eci_boekenplank_koffietijd Thom
De favoriete boeken van Jelle & Thom

We blikken vooruit op de felbegeerde prijs…

Volgende week is het Boekenweek en wij blikken alvast vooruit met boekenliefhebbers Thom de Graaf en Jelle van Riet. Ze maken allebei deel uit van de jury van de ECI Literatuurprijs. Deze prijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek en wordt  ieder jaar in november uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen.  

De jury van de ECI Literatuurprijs gaat de komende maanden aan het werk om uit meer dan 450 ingezonden boeken een Longlist van 25 titels vast te stellen. Eind augustus wordt deze lijst bekend gemaakt en daarna verkort tot een Shortlist, bestaande uit zes titels. Uit deze Shortlist zal zal de winnaar van de ECI Literatuurprijs 2017 worden gekozen. In 2016 won het boek Rivieren van Martin Michael Driessen de ECI Literatuurprijs 2016.

Jelle en Thom hebben allebei persoonlijke boekenlijst samengesteld van hun favoriete boeken. We bespreken deze in de uitzending en gaan dieper in op hun passie voor het lezen.

Wil jij kans maken op een boekenpakket samengesteld door Jelle en Thom? Klik dan hier!

Benieuwd naar de gehele TOP 10 lijstjes van Jelle & Thom? Bekijk ze hieronder. De boeken staan op willekeurige volgorde!

TOP 10 lijst Jelle van Riet

Griekse mythen, Imme Dros
Iep, Joke van Leeuwen
Zeepijn, Charlotte Mutsaers
Manieren van leven (Gedichten 1975 – 2011), Leonard Nolens
De Oostakkerse gedichten, Hugo Claus
De vlammenwerpers, Rachel Kushner
Bezoek van de knokploeg, Jennifer Egan
Kalme chaos, Sandro Veronesi
Een man, Oriana Fallaci
De toverberg, Thomas Mann

Wil je deze boeken bestellen? Neem hier een kijkje!

TOP 10 lijst Thom de Graaf

Remco Campert, Een liefde in Parijs
F. Springer, Bougainville. Een gedenkschrift
G.L. Durlacher, Strepen aan de hemel. Oorlogsherinneringen
Frans Kusters, Paarse dingen
Ischa Meijer, Brief aan mijn moeder
Willem Frederik Hermans, De donkere kamer van Damokles
Otto de Kat, Bericht uit Berlijn 
Harry Mulisch, De zaak
Willem Jan Otten, De bedoeling van de verbeelding
Stefan Enter, Grip

Wil je een boek bestellen van deze lijst? Klik hier!

Leestips Gert-Jan Segers

De favoriete boeken van Gert-Jan Segers!

Gert-Jan Segers is dol op lezen. Vandaag deelt hij zijn favoriete boeken met ons!

boek1Dietrich Bonhoeffer – Navolging
Uitgaande van het evangelie betoogt Bonhoeffer dat de navolging van Christus de bevrijding van mensen betekent. Bevrijding van alle menselijke instellingen en geboden, van al wat drukt en belast, van al wat zorg en gewetensbezwaren veroorzaakt. Het gebod van Jezus is hard voor wie er zich tegen verzet maar zacht voor wie er zich gewillig aan overgeeft. Navolging heeft dan ook niets te maken met krachtprestaties van de ziel. Dat is er dikwijls van gemaakt in een christendom waarin de genade een leerstuk was geworden, het geloof een systeem en het menselijk gedrag een kwestie was van gebod op gebod en regel op regel. Jezus vraag niet het onmogelijke of onmenselijke: zijn gebod wil nooit leven vernietigen maar leven bewaren, sterken, genezen. Navolging is een vreugde. Meer lezen of het boek bestellen? Neem hier een kijkje!

boek2John Williams – Stoner
William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld. Klik hier om het boek te bestellen!

boek3Maria Rosseels – De dood van een non
De aan een rolstoel gekluisterde Sabine Arnauld bidt om een wonder. In ruil voor genezing belooft ze God dat ze haar verdere leven als non zal dienen. Haar enige voorwaarde is dat ze eerst nog één jaar mag doorbrengen met haar geliefde Joris Marion. Ze geneest, maar Sabine houdt zich niet aan haar belofte: ze trouwt met Joris. Als haar man en kind sterven, wordt ze verteerd door een groot schuldgevoel. Ze treedt in het klooster, maar na een religieuze crisis maakt ze een zwerftocht tot in het Verre Oosten. Een door Rome geëxcommuniceerde Chinese priester leert haar om haar geestelijke hoogmoed af te leggen. Geloof wordt hoop, en nadien liefde. Verder lezen? Bestel het boek hier.

Kathalijne’s leestips!

De favoriete boeken van Kathalijne Buitenweg!

Vandaag vragen we Kathalijne Buitenweg naar haar favoriete boeken! Ze stelde speciaal voor ons deze top 3 samen…

Kathalijne2Donna Woolfilk Cross – Pausin Johanna
Meer dan duizend jaar is haar bestaan ontkend – paus Johanna, de vrouw die haar leven leidde in mannenkleren, om uiteindelijk tot de hoogste functie van het christendom geroepen te worden. In de prachtige historische roman Paus Johanna wekt Donna Woolfolk Cross de legende tot leven van een onvergetelijk vrouw in haar niet aflatende strijd tegen beperkingen die ze niet kon accepteren. Dit boek bestellen? Neem hier een kijkje!

Kathalijne1Astrid Lindgren – De Gebroeders Leeuwenhart
De broers Jonatan en Kruimel zijn onafscheidelijk. Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan? Een prachtig boek, dat ook troost kan bieden en kan helpen bij rouwverwerking. Bekroond met een Zilveren Griffel! Meer weten of het boek bestellen? Klik hier.

Fkathalijne3rank Westerman – De graanrepubliek
De graanrepubliek is het verhaal van de twintigste eeuw, gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. Aan de hand van de opkomst en ondergang van de Groninger graanbaronnen vertelt Frank Westerman hoe het boerenerf de afgelopen honderd jaar door de stormen van de geschiedenis is gegeseld. Tien jaar na verschijning van deze moderne klassieker pakte de auteur de draad opnieuw op bij het apocalyptische einde, in een toegevoegd hoofdstuk over de onderwaterzetting van een van de rijkste akkerbouwgebieden van Europa. Verder lezen? Bestel het boek hier!

