Gezond & Welzijn

Header Gezond en Welzijn
Tanja Jess maakt zich hard voor de Hartstichting | Koffietijd

Tanja heeft meegewerkt aan het nieuwe campagnefilmpje van de stichting!

Dagelijks gaan er 56 vrouwen dood aan hart- en vaatziekten. De Hartstichting voert daarom een wervende campagne voor een test waarbij hartproblemen bij vrouwen eerder gediagnosticeerd kunnen worden. Tanja Jess heeft meegewerkt aan het nieuwe campagnefilmpje en vertelt ons hier meer over. Ook Linda schuift aan, die zelf een hartinfarct heeft gehad, en net als Tanja heeft meegewerkt aan het campagnefilmpje.

 

Door De Ogen Van Tom | 5 Uur Live

De elfjarige, dove Tom werkte mee aan de bijzondere KinderGebaren-app!

De KinderGebaren-app is een app waarmee dove én horende kinderen gebaren kunnen leren. De elfjarige Tom is doof en heeft meegewerkt aan de app. Hij laat ons zien hoe hij nu kan communiceren met zijn vriendje!

“Ik vind het leuk om met deze app te spelen met mensen die wel kunnen horen. Horende mensen snappen daardoor beter wat ik bedoel en daar ben ik heel blij mee!”

De app is van de NSDSK, Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind en mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

Met steun van de deelnemers van de VriendenLoterij is de app al 27.000 keer gedownload! Ook initiatieven als deze steunen?

Speel nu mee

 

 

Topstory: Alzheimer Nederland

Vandaag is het Wereld Alzheimerdag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan dementie.

Vandaag is het Wereld Alzheimerdag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan dementie. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Eén op de vijf mannen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans groter: één op de drie. Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de mensen een vorm van dementie. Op dit moment telt Nederland ruim 270.000 dementerende mensen. Maar dementie hoort niet alleen bij senioren, ook op jonge leeftijd kun je dementerend zijn. Naar schatting zijn ongeveer 12.000 mensen onder de 65 jaar dementerend.

De VriendenLoterij steunt Alzheimer Nederland. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Door De Ogen Van Diede | Koffietijd

We kijken door de ogen van top rolstoeltennisser Diede de Groot.

Diede de Groot is twintig jaar, professioneel rolstoeltennisser en heeft dit jaar Wimbledon gewonnen. Diede is gestart met tennis door een clinic van de Esther Vergeer Foundation en is nu zelf ambassadeur van de foundation.

Diede weet als geen ander hoe belangrijk het is om de kans te krijgen een sport te beoefenen als je een beperking hebt. Als ambassadeur van de Esther Vergeer Foundation legt zij dan ook graag de nadruk op de sport, niet op de handicap.

Mede dankzij de deelnemers van de Vrienden Loterij kan de Esther Vergeer Foundation haar activiteiten de komende jaren verder uitbreiden.

Speel nu mee

Topstory: Het Vergeten Kind

In Nederland wonen ruim 100.000 kinderen die opgroeien in een onstabiele thuissituatie.

Dit jaar staat het Vergeten Kind centraal tijdens de VriendenLoterij PrijzenMarathon. In deze Topstory vertelt ambassadeur Juvat Westendorp over de noodzaak van de stichting en horen we van twee Unforgettables hun persoonlijke verhaal.

Het doel van de stichting is ieder kind in Nederland écht kind laten zijn. Kinderen een normaal leven laten leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met voldoende activiteiten en ontwikkelingsmogelijkheden.

Ondanks het feit dat Nederlandse kinderen, volgens het WHO (World Health Organization), behoren tot de meest gelukkigste kinderen ter wereld, geldt dit helaas nog niet voor alle kinderen in Nederland. Ruim 100.000 kinderen leven in een instabiele of onveilige thuissituatie.

Wil jij initiatieven als het Vergeten Kind steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

Speel nu mee

 

 

Topstory: brandwonden

Deze Topstory gaat over brandwonden bij kinderen.

Een kwart van alle patiënten met brandwonden is tussen de nul en vier jaar. De Nederlandse Brandwonden Stichting wil brandwonden bij jonge kinderen voorkomen. Daarom start zij een voorlichtingscampagne waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind. Wil jij ook weten hoe je brandwonden kunt voorkomen bij jouw kind? Meld je dan nu aan voor de e-mailalert en ontvang nuttige tips en een gratis ‘Eerste hulp bij brandwonden’ boekje. Dit wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

 

 

Topstory: vechtscheidingen

Echtscheidingsadvocaat Mark Teurlings en ervaringsdeskundigen Mark Tuitert en Yvet vertellen over vechtscheidingen.

