Doordeogenvan_header
Door De Ogen Van Peggy

Peggy helpt jongeren door middel van paarden!

Peggy is hulpverlener en zocht een nieuwe manier om jongeren weer een zetje in de juiste richting te geven. De oplossing vond ze in… paarden! We gaan naar paardenstoeterij de Molenweg in Maastricht en kijken door de ogen van Peggy.

“Niet alle jongeren krijgen de warmte die voor heel veel anderen vanzelfsprekend is. Paarden geven de jongeren deze warmte en zorgen ervoor dat ze ontspannen weer naar huis gaan.”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan het Kansfonds het project Spirit of Youth steunen en krijgen veel jongeren een nieuwe kans op een plekje in de maatschappij.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Roosmarijn

Roosmarijn Saat is eigenaar van een biologische supermarkt.

Roosmarijn Saat is 38 jaar en eigenaresse van een biologische supermarkt, waar alleen gecertificeerde biologische producten worden verkocht. Niet alleen de producten, maar ook de winkel zelf is duurzaam. Zo beschikt deze bijvoorbeeld over groene stroom en zoveel mogelijk dichte koelingen. Roosmarijn ziet steeds meer bewustwording bij mensen.

” De bewustwording bij de consument is steeds groter aan het worden. Consumenten kiezen steeds bewuster wat ze wat ze tot zich nemen, voor ze iets in hun mond stoppen. Het allerleukste vind ik om de consument hierin verder te enthousiasmeren”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kunnen winkels, zoals die van Roosmarijn, biologische producten verkopen en zo meewerken aan een betere wereld.

Speel nu mee

 

 

Door De Ogen Van Marga van Praag

We kijken door de ogen van Marga naar de tentoonstelling van Charlotte Salomon.

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam heeft een bijzondere tentoonstelling opgezet. Met honderden schilderijen geven ze ons een kijkje in het leven van kunstenares Charlotte Salomon. Vandaag kijken we door de ogen van Marga van Praag naar deze expositie.

Het Joods Historisch Museum markeert het honderdste geboortejaar van kunstenares Charlotte Salomon met een tentoonstelling gewijd aan haar kunstwerk Leven? Of Theater?, bestaande uit ruim achthonderd pastelkunstwerken. Salomon was 22 jaar toen ze van Berlijn naar Zuid-Frankrijk vluchtte. Toen haar oma tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfmoord pleegde, begon Salomon met het maken van kunst, om zo mentaal overeind te blijven. In 1943 werd ze vermoord in Auschwitz. Na de oorlog vond haar vader het kunstwerk en schonk het aan het Joods Historisch Museum. Nu, na een lange kunsttour, is de tentoonstelling terug en zal deze voor het eerst in compleet getoond worden.

Wil jij Leven? Of Theater? zelf bewonderen? Met de BankGiro Loterij VIP-KAART kun je de tentoonstelling gratis bezoeken. Door mee te spelen met de BankGiro Loterij ontvang je de BankGiro Loterij VIP-KAART gratis thuis.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Shimi

We kijken door de ogen van Shimi Beck, hij geeft zelfverdedigingscursussen aan vrouwen.

We kijken mee door de ogen van Shimi Beck, hij geeft zelfverdedigingscursussen aan vrouwen en leert ze technieken waarmee ze zichzelf in noodsituaties kunnen verdedigen. 

Shimi Beck is 28 jaar en geeft met veel plezier zelfverdedigingscursussen aan vrouwen. Hij merkt dat wanneer er in de media berichten zijn over geweld tegen vrouwen de aanmeldingen voor zijn cursussen stijgen. De reden van die aanmeldingen is natuurlijk niet fijn, maar hij is blij dat hij vrouwen kan helpen zelfverzekerder over straat te lopen en hen te leren hoe ze in bepaalde situaties zichzelf goed kunnen verweren.

Door De Ogen Van Inge Ipenburg

Afgelopen zaterdag stond de Winter Efteling in het teken van lezen, schrijven en sprookjes.

Afgelopen zaterdag stond de Winter Efteling in het teken van lezen, schrijven en sprookjes. In het openluchttheater van de Efteling lazen acht bekende Nederlanders in duo’s sprookjes voor. Met dit evenement vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor het belang van lezen en voorlezen. We kijken door de ogen van de zestigjarige Inge, actrice en schrijfster.

