Gezond & Welzijn

Header Gezond en Welzijn
Niet alleen lief, maar ook slim: de hulphond!

De steun en toeverlaat van honderden kinderen en volwassen met een beperking of stoornis.

Op het Goed Geld Gala heeft Stichting Hulphond een eenmalige schenking van 200.000 euro mogen ontvangen van de Vriendenloterij. Minister Schippers heeft dit bedrag namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verdubbeld. Hiermee kunnen in totaal 645 mensen in Nederland geholpen worden met een hulphond! Vandaag vertellen Anita Witzier en Petra van Benten over het werk van Stichting Hulphond.

In Nederland kunnen jaarlijks 600 mensen rekenen op steun en toeverlaat in de vorm van een hulphond. Voornamelijk mensen met een fysieke beperking, epilepsie of een posttraumatische stresstoornis maken veel gebruik van een hulphond. Ook jongeren met gedrags- of emotionale problemen, ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD of autisme en (licht) verstandelijke beperkingen hebben veel baat bij deze hulp.

In totaal helpt Stichting Hulphond nu ongeveer 600 mensen per jaar, maar de wachtlijsten voor een hulphond zijn erg lang. De stichting heeft de ambitie om eind 2017 jaarlijks 1000 mensen te helpen. Met de eenmalige schenking van de VriendenLoterij kunnen 10 hulphonden worden opgeleid: 5 therapie honden, drie ADL hulphonden (honden voor algemene dagelijkse handelingen) een PTSS hulphond en een epilepsie hulphond. Een therapiehond ondersteunt gemiddeld 16 kinderen per jaar. De overige 4 honden worden geplaatst bij cliënten.

Draag jij Stichting Hulphonden ook een warm hart toe? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Sport and fun is for everyone!

De Dirk Kuyt Foundation organiseert voor het eerst de Kampioenendag!

Een grote droom komt uit voor de Dirk Kuyt Foundation: dankzij een extra schenking van de VriendenLoterij kan de foundation voor het eerst een landelijk sportevenement organiseren voor sporters met een beperking. De Kampioenendag, zoals het evenement heet, zal plaatsvinden op 3 juni aanstaande. Voorzitter Jan Willem van Dop komt ons vandaag alles vertellen over dit bijzondere initiatief! 

Niet alleen voetbal
De Dirk Kuyt Foundation is in 2005 opgericht en zet zich door middel van sport in voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Het gaat dan niet alleen om voetbal, zoals de naam van de stichting misschien impliceert, maar ook om bijvoorbeeld rolstoelbasketbal of rolstoeldansen. De foundation wil sport en beweging voor mensen met een beperking graag verbeteren en werkt daarom samen met sportbonden, sportverenigingen, het bedrijfsleven én donateurs om de doelgroep mee te laten sporten. Het motto: sport and fun is for everyone!

Kampioenendag
De foundation organiseert met de bijdrage van de VriendenLoterij op 3 juni 2017 de Kampioenendag: een nationale sportdag voor achthonderd sporters met een beperking. Op deze dag laten nationale teams en bonden zien wat zij doen en worden Nationale Kampioenschappen gespeeld. Ook zal er een inhoudelijk netwerkprogramma plaatsvinden, waarin kennis gedeeld kan worden om zo gezamenlijk de toegankelijkheid van aangepaste sport te verbeteren.

Wil jij initiatieven als de Kampioenendag ondersteunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Help SMA de wereld uit

Voor het project Ready for therapy heeft het spierfonds van de VriendenLoterij een extra bijdrage mogen ontvangen!

Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft één groot doel: een einde maken aan alle spierziekten. Voor het bijzondere project Ready for therapy heeft het spierfonds tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een extra bijdrage mogen ontvangen om de spierziekte SMA de wereld uit te helpen. Rivka Smit, SMA-patiënt, komt ons er vandaag alles over vertellen!