Boekentips Pechtold

Déze titels behoren tot zijn all time favourites!

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold leest in zijn vrije tijd graag een goed boek. Déze drie behoren tot zijn all time favourites!

Pechtold1Jan Wolkers – de perzik van onsterfelijkheid
In De perzik van onsterfelijkheid staat oud-verzetsstrijder Ben Ruwiel centraal, die op bevrijdingsdag 1980 een barre tocht door Amsterdam maakt; een ongebruikelijke thematiek voor Wolkers, met knappe innerlijke monologen.
Dit boek bestellen? Neem hier een kijkje!

pechtold2Geert Mak – de levens van jan Six
Dit boek ligt momenteel op het nachtkastje van Alexander Pechtold. De levens van Jan Six – een familiegeschiedenis is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: het bevat duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen. Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon meestal weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington -, in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe. De levens van Jan Six volgt een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Meer over dit boek óf het boek bestellen? Klik hier!

pechtold3Alexander Münninghof – De Stamhouder
Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Pozna werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg. Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder. Dit boek bestellen? Neem hier een kijkje!

Rutte’s leestips!

De favoriete boeken van onze premier!

Eén van de hobby’s van onze premier is lezen. Speciaal voor Koffietijd stelde hij een top 3 op van zijn favoriete boeken…

boek1Meneer Beerta – J.J. Voskuil
Meneer Beerta is het eerste deel van Het Bureau, een roman in zeven delen, die de menselijke verhoudingen op en rondom een wetenschappelijk instituut tussen de jaren 1957 en 1987 tot onderwerp heeft. Hoofdpersoon Maarten Koning ervaart de maatschappij waarin hij een plaats moet vinden als bedreigend en past zich moeilijk aan. Dat scherpt zijn blik voor zijn eigen tekortkomingen en die van zijn collega’s. In zijn ogen is de wereld waarin zij leven een schijnwereld, waarin mensen hun behoefte aan aandacht, erkenning of macht verbergen achter, schijnbaar zinvolle, maar in werkelijkheid zinloze werkzaamheden. Deze verborgen behoeften van mensen die elkaar niet hebben uitgezocht maar wel dag in dag uit met elkaar moeten verkeren, zijn aanleiding tot talloze wrijvingen en spanningen, een enkele maal met een tragische afloop, maar meestal komisch. Meneer Beerta beschrijft de jaren tussen 1957 en 1965 en eindigt met de pensionering van Beerta als directeur. Maarten heeft hem in zijn studietijd leren kennen als een beminnelijke scepticus en dat trekt hem aan. Van het geïdealiseerde beeld dat hij van hem heeft zal in de loop van het boek weinig overblijven, al verliest hij zijn sympathie niet. Tegelijkertijd is de lezer getuige van zijn vergeefse pogingen bondgenoten te zoeken in zijn afkeer van de in zijn ogen loze pretenties van de mensen waartussen hij terecht is gekomen. Meer weten over dit boek óf het boek bestellen? Neem hier een kijkje!

Boek2De Buddenbrooks – Thomas Mann
In zijn indrukwekkende debuut vertelt Thomas Mann de familiegeschiedenis van vier generaties Buddenbrook, een voornaam koopmansgeslacht uit Lübeck. De oprichter van de firma Johann Buddenbrook sr., de patriarch van de familie, en zijn zoon Johann jr. hebben de grondslag gelegd voor een solide, machtige familie- en bedrijfstraditie. Maar bij de kinderen van Johann jr. ontkiemen achter de façade van burgerlijke degelijkheid de artistieke impulsen en een expansief gevoelsleven die de robuuste vitaliteit van het handelsimperium dreigen te ondermijnen. Met Thomas, die veel te kunstzinnig is voor de harde handelspraktijk, begint de zakelijke neergang van het bedrijf. In Thomas’ zoon Hanno, de vierde generatie, bereikt de tegenstelling tussen burger en kunstenaar – een van de terugkerende thema’s in Manns oeuvre – een symbolisch hoogtepunt. In de persoon van deze uiterst sensitieve, in wagneriaanse vervoering zwelgende nazaat gaat de grote familietraditie ten onder. Met De Buddenbrooks schreef Mann, nog maar zesentwintig jaar oud, een epische roman die de opkomst en decadentie van de negentiende-eeuwse Duitse en Europese burgerlijke cultuur documenteert en verbeeldt. Thomas Mann (Lübeck, 1875-1955) wordt tot de belangrijkste Duitse auteurs van de twintigste eeuw gerekend. In 1929 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur, vooral uit waardering voor De Buddenbrooks. Dit boek bestellen? Kijk hier!

boek3The Years of Lyndon Johnson – Robert A. Caro
Enkel Engelstalige omschrijvingen beschikbaar: The most important, acclaimed, and galvanizing political biography of our era–which began with The Path to Power–continues in this national bestseller. In Means of Ascent Lyndon Johnson’s almost mythic personality is seen at its most nakedly ambitious. The culminating drama–the explosive heart of the book–is Caro’s illumination of one of the great political mysteries of the century, the “87 votes that changed history”. Meer weten of het boek direct bestellen? Neem hier een kijkje!

Foto Mark Rutte: Edwin Smulders

De favorieten van Yvette van Boven

Haar top 5 kookboeken!

Vandaag staat Yvette van Boven naast Caspar in de keuken. Ze gaat aan de slag met een heerlijke gerecht en heeft speciaal voor de Koffietijd kijkers haar top 5 kookboeken geselecteerd.

De Grote Kleijn – Onno Kleijn
In dit boek gaat Onno Kleijn aan de slag met verschillende technieken, smaken, achtergronden, historie en etiquette. De complete eet-sensatie komt te pas in dit uitgebreide boek en wordt op een no-nonsensemanier verteld. Fabels worden ontmaskerd en de wijnadviezen maken het boek af.

Solo Food – Janneke Vreugdenhil
Door haar scheiding, leerde Janneke Vreugdenhil voor het eerst om enkel en alleen voor haarzelf te koken. In plaats van een heel gezin of de hele straat te voorzien voor eten, moest ze koken opnieuw uitvinden. Hoe zorg je ervoor dat je jezelf verwend met een feestmaal zonder in slechte patronen te vallen en toch gewoon kunt genieten van lekker eten. Dit boek is leuk, lekker en leerzaam, ook voor niet singles! Bestel het boek hier!