Echtscheidingsadvocaat Mark Teurlings en ervaringsdeskundigen Mark Tuitert en Yvet vertellen over vechtscheidingen. Mark Tuitert is ambassadeur van Villa Pinedo. Villa Pinedo is een plek waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen.

Door De Ogen Van Milan | Koffietijd

Milan laat zien wat voor invloed sport heeft op zijn suikerziekte.

In augustus organiseerde De Bas van de Goor Foundation een sportkamp voor kinderen met diabetes. Het is een kamp waar zieke kinderen gemotiveerd en geïnspireerd worden om meer te sporten. De elfjarige Milan was één van de kampgangers en maandag zien we dit bijzondere evenement door zijn ogen.

“Als ik sport, hoef ik even niet aan mijn ziekte te denken en voel ik me veel sterker! Ik vind het superleuk, want tijdens dit kamp leer ik vooral wat voor leuke dingen je wél kunt doen als je suikerziekte hebt.”

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan De Bas van de Goor Foundation dit weekend organiseren voor kinderen met suikerziekte.

Speel nu mee

Door De Ogen van Radj | 5 Uur Live

Radj zet zich in om laaggeletterde mensen te helpen.

We kijken mee door de ogen van Radj, die zich hard inzet om laaggeletterde mensen te helpen. Radj en Stichting lezen en schrijven zetten zich deze week in om laaggeletterdheid op de kaart te zetten. Laaggeletterden kunnen vaak minder goed meekomen, daarom moet dit probleem bekender worden!

“Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook. Denk aan solliciteren, een bijsluiter lezen, geldzaken bijhouden en je kind voorlezen. Allerlei zaken waar laaggeletterde mensen tegenaan lopen.”

Mede dankzij de steun van De Vriendenloterij kan Stichting Lezen & Schrijven ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen in Nederland kunnen lezen, schrijven, rekenen en hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Gerben | Koffietijd

Vandaag kijken we Door De Ogen Van Gerben.

We kijken vandaag door de ogen van de 52-jarige Gerben. Begin 2015 kreeg hij de diagnose ALS en dit jaar doet hij voor de tweede keer mee aan de Amsterdam City Swim. Met behulp van zijn vrienden zal Gerben de uitdaging aangaan! Wil je zien hoe het hem af ging? Kijk dan vandaag om 10:00 uur mee door de ogen van Gerben.

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan Stichting ALS extra praktische hulpmiddelen aanbieden, zodat in de komende vijf jaar zestig ALS-patiënten meer bewegingsvrijheid krijgen. Wil jij dit initiatief ook steunen?

Speel nu mee

 

Door De Ogen Van Daphne | Koffietijd

Daphne is hoofd campagnes en fondsenwerving bij Stichting Het Vergeten Kind.

We kijken door de ogen van Daphne, hoofd campagnes en fondsenwerving bij Stichting Het Vergeten Kind. Zij zet zich al vanaf het begin in voor dit bijzondere initiatief. Gisteren was Daphne aanwezig bij de kick off van de PrijzenMarathon. Wil je meer weten? Kijk dan vandaag om 10:00 uur mee door de ogen van Daphne!

Mede dankzij de deelnemers van De VriendenLoterij kan Stichting Het Vergeten Kind zorgen dat kinderen zich kind kunnen voelen. Wil jij dit initiatief ook steunen? 

Speel nu mee

Topstory: Leven met ALS

Jaarlijks krijgen circa vijfhonderd Nederlanders de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).

Jaarlijks krijgen circa vijfhonderd Nederlanders de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). ALS is een ernstige invaliderende aandoening van het zenuwstelsel die leidt tot progressieve spierzwakte, invaliditeit en verlamming. Patiënten overlijden in veel gevallen binnen drie jaar na de eerste verschijnselen. Er is nog weinig bekend over de oorzaken van ALS en er bestaat nog geen effectieve behandeling of medicijn. We praten erover met Prof. dr. Leonard van den Berg, hoogleraar experimentele neurologie in het UMC Utrecht Hersencentrum en coördinator van ALS Centrum Nederland. Ook de dertigjarige Marieke Bakker schuift aan. Zij kreeg zeven jaar geleden de diagnose ALS

Door De Ogen Van Froukje: Tom Beugelsdijk | Koffietijd

We kijken door de ogen van Froukje naar Tom Beugelsdijk: maatschappelijk speler van het jaar.