Ready for therapy
Met haar project Ready for therapy wil Het Prinses Beatrix Spierfonds SMA de wereld uit helpen. SMA (spinale musculaire atrofie, ofwel spinale spieratrofie) is een zeldzame, erfelijke spierziekte. De spieren worden steeds zwakker tot mensen uiteindelijk verlamd raken. Ook worden de spieren langzaam dunner. Voor het bijzondere project Ready for therapy heeft het spierfonds tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een extra bijdrage mogen ontvangen van maar liefst €350.000 euro. Dankzij deze bijdrage en dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, kan er meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan en kan het gezamenlijke doel worden nagestreefd: met onderzoek uiteindelijk te komen tot een behandeling voor de spierziekte SMA.

Wil je meer weten over het project? Neem hier een kijkje!

Wil jij initiatieven zoals Ready for therapy ondersteunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Imanuelle strijdt tegen Tuberculose

Ze is voor het Tuberculosefonds op reis geweest naar Ethiopië en keek hoe het TBC Fonds daar te werk gaat.

Naast haar acteerwerkzaamheden is Imanuelle Grives sinds 2014 ambassadeur voor het Tuberculosefonds. Het heeft een persoonlijke reden waarom ze ambassadeur is geworden. Welke reden dat is, vertelt ze vandaag in Koffietijd. 

Tuberculose
In de volksmond wordt deze infectieziekte TBC genoemd. In Nederland is TBC over het algemeen een goed te behandelen ziekte, maar de patiënt moet minimaal zes maanden worden behandeld met vier verschillende antibiotica… Het KNCV heeft inmiddels meer dan 110 jaar ervaring met tbs-bestrijding en wordt over de hele wereld erkend als de expert op dit terrein. Iedere dag werken ze aan het ultieme doel: de dodelijke ziekte uit de wereld helpen. Het TBC Fonds is ervan overtuigd dat dit mogelijk is als tbc-bestrijding net als in Nederland wordt opgenomen in nationale gezondheidsprogramma’s.

In Nederland krijgen ongeveer 1000 mensen per jaar de diagnose TBC. Gelukkig hoeft niemand meer aan deze ziekte te sterven omdat het volledig te genezen is. Maar elke dag sterven wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tuberculose. Dankzij de steun van de VriendenLoterij kan het KNCV Tuberculosefonds wereldwijd 30 landen helpen om tuberculose aan te pakken, om de ziekte onder controle te krijgen net als in Nederland.

Imanuelle Grives is voor het Tuberculosefonds op reis geweest naar Ethiopië en keek hoe het TBC Fonds daar te werk gaat.

Wil jij het Tuberculosefonds ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Feest met Richard Krajicek!

Voor de vijfde keer vinden de Koningsspelen plaats!

Op 21 februari vinden voor de vijfde keer de Koningsspelen plaats. Op 3 februari hebben basisscholen de laatste kans om zich in te schrijven voor de Koningsspelen. Richard Krajicek komt hier alles over vertellen! Hij komt niet alleen, maar neemt twee zussen, allebei topsporters, mee die dit jaar de Koningsspelen gaan presenteren.

Koningsspelen
Het duurt nog even, maar op 21 april is het feest. Basisschoolleerlingen door heel Nederland zullen die dag ontbijten, zingen en sporten tijdens de Koningsspelen, vijf jaar geleden opgericht door voormalig tennisster Richard Krajicek. Het kan niet anders dan dat deze Koningsspelen één groot feest worden, want dat is het thema van deze editie! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen de Koningsspelen voor de 5e keer op rij georganiseerd worden, met dit jaar een speciaal feestpakket dat alle scholen die mee doen ontvangen. Ook dit jubileumjaar bestaan de Koningsspelen uit het Koningsontbijt, de Koningssportdag en als warming-up het lied van Kinderen voor Kinderen. De Koningsspelen worden georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation.