Feest voor Iedereen – Alexandra van Besel
Als er iets te vieren valt, is misschien wel de belangrijkste vraag: wat gaan we eten? De schrik slaat veel mensen om het hart als er gasten komen met voedselallergieën, intoleranties of andere specifieke wensen: vegetarisch, plantaardig, geraffineerde- suikervrij. Maak je allemaal verschillende gerechten of moet iedereen zich aanpassen? Geen paniek. In ‘Feest voor iedereen’ laat Alexandra Besel zien hoe iedereen aan tafel hetzelfde kan eten zonder zich aan te passen.

Hartwood – Mya Henry & Eric Werner
De schrijfsters van dit ontroerende, inspirerende kookboek besloten op een dag om hun banen in New York op te geven voor een groot avontuur in Mexico. Op dat moment wisten ze nog niet dat ze een van de meest bijzondere restaurants op de wereld zouden openen. In Hartwood staan gerechten uit het restaurant die voor iedere keuken toegankelijk zijn. De pure smaken staan centraal en alle sensaties komen aan bod. Van zoet tot zuur, van pittig tot naturel.

Over Drank – Meneer Wateetons
Dit boek is een musthave voor de liefhebber van drank. In dit boek komt alles voorbij, van speciaalbier tot colaprosecco. Maar leer ook hoe je zelf bier brouwt en op welke manier je sterke drank schenkt. Het boek is luchtig geschreven en leert je alles wat je moet weten over drank!

ECI Cadeautips!

Maak kans op dit mooie boekenpakket!

Dé feestmaand komt er weer aan en dat betekent heel veel cadeautjes weggeven en/ of krijgen! Maar wat is leuk om te krijgen en/of te geven? Cadeauboeken! Vandaag zijn Marike en Kim bij ons te gast tips te geven!  
Hoe je een wollige...

Hoe je een wollige mammoet moet wassen (kinderboek)
Zit jouw wollige mammoet ook vol modder en vol viezigheid? Stinkt hij een beetje en wast hij zich nooit achter zijn oren? Een wollige mammoet wassen is heel moeilijk. Maar het kan! Volg gewoon de lessen uit dit wollige-mammoetwasboek en een wollige mammoet wassen wordt een feest! Zorg alleen dat er geen zeep in zijn ogen komt. Koop het boek bij ECI!

Taalvoutjes – scheurkalender (gezinscadeau)taalvoutjes
Je ziet ze overal: taalfouten die onbedoeld een pijnlijke – of vaker nog – een ronduit grappige betekenis hebben. Op de markt, in de krant of op een verkeersbord, een “Vout” is zo gemaakt. De fans van het populaire taalplatform Taalvoutjes sturen dagelijks de grappigste en leukste missers in. Voor het vierde boek in de Taalvoutjes-serie verzamelden de oprichters Vellah Bogle en Inger Hollebeek juweeltjes van missers die nooit eerder op de site of de Facebookpagina vertoond zijn. Taalvoutjes werd in 2012 opgericht bij wijze van grap. De Facebookpagina werd een regelrechte hit. Hun site biedt bovendien het leukste lees- en kijkvoer op het gebied van taal met taalnieuwtjes, faaltaalverhalen, columns en een quiz. Daarnaast is er ook dit jaar weer een scheurkalender uitgekomen met de meest hilarische taalvoutjes.
                                                   Koop het boek bij ECI!

Johanjohan Cruijff – Mijn verhaal (voetballiefhebbers)
Voetbalkunstenaar Johan Cruijff is een icoon. Hij was misschien wel de beste speler aller tijden. De invloed van zijn speelstijl en voetbalfilosofie was en is groot. Hij is een held, een voorbeeld, een leermeester. Zowel voor- als tegenstanders luisterden geboeid als hij het woord nam, op zijn onnavolgbare wijze. Johan Cruijff is van ons allemaal en daardoor heeft iedereen zijn ‘eigen’ Johan: een mengeling van feit en fictie. Nu is dan het woord aan hemzelf, in deze meeslepende autobiografie. Hierin geeft hij zíjn visie op alles wat hem bezighield, op het voetbal en op het leven. Koop het boek bij ECI!

                                                       Onverwacht dichtbij – Capitool uitgave (volwassenen/gezin)
Deze praOnverwacht dichtbijchtige gids geeft inspiratie voor vele uitstapjes met meer dan 350 verrassende plekken in Nederland. De gids heeft een zorgvuldig samengestelde inhoud en bevat vele schitterende foto’s. Aan de hand van wereldberoemde bezienswaardigheden laat deze gids verrassende en onvermoede plekken zien in Nederland. Naast de toren van Pisa, zijn ook in Nederland talloze scheve torens. Voor zandvlaktes hoef je niet per se naar de Sahara en voor goede wijn hoeft niemand af te zakken naar het verre zuiden. En wat dacht je van duiken, mountainbiken in grotten, bijzondere klimmuren, een lichtgevend Van Gogh Fietspad, een Moai beeld, Les Pisseurs, een zeeroversnest: allemaal te doen en te vinden in Nederland en prachtig in beeld gebracht in Onverwacht Dichtbij. Koop het boek bij ECI!
De geniale vriendin

De geniale vriendin – Elena Ferrante (vrouwen, roman)
Lila doorziet dat achter elk vleiend woord en vriendelijk gezicht een valkuil ligt, waardoor de spanning als sluimerende Vesuvius onder elke scène voelbaar is. De onvermijdelijke eruptie doet denken aan het slot van The godfather. Koop het boek bij ECI!

Wil je graag kans maken op dit mooie boekenpakket? Neem hier een kijkje!

 


De ECI Literatuurprijs!

Wie is de winnaar? Je leest het hier!

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek– in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. Dit jaar won Martin Michael Driessen met zijn boek Rivieren.

