schiphol landde en dat wordt feestelijk gevierd met allerlei festiviteiten!

Amsterdams Museum
Ook het Amsterdam Museum blikt terug op het 100-jarig bestaan van Schiphol. Mede dankzij de deelnemers van de Bank Giro Loterij hebben zij ter ere van het jubileum de tentoonstelling 100 jaar Schiphol – Klaar voor vertrek geopend. Een interactieve expositie over Nederlands grootste luchthaven waar je alles te weten kan komen over de modderige weide die uitgroeide tot één van Europa’s belangrijkste vliegvelden. Aan de hand van objecten zoals de eerste sleutel van Schiphol, een bom uit de Tweede Wereldoorlog en historische kostuums van stewardessen worden de geschiedenis en toekomst van de luchthaven verder in beeld gebracht. Waar gaat Schiphol naartoe? Zijn er grenzen aan de groei? Hoe zie jij het voor je? Wil je meer weten over de 100 jaar Schiphol – Klaar voor vertrek? Kijk dan om 10:00 uur naar Koffietijd!

Wil jij tentoonstellingen als deze ondersteunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Foto: Stadsarchief Amsterdam

T.rex in Town!

T. rex in town! Komt dat zien, komt dat zien!

Tot en met 5 juni 2017 is T. rex in Town bij Naturalis in Leiden. Koffietijd wilde deze ‘Trix’ graag ontmoeten en nam er een kijkje!

Hoe het begon
In de zomer van 2012 bedacht directeur Edwin van Huis dat Naturalis eigenlijk wel een T. rex zou moeten hebben. Maar waar haal je een Tyrannosaurus rex vandaan? En waar haal je het geld vandaan? Toch is het uiteindelijk gelukt. Mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij! Onderzoekers van Naturalis gingen op zoek in de Verenigde Staten en groeven in 2013 een skelet op. Inmiddels zijn de botten zorgvuldig uitgegraven en geprepareerd en is T. rex te bezichtigen in Naturalis!

T. rex?
De Tyrannosaurus rex was de koningin der dinosauriërs! Ze was ruim 12 meter lang, had 6000 kilo aan botten, spieren, klauwen en tanden en is de bekendste, iconische en meest tot de verbeelding sprekende dinosaurus ter wereld. T. rex is een van de grootste roofdieren die op de aarde heeft rondgelopen, met vlijmscherpe tanden en de krachtigste beet ooit! De T. rex zélf bezichtigen? Dát kan tijdens de tentoonstelling waarin Dino’s tot leven komen! Reis ruim 66 miljoen jaar terug in de tijd en ga op avontuur bij Naturalis!

Wil jij tentoonstellingen als deze ondersteunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Open Monumentendag

Pieter van Vollenhoven opent het Open Monumentendag 2016!

Gisteren vond de aftrap van de Open Monumentendag plaats, waar prof. mr. Pieter van Vollenhoven het startsein op de Parade in ’s-Hertogenbosch gaf. Pierre van der Gijp, directeur van Nederland Monumentenland, is vandaag bij ons te gast. We zullen het gaan hebben over de inzet van stichting Nederland Monumentenland.

Open Monumentendag
BankGiro Loterij wil samen met Open Monumentendag de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek. De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 10 en zondag 11 september en heeft het thema iconen en symbolen. Er openen 5000 monumenten verspreid door Nederland hun deuren. Het is dé kans om eens binnen te kijken in gebouwen en huizen waarvan normaal gesproken de deuren gesloten zijn voor publiek.

Nederland Monumentenland
Nederland Monumentenland is een stichting die de ambitie heeft evenementen te organiseren en interactie in stand te brengen die een relevante bijdrage leveren aan kennisdeling over beleving van monumenten.

Ook initiatieven steunen zoals deze? Speel dan mee met de Bankgiro Loterij!

 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De 2500e rit van de Museum Plus Bus

De Museum Plus Bus biedt ouderen in Nederland een bijzonder uitje naar een museum.

De 2500e rit van de Museum Plus Bus is gemaakt! Om dit te vieren neemt Paul Mosterd, voorzitter van Museum Plus Bus, een groep senioren van het Rode Kruis mee naar De Hermitage. Hier zullen zij de tentoonstelling Catharina, de Grootste bezoeken.

De Museum Plus Bus is een bijzonder initiatief voor ouderen in Nederland. De Museum Plus Bus is bedoeld voor ouderen die niet meer in staat zijn om zelfstandig een museum te bezoeken.
Elke dag rijdt de bus een groep senioren van 70 jaar en ouder naar één van de twaalf deelnemende musea. Dit wordt mogelijk gemaakt door de bijna 600.000 deelnemers van de BankGiro Loterij.