We kijken deze ochtend door de ogen van verslaggeefster Froukje Jansen naar  ADO-speler Tom Beugelsdijk. Ras-Hagenees Tom kreeg vorige week de bijzondere titel Maatschappelijk Speler 2017Dit is een onderscheiding van de Eredivisie en VriendenLoterij voor een voetballer die zich op een bijzondere manier maatschappelijk inzet.

“Ik vind dat je als voetballer een verantwoordelijkheid hebt om ook iets voor de maatschappij te doen. Dat zit er bij mij van kinds af aan al in. Ik nam het vroeger ook altijd op voor kinderen die gepest werden. Ik vind gewoon dat dat niet kan.”

Mede dankzij de deelnemers van Vriendenloterij kunnen mensen zoals Tom Beugelsdijk worden gesteund in hun belangrijke, maatschappelijke rol.

Speel nu mee

 

Foto: Twitter

 

Door De Ogen Van Iris | 5 Uur Live

Iris was getuige van de enorme crisis in Bangladesh…

Vandaag kijken we door de ogen van Iris. Zij is woordvoerster van het Rode Kruis en was onlangs in Bangladesh, waar recentelijk één van de grootste overstromingen ooit plaatsvond.

“Een overstroming heeft nog nooit zoveel slachtoffers gekend, namelijk 700 doden en 24 miljoen mensen die acuut hulp nodig hebben. Veel mensen zijn hun huis kwijt en het water is vervuild, waardoor mensen ziektes als diarree oplopen. Daarnaast is stil water een goede broedplaats voor muggen. Bangladesh kent de Malariamug, maar ook muggen die de ziekte knokkelkoorts verspreiden. Het is dus van belang dat wij nu in actie komen!”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan het Rode Kruis veel noodhulp bieden en kunnen veel slachtoffers geholpen worden. Ook dit initiatief steunen?

Speel nu mee

De Mis(s) Verkiezing is terug!

Lucille Werner vertelt ons er álles over!

De Mis(s) verkiezing is terug! Na tien jaar komt het programma terug op televisie. Lucille Werner presenteert de twee uur durende liveshow waarin zes vrouwen met een lichamelijke beperking strijden om de titel ‘’Mis(s) 2017’’. Vandaag komt ze hier álles over vertellen!

De Mis(s) Verkiezing gaat over uiterlijke schoonheid, maar vooral ook over lef en een ijzersterke persoonlijkheid. Tijdens een aantal showrondes hebben zes Missen laten zien dat ze krachtige en prachtige vrouwen zijn ondanks, of juist dankzij, hun handicap. Het is een taboedoorbrekend televisieprogramma dat gaat over vrouwen die schitteren door geloof in eigen potentieel. De winnaar mag zichzelf Mis(s) 2017 noemen en zal zich een jaar lang inzetten voor een sterkere positie van mensen met een handicap in Nederland. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan deze Mis(s) Verkiezing worden georganiseerd.

Lucille Werner Foundation
De Lucile Werner Foundation maakt zich sterk voor de integratie van mensen met een handicap in de samenleving. Want het hebben van een handicap heeft tot op de dag van vandaag te vaak een negatief imago. De Lucille Werner Foundation wil de ogen van de maatschappij openen, maar ook mensen met een handicap een belangrijke functie geven: een Call to Action. Lucille motiveert hen om op eigen kracht een sterkere positie in de samenleving te veroveren en in zichzelf te geloven. Zelf is Lucille de enige televisiepresentatrice in Nederland met een zichtbare lichamelijke handicap.

Wil jij de Lucille Werner Foundation ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Vergeten recepten

Alzheimer Nederland vraagt mensen om recepten in te sturen met een bijzonder verhaal!

We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die lijdt aan de schrijnende ziekte dementie. Alzheimer Nederland is daarom een project gestart om Nederland samen nog dementievriendelijker te maken. Julie Meerveld van Alzheimer Nederland en mantelzorger Mireya Ostiana Wijman vertellen ons vandaag meer!

Verzamelnaam
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarvan de meest voorkomende vorm alzheimer is. Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. In het begin van de ziekte vallen vooral de geheugenproblemen op, maar later krijgen mensen met dementie ook vaak problemen met taal en denken. Daarnaast vindt er bij dementerende mensen veelal een verandering in gedrag plaats.