Gisteren vond de officiële uitreiking van de ECI Literatuurprijs plaats in Theater aan ’t Spui in Den Haag. Vanaf dit jaar kent de ECI Literatuurprijs ook een speciale Lezersprijs: 50 enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen bepalen met elkaar welk boek uit de Shortlist, eerder door de vakjury samengesteld, zij het beste vinden. Zij kwamen op de middag voorafgaand aan de uitreiking van de ECI Literatuurprijs 2016 bijeen om onder leiding van Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Handelsblad, hun winnaar bekend te maken. Deze lezersprijs wordt ondersteund voor NRC Handelsblad en De Standaard. In Koffietijd horen we vandaag met Peter Vandermeersch over de uitreiking en de keuze voor de uiteindelijke winnaar!

Wil je alles weten over de Lezersprijs? Kijk dan om 10:00 uur weer naar Koffietijd!

loretteaECI

Het favo kinderboek van Edith Schippers

Benieuwd naar het favoriete kinderboek van Edith Schippers? Je leest het hier!

Dat ze überhaupt nog tijd heeft om te lezen vinden wij knap, maar Edith Schippers is haar hele leven al fanatieke lezer. In Koffietijd vertelt ze over haar favoriete kinderboek: Pinkeltje!

laan-dick-de-avonturen-van-pinkeltjePinkeltje is het hoofdpersonage uit de gelijknamige kinderboekenreeks van de Nederlandse schrijver Dick Laan. Het eerste boek, De avonturen van Pinkeltje, verscheen in 1939. Het verhaal draait rond een fictief mannetje dat Pinkeltje heet. Een pinkeltje is een soort mensachtige zo groot als een pink. Pinkeltje heeft een witte baard en een puntmuts. Hij is echter geen kabouter. De eerste delen spelen zich af in een huis in Nederland, waar Pinkeltje in een muizenhol onder een kast woont, samen met vijf muizen. Dat huis wordt ook bewoond door een vader, een moeder, een jongen en 2 meisjes. In het huis wonen ook de kat Snorrebaard, de goudvis Goudhuidje, de spin Zilverdraad en vanaf het tweede boek ook een hondje genaamd Wiebelstaart. Pinkeltje kent ook dieren uit die buurt, zoals de kraai Wipstaart en de vlieg Brommer. De mensen weten niet af van het bestaan van Pinkeltje, behalve meneer Dick Laan zelf die vanaf het tweede boek meespeelt wanneer Pinkeltje zijn avonturen aan hem vertelt, waarna Laan ze opschrijft. Later spelen de boeken zich af in het fictieve land Pinkeltjesland. Zo leert Pinkeltje het wolkenmannetje Wolkewietje kennen, dat zo groot is als een arm en boven op de wolken woont. In Pinkeltjesland wordt Pinkeltjes vrouw Pinkelotje.
Geïnteresseerd in de boeken van Pinkeltje? Kijk dan even hier

Wil jij een mooi Kinderboekenpakket van eci winnen? Kijk dan hier hoe je kans maakt!

Het favo kinderboek van Susan Smit

Dít is het favoriete kinderboek van schrijfster Susan Smit!

de-gebroeders-leeuwenhart-astrid-lindgren-boek-cover-9789021674490Schrijfster Susan Smit heeft al héél wat geschreven, maar voor de Kinderboekenweek namen we haar even mee terug naar haar jeugd en vroegen we haar naar haar favoriete kinderboek! Haar antwoord: De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren.

De broers Jonatan en Kruimel zijn onafscheidelijk. Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan? De gebroeders Leeuwenhart is een prachtig boek, dat troost kan bieden en kan helpen bij rouwverwerking. Het boek is Bekroond met een Zilveren Griffel! Meer weten of het boek direct bestellen? Kijk dan hier!

 

 

Het favo kinderboek van Teun Luijkx

Het favoriete kinderboek van deze acteur!

Het favoriete kinderboek van: acteur Teun Luijkx
Omdat het Kinderboekenweek is, vroegen we aan Teun wat zíjn favoriete kinderboek is. Zonder enige twijfel is dat voor deze acteur Matilda van Roald Dahl. Het boek werd in 1988 gepubliceerd maar is nog steeds een grote publiekslieveling. Matilda vertelt het verhaal over een lief en buitengewoon slim meisje dat ongelukkig opgroeit bij haar ietwat gestoorde ouders. Het enige wat dit onschuldige meisje wil, is niets liever dan het lezen van boeken. Ze kan haar geluk dan ook niet op als ze eindelijk naar school mag. Eenmaal op school valt het talent van deze boekenwurm wél op en ontdekt Matilda dat ze samen met Juf Engel toch heel gelukkig kan worden.

Bestel het boek hier!

Wil jij kans maken op een mooi verrassingsboekenpakket? Kijk dan even hier!

Meer over boeken? Neem een kijkje op de pagina van eci!

Het favo kinderboek van Martijn Krabbé

Dít is het favoriete kinderboek van presentator Martijn Krabbé!

kruistocht-in-spijkerbroek-thea-beckman-boek-cover-9789060691670Het favoriete kinderboek van: presentator Martijn Krabbé
We vroegen ook presentator Martijn Krabbé naar zijn favoriete kinderboek. Als kind was hij verknocht aan de boeken van Jules Verne en vooral de boeken van Thea Beckman waren favoriet. Met name het boek Kruistocht in Spijkerbroek, waarin de 16-jarige Dolf door een materie-transmitter teruggeflitst wordt naar de Middeleeuwen. Hij komt terecht in 1212 in een kinderkruistocht. Duizenden kinderen zijn van plan het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Het wordt een tocht vol gevaar en zelfs verraad, maar Dolf leert ook de kracht van vriendschap kennen… De vraag is alleen, kan hij nog terug? Benieuwd geworden naar het boek of het boek bestellen? Kijk dan hier!

Wil jij kans maken op een mooi verrassingsboekenpakket? Kijk dan even hier!

Meer over boeken? Neem een kijkje op de pagina van eci!

Het favo kinderboek van Carry Slee

Dít is het favoriete kinderboek van Carry Slee!

KruimeltjeHet favoriete kinderboek van: schrijfster Carry Slee
Vandaag is niemand minder dan schrijfster Carry Slee te gast. Wat haar all time favourite kinderboek is? Kruimeltje! Chris van Abkoude schreef dit hartverwarmende verhaal over het 10-jarige Rotterdamse straatjongetje Kruimeltje dat, samen met zijn hondje Moor, door zijn humor, levenslust en doorzettingsvermogen de wereld naar zijn hand weet te zetten. Kruimeltje is een schitterend verhaal vol verassende avonturen! Het boek direct bestellen? Kijk dan hier!