”Als je bedenkt, als ouders, dat een kwartiertje per dag voorlezen aan je kinderen er al voor zorgt dat ze in een jaar tijd duizend woorden meer kennen, dan bewijs je je kinderen zo’n grote dienst met dat ene kwartiertje. En het is hartstikke leuk, ook nog.”

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan Stichting Lezen & Schrijven het aantal kinderen met een leerachterstand doen afnemen.
Speel nu mee

Door De Ogen Van Tom Beugelsdijk

Tom deelt mooie bedragen uit aan goede doelen.

Tom Beugelsdijk is twee maanden geleden verkozen tot Maatschappelijk Speler Eredivisie 2017 en mocht naast een trofee ook een cheque ter waarde van vijftigduizend euro in ontvangst nemen. Dit is beschikbaar gesteld door de Vriendenloterij. Tom mag de helft van het bedrag onder de goede doelen verdelen die hém aan het hart gaan. Hij doneert het geld onder andere aan de Haagse Hoed en het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag.

“ADO Den Haag is heel erg betrokken bij het Juliana Kinderziekenhuis. Ik vind het fantastisch wat ze doen en ik heb er heel veel respect voor. Op zo’n dag als vandaag kan ik de kinderen die ziek zijn hopelijk toch een beetje een leuke dag bezorgen en dat is de enige insteek. Daarom gaat een deel van het geld naar dit ziekenhuis”

Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, en in samenwerking met de Eredivisie, kan de Eredivisieclub gesteund worden en wordt het geld besteed aan jeugdopleidingen en maatschappelijke projecten. 

Speel nu mee

Door De Ogen Van Sarina

Sarina zorgt sinds drie jaar voor de 96 jaar oude mevrouw Deurloo.

Vandaag kijken we mee door de ogen van de 64-jarige Sarina Schlebaum. Zij zorgt sinds drie jaar voor de 96 jaar oude mevrouw Deurloo.

Sarina besteedt veel aandacht aan mevrouw Deurloo: “Ik ga uit mijn werk gezellig langs en dan kijk ik wat ik kan doen, bijvoorbeeld de was, boodschappen of koken. Tijdens het eten kom ik bij haar zitten en zorg ik dat ze het lekker opeet. Een beetje gezelligheid is heel belangrijk.”

De twee vrouwen hebben elkaar op een bijzonder manier ontmoet, namelijk bij het postagentschap! Mevrouw Deurloo kwam daar regelmatig langs, maar op een bepaald moment zag Sarina haar niet meer. Ze informeerde naar mevrouw Deurloo’s woning en belde aan. Ze werd binnengevraagd en kwam er toen achter dat de oudere vrouw naast haar ontbijt en warme maaltijd in de middag niets at. Dat wilde ze graag veranderen. Voldoende en gevarieerd eten is immers belangrijk.

Voor  de momenten dat Sarina twijfelt of mevrouw Deurloo voldoende en gevarieerd eet, is Kruidvat Aanvulling op voeding een goede uitkomst. Dit is een voedingssupplement dat aan de dagelijkse voeding toegevoegd kan worden, om zo extra voedingsstoffen als eiwitten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Mevrouw Deurloo is Sarina enorm dankbaar. “Ze doet alles voor me, het is zo’n lieverd.”

Benieuwd naar Sarina’s verhaal? Kijk om 17:00 uur naar 5 Uur Live!

 

 

 

Door De Ogen Van boer Simon

We kijken door de ogen van boer Simon de Brouwer, die op duurzame wijze wortels en penen verbouwt.

We kijken door de ogen van Simon de Brouwer. Hij is boer en produceert op duurzame wijze voor Unilever. Op zijn boerderij in Hilvarenbeek laat hij zien op welke manier hij wortels en penen verbouwd.