Wil jij de Koningsspelen ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De week van het vergeten kind

Aandacht voor kinderen die door heftige thuissituaties niet meer veilig thuis kunnen wonen…

In De Week Van Het Vergeten Kind praten we met ambassadeur Saar Koningsberger. De stichting vraagt aandacht voor kinderen in Nederland die door heftige thuissituaties niet meer veilig thuis kunnen wonen.

Al ruim 5 jaar vraagt Stichting Het Vergeten Kind aandacht voor baby’s, peuters, kleuters en tieners die zijn mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht. Het doel van de stichting: ieder kind in Nederland écht kind laten zijn. Daarnaast wil de stichting kinderen een normaal leven laten leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met voldoende activiteiten en ontwikkelingsmogelijkheden. Het huidige klimaat in Nederland laat echter zien dat meer en meer kinderen ‘vergeten’ worden. Daarom organiseert de stichting activiteiten en evenementen die kinderen weer laten lachen en genieten. Ook probeert de stichting zoveel mogelijk te ondernemen om deze schrijnende problematiek onder de aandacht te brengen. Mede dankzij de hulp van de Vriendenloterij kunnen er steeds meer kinderen geholpen worden.

Wil jij de petitie ook ondertekenen? Klik hier!

Initiatieven als De Week Van Het Vergeten Kind ondersteunen? Speel dan mee met de Vriendenloterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De magie van taal!

Stichting De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om basisschoolleerlingen taalsterk te maken.

Goed kunnen lezen en schrijven is erg belangrijk. Toch verlaat zeventig procent van de kinderen de basisschool met onvoldoende schrijfvaardigheid. Stichting De Schoolschrijver heeft daar wat op gevonden: kinderboekenschrijvers op basisscholen!

Stichting De Schoolschrijver heeft tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een mooi geldbedrag gekregen om basisschoolkinderen beter te leren lezen en schrijven. Om kinderen hiervoor te enthousiasmeren, hebben de stichting én een groot aantal kinderboekenschrijvers de handen ineen geslagen. De schrijvers verbinden zich tot de zomervakantie aan een school om kinderen de magie van taal te laten zien. Met De Schoolschrijver worden taallessen een spannend avontuur – leerlingen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid, ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Eén van de Schoolschrijvers is Maren Stoffels. Zij komt ons vandaag niet alleen vertellen over het project, we mogen ook nog eens een boekenpakket van haar weggeven! Benieuwd? Zó maak je kans!

Wil jij helpen om laagtaalvaardigheid tegen te gaan? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Heilige Boontjes

Een tweede kans voor kansarme jongeren.

Dat koffie hot is, is bekend. Op elke hoek van de straat vindt je wel een hip koffiebarretje. Wij bij Koffietijd houden natuurlijk ook wel van een heerlijk bakkie koffie op zijn tijd! Maar wist je dat achter sommige bakjes een heel mooi verhaal schuil gaat en dat koffie criminele en kansarme jongeren kan helpen om terug te keren in de maatschappij? 

Heilige Boontjes
‘Criminele jongeren’ een tweede kans geven, dat is wat ze doen bij Heilige Boontjes. Op twee locaties in Rotterdam bieden zij kansarme jongeren uit deze stad werk door de verkoop van echte Rotterdamse speciality koffie en een opleidingstraject in het vak van barista, koffiebrander, verkoper en distributeur. Het traject duurt 50 weken. Heilige Boontjes is een initiatief van Marco den Dunnen, jeugdcoördinator bij de politie, en Rodney van den Hengel, jongerenwerker en sociaal makelaar. Het doel is om met hulp van Stichting DOEN 50 jongeren per jaar op te leiden die de zaken kunnen draaien.