Wil jij kans maken op een mooi verrassingsboekenpakket? Kijk dan even hier!

Meer over boeken? Neem een kijkje op de pagina van eci!

Het favo kinderboek van Martin van Rijn

Dít zijn de favoriete kinderboeken van onze gasten!

Op 5 oktober startte de Kinderboekenweek en daarom vragen we onze gasten deze week hun favoriete kinderboek mee te nemen! We verzamelen al deze boeken op de boekenplank en mogen van online boekenwinkel ECI aan het einde van de Kinderboekenweek een mooi boekenpakket weggeven bestaande uit ál deze boeken! Wil jij straks kans maken op dit pakket? Houd de winactie dan goed in de gaten, vul het winformulier in en wie weet ligt dit mooie boekenpakket binnenkort bij jou in de brievenbus!

GVRHet favoriete kinderboek van: staatssecretaris Martin van Rijn
Martin van Rijn is staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de PvdA in het kabinet Rutte II. We vroegen hem naar zijn favoriete kinderboek en kregen een verrassend leuk antwoord: De GVR van Roald Dahl. Dit boek won in 1984 een Zilveren Griffel. Het is een absolute bestseller van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Het boek werd al twee keer verfilmd, de laatste keer door niemand minder dan Steven Spielberg. Het verhaal: Sofie ligt ‘s nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel erg aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen. Benieuwd naar dit boek? Neem een kijkje bij ECI óf klik hier om het boek direct te bestellen!

Wil jij kans maken op een mooi verrassingsboekenpakket? Kijk dan even hier!

Meer over boeken? Neem een kijkje op de pagina van eci!

Genomineerden Literatuurprijs 2016

Wie zijn de genomineerden voor de Literatuurprijs?

De shortlist van de ECI Literatuurprijs 2016 is bekend gemaakt! Deze prijs is een bekroning voor het beste Nederlandse literaire boek, in de categorie fictie en non-fictie. De winnaar wint een bedrag van maar liefst €50.000,-. Vandaag is Art Rooijakkers bij ons te gast om te vertellen over deze boeken. Meer daarover lees je hier.

Dit zijn ze: de zes parels die kans maken op de ECI Literatuurprijs.


Martin MDriessen rivierenichael Driessen- Rivieren 

Zoals rivieren door een landschap slingeren, zo meanderen rivieren door de levens van de hoofdpersonen van de drie beeldschone novellen die in dit boek verzameld zijn. De Main en de Rijn vormen de levens van twee vlottervrienden in de late negentiende en begin twintigste eeuw, waarin klassenverschillen en broodroof leidend zijn. Een Bretonse beek vormt de grens van het land van twee Franse families, hugenoot en katholiek, die al eeuwen in heftige rivaliteit leven. Het is een huiveringwekkende twistgeschiedenis van grote treurigheid en schoonheid. De hedendaagse acteur die op een kanotocht in de Ardennen een catharsis zoekt voor zijn gefnuikte kunstenaarsleven en zijn niet te stuiten alcoholisme, ervaart een hellevaart zonder weerga. Koop het boek bij eci!

Bert Natter – GoldbergGoldberg
Dresden, 1755. In de barokke hoofdstad van Saksen is de ambitieuze klavierspeler Johann Gottlieb Goldberg bezig aan een niets en niemand ontziende opmars in het beste orkest ter wereld. Spelen is zijn passie en roem zijn streven. Maar als koning Frederik de Grote van Pruisen met zijn eigen orkest de stad bezoekt, dreigt Goldberg zijn hand te overspelen. Door ziekte gekweld probeert hij zijn positie te verdedigen en neemt hij het op tegen de machtigste man van Europa.
Bert Natter schetst in zijn derde roman een ingenieus en levendig beeld van een van de geheimzinnigste personages uit de muziekgeschiedenis: Johann Gottlieb Goldberg. Volgens de overlevering zou Goldberg het wonderkind zijn voor wie Johann Sebastian Bach zijn beroemde Goldberg Variaties heeft geschreven, maar in de geschiedenisboeken ontbreekt van hem ieder spoor. In zijn roman scheert Bert Natter langs de smalle grens van geschiedschrijving en verbeelding. Hij neemt de lezer mee op reis door de straten van het achttiende-eeuwse Dresden, op dat moment op het gebied van kunst en cultuur het middelpunt van Europa. Koop het boek bij eci!

Jij zegt hetConnie Palmen – Jij zegt het
Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde. Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Koop het boek bij eci!

MoedervlekkenArnon Grunberg – Moedervlekken
Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: zijn specialiteit is suïcide-preventie, hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren. Moedervlekken is een genadeloos eerlijke roman over de liefde van een zoon voor zijn moeder en vader, en vice versa. Een boek over twee mensen die niet kunnen leven – en niet dood kunnen gaan – zonder elkaar. Het markeert een nieuwe fase in Arnon Grunberg’s veelomvattende schrijverschap: zorg en liefde sluiten elkaar niet langer uit. Ondanks verlies en pijn blijkt het mogelijk liefde voor het leven te voelen. Koop het boek bij eci!


Op de rokTonnus Oosterhoff – Op de rok van het universum

In een rijkgeschakeerd mozaïek voert Tonnus Oosterhoff de kettingrokende dierenarts Roelof de Koning ten tonele. Wij volgen zijn gang door het leven en die van zijn metgezellen, babyboomers zoals hijzelf. Intussen wil deze ambitieuze roman door de bijzondere vertelwijze de chaos van het bestaan voelbaar maken. De toon is vitaal én wanhopig. De opbouw fragmentarisch; toch zijn er lange lijnen. De tekst ontroert, bedwelmt, stoot af, sleept mee, is langdradig, wekt de lachlust, verwart, zet aan het denken over de wereld… en treft de lezer ‘met het besef een broodkruimel te zijn op de rok van het universum’ (Lucebert). Koop het boek bij eci!