Drie weken lang staan Koffietijd en 5 Uur Live in het teken van Doe Maar Lekker Duurzaam, een campagne waarin de Nationale Postcode Loterij, Albert Heijn en Unilever samen vijf keurmerken uitlichten. Unilever zet zich in voor het duurzaam verbouwen van de landbouwgrondstoffen in hun eigen producten. Daarom hebben zij de keurmerken Duurzaam geteelde groenten en tomaten in het leven geroepen. Via een speciaal programma worden boeren over de hele wereld geïnspireerd tot het verduurzamen van landbouw.
De belangrijkste doelen zijn het verminderen van het gebruik van water, energie en bestrijdingsmiddelen en het behoud van bodemvruchtbaarheid en Biodiversiteit.

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Unilever boeren inspireren tot het verduurzamen van hun landbouw.  Door mee te spelen met de Nationale Postcode Loterij kun jij deze campagne ook steunen.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Jojo Moyes

We kijken mee door de ogen van Jojo, die al meer dan 31 miljoen boeken heeft verkocht!

We kijken mee door de ogen van Jojo (48 jaar). Zij heeft wereldwijd al meer dan 31 miljoen boeken verkocht!

Jojo is sinds 2002 fulltime schrijfster en dat ze zo succesvol zou worden, had ze vijftien jaar geleden nooit kunnen bedenken! Vandaag is ze in Amsterdam om te vertellen over haar nieuwste boek Jij en ik. De hoofdpersoon uit haar boek is nog nooit een romantisch weekendje weg geweest, maar hoe zit dit eigenlijk in Jojo’s eigen leven? Je hoort het in Koffietijd!

Bron: Instagram

Door De Ogen Van Froukje

We nemen een kijkje in de nieuwe Koffietijd en 5 Uur Live studio.

Vandaag kijken we mee door de ogen van Froukje. Zij neemt ons mee naar de toekomstige studio van Koffietijd en 5 Uur Live.

Aan de Zuidas in Amsterdam wordt momenteel gewerkt aan het meest duurzame gerenoveerde pand van Nederland. Het al jaren leegstaande en verwaarloosde pand is bestemd voor de Goede Doelen Loterijen. Bijzonder is dat er ook een ruimte komt voor de studio van Koffietijd en 5 Uur Live. Nu is de studio nog in Eemnes, maar vanaf volgend jaar komen de live-uitzendingen vanuit Amsterdam.

Ben je ook benieuwd hoe onze nieuwe studio eruit gaat zien? Je ziet het vanmiddag in 5 Uur Live.

Door De Ogen Van Nathalie

Nathalie is mantelzorger voor haar moeder en Guus, een oude huisvriend van de familie.

Zo’n 1,1 miljoen mantelzorgers zorgen meer dan acht uur per week én langer dan drie maanden voor een ander. Nathalie behoort tot deze groep en vandaag kijken we een dagje mee door haar ogen.

Nathalie van Tellingen is de dochter van fotograaf Joop van Tellingen. Sinds haar vaders overlijden zorgt Nathalie voor haar moeder en Guus, een oude huisvriend van de familie. Het is fijn dat de moeder van Nathalie een grote steun heeft aan Guus. “Guus is al bijna veertig jaar lang een heel goede vriend van mijn ouders. Toen ik zag dat het lichamelijk minder goed met hem ging, heb ik geregeld dat hij in een aanleunwoning terechtkon. Vlakbij mijn moeder.”

Guus kookt voor Nathalie’s moeder en soms schuift Nathalie gezellig aan. “Ik eet soms mee, maar als ik dan kijk naar de porties die ze soms eten, is dat voor mij een voorgerechtje.” Wat eten kruidvataanvullingopvoedingbetreft houdt Nathalie de twee een beetje in het oog. Voor Nathalie is Kruidvat Aanvulling op Voeding een goede uitkomst als er een keer onvoldoende gevarieerd gegeten wordt. Dit is een voedingssupplement waarmee Nathalie’s moeder en Guus wat extra voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze kunnen het makkelijk toevoegen aan de dagelijkse voeding als vla, soep en appelmoes.

Door De Ogen Van Alyssa Saro: de ECI Literatuurprijs 2017

Jurylid Alyssa Saro bezoekt auteur Koen Peeters!

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De vakjury bepaalt welke auteur de hoofdprijs wint van vijftigduizend euro. Maar er is nog een prijs: de ECI Lezersprijs van tienduizend euro. Deze wordt uitgereikt door de Lezersjury, die bestaat uit vijftig enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen.