Ontstaan Heilige Boontjes
Rodney zag zijn werk als re-intergratiecoach met lede ogen aan. Hij probeerde de jongeren onvermoeibaar aan werk te helpen. “Ik wilde er eigenlijk mee stoppen. Ja, er kwam wel eens een reactie, zo’n automatisch gegenereerde ‘dank u voor uw sollicitatie, we nemen contact met u op’. Maar er werd geen contact met hen opgenomen.” Het geloof in deze manier van re-integreren ebde weg en dreef Rodney tot wanhoop. Hij ontmoette Marco, jeugdcoördinator bij de politie en een gepassioneerd koffieliefhebber. Terwijl ze bezig waren om een ander re-integratieplan op te zetten, kwam Marco ineens met een idee. “Waarom gaan we geen koffie branden?” Ze werkten het plan uit en er bleek een markt voor te zijn. “We zijn gaan schrijven aan een plan en mensen gaan enthousiasmeren. Daarna zijn we gewoon gaan bouwen.”

Wil jij initiatieven als Heilige Boontjes ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Een wereld zonder lepra

Wordt het taboe eindelijk doorbroken?

De Leprastichting bestaat dit jaar 50 jaar. Ondanks het goede werk dat de stichting verricht, is de ziekte de wereld nog niet uit. Met de campagne zenuwslopend vraagt de stichting aandacht voor de ziekte om het taboe te doorbreken. Vandaag komen Jan van Berkel, directeur van de Leprastichting, en Henna Nanhu, leprapatiënt, ons alles vertellen over deze bijzondere campagne.

Lepra
Gelukkig komt de ziekte lepra in Nederland nauwelijks meer voor, maar in landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië vormt lepra nog altijd een groot probleem. De besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door de leprabacterie en kan worden overgebracht door onder andere hoesten en niezen. De bacterie tast de zenuwen aan, met verlamming als mogelijk gevolg, waardoor men geen gevoel meer heeft in bijvoorbeeld handen en voeten en sneller het risico loopt zich te verwonden of verbranden. Wonden, infecties, blindheid, maar ook ernstige verminkingen zoals klauwhanden of stompvoeten zijn het ernstige gevolg.

De Leprastichting
In 2015 zijn er wereldwijd ruim 215.000 nieuwe leprapatiënten gevonden. De ziekte treft de allerarmsten, die door hun slechte leefomstandigheden vaak ook een zeer verminderde weerstand hebben – met alle gevolgen van dien. De Leprastichting richt zich dan ook vooral op het opsporen van lepra. “Een wereld zonder lepra en uitsluiting als gevolg van een handicap“, is dan ook de visie van de stichting. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij is lepra de afgelopen jaren flink teruggedrongen, maar in derdewereldlanden vormt de ziekte nog altijd een groot probleem.

Wil jij initiatieven als de Leprastichting ondersteunen? Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Asielhond en gedetineerde helpen elkaar

Ze krijgen elkaars leven weer op de rit.

Vandaag krijgen we bezoek van een echte Dutch Cell Dog! Oreo (de hond) brengt dagelijks een bezoekje aan de gevangenis om daar samen met gedetineerden te trainen. Het is het eerste project in Nederland waarin mens en dier elkaar helpen opnieuw een plek in de maatschappij te vinden. Inmiddels zijn er al lange wachtlijsten voor het programma. Het grote succes van Dutch Cell Dogs is niet onopgemerkt gebleven: onlangs heeft Jan Kooijman een 5-delige serie gemaakt over het project. Tijd dus voor Betty, Marlies en de honden om te vertellen over het grote succes dat zij hebben geboekt!

Dutch Cell Dogs
In 2007 hebben Marlies de Bats en Betty Buijtels Dogs Cell Dogs opgericht. Zij begeleiden gedetineerden in het trainen van asielhonden. Deze asielhonden zijn vaak mishandeld en hebben daardoor aanpassingsproblemen. Gedetineerden hebben ieder een eigen verstoord leven. Door het liefdevol opvoeden van de asielhonden tot sociale gezinshonden helpen de gedetineerden niet alleen de honden, maar ook zichzelf en de maatschappij. De trainingen werken positief voor zowel de honden als de gedetineerde.  Inmiddels zijn al 400 honden gekoppeld aan gedetineerden. Mede dankzij de steun van Stichting Doen kan Dutch Cell Dogs het aantal trainingen uitbreiden om aan de sterk groeiende vraag te voldoen. Op deze manier kunnen nog meer honden en mensen elkaar helpen terug te keren in de samenleving.