De Hermitage
Paul Mosterd is voorzitter van de Museum Plus Bus en adjunct-directeur van de Hermitage. Hij is al eerder in de studio geweest om te vertellen over de duurzame bus. Vandaag ontvangt Paul Mosterd de groep bij de Hermitage, waar hij de senioren vervolgens mee zal nemen naar tentoonstelling Catharina, de Grootste.

Het verhaal
De tentoonstelling vertelt het verhaal van één van de machtigste vrouwen die ooit heeft geleefd. Catharina de Grote werd als 14-jarig Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Catharina had een ambitieuze agenda, met hervormingen in het hele tsarenrijk.  Ze had een grote interesse in kunst en probeerde haar imago hoog te houden door cultuur te stimuleren in de Russische samenleving. Catharina was de diamant die zij zelf sleep.

Wil jij bijdragen aan een bijzonder uitje voor ouderen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij! 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

UNSEEN al gezien?

Deze photofair moet je hebben gezien…

De maand september is door Fotomuseum FOAM uitgeroepen tot maand van de fotografie. Deze maand worden veel verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder UNSEEN. Deze photofair is niet alleen dé fotografiebeurs, maar wordt verrijkt met tentoonstellingen, lezingen en debatten, films en documentaires en de presentatie van fotoboeken en hun makers.

Nederlandse topfotograaf Awoiska van der Molen exposeert tijdens UNSEEN en komt met Marcel Feil, artistiek directeur van FOAM, vertellen over de maand van fotografie.

Awoiska van der Molen
Ze fotografeert analoog en ontwikkelt de foto’s zelf met de hand. Awoiska exposeerde eerder dit jaar in FOAM, Gent, Melbourne en Londen. Op dit moment zondert ze zich voor haar werk af in afgelegen gebieden in de natuur. Ze probeert hiermee tot de kern te komen en wil dat vastleggen in een foto.

Marcel Feil
De artistiek directeur van FOAM werkt graag met jong talent. Het museum is begonnen als een plek waar workshops en tentoonstellingen werden georganiseerd, maar is inmiddels uitgegroeid tot ontmoetings- en inspiratieplek voor fotografieliefhebbers, fotografen, ontwerpers en beeldredacteuren. Dankzij de deelnemers van de BankGiroLoterij kunnen tentoonstellingen als UNSEEN worden gemaakt.

Wil jij Foam helpen om jong fotografisch talent te ontdekken en te stimuleren? Speel dan mee met de BankGiroLoterij!

 

 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Het Karavaan Festival

Buitengewoon theater in de openbare ruimte. Dát is het Karavaan Festival!

Van 25 mei tot met 7 juni is het Karavaan Festival in Alkmaar: buitengewoon theater in de openbare ruimte! Een festival met een maatschappelijk thema. Organisator Ilse van Dijk, vertelt ons alles over dit bijzondere festival!

Karavaan
Karavaan ontwikkelt en produceert podiumkunsten op locatie. Het Karavaan Festival is hét podiumkunstenfestival in Noord-Holland-Noord. Het is Locatietheater van nationaal gerenommeerde én jonge theatermakers op cultuurhistorische en bijzondere plekken in een maatschappelijke context. Er wordt maar liefst 12 dagen locatietheater gehouden. Verder is er livemuziek, verschillende performances, eten en drinken, theatrale installaties, exposities en gesprekken voor een breed publiek.

Doel
Karavaan hoopt met haar initiatief – door de vrije ruimte die kunst creëert – bij te dragen aan bewustwording en dialoog, betrokkenheid bij de eigen leef- en woonomgeving en hiermee nieuwe inspirerende dwarsverbindingen tussen mensen en organisaties te stimuleren. Stichting DOEN steunt het initiatief Karavaan Festival, omdat het een programma neerzet dat tot de verbeelding van mensen spreekt en dat een nieuwe actieve en inspirerende relatie aangaat met het publiek. Benieuwd geworden naar het Karavaan Festival? Kijk dan om 10.00 uur weer naar Koffietijd of klik hier voor meer informatie over het initiatief!

Wil jij initiatieven als het Karavaan Festival steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

Foto: Karavaan

Zintuiglijke ervaring in de wereld van smaak!