Ouderdomskwaal
Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: één op de drie vrouwen krijgt namelijk last van dementie. Hoewel veel mensen dementie zien als ouderdomskwaal, kan de ziekte ook op jongere leeftijd al voorkomen. Naar schatting zijn er in Nederland twaalfduizend dementerende mensen die jonger zijn dan 65 jaar!

Samen dementievriendelijk
Alzheimer Nederland wil met het project Samen dementievriendelijk mensen vragen om ‘vergeten recepten’ in te sturen. Hieronder verstaan we recepten van vroeger, zoals die van je oma. Deze recepten worden, met bijbehorende verhalen, op de Facebookpagina en website van Alzheimer Nederland geplaatst en zullen uiteindelijk gebundeld worden in een boek. Je kunt nog tot eind april je recepten insturen, waarna onze eigen Caspar ze zal beoordelen. De winnaar gaat er vandoor met een mooie prijs! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan Alzheimer Nederland via dit project werken aan een dementievriendelijke samenleving.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Jubileumfeest voor de Koningsspelen!

De Koningsspelen worden voor de vijfde keer op rij georganiseerd.

Vandaag is het feest! Basisschoolleerlingen in heel Nederland zullen vandaag ontbijten, zingen en sporten tijdens de Koningsspelen, welke vijf jaar geleden zijn opgericht door voormalig tennisser Richard Krajicek. Sindsdien zijn de Koningsspelen een jaarlijks terugkerend evenement waar iedereen van geniet! 

Feest
Het is onvermijdelijk dat de Koningsspelen dit jaar één groot feest worden, want dat is het thema van deze editie! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen de Koningsspelen voor de vijfde keer op rij georganiseerd worden, met dit jaar een speciaal feestpakket dat alle scholen die meedoen ontvangen. Ook dit jubileumjaar bestaan de Koningsspelen uit het Koningsontbijt, de Koningssportdag en als warming-up het lied van Kinderen voor Kinderen. De Koningsspelen worden georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation.

De Koningsspelen worden dit jaar gepresenteerd door Merel, Sanne en Tessel van Dongen. Voor deze drie zussen uit Amsterdam is sporten één groot feest. Ze zijn namelijk alle drie topsporters: Merel als voetbalster bij Ajax en het Nederlands Elftal, Tessel speelde rugby in het Nederlandse Sevens-team én ze speelt inmiddels basketbal op eredivisieniveau bij de Lion Loons, waar ook haar zus Sanne vijf jaar op topniveau speelde. Omdat de zussen sporten zo belangrijk vinden, willen zij graag laten zien hoe leuk bewegen kan zijn. Over hun rol tijdens de Koningsspelen kwamen ze al een keer vertellen in Koffietijd!

Hóe trots is initiatiefnemer Richard Krajicek op de Koningsspelen?

Wil jij initiatieven zoals de Koningsspelen steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Lekker met minder suiker!

Het Diabetes Fonds is een campagne gestart om mensen bewust te maken van hun suikerinname.

Nederlanders krijgen anderhalf tot twee keer te veel suiker binnen. Samen met Ekoplaza is het Diabetes Fonds daarom de campagne Lekker Met Minder Suiker gestart om mensen bewust te maken van hun suikerinname. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, schuift vandaag bij ons aan om meer over de campagne te vertellen!

Volksziekte
Per jaar horen 61.700 Nederlanders dat ze diabetes hebben, wat neerkomt op 1.200 per week en 169 per dag. Diabetes type 2 is inmiddels volksziekte nummer één en treft een groot deel van onze bevolking. Hoewel de oorzaak vaak gerelateerd is aan ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl, is in sommige gevallen de oorzaak van de ziekte onbekend. Daarom is er meer voorlichting en onderzoek naar diabetes nodig. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan het Diabetes Fonds via onderzoek kan blijven werken aan het voorkomen en beter behandelen van diabetes type 1 en 2.

Minder!
Eén van de initiatieven van de stichting is de campagne Lekker Met Minder Suiker Weken. Van 29 maart t/m 2 mei staan alle 75 filialen van Ekoplaza in het teken van deze bewustwordingscampagne met als motto ‘Open je ogen voor suiker’. Om het je makkelijker te maken, hebben het Diabetes Fonds en Ekoplaza samen producten geselecteerd met minder suiker. Inderdaad: minder. Voor een goede gezondheid hoef je namelijk niet suikervrij te eten!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Eerlijk bier van De Prael

Bij brouwerij De Prael krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans zich te ontwikkelen.