Afgelopen week zagen wij hoe Barbara van der Veen langsging bij auteur Marijke Schermer. Deze week is de beurt aan jurylid Alyssa Saro. Zij gaat op bezoek bij auteur Koen Peeters, die het genomineerde boek De Mensengenezer schreef. Alyssa was erg benieuwd naar de ontmoeting met Koen Peeters: “Er was zoveel te zien en zoveel om over te vragen.”

Wil je meer weten over de ECI Literatuurprijs? Kijk dan hier!

Door De Ogen Van Sophie en Cheyenne

Kids en kunst gaan prima samen! Dat bewijzen Sophie en Cheyenne.

Kids en kunst gaan prima samen! Dat bewijzen Sophie en Cheyenne, beide tien jaar oud. Ze zijn op avontuur bij de tentoonstelling Diep in het bos van Villa Zebra en wij mochten door hun ogen meekijken!

Villa Zebra is een museum met hedendaagse kunst, speciaal voor kinderen tot en met twaalf jaar. De tentoonstelling Diep in het Bos is een interactieve kunstbeleving voor kinderen vanaf zeven jaar. Ze volgen hier een route op een plattegrond, zien zo allerlei kunstinstallaties en volgen workshops waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Diep in het Bos is wegens succes tot 4 maart verlengd!

Mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kan het BankGiro Loterij Fonds Villa Zebra ondersteunen. Hierdoor kunnen kinderen die niet vaak naar een museum gaan op een leuke manier kennis maken met beeldende kunst.

Speel nu mee

Door De Ogen Van de ECI-Literatuurprijs 2017

De spanning stijgt bij de genomineerde auteurs en vandaag zijn zij naar de Boekenbeurs in Antwerpen afgereisd.

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De vakjury bepaalt welke auteur de hoofdprijs wint van vijftigduizend euro. Maar er is nog een prijs: de ECI Lezersprijs van tienduizend euro. Deze wordt uitgereikt door de Lezersjury, die bestaat uit vijftig enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen.

De afgelopen weken zagen we hoe zes leden van de Lezersjury een uniek kijkje kregen in het leven van de zes genomineerde auteurs. De spanning stijgt bij de auteurs en vandaag zijn zij naar de Boekenbeurs in Antwerpen afgereisd. De Lezersjury rondt haar klus af op 9 november wanneer ze onder leiding van Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC en juryvoorzitter, hun winnaar vaststellen.

Wil je meer weten over de ECI Literatuurprijs? Kijk dan hier!

Door De Ogen Van Carla

We kijken door de ogen van Carla, fortbewaker van Duits & Lauret BV.

Duits & Lauret BV is een brouwerij die meer doet dan alleen bierbrouwen. De BV is een plek waar mensen met een lichamelijke of licht verstandelijke beperking terecht kunnen voor arbeidsintegratie en dagbesteding. We kijken door de ogen van Carla, de fortbewaker.

Op dit moment werken er vooral mensen bij Duits & Lauret die door een burn-out of een ongeluk niet meer kunnen werken. Ze kunnen hier aan de slag met allerlei taken rondom het fort waarin ze gevestigd zijn. Het bedrijf heeft echter ook mensen nodig die op het terrein kunnen passen. Carla solliciteerde en kreeg de job! Inmiddels woont ze als sinds november 2016 met haar man in het fortbewakershuisje op het terrein.

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij en Stichting DOEN kunnen mensen met een beperking blijven werken.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Rachel Meibergen

We kijken door de ogen van pilatusinstructrice en YouTuber Rachel Meibergen.

We kijken door de ogen van pilatusinstructrice en YouTuber Rachel Meibergen. Rachel is 32 jaar oud en gaat in mei 2018 trouwen met háár Ilan.

Op 15 mei 2018 zal Rachel haar jawoord geven aan Ilan, maar voor het zover is moet natuurlijk eerst de perfecte jurk gevonden worden. Dit is helaas niet makkelijk voor de perfectionistische Rachel… En dan heeft haar moeder ook nog eens een heel andere smaak! Vindt Rachel de jurk van haar dromen? En krijgt deze dan ook de goedkeuring van haar moeder? Je ziet het om 10:00 uur in een nieuwe Koffietijd!

Foto: Instagram

 

 

Door De Ogen Van Anky van Grunsven

De wens van Marina gaat in vervulling!