Marja Pruis – Zachte riten
Ritsen ‘Lucas zwemt voor me uit, met zijn korte krachtige slag. Hij zweeft op een vaste afstand in mijn geheugen, waarom kan ik hem niet inhalen, terwijl ik denk dat ik almaar harder zwem?’ Guusje Bouhuys, poëziedocente, huisvriendin, zus, heeft haar leven op de rem gezet. Als haar beste vriend wordt beschuldigd van plagiaat en een dierbare collega doodziek blijkt, beseft ze dat ze haar zorgvuldig geconserveerde universum zal moeten verlaten. In een absorberende stijl, ironisch en bitterzoet, schrijft Marja Pruis over het verlangen trouw te blijven aan de mensen die met je meelopen, ook als ze er niet meer zijn. Kun je een ander redden, behoeden voor de val? Kun je jezelf bewaren als in een gedicht? Zachte riten gaat over de conflictsituaties van de menselijke ziel, de betekenis van poëzie en de plaats van liefde in ons leven. Koop het boek bij eci!

Nu maar wachten tot 10 november, dan is de uitreiking van de felbegeerde prijs. Spannend!

De beste romans volgens Kim

Win dit heerlijke vakantiepakket!

Waan je in een andere wereld met de beste romans van dit moment. Boekexpert Kim heeft een toplijst samengesteld zodat jij de zomer lekker doorkomt!

Vader – Karl Ove KnausgardVader
Karl Ove Knausgård is bezig aan een roman, maar wordt geplaagd door enorme onzekerheid. Dagelijkse frustraties over het huishouden en zijn gezin nemen veel tijd in beslag en tijdens het schrijven dwalen zijn gedachten af naar zijn kindertijd. Hij vraagt zich af of hij net zo’n beangstigende man is voor zijn kinderen als zijn vader was voor hem. Karl Ove Knausgård is in 1968 geboren in Noorwegen. In 2010 verscheen bij De Geus zijn roman Engelen vallen langzaam, waarvoor hij een nominatie kreeg voor de prestigieuze Literatuurprijs van de Noordse Raad. Vader is het eerste boek in de Mijn strijd-serie van zes zeer persoonlijke, soms pijnlijke autobiografische romans. Meteen na de verschijning ervan struikelden internationale critici over elkaar heen met hun loftuitingen. Met de Mijn strijd-serie is Knausgård veranderd van een veelbelovende jonge auteur in een Scandinavische schrijver met popsterrenstatus.

Koop het boek bij eci!

De Hulp – Kathryn StockettDe Hulp
De hulp, eerder uitgegeven als Een keukenmeidenroman, is het ontroerende en hartverwarmende verhaal van drie vrouwen die het allesbepalende racisme in het Mississippi van de jaren zestig meer dan zat zijn en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten. Waarom wordt aan zwarte vrouwen bijvoorbeeld wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver? Kathryn Stockett groeide op in Jackson, Mississippi. Ze studeerde Engels en Creative Writing aan de universiteit van Alabama, en verhuisde naar New York, waar ze werkte in de tijdschriftenmarketing. De hulp is haar eerste roman, die ruim twee jaar in de Nederlandse bestsellerlijsten stond en zeer succesvol verfilmd is als The Help.

Koop het boek bij eci!

Suiker – Onno WesselingSuiker
Aan het eind van de negentiende eeuw komt Lennart ter wereld als bastaard van een Duitse graaf. Hij wordt opgenomen in het gezin, maar zijn vader en broers kleineren hem. Lennart zoekt zijn heil in de keuken. Daar wordt hij door het personeel als een van hen gewaardeerd en raakt hij gefascineerd door geur en smaak. Omdat Lennart zijn leven niet zeker is binnen het gezin vlucht hij en ontmoet een Zwitserse Zuckerbäcker: een meesterpatissier die hem meeneemt naar Venetië. Daar leert hij de magie van suiker, chocolade en liefde kennen. Er blijft echter ook veel voor hem verborgen. Zelf houdt Lennart angstvallig geheim dat hij langzaam zijn gehoor verliest, omdat de ontdekking van zijn doofheid het einde van zijn dromen kan betekenen. Maar met die keuze brengt hij anderen in gevaar.

Koop het boek bij eci!

Maak nu kans op dit boekenpakket! Laat ons weten waarom jij de boeken wil lezen en wie weet ontvang jij binnenkort dit pakket!

 

 

De musthave thrillers van Marike

Maak kans op dit spannende boekenpakket!

Houd je wel van een beetje spanning tijdens het lezen? Boekdeskundige Marike heeft de meest bloedstollende thrillers voor je op een rijtje gezet.

De doodsvogel – Samuel BjørkKnipsel1
Marike: “Wat een heerlijke thriller is dit. Ik was na het debuut Ik reis alleen al fan van Samuel Bjørk en keek dus reikhalzend uit naar het vervolg. En ik werd niet teleurgesteld! Het duo rechercheurs Holger Muchs en Mia Krüger krijgt naast hun persoonlijke problemen weer te maken met een gruwelijke moord. Een 17-jarig meisje wordt ritueel vermoord. Zij is een aantal maanden gevangen gehouden en beestachtig behandeld. Er duikt een filmpje van haar gevangenschap op, waarin vaag een persoon verkleed als uil (de doodsvogel) te zien is. Samuel Bjørk heeft het boek geweldig opgebouwd. Als je Ik reis alleen niet gelezen hebt, is dit geen enkel probleem. Alles wat je moet weten, wordt heel subtiel nog een keer uitgelegd. Korte hoofdstukken, een vlotte pen, de ijzige kou van Scandinavië en ongelofelijk spannend: elke keer als ik dacht te weten wie de moordenaar was, bleek het toch allemaal weer anders in elkaar te zitten. Aanrader!” 

Wil jij dit boek lezen? Bestel het bij eci!

In een donker, donker bos – Ruth Ware
Knipsel3-kleinMarike: “Wat doe je als je voor een vrijgezellenfeest wordt uitgenodigd van een vriendin die je al tien jaar niet meer hebt gesproken? Helemaal als je na onenigheid uit elkaar gegaan bent… Nora besluit uit nieuwsgierigheid toch te gaan. Het vrijgezellenfeest wordt gehouden in een hele grote moderne villa met enorme ramen in een donker, donker bos. Overdag heb je prachtig uitzicht vanuit de villa, maar ’s avonds is het een groot zwart gat waar iedereen van buiten precies kan zien wat er binnen gebeurt. Het is een klein gezelschap en de sfeer is ongemakkelijk. Vanaf het begin is het boek enorm beklemmend, je voelt de spanning. Constant heb je het gevoel dat er iets gaat gebeuren. Ruth Ware weet de spanning perfect op te bouwen en stoppen met lezen is dan ook geen optie. Een aantal plotwendingen en een waanzinnige climax maken het geheel compleet.”