Wil je meer weten over de honden en hoe je ze kan adopteren? Klik dan hier!

Wil jij ook bijdragen aan trainingen voor asielhonden én gedetineerden? Speel dan mee met de Vrienden Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Foto: Cris Toala Olivares

Hulp na seksueel geweld

Fonds Slachtofferhulp biedt ondersteuning voor een nieuwe toekomst!

Een traumatische ervaring kan je leven overhoop halen. Het heeft soms grote gevolgen voor jezelf. Maar ook voor je omgeving en uiteindelijk ook voor de hele maatschappij. Fonds Slachtofferhulp zet zich in om deze mensen weer een mooie toekomst te kunnen bieden. We nemen een kijkje bij het project Centrum Seksueel Geweld.

Wat doet Fonds Slachtofferhulp?
Fonds Slachtofferhulp maakt zich sterk voor slachtoffers van ongevallen, misdrijven en rampen. Zo zamelen ze geld in voor eerste levensbehoeften, zoals een verzorgingspakket en boodschappen. Eén van de vele belangrijke projecten van het fonds is Centrum Seksueel Geweld.

Hulp na seksueel geweld
Een belangrijke focus van het Fonds Slachtofferhulp ligt dit jaar op hulp na seksueel geweld. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Goede eerste opvang door specialisten verkleint het risico op medische problemen en psychische klachten aanzienlijk, bovendien vergroot het de pakkans van daders. Dankzij een belangrijke bijdrage van de VriendenLoterij kan het fonds de landelijke uitrol van het Centrum Seksueel Geweld realiseren. Uiteindelijk komen er zestien vestigingen verspreid over het hele land zodat slachtoffers altijd binnen een uur terecht kunnen.

CSGkopie

 

 

 

 

 

 

 

Ook slachtoffers in nood helpen? Speel dan mee met de Vriendenloterij!
Meer weten over het verhaal van Arianne? Bekijk het hier!


SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Zwemles voor ieder kind!

Een nieuwe methode en voor iedereen!

Het is voor alle kinderen belangrijk dat ze leren zwemmen, maar niet alle ouders hebben het geld om zwemles te betalen. Kinderhulp zorgt in samenwerking met Jeugdsportfonds dat íeder kind kan deelnemen aan de zwemlesmethode Superspetters. Jan, directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp is straks bij ons te gast om alles hierover te vertellen.

Kinderhulp en Jeugdsportfonds
Één op de acht kinderen groeit in Nederland op in armoede. Ze kunnen hierdoor niet meedoen met leeftijdsgenootjes. Kinderhulp ondersteunt deze kinderen met simpele dingen zoals sport, een dagje uit, opleiding of een cadeautje van Sinterklaas.  Jaarlijks helpt Nationaal Fonds Kinderhulp 100.000 kinderen in armoede. Ze helpen jaarlijks ongeveer 100.000 kinderen. Het Jeugdsportfonds zorgt ervoor dat jaarlijks zo’n 42.000 kinderen kunnen sporten en in samenwerking met Kinderhulp kunnen zij er voor zorgen dat ook ieder kind zijn of haar zwemdiploma kan halen.

Ook initiatieven steunen als deze? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Dukskoen helpt!

Iedereen een kans…

Dukskoen biedt werk aan mensen die bijstandsgerechtigd zijn en moeite hebben met het vinden van een baan. Martijn Duk, oprichter van Dukskoen vertelt ons er alles over!

Iedereen een kans
Bij Dukskoen leren mensen die bijstandsgerechtigd zijn een echte ambacht en krijgen ze de kans om zich voor te bereiden op een reguliere baan. Ze worden hierbij gesteund door stichting DOEN. Martijn Duk, oprichter van Dukskoen vertelt bij Koffitijd zijn verhaal.