Het VriendenFonds van de VriendenLoterij laat wensen in vervulling gaan. Nederlanders – jong of oud – die een steuntje in de rug kunnen gebruiken of die zich inzetten voor de samenleving, worden in het zonnetje gezet. Vandaag mag drievoudig olympisch kampioen Anky van Grunsven de wens van de blinde Marina uit laten komen: paardrijden op de manege van Anky.

”Ik ben echt heel benieuwd hoe Marina dat gaat doen zonder te weten waar ze is, op een paard dat ze niet kent, op een onbekende baan. Ik vind het heel stoer dat ze dat durft!”

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan het Oogfonds Marina’s grote wens in vervulling laten gaan.
Speel nu mee

 

Door De Ogen Van Dennis Ruyer

We bespreken Veronica’s Top 1000 Allertijden met Dennis Ruyer.

Vanaf woensdag 1 november gaan de stembussen weer open bij Radio Veronica voor Veronica’s Top 1000 Allertijden. 1 december is de ontknoping van de lijst en aansluitend vinden de concerten van Waylon Live in Concert – Top 1000 Allertijden plaats. We kijken mee door de ogen van radio-dj Dennis Ruyer. Hij is iedere werkdag te horen bij Radio Veronica. 

“Ik was zeven of acht en toen dacht ik al: radio maken, dat wil ik ook! Zo’n klein kastje waar dan muziek uitkomt en dat er iemand bij je in dat kastje zit. Dat vind ik wel echt de magie van radio!”

Benieuwd geworden naar Dennis’ top drie? Kijk dan om 10:00 uur naar Koffietijd! 

 

Door De Ogen Van Arianne

Arianne bezoekt een tentoonstelling voor kattenliefhebbers!

Katten zijn populairder dan ooit. Wereldwijd worden foto’s en filmpjes van katten massaal bekeken en gedeeld op het internet. Daarom maakte Kunsthal Rotterdam de speciale kattententoonstelling Kattenliefde. Negen levens in de kunst. De tentoonstelling bestaat uit kunstwerken van katten en laat de rol van de kat zien in kunst. We bekijken deze tentoonstelling door de ogen van kattenliefhebster Arianne de Jong.

”Vanaf mijn achttiende heb ik katten. Lange tijd heb ik er drie of vier gehouden en nu heb ik er tien. Iets waar ik heel trots op ben!”

Mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij is de tentoonstelling Kattenliefde voor alle kattenliefhebbers te bewonderen in Rotterdam. Met je BankGiro Loterij VIP-KAART kun je gratis naar binnen.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Froukje

We kijken door de ogen van Froukje. Zij ontmoet initiatiefnemer van Dakdokters: Friso!

Vandaag kijken we door de ogen van Froukje. Zij ontmoet initiatiefnemer van Dakdokters: Friso! Hij geeft haar een exclusieve rondleiding.

Dakdokters heeft als missie de stad gezonder maken doormiddel van groene daken. Zij verduurzamen steden door groene tuinen aan te leggen op daken. Friso wilt dat de daken écht iets toevoegen aan het ecosysteem. Zo heeft Dakdokters het Polderdak-systeem bedacht. Dit systeem slaat regenwater op zodat het vertraagd het riool in kan stromen, wat overstroming voorkomt!

Mede dankzij Stichting DOEN kan Dakdokters innovatieve ideeën blijven ontwikkelen die bijdragen aan het verduurzamen van steden. Door mee te spelen met de Nationale Postcode Loterij kan jij dit project ook steunen.

Speel nu mee

Door De Ogen Van ezeltherapeut Marielle

Een ommetje maken met een ezel.

Een wandeltocht in de natuur doet iedereen goed. Om zo’n wandeling nét wat leuker te maken, kun je ook een ommetje maken met een ezel. En dat blijkt ook nog eens therapeutisch te werken! We kijken mee met ezeltherapeut Marielle.

“Je maakt echt contact met de ezels. Je legt de aandacht bij de ezels en daarbij ben je ook nog eens in de buitenlucht. Wat is er nou fijner dan in de buitenlucht zijn?”

Meer weten over de ezeltherapie? Kijk dan om 10:00 uur naar Koffietijd!