Binnenkort kun je in kunstinstelling Marres in Maastricht terecht voor een zintuiglijke ervaring in de wereld van smaak!

Met tentoonstellingen, lezingen, onderzoek, performances en publicaties verkent Het Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur de beeldende kunsten in de breedste zin van het woord. Bezoekers worden uitgenodigd om het intieme karakter van het huis en de weergaloze stadstuin van Marres te ontdekken of van een kop koffie of maaltijd bij Marres Kitchen te genieten. Wij namen er eens een kijkje!

Marres
Kunstinstelling Marres in Maastricht is aangesloten bij Very Contemporary, een samenwerkingsverband van dertien instellingen voor hedendaagse kunst in de regio Maas-Rijn. Binnen een straal van 100 km biedt het grensgebied van België, Nederland en Duitsland een grote verscheidenheid aan tentoonstellingen en evenementen, die je gecombineerd in één dag kunt bezoeken. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij Fonds kunnen bezoekers momenteel in Marres terecht voor een culinaire en kunstzinnige tentoonstelling én workshop over het werk van de beroemde chef-kok Ferran Andrià!

Smaaksensatie
Ferran Adrià is de beroemde chef-kok die jarenlang het in 2011 gesloten restaurant El Bulli in Roses, Spanje runde. Aan het einde van de jaren negentig en in eerste decennium van de eenentwintigste eeuw was El Bulli legendarisch. Het won vijf maal achtereen het door Michelin toegekende predicaat ‘beste restaurant ter wereld’. El Bulli verdiende zijn reputatie aan het feit dat Adrià alles in de keuken wilde vernieuwen om de smaakpapillen van zijn gasten zo veel mogelijk te prikkelen. Al die vernieuwing was erop gericht radicaal te experimenteren met smaak en tastzin. Adrià heeft een revolutie in de keuken ontketend door de grenzen van de smaak op te rekken. Hij was grondlegger van het zogeheten moleculaire koken. Sinds de sluiting van El Bulli houdt Adrià zich bezig met onderzoek naar creativiteit. Adrià’s artistieke houding in de wereld van de gastronomie bracht hem vanaf het begin van zijn carrière in contact met de kunstwereld.

Notes on Creativity
Wat is de meerwaarde van een zintuigelijke ervaring, zoals proeven of ruiken, bij de beleving van kunst? Vanuit dat idee ontwikkelde Marres Ferran Adrià: Notes on Creativity, een tentoonstelling over de wonderlijke ideeënwereld van top-kok Ferran Adrià, over creativiteit en zintuiglijke ervaringen in de wereld van smaak. Het publiek doet actief mee in de tentoonstelling via cook-outs, smaaklabs en bijzondere workshops met smaakprofessoren en voedselexperts en heeft zo een andere beleving van deze kunst. Deze vernieuwende manier van kunst presenteren zorgt voor een nieuwe kijk op kunst presenteren en beleven. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 3 juli 2016.

Meer initiatieven als de tentoonstelling Ferran Adrià: Notes on Creativity ondersteunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

De winnaar van de Museumprijs 2016!

Het is eindelijk bekend welk museum de gelukkige winnaar is…

Eindelijk is het zover: de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 is bekend! Alle stemmen zijn geteld en zojuist is bekend geworden wie de titel mag dragen… Het Nationaal Monument Kamp Vught verdient volgens jullie de prijs!

Stemmen
Net als vorig jaar
 kon iedereen weer stemmen op een van de genomineerde musea. Dit jaar streden het Verzetsmuseum Amsterdam, het Nationaal Militair Museum en Nationaal Monument Kamp Vught om de titel Museumprijs 2016. De winnaar ontvangt een bedrag van maar liefst 100.000 euro dat gebruikt kan worden om de collectie of de presentatie daarvan nóg waardevoller of toegankelijker te maken.

De genomineerden
In het Verzetsmuseum Amsterdam ervaren bezoekers wat het betekent om je vrijheid en rechten te verliezen en in angst te leven. Het Nationaal Militair Museum staat in het teken van de wereld van de krijgsmacht. Hier sta je oog in oog met pronkstukken uit de grootste militaire collectie van Nederland: van tanks en pantservoertuigen tot vliegtuigen en helikopters. Ten slotte het indrukwekkende, voormalige concentratiekamp Vught. Het herinneringscentrum maakt de kwetsbaarheid en de actuele betekenis van vrijheid voelbaar.