Op weg naar werk
Martijn Duk is de oprichter van Dukskoen. Zijn bedrijf ontstond in een periode waarin hijzelf hard op zoek was naar een baan. Hij realiseerde zich toen dat het voor sommige mensen bijna onmogelijk is om een baan te vinden. Bijvoorbeeld als je al lang uit het arbeidsproces bent, geen of nauwelijks een opleiding op je cv hebt staan of je privé-omstandigheden het extra moeilijk maken. Martijn geloofde in het idee dat, met de juiste begeleiding, iedereen weer een weer een betaalde baan zou moeten kunnen krijgen, waardoor het zelfvertrouwen groeit en het leven een beetje mooier wordt. Door begeleiding en een opleiding en dankzij een bijdrage van stichting DOEN helpt Dukskoen tientallen mensen op weg naar een reguliere baan.

Vivian bracht Martijn een bezoekje en leerde alles over zijn bedrijf. Benieuwd? Je ziet het straks in een nieuwe Koffietijd!

Initiatieven als deze steunen? Speel mee met De Vriendenloterij! SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Actie Pepernoot zorgt voor cadeautjes

Alle kinderen een leuke Sinterklaas!

In Nederland zijn er ruim 420.000 kinderen die leven in armoede. Heel veel gezinnen viert dit jaar Sinterklaas, maar voor een aantal kinderen is dat niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven die zich het lot van deze kinderen aantrekt en er voor zorgen dat óók zij Sinterklaas kunnen vieren. Vandaag zijn Marjolijn, Fred en Jolanda te gast. Zij zetten zich alle drie in om deze kinderen een leuke Sinterklaastijd te bezorgen.

Actie Pepernoot
Het is 5 december en hoewel het voor de meeste kinderen de normaalste zaak van de wereld is om pakjes uit te pakken op pakjesavond, is dat voor een groot aantal kinderen in Nederland niet het geval vanwege gebrek aan geld. Nationaal Fonds Kinderhulp helpt deze kinderen door hen, dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, met de Actie Pepernoot toch een pakje te kunnen geven.

Nationaal Fonds Kinderhulp
Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk. 1 op de 8 kinderen in Nederland groeit helaas op in armoede. Kinderhulp helpt per jaar ongeveer 100.000 kinderen per jaar. Zij kunnen niet meedoen met leeftijdsgenootjes en hebben volwassen zorgen. Kinderhulp helpt hen op een praktische en kindgerichte manier. Door middel van simpele dingen zoals sport, een dagje uit, een weekje kamperen, zwemles of op 5 december een cadeautje van Sinterklaas. mogelijk te maken.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Longfonds COPD-test

Kom alles te weten over deze ziekte!

In Nederland hebben bijna een half miljoen mensen de longziekte COPD. Een ziekte waarvan je niet meer kan herstellen en wat veel invloed heeft op je dagelijkse leven. Vandaag zijn Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, en Connie, patiënt COPD, bij ons te gast om hierover te praten. 

COPD
Het begint vaak met een hoestje of kortademigheid, maar de longen gaan steeds verder achteruit. COPD patiënten krijgen het steeds vaker benauwd en traplopen of aankleden kost steeds meer moeite. Op den duur kunnen mensen met COPD afhankelijk worden van extra zuurstof. Kortom, de longen raken onherstelbaar beschadigd…

COPD-test
Veel mensen weten niet dat ze COPD hebben, terwijl vroeg opsporen erger kan voorkomen, om die reden biedt het Longfonds de COPD-test online aan. In november vulden er ruim 30.000 Nederlanders de COPD test in. Waarvan 7000 mensen een hoog risico op de ongeneeslijke longziekte COPD hebben. Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor COPD? Doe de test hier!

Speel mee met de VriendenLoterij en steun het Longfonds!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Aan de slag met lezen en schrijven

Om laaggeletterdheid onder vrouwen te verminderen!