Door De Ogen Van Barbara: de ECI Literatuurprijs 2017

Jurylid Barbara van der Veen bezoekt auteur Marijke Schermer.

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De vakjury bepaalt welke auteur de hoofdprijs wint van vijftigduizend euro. Maar er is nog een prijs: de ECI Lezersprijs van tienduizend euro. Deze wordt uitgereikt door de Lezersjury, die bestaat uit vijftig enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen.

Afgelopen week zagen wij hoe Karel Uyttenhoven langsging bij auteur Annelies Verbeke. Deze week is de beurt aan jurylid Barbara van der Veen. Zij gaat op bezoek bij auteur Marijke Schermer, die het genomineerde boek Noodweer schreef. Barbara is erg nieuwsgierig naar de ontmoeting: “Ik vind het een hele eer om te horen hoe zij het boek heeft geschreven en om überhaupt met haar over het boek te praten!”

Wil je meer weten over de ECI Literatuurprijs? Kijk dan hier!

 

Door De Ogen Van Vivian: Dutch Design Week

Vivian bezoekt de Dutch Design Week!

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats, het grootste designevenement van Noord-Europa. Vivian nam een kijkje! 

Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. DDW onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst.

Mede dankzij het BankGiro Loterij Fonds is het bijzondere People’s Pavilion opgezet. Initiatieven als deze steunen?

Speel nu mee

Door De Ogen Van Ernst: War Child

We kijken door de ogen van Ernst, hij geeft gevluchte kinderen de kans zich weer kind te voelen.

We kijken door de ogen van Ernst. Hij is een van de initiatiefnemers van TeamUp. Al jarenlang komt er een vluchtelingenstroom van mensen Europa binnen. Vaak gaat het om gezinnen met kinderen die zwaar getraumatiseerd op zoek zijn naar een veilige plek. Met TeamUp, een gezamenlijk project van War Child, Save the Children en UNICEF Nederland, krijgen  kinderen de kans om zich weer kind te voelen.

Met eigen ogen heeft Ernst gezien hoe activiteiten zoals sport, spel en dans een verschil kunnen maken. En kinderen de mogelijkheid geeft zich gezond te ontwikkelen voor de toekomst

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan TeamUp gevluchte kinderen weer kind laten voelen.

Speel nu mee

 

Door de ogen van Karel: de ECI Literatuurprijs 2017

Jurylid Karel Uyttenhove gaat op bezoek bij auteur Annelies Verbeke.

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De vakjury bepaalt welke auteur de hoofdprijs wint van vijftigduizend euro. Maar er is nog een prijs: de ECI Lezersprijs van tienduizend euro. Deze wordt uitgereikt door de Lezersjury, die bestaat uit vijftig enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen.

Afgelopen week zagen wij hoe Annelotte Lutterman langsging bij auteur Daniël Rovers. Deze week is het de beurt aan het Belgische jurylid Karel Uyttenhove. Hij gaat op bezoek bij auteur, tevens landgenoot, Annelies Verbeke. Zij schreef het genomineerde boek Halleluja. Karel is duidelijk onder de indruk van de aanstaande ontmoeting: “Ik vind het heel spannend. Het is toch iemand die haar stempel gedrukt heeft op de Belgische literatuur en, bij uitbreiding, de Nederlandse literatuur.”

Wil je meer weten over de ECI Literatuurprijs? Kijk dan hier!

 

 

Door De Ogen Van CliniClown Ellen

Ellen speelt al zeven jaar met veel passie CliniClown Pom.

We kijken door de ogen van Ellen, zij speelt al zeven jaar met veel passie CliniClown Pom. Vandaag verrast ze de zevenjarige Britt tijdens haar revalidatie.

Er zijn in Nederland 76 CliniClowns. Zij zorgen er niet alleen voor dat zieke kinderen in ziekenhuizen afleiding krijgen, maar hebben ook een belangrijke functie bij de revalidatie. De CliniClowns stellen de kinderen op hun gemak, waardoor ze nieuwe en moeilijkere oefeningen aandurven.