Bij brouwerij De Prael krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans zich te ontwikkelen. Dat doen ze door betrokken te zijn bij het maken van een mooi Amsterdams biertje. We lopen mee met een bierbrouwer en krijgen van de oprichters uitleg over bierbrouwerij De Prael!

Johnny
Ooit brouwden oprichters Arno Kooy en Fer Kok hobbymatig bier. Hun geld verdienden ze in de geestelijke gezondheidszorg. In 2001 ontstond het idee om vanuit die sector mensen een plek te bieden met stoer en eerlijk werk: bierbrouwen. Het begon op een industrieterrein in Amsterdam-Zuid, in een voormalig naaiatelier op één hoog. Een jaar later werd, met steun van twintig vrijwilligers, het eerste biertje geboren: ‘Johnny’.

Werk aan de winkel
Al snel bleek het pand te klein en werd er serieus nagedacht over schaalvergroting. Op een van de oudste plekken van de stad brouwt De Prael op een unieke, ambachtelijke wijze bier. Door het vele handwerk in het arbeidsintensieve ambachtelijke bierbrouwproces, kunnen ze mensen met een psychiatrische achtergrond een plek bieden met duidelijk en eerlijk werk. Inmiddels werken er ruim 120 mensen bij De Prael. Zij doen uiteenlopend werk, zoals malen, brouwen, afvullen, lageren, etiketteren en inpakken. En natuurlijk achter de bar in het proeflokaal of klanten helpen in de winkel.

Eerlijk bier
De bieren worden gebrouwen van biologisch geteelde mouten die geselecteerd worden en vervolgens op ambachtelijke wijze geschroot worden. Hop wordt zelfs in eigen achtertuin verbouwd! De Prael staat voor zoveel meer dan alleen bier. Zo is doorstomen in het bedrijfsleven, waarbij De Prael gesteund wordt door Stichting DOEN, het uiteindelijke doel. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan De Prael een bijdrage leveren aan de doorstroming van voormalig werknemers in het bedrijfsleven.

Meer weten? Kijk om 10:00 uur naar Koffietijd. Initiatieven als De Prael ondersteunen? Speel mee met de VriendenLoterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Week van Autisme

Vivian loopt mee met een Beleveniswandeling!

Het is de week van autisme en daarom worden er door het hele land evenementen georganiseerd. Ook bij Koffietijd besteden we er aandacht aan! Vivian ging mee met een beleveniswandeling voor mensen met autisme. Ze loopt de wandeling met Marc die de Beleveniswandelingen geeft en Joli van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.   

Dit jaar heeft de NVA Autismeweek het thema Jong & AUT gekregen. Dit thema is gekozen om het belang van vroegherkenning en -erkenning van autisme onder de aandacht te brengen. Het is erg belangrijk om al vanaf jonge leeftijd de ontwikkeling van kinderen (met een vermoeden van) autisme te stimuleren. Hierdoor zullen zij niet onnodig uitvallen op school of op werk. Ze kunnen de kwaliteit van leven ervaren en krijgen de kans op hun eigen manier en tempo hun talenten te ontwikkelen. Op dit moment zijn er veel volwassenen die pas op zeer late leeftijd een diagnose hebben gekregen. Vaak na jarenlange worsteling met uiteenlopende problemen. In de Autismeweek vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme dan ook aandacht voor deze groep: ook zij verdienen het om van een goede oude dag te genieten! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de NVA mensen met autisme een stem geven en zorgen dat zij gehoord worden. Dit doen zij door belangenbehartiging, betrouwbare informatie en lotgenotencontact in de buurt.

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Een tweede kans bij Stadsboom Nijmegen

Ze worden opgeleid tot meubelmakers!

Een baan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Stadsboom Nijmegen is een ambachtelijke en maatschappelijke onderneming die zich inzet voor jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij bieden deze jongvolwassenen, waarvan een groot deel te maken heeft gehad met criminaliteit of kampt met psychische problematiek, een leerplek waar ze ervaring kunnen opdoen. Vivian neemt een kijkje!

Stadsboom Nijmegen is in 2013 opgericht door Jarno en Lonneke. Het is een klein, actief en innovatief bedrijf dat jonge mensen wil helpen en ondersteunen in hun weg naar een betaalde baan als ambachtsman. Als gecertificeerd en erkend leerbedrijf bieden ze opleidingen als meubelmaker en scheepinterieurbouwer. Daarnaast houden ze zich bezig met duurzaam (ver)bouwen, onderhoud en renovatie. Oprichters Jarno en Lonneke willen niet alleen mensen, maar ook bomen uit Nijmegen een tweede kans geven. Alle bomen waarvan zij meubels maken, komen uit Nijmegen en omgeving. Op deze manier krijgt een kersenboom uit een boomgaard een tweede leven als tafel, snijplank of lamp!