Wil jij dit boek lezen? Bestel het bij eci!

Mea Culpa – Clare MackintoshKnipsel2-klein
Marike: “Deze thriller moet je echt lezen! Dit boek begint met een nachtmerrie voor elke moeder. Ze laat de hand van haar zoontje even los. Hij steekt de straat over, wordt aangereden door een auto en overlijdt. De bestuurder rijdt door. In een paar secondes verandert Jenna’s leven totaal. Overmand door verdriet en herinneringen, besluit ze naar een afgelegen plek aan de kust van Wales te verhuizen, daar een nieuw leven te beginnen en de herinneringen achter haar te laten. Tegelijkertijd is inspecteur Ray Stevens vastbesloten om ondanks de weinige aanknopingspunten de zaak op te lossen. Het team lijkt niet verder te komen en ze krijgen de opdracht om andere zaken voorrang te geven. Maar dan komt er een doorbraak… Beklemmend, ongelofelijk spannend en met een twist die ik echt niet zag aankomen. Wat een ongelofelijk sterk debuut!”

Wil jij dit boek lezen? Bestel het bij eci!

Maak nu kans op dit boekenpakket! Laat ons weten waarom jij de boeken wil lezen en wie weet ontvang jij binnenkort dit pakket!

Top 3: de beste kookboeken volgens Danny

Danny vertelt over drie lekkerste kookboeken!

Speciaal voor alle Koffietijdkijkers heeft kok en kookboekrecencent Danny Jansen een top 3 samengesteld. De drie allerbeste en -lekkerste kookboeken van dit moment! 

Kookschool – Patisserie van Melanie Dupuis3D Kookschool patisserie
Echte patisserie lijkt heel moeilijk, maar dit boek sleept je moeiteloos door alle stappen heen. Van basisrecepten voor verschillende soorten deeg en crèmes tot de meest imposante baksels. Danny: ‘Het boek is een lust voor de getrainde patissier, want er staan mooie traditionele taarten in met duidelijke recepten waarop je blindelings kunt vertrouwen. Toch is dit boek ook ideaal voor beginnende bakkers, want werkelijk alle technieken, trucjes en valkuilen staan erin beschreven. Wat maakt dit boek nog meer zo goed? Er staan plaatjes en tekeningen van de bereidingswijze en technieken bij, dat maakt het ongelooflijk duidelijk. De vormgeving is rustig en zeer overzichtelijk. Geen opsmuk, nee gewoon duidelijkheid.’

De kunst van het koken van Julia Child160412-3D-cover-Dekunstvanh
Ben jij fan van de Franse keuken? Dan is De kunst van het koken onmisbaar in jouw kookboekenkast! Het is een ontzettend informatief boek waarin veel wordt verteld over ingrediënten en de belangrijkste basistechnieken. Danny: ‘In deze 960(!!) pagina’s dikke pil ‘De kunst van koken’ staat de klassieke Franse keuken in de schijnwerpers. Het is puur de basis en behandeld praktisch alles wat je vind in elk klassiek Frans restaurant. Het schoonmaken en bereiden van artisjokken en het maken van de echte bouillabaisse, zijn twee voorbeelden. Maar als er zelfs in staat hoe je zelf hammen kunt maken, heb je me. De recepten zijn duidelijk en beschreven zonder moeilijke taal en onduidelijkheden.’

Vlees noch Vis van Estée Strooker
Voor de meeste van ons is het best lastig: koken zonder vlees en vis. Van oudsher hebben we het liefst een gerecht met een lekker biefstukje of stukje vis. Estée Stroker laat met in het boek Vlees noch Vis zien dat je ook heerlijk kan koken zonder deze ingrediënten. Groenten vormen de basis van de creatieve en kleurrijke recepten. Danny: ‘Dit boek geeft eindeloze inspiratie voor gerechten zonder vlees en vis. Zelfs een vleesliefhebber zoals ik gaat spontaan overstag om vegetarisch te gaan koken. Het is een boek voor iedereen die van lekker eten houdt, vegetariër of niet. Met snelle simpele gerechten.’

Je maakt nu kans op deze top 3 van Danny! Vertel waarom jij deze boeken in de kast moet hebben en maak kans op het hele pakket! Meer lezen? Ga naar eci.nl!

De keuze van Loretta

Bekijk en lees meer over Loretta’s lievelingsboeken!

Altijd al willen weten wat de lievelingsboeken van Loretta zijn én wat zij er zo mooi, aangrijpend of spannend aan vindt? Je maakt nu kans dit boekenpakket? te winnen: klik hier!

    • Rose van Rosita Steenbeek

steenbeek-rose-mp 2016-rgb

Rosita Steenbeeks grootmoeder Rose is de hoofdpersoon in dit aangrijpende verhaal dat zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Rose is half Joods, half Duits en haar familie waaiert uit over de wereld terwijl Hitlers schrikbewind zich als een olievlek over Europa verspreidt. Zo gebeurt het dat familieleden op een zeker moment aan verschillende kanten van de frontlinie eindigen. De beschrijvingen van gebeurtenissen en de verschillende plaatsen in Nederland zijn zeer waarheidsgetrouw en direct herkenbaar voor lezers die de oorlog in die omgeving hebben meegemaakt. Steenbeeks familiegeschiedenis is daardoor ook een historisch document over de waanzin van de oorlog die alles en iedereen doorkruist en bewijst dat familiebanden en echte liefde voor niets wijken. “Steenbeek laat je de geschiedenis herbeleven met het aangrijpende verhaal van haar grootmoeder.” Aldus, Loretta. Benieuwd geworden? Bestel dan hier het boek!