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan Ellen dagelijks het verschil maken in de levens van zieke kinderen.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Charlotte en Saskia

Al meer dan 65 jaar leidt en coördineert UNHCR hulpacties over de hele wereld

Door het toenemende geweld in buurland Nigeria, steeg het aantal vluchtelingen in het Minawaokamp in Kameroen de afgelopen vier jaar tot zestigduizend. Deze toestroom van vluchtelingen heeft een grote impact op het milieu. Hierom is UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) een uniek project gestart: een Green Refugee Camp.

Vanwege een grote houtschaarste zijn er rondom het vluchtelingenkamp boomkwekerijen opgericht. De boomkwekerijen zorgen voor werkgelegenheid en brengen de hoeveelheid hout uiteindelijk ook weer op peil. Vluchtelingen worden opgeleid in de boomkwekerijen om met de nieuwste boomplantkennis, de Cocoontechnologie, te werken. Een Cocoon is een biologisch afbreekbare boomcouveuse, die het mogelijk maakt in droge gebieden boemen te laten groeien. Land Life Company is de uitvinder van de Cocoon en werkt samen met UNHCR aan dit project.

Charlotte Jongejan van Land Life Company en Saskia Baar van UNHCR komen langs in de studio om over het Green Refugee Camp te praten.

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij werken UNHCR en Land Life Company samen in het Green Refugee Camp project om in twee jaar tijd boomkwekerijen op te zetten en veertigduizend bomen te planten met de Cocoontechnologie.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Annelotte: de ECI Literatuurprijs 2017

Jurylid Annelotte Lutterman ging op bezoek bij genomineerd auteur Daniël Rovers!

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De vakjury bepaalt welke auteur de hoofdprijs wint van vijftigduizend euro. Maar er is nog een prijs: de ECI Lezersprijs van tienduizend euro. Deze wordt uitgereikt door de Lezersjury, die bestaat uit vijftig enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen. 

Afgelopen week zagen wij hoe Monica Hallegraeff langsging bij auteur Huub Beurskens. Vandaag is de beurt aan jurylid Annelotte Lutterman. Zij gaat op bezoek bij auteur Daniël Rovers, die genomineerd is met zijn boek De Waren. Annelotte vindt het spannend om hem te ontmoeten: “Dit is de eerste keer dat ik een schrijver ontmoet. Ik heb een eigen beeld en gevoel bij zijn boek en nu ontmoet ik degene die dat beeld heeft gecreëerd!”

Wil je meer weten over de ECI Literatuurprijs? Kijk dan hier!

Door De Ogen Van Frénk

Ter ere van Frenk van der Linden’s verjaardag opent Museum De Fundatie een speciale tentoonstelling.

Museum De Fundatie in Zwolle heeft ter ere van de zestigste verjaardag van journalist en interviewer Frénk van der Linden werken van hem tentoongesteld. Onder Hollandse helden bestaat uit vijfentwintig memorabele portretinterviews uit zijn carrière, die worden ondersteund door beeldende kunstwerken van de hoofdpersonen. We kijken door de ogen van Frénk naar zijn eigen tentoonstelling en portretten.

“Bij ieder geportretteerd persoon hangt een tekstje waarin ik uitleg in welke setting het interview is gegaan, of er een klik was en hoe het interview ging”, vertelt Frénk. “Het lijkt wel een reis door de tijd. Hier hangt werk van veertig jaar geleden tot nu!”

Mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kan het werk van Frénk vanaf 14 oktober bewonderd worden in Museum De FundatieInitiatieven als deze steunen?

Speel nu mee

Door De Ogen Van Edwin

We kijken door de ogen van Edwin, die de tentoonstelling GIF! bezoekt in Naturalis.

Giftige wezens in Nederland? In natuurmuseum Naturalis zijn ze vanaf veertien oktober te vinden! We nemen een kijkje door de ogen van Edwin, die ons meeneemt naar de tentoonstelling GIF! van Freek Vonk.

In de interactieve tentoonstelling leren de onderzoekers van Naturalis je alles over giftige dieren en het nut van hun gif. Ook kun je van heel dichtbij zien hoe dierenverzorgers de giftige spinnen voeren, en kun je getuige zijn van een echte gif-demonstratie!

Wil je deze tentoonstelling niet missen? Met de BankGiro Loterij VIP-KAART kun je Naturalis gratis bezoeken!

Speel nu mee

Terug naar boven