Op dit moment werken vijf meiden en vijftien jongens bij Stadsboom Nijmegen. Naast de ambachtelijke houtwerking en training in sociale vaardigheden, krijgen zij ook sportlessen en weerbaarheidstraining. Hierdoor krijgen de jongeren meer zelfvertrouwen. Mede dankzij de steun van Stichting DOEN worden zij helemaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt!

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Foto: Nieuws uit Nijmegen

Een verrassingsdag met het Vriendenfonds!

Anja en Bettina zetten zich al jarenlang in voor Stichting Metakids.

Anja en Bettina hebben beide een dochter met de ziekte van Zellweger, een stofwisselingsziekte. Naast de zorg voor hun kinderen zetten zij zich al jaren vrijwillig in voor Stichting Metakids. Metakids heeft voor hen een aanvraag gedaan bij het Vriendenfonds om hen in het zonnetje te zetten. Beide dames vertellen vandaag over de ziekte van Zellweger en de verrassing die ze kregen.

Bij kinderen met een metabole ziekte gaat er iets mis met de chemische processen van hun lichaam. Vaak ontbreekt er een eiwit, waardoor het lichaam voedingsstoffen niet goed opneemt of afvalstoffen niet goed afbreekt. Metabole ziekten zijn letterlijk slopers: ze maken het lichaam kapot. Veel voorkomende gevolgen zijn extreme vermoeidheid, hartfalen, doofheid en blindheid. Kinderen kunnen ook dement worden, epilepsie krijgen of een groei- of verstandelijke achterstand krijgen. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan Stichting Metakids de kinderen helpen. Dit doen zij door met onderzoeken de ziekten behandelbaar te maken.

Naast de zorg voor hun kind zetten Anja en Bettina zich al jaren vrijwillig in voor Metakids. Om hen in het zonnetje te zetten, heeft Stichting Metakids de dames aangemeld bij het Vriendenfonds. Afgelopen 3 maart werden zij verrast door Irene Moors met een geheel verzorgde welnessdag. Als klap op de vuurpijl werd de dag afgesloten met een fotoshoot voor het gehele gezin!

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Dag tegen Darmkanker

Meer aandacht voor de alarmsignalen van Darmkanker!

Vandaag is het de Dag tegen Darmkanker. Een belangrijke dag, want jaarlijks krijgen nog ruim vijftienduizend Nederlanders de diagnose darmkanker. Bernique van de Maag Lever Darm Stichting en Chantal Woltering, ex-Darmkankerpatiënt, vertellen ons meer over deze dag en de gevaren van de ziekte. 

Veertien
Darmkanker staat met ruim vijftienduizend diagnoses per jaar op plek drie van meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Dagelijks overlijden veertien mensen aan het gevolg van deze ziekte. Hoe eerder darmkanker wordt opgespoord, des te beter het te behandelen is. Om die reden zet de Maag Lever Darm Stichting zich in voor meer bewustwording over darmkanker, met bijvoorbeeld een online test over de alarmsignalen en risicofactoren. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij zorgt de stichting voor meer bewustwording én ondersteunen zij onderzoek naar darmkanker.

Dag tegen Darmkanker
De Maag Lever Darm Stichting roept 20 maart uit als Dag tegen Darmkanker. Op deze dag wordt in de media een aantal opvallende onderzoeksresultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de kennis van Nederlanders over darmkanker. Hierbij worden ook BN’ers ingezet: de stichting roept hen op om darmkanker ‘gedag te zwaaien’ en aandacht te schenken aan het belang van bewustzijn over de risicofactoren.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Internationale Dag van de Slaap!

Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft last van chronische slapeloosheid…

Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Deze dag is in het leven geroepen om te benadrukken hoe belangrijk slaap is voor ons. Psycholoog Lidewy Hendriks van organisatie MIND (voorheen Fonds Psychische Gezondheid) komt langs om te praten over slaapproblemen en wat je hieraan kunt doen.

Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft last van chronische slapeloosheid, ook wel insomnie of insomnia genoemd. Je lijdt hieraan als je tenminste drie nachten per week, gedurende drie maanden, moeite hebt met inslapen en/of doorslapen én niet uitgerust bent overdag. Slaap is noodzakelijk om je lichaam en geest te laten herstellen en tot rust te komen. Mensen die lijden aan slapeloosheid hebben daardoor weinig energie en zijn vaak somber. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de organisatie wetenschappelijk onderzoek doen, projecten uitvoeren, informatie bieden en dit alles vertalen naar de politiek. Psycholoog Lidewy Hendriks vertelt ons vandaag meer over slapeloosheid en wat we hiertegen kunnen doen!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Je steentje bijdragen met NLdoet

De verslaggevers van Koffietijd zijn erbij en steken de handen uit de mouwen!

Op 10 en 11 maart laat Het Oranje Fonds, met haar vrijwilligersactie NLdoet, zien hóe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Ook Koffietijd steekt de handen uit de mouwen. Onze drie verslaggevers zijn het land in gegaan en dragen vandaag graag hun steentje bij!

Samantha
Onze verslaggever Samantha gaat bewegen met ouderen tijdens de Caribische Beweegdag, georganiseerd door Stichting Schakelring. Beweging is belangrijk voor jong en oud. Met de Caribische Beweegdag halen vrijwilligers na een lange winter de zon naar binnen om de spieren weer goed warm te krijgen. Vrijwilligers ondersteunen ouderen bij sportieve activiteiten, waardoor alle bewoners een leuke, actieve en warme dag hebben en waarbij gezellig samen bewegen centraal staat. Samantha is op bezoek bij zorgcentrum Eekhof, waar ze samen met de enthousiaste bewoners gaat bewegen en met de vrijwilligers praat over dit bijzondere initiatief.

Vivian
Vivian gaat nestvlotjes maken voor de zwarte stern: vogels van het ondiepe moeras. Met vrijwilligers kan er een verschil worden gemaakt in het beheren van het landschap. Het maken van deze nestvlotjes, ook wel broedeilandjes genoemd, geeft direct resultaat. Door de vrijwilligersactie kan de zwarte stern worden geholpen en worden ook de vele vrijwilligers geïnspireerd om meer activiteiten te ondernemen. Vivian bezoekt boer Bert van der Tol, die zich bezighoudt met agrarisch natuurbeheer. Hij legt uit wat ze vandaag precies gaan doen en waarom dat zo belangrijk is.

Angenita
Ieder voorjaar wordt er onderhoud verricht aan de paden van natuurpark Blokweer. De afgeleverde schelpen worden per kruiwagen vervoerd naar de paden, wat het onderhoud een pittig klusje in de buitenlucht maakt. Ook dit jaar heeft de organisatie een groep scholieren van het Oscar Romero in Hoorn uitgenodigd om met enkele Makkers (medewerkers van MAK Blokweer) de klus te klaren. Onze verslaggever Angenita loopt een dagje mee en steekt de handen uit de mouwen!

Benieuwd hoe het onze verslaggevers vergaat? Kijk om 10:00 uur weer naar Koffietijd!

Initiatieven als NLdoet ondersteunen? Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Join the Club!

Kinderen met een lichamelijke beperking kunnen óók sporten!

Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, bezocht samen met onze Vivian het project Join the Club van de Esther Vergeer Foundation. Mede dankzij de VriendenLoterij zorgt dit project ervoor dat kinderen met een lichamelijke beperking óók kunnen sporten.

Sporten voor iedereen
De Esther Vergeer Foundation stimuleert jongeren met een handicap, zodat zij de kans krijgen om, net als kinderen zonder een handicap, te kunnen sporten. Voor kinderen met een handicap is die ene kans, het begin van een toekomst. Door het project Join the Club zorgt de Esther Vergeer Foundation er voor dat kinderen met een handicap “gewoon” kunnen sporten op een “gewone” vereniging!

Join the club
In 2015 is de Esther Vergeer Foundation gestart met het project Join the Club. Dit project zorgt ervoor dat kinderen met een lichamelijke beperking op de juiste plek bij een sportvereniging terechtkomen. Daarbij worden verenigingen goed voorbereid, zodat de kinderen op een plezierige en veilige plaats terechtkomen. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de Esther Vergeer Foundation letterlijk en figuurlijk drempels wegnemen, zodat zowel gehandicapte kinderen, als hun ouders en de verenigingen kunnen werken aan een sportieve toekomst.

Initiatieven zoals Join the Club ondersteunen? Speel mee met de VriendenLoterij!

De ongezouten waarheid

Proef op culinaire wijze hoe smaakvol zoutbewust eten kan zijn!