Om laaggeletterdheid onder vrouwen te verminderen, en ze meer kans hebben op werk, richt de campagne EVA zich specifiek op vrouwen. De aanpak heet EVA, Educatie voor Vrouwen met Ambitie. Janine coördineert deze aanpak aan vrouwen in de regio Utrecht. Ze komt samen met Yvonne, zij is laaggeletterd en is onlangs weer naar school geweest. Ze vertelt wat dit haar heeft gebracht.

Laaggeletterdheid bij vrouwen
1 op de 8 vrouwen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Mensen die laaggeletterd zijn, hebben vaak moeite met rekenen en digitale vaardigheden. Laaggeletterde vrouwen hebben minder kans op de arbeidsmarkt en zijn hierdoor onvoldoende economisch zelfstandig. Kinderen van laaggeletterde ouders hebben drie keer zo veel kans om laaggeletterd op te groeien en hierdoor blijft dit probleem stand.

Meedoen?
Ook les krijgen bij jou in de buurt? Alleen of in een groepje, dat kan! Meedoen of opgeven kan door te bellen met: 0800 – 023 44 44. Je wordt dan doorverwezen naar iemand bij jou in de buurt die contact met je opneemt. Opgeven kan ook via een online formulier. Bekijk het hier!

 

Ook initiatieven steunen als deze? Speel dan mee met de VriendenLoterij!SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Meedoen = Groeien

Interactieve producten voor kinderen met kanker

Vandaag in de uitzending zijn Marco Rozendaal en Jannie Dijkstra Pinto Leite te gast. Híj is projectleider op de TU Delft en zíj is moeder van een zoon die kanker overleefde. Samen werken ze aan een bijzonder project… Bekijk hierboven het fragment!

Samenwerking!
Het Revalidatiefonds, de TU Delft én het Prinses Maximacentrum voor kinderoncologie, hebben de handen in een geslagen voor het project meedoen=groeien. Met dit project worden er interactieve producten ontworpen en onderzocht die de ontwikkeling van kinderen met kanker stimuleren. Gelukkig worden steeds meer kinderen met kanker beter, maar dat wil niet zeggen dat ze alles weer kunnen doen zoals ze gewend waren. Uithoudingsvermogen en spierkracht kunnen achteruit gaan en de conditie van kinderen met kanker verslechterd vaak enorm.

Impact in sociaal leven
Naast de lichamelijke gevolgen van kanker, heeft deze ziekte ook een grote impact op het sociale leven. Een periode van angst en twijfel heeft een grote impact op een kind. Daarom wordt er in dit project ook aandacht besteed aan de mentale toestand van een kind. Mede dankzij de deelnemers van de Vriendenloterij is het mogelijk om samen met familie, therapeuten, oncologen en verplegend personeel onderzoek te doen om kinderen met kanker zo goed mogelijk te begeleiden in hun verdere leven.

IMG_3061_goeddoelfoto2

Initiatieven steunen als meedoen=groeien? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Wolter Kroes zet zich in voor Stichting MS Research

Hij vertelt samen met Ina over Multiple Sclerose…

Direct nadat Wolter Kroes had meegedaan aan het programma  BN’ers in de Zorg, en een dag meeliep met MS patiënte Mikki, zette hij zich in voor Stichting MS research. Sinds 2014 is Wolter één van de ambassadeurs. Door middel van zijn ambassadeurschap vraagt Wolter aandacht en begrip voor de ziekte, maar zet hij zich ook in om het onderzoek naar kinder-MS te stimuleren. Lees hier meer over Wolter Kroes! Bekijk hierboven het hele fragment!

Multiple Sclerose
Nog steeds is de oorzaak van MS (Multiple Sclerose) niet duidelijk. Door investering in wetenschappelijk onderzoek is de diagnose naar MS verbeterd, het verloop van de ziekte beter in kaart gebracht en is de behandeling en de kwaliteit van de zorg sterk verbeterd. Mede dankzij de deelnemers van de Vrienden Loterij kan Stichting MS research de Nederlandse MS-centra stimuleren en steunen voor onderzoek en zorg. Ook zijn er verschillende MS expertise centra die gespecialiseerde integrale zorg bieden aan hun bewoners. De bewoners krijgen huisvesting, behandeling en 24-uurszorg.