De winnaar
Dinsdag 3 mei is er een winnaar uit de drie genomineerden gekomen. Het Nationaal Monument Kamp Vught heeft als motto ‘Herdenken is nadenken‘ en nadenken doet de bezoeker van het kamp zeker. Het museum heeft binnen- en buitenruimtes waarin tijdelijke en vaste exposities te zien zijn. Er zijn nagebouwde barakken waar je een indruk krijgt hoe gevangen leefden en ook de fusilladeplaats is nog te bezoeken.

In totaal werden er tussen januari 1943 en september 1944 31.000 mensen opgesloten in het kamp. Er kwamen 749 gevangen om door honger, ziekte en mishandeling. Tijdens de Nationale Dodenherdenking worden deze, en alle andere oorlogsslachtoffers herdacht. Aanstaande zaterdag zie je in Koffietijd een uitgebreid verslag van Nationaal Monument Kamp Vught en blikken we terug op vorige winnaars van de Museumprijs.

Vind jij initiatieven als de Museumprijs ook zo belangrijk? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

Foto: Roy Beusker

Het Nieuwe Instituut

Speciaal voor de BankGiro Loterij opende het museum haar deuren!

Er is nog geen echt modemuseum in Nederland. Om te kijken of dit bij het publiek toch gewenst is, opende Het Nieuwe Instituut een tijdelijk modemuseum. Afgelopen zaterdagavond gingen de deuren alleen voor 350 spelers van de BankGiro Loterij open. Tijdens deze avond kregen zij exclusief de mogelijkheid om het Tijdelijk Modemuseum te bewonderen. 

Het Nieuwe Instituut
In Rotterdam staat Het Nieuwe Instituut; een museum voor architectuur, design en e-cultuur. Naast tentoonstellingen worden er ook regelmatig debatten georganiseerd en daardoor is Het Nieuwe Instituut een platform voor de creatieve industrie.

Tijdelijk Modemuseum
Er zijn in Nederland wel musea die mode in hun tentoonstellingen opnemen, maar een echt modemuseum is er niet. Het Nieuwe Instituut springt daarop in met het Tijdelijk Modemuseum. Acht maanden lang kunnen bezoekers verschillende collecties bekijken en discussiëren over de mode anno nu en in de toekomst.

Exclusief bezoek
Speciaal voor 350 spelers van de BankGiro Loterij opende het Tijdelijke Modemuseum afgelopen zaterdagavond haar deuren. Daardoor kregen deze genodigden de kans het museum in alle rust te bewonderen. Van de bijzondere verzameling parfumflessen in Precious en de vintage verzameling van Ferry van der Nat tot de bijzondere collectie Hacked van Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum en tentoonstelling Fashion Data over de impact van mode.

Ben je benieuwd naar meer initiatieven van de BankGiro Loterij? Klik dan hier!

Foto: Johannes Schwartz

Kinderdijk wordt nog leuker!

Kom eens een dagje naar de Kinderdijk!

Wie Kinderdijk zegt, denkt meteen aan molens. Midden in de Alblasserwaard ligt UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. De negentien molens zien er prachtig uit en zijn wereldwijd geliefd. Mede dankzij de spelers van de BankGiro Loterij en het Goed Geld Gala ontvangt Kinderdijk 500.000 euro waarmee ze een groot deel van het park helemaal kunnen vernieuwen.

Kinderdijk is wereldwijd een bekend polderlandschap dat jaarlijks ruim 400 duizend bezoekers trekt. Het gebied telt negentien authentieke windmolens, waarvan zeventien boezemmolens en twee poldermolens, gemalen, dijken en boezems. Al sinds 1277 houdt dit gebied het lage land van Alblasserdam droog.

De molens van Kinderdijk zijn goed geconserveerd en staan er prachtig bij. De entree, bezoekersfaciliteiten en route-aanduiding zijn echter gedateerd en ontoereikend om het hele verhaal van Kinderdijk te kunnen vertellen. Het is dus hoog tijd voor verandering!

Dankzij de extra bijdrage die Kinderdijk tijdens het Goed Geld Gala heeft ontvangen van de spelers van de BankGiro Loterij kan er gebouwd en verbouwd worden. Er komt een nieuw bezoekerscentrum, de verschillende bestaande locaties worden verbouwd en er komt een grote parkeerplaats. Het bezoekerscentrum wordt de startplaats van een prachtige ontdekkingstocht door het gebied. Het dak dat daar komt geeft een panoramisch uitzicht over het polderlandschap en de gemalen.

Wil jij initiatieven zoals deze steunen? Speel dan mee met de BankGiro Loterij!

Terug naar boven