Vrijwel iedereen weet dat te veel zout eten schadelijk is voor je lichaam, maar niet iedereen weet hóe schadelijk. Om mensen hiervan bewust te maken, heeft de Nierstichting de restaurant driedaagse Proef de ongezouten waarheid in het leven geroepen. Katja van Geffen vertelt ons vandaag alles over dit bijzondere initiatief! 

Nierstichting
De Nierstichting zet alles op alles om ervoor te zorgen dat mensen met een nierziekte in leven blijven en ook écht kunnen blijven leven. Ze strijden voor meer donoren, maken zich hard voor preventie, investeren in baanbrekend stamcelonderzoek en werken vastberaden aan een draagbare kunstnier.

De ongezouten waarheid
Hoewel 85% van de Nederlanders te veel zout eet, is slechts 20% zich daarvan bewust. Die onwetendheid kan leiden tot een hoge bloeddruk en zelfs nierschade! Daarom wil de Nierstichting mensen bewust maken van de gevaren van een te hoge zoutinname. In de aanloop naar World Kidney Day op 9 maart lanceert de stichting de restaurant driedaagse Proef de ongezouten waarheid. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen mensen hier op culinaire wijze proeven hoe smaakvol zoutbewust eten kan zijn. Bijna twintig toprestaurants in Amsterdam, ‘t Gooi en omgeving serveren tijdens deze driedaagse een zoutbewuste lunch of diner.

Wil jij kans maken op een superleuk schort van De Ongezouten Waarheid? Klik dan hier om naar de winactie te gaan!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

 

 

Balletje trappen tegen sociaal isolement

Dankzij OldStars kunnen 60-plussers (weer) gezellig voetballen!

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich al meer dan tachtig jaar in voor het welzijn van kwetsbare ouderen. Omdat de organisatie het belangrijk vindt om de doelgroep gezond te laten leven en met elkaar in contact te brengen, heeft ze OldStars opgericht: een speciaal project om 60-plussers (weer) aan het voetballen te krijgen. 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol ging samen met Koffietijd naar OldStars van ADO Den Haag. 

Eenzame ouderen
In ons kleine Nederland wonen ruim 2,9 miljoen 65-plussers. Wat weinig mensen weten, is dat bijna 900.000 van deze ouderen zich eenzaam voelen. Deze eenzaamheid neemt toe met de leeftijd, vooral in gevallen van sociale eenzaamheid. Het Ouderenfonds wil iets doen tegen deze eenzaamheid en organiseert speciale uitjes, zodat ouderen sociale contacten kunnen opdoen.

OldStars
Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij konden het Nationaal Ouderenfonds, Stichting Meer dan Voetbal en de Eredivisie het project OldStars realiseren: een voetbalprogramma van twintig weken, speciaal voor ouderen. Dit programma, dat begint met een fittest (nulmeting) en eindigt met het OldStars-kampioenschap, biedt ouderen de kans om sociale contacten op te doen en tegelijkertijd hun conditie te verbeteren. Inmiddels doen maar liefst 82 voetbalclubs in Nederland mee aan dit initiatief. Zo kunnen ouderen die mee willen doen met OldStars altijd aansluiten bij een club in hun regio!

Meer weten over OldStars? Neem hier een kijkje!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De week van het vergeten kind

Aandacht voor kinderen die door heftige thuissituaties niet meer veilig thuis kunnen wonen…

In De Week Van Het Vergeten Kind praten we met ambassadeur Saar Koningsberger. De stichting vraagt aandacht voor kinderen in Nederland die door heftige thuissituaties niet meer veilig thuis kunnen wonen.

Al ruim 5 jaar vraagt Stichting Het Vergeten Kind aandacht voor baby’s, peuters, kleuters en tieners die zijn mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht. Het doel van de stichting: ieder kind in Nederland écht kind laten zijn. Daarnaast wil de stichting kinderen een normaal leven laten leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met voldoende activiteiten en ontwikkelingsmogelijkheden. Het huidige klimaat in Nederland laat echter zien dat meer en meer kinderen ‘vergeten’ worden. Daarom organiseert de stichting activiteiten en evenementen die kinderen weer laten lachen en genieten. Ook probeert de stichting zoveel mogelijk te ondernemen om deze schrijnende problematiek onder de aandacht te brengen. Mede dankzij de hulp van de Vriendenloterij kunnen er steeds meer kinderen geholpen worden.

Wil jij de petitie ook ondertekenen? Klik hier!

Initiatieven als De Week Van Het Vergeten Kind ondersteunen? Speel dan mee met de Vriendenloterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Terug naar boven