Ina Buijsman
In 2005 kreeg Ina Buijsman de diagnose MS. Verschillende lichaamsfuncties vielen uit. In eerste instantie dacht Ina dat zij een nek-hernia had, maar dat bleek helaas niet het geval. Na meerdere lichaamsfuncties die uitvielen, was na een jaar bekend dat Ina de primair-progressieve vorm van MS had. Een vorm van MS zonder periodes van tussentijds herstel. Vanaf het begin van haar diagnose was er alleen maar sprake van verslechtering. Inmiddels zijn verschillende lichaamsfuncties van Ina uitgevallen. Zo kan zij haar benen niet meer gebruiken, en is ook haar rechterarm uitgevallen. Daarom heeft Ina zichzelf aangeleerd alles met links te doen. Ina is één van de patiënten die in een expertise centra woont wat ondersteund wordt door Stichting MS Research.

Wil jij ook bijdragen in onderzoek naar MS? Speel dan mee met de Vrienden Loterij! 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Nieuw medicijn tegen taaislijmziekte

Bijzondere doorbraak voor De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting!

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting heeft dankzij donaties van De VriendenLoterij onderzoek kunnen doen naar nieuw medicijn. Dit is een grote doorbraak, want hierdoor hebben veel mensen met Cystic Fibrosis weer een toekomst! Johanna komt vandaag vertellen over de ontwikkelingen in het onderzoek en Myrthe, die zelf Cystic Fibrosis heeft, vertelt wat het nieuwe medicijn voor haar betekent…

Cystic Fibrosis, ook wel CF of taaislijmziekte genoemd, is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. Bij mensen met CF is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren. Myrthe Hogendoorn (28) lijdt aan deze ziekte. Ze kreeg op jonge leeftijd al de diagnose Cystic Fibrosis. Omdat het een erfelijke ziekte is, lijdt haar tweelingzus ook aan CF. Door het onderzoek van de Nederlandse CF Stichting en de nieuwe ontwikkelingen heeft Myrthe nu een nieuw medicijn. Vandaag in Koffietijd vertelt ze ons alles over haar ervaring! Ook Johanna Vermeulen komt langs. Johanna doet fondsenwerving bij de Cystic Fibrosis stichting en komt ons alles vertellen over de ziekte en de verschillende baanbrekende onderzoeken die inmiddels zijn gedaan.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met De VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Aan de slag in de speeltuin!

Jantje Beton en Fonds Verstandelijk Gehandicapten slaan de handen ineen.

Jantje Beton en Fonds Verstandelijk Gehandicapten slaan de handen ineen met het project Aan de slag in de speeltuin. Vorige week was de officiële lancering en Vivian was daar bij!

Aan de slag in de Speeltuin
Door dit project worden speeltuinen gekoppeld aan instellingen voor dagbesteding en scholen in het speciaal onderwijs. Hierdoor krijgen jongeren met een verstandelijke beperking bij de speeltuinen een werkplek en krijgen speeltuinen ondersteuning in het onderhoud en beheer. Het is een project dat op meerdere vlakken winst behaalt: jongeren met een beperking krijgen een volwaardige rol in onze samenleving en speeltuinen zijn op hun beurt heel belangrijk voor kinderen om buiten te spelen en zijn een sociale ontmoetingsplek voor de buurt. Mede dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij worden de komende jaren minimaal 125 speeltuinen verbonden met ofwel scholen voor speciaal onderwijs ofwel instellingen voor dagbesteding.

Wil jij ook bijdragen aan dit project? Speel dan mee met de VriendenLoterij! 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

 

Marike is ongewild kinderloos