    • Mijn verloren vrouw van Alyson Richman

mijn verloren vrouw_verkleind

“Zo beeldend, ik had zelf het gevoel onderdeel van het verhaal te zijn” zegt Loretta over dit prachtige boek. Wat mag ik me toch gelukkig prijzen dat ik voor mijn top20 zóveel mag lezen. En dat er ook zoveel móoie boeken zijn. Wat een pareltje is ‘Mijn verloren vrouw’! Eerlijk is eerlijk: toen ik de omslag zag, had ik er niet veel zin in. Prikkeldraad, hekken, uitkijkposten, een vergeelde foto van een –iets te knappe – vrouw. Weer een liefde in oorlogstijd? …. Ja. En nee. Het is het schitterende verhaal van Jozef en Lenka, twee verliefde jonge mensen in het vooroorlogse Praag. Hoe de schrijfster de dreiging van de naderende oorlog laat doorklinken, is knap en beklemmend. En als die verdomde oorlog eenmaal een feit is, kom je als lezer echt niet meer los van het boek. Het leven van Lenka in het concentratiekamp Theresienstadt is zo beeldend beschreven dat ik het gevoel had er zelf onderdeel van te zijn. En dan realiseer je je des te meer wat een ongelooflijke kracht al die overlevenden van de oorlog de afgelopen decennia hebben getoond. Net als de personages in dit verhaal. Hoe het Jozef en Lenka vergaat…. Lees het in ‘Mijn verloren vrouw’. Verder lezen? Bestel dan hier het boek!

    • Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr

Als je het licht niet kan zien_verkleind

Hoewel het vrij lijvig is, is ‘Als je het licht niet kunt zien’ van Anthony Doerr echt zo’n boek waarvan je het liefste wilde dat je er nog duizenden pagina’s in verder mocht lezen. Er zijn twee verhaallijnen die elkaar op een gegeven moment kruisen: die van het blinde Franse meisje Marie-Laure dat samen met haar vader en een kostbare museumschat Parijs ontvlucht als het bezet wordt door de nazi’s, en die van het Duitse jongetje Werner dat wordt klaargestoomd voor het leger van de nazi’s en een expert blijkt te zijn in het repareren van radio’s, een onmisbaar wapen in oorlogstijd. Doerr weet met tastbare precisie en wonderschone metaforen de vernielde wereld van de Tweede Wereldoorlog neer te zetten, waarbij de geuren en kleuren van de bladzijden spatten. Niet voor niets schoot dit boek omhoog in de New York Times bestseller list. “Heel soms, zoals bij grootse natuurfenomenen, verschijnt er een boek zoals dit. Absoluut overweldigend!” Dit boek bestellen? Kijk dan hier!

Wil je graag meer boeken lezen? Of meer informatie over eci? Klik dan hier.

Bekijk hier ook de lievelingsboeken van Art Rooijakkers!

De keuze van Art Rooijakkers

Deze boeken worden je aangeraden door Art Rooijakkers. Lezen dus!

Hij is niet alleen de presentator van Wie is de Mol?, hij houdt ook nog eens heel erg van lezen. Deze boeken raadt Art Rooijakkers je aan. Je maakt nu kans dit boekenpakket te winnen: klik hier!

  • De ijsmakers van Ernest van der Kwast

Art noemt dit een zomers boek vol liefde voor de Italiaanse cultuur. Het verhaal gaat over de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Giuseppe Talamini breekt met de traditie en schopt het tot directeur van een groot poëziefestival. Op een dag doet zijn jongere broer Luc hem echter een hoogst ongebruikelijk verzoek, waardoor Giovanni voor de keus komt te staan om nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen… Een hartveroverende roman over familiebanden en een bijzonder smakelijk verhaal over de poëzie van het ijsmaken. Klik hier om het boek te bestellen!

  • De onderwaterzwemmer van P.F. Thomèseonderwaterzwemmer

Bij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied, in het laatste oorlogsjaar, raakt de veertienjarige Tin van Heel zijn vader kwijt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaard waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw, het noodlot opnieuw dreigt, voelt hij dat de tijd gekomen is om alles recht te zetten. Art: De onderwaterzwemmer gaat over loslaten en daarom is het des te paradoxaler dat ik het boek niet kon neerleggen. Klik hier om het boek te bestellen!

  • Terug in Amerika van Bill Bryson

Mild-ironische observaties, vele weetjes en prachtige zinnen, dat zegt Art over dit geestige boek. Nadat Bill Bryson er twintig jaar niet meer in zijn geboorteland is geweest besluit hij in de VS meer dan 3000 kilometer te wandelen. Dat biedt Bryson oneindige mogelijkheden om meedogenloos commentaar te leveren op zijn medereizigers. Tijdens de tocht wordt hij gegijzeld door een wandel-expert, ontmoet hij een stel zeer onbekwame padvinders en een man die zich Chicken John noemt en altijd de weg kwijt is. Maar het grappigst is zijn mopperige, mollige schoolvriend Stephen Katz, die hem vergezelt. Benieuwd? Klik hier om het boek te bestellen!

  •  Waarom we ineens van de Duitsers houden van Merlijn Schoonenboom

duitsersboek

Binnen een paar jaar is de status van Duitsland radicaal veranderd. Het economisch succes wordt bejubeld en de hoofdstad Berlijn is populairder dan ooit. Als klap op de vuurpijl wordt het land zeventig jaar na de oorlog ineens ook ‘het machtigste’ van Europa genoemd – en toonaangevend in de euro- en vluchtelingencrisis. In wervelende stijl schetst Merlijn Schoonenboom de contouren van dit nieuwe Duitsland, dat eigenlijk het liefst buiten de schijnwerpers was gebleven. Art heeft naar eigen zeggen een innige band met Duitsland. “Ik kom uit een Brabants dorp en mijn oma zei altijd: “die moffen moet je de verkeerde kant op wijzen”. En als ik op vakantie was en het Nederlands elftal van Duitsland won, schreef ik de uitslag op een papiertje en hield dat tegen de autoramen zodat de Duitsers die langsreden dat konden zien. Dat is nu compleet veranderd. Berlijn is een fantastische stad. In het boek: “Waarom we ineens van Duitsers houden” wordt die omslag heel mooi beschreven.”  Benieuwd geworden naar dit verhaal? Klik dan hier om het boek te bestellen.

Wil je graag meer boeken lezen? Of meer informatie over eci? Klik dan hier.

Bekijk hier ook de lievelingsboeken van Loretta!

Terug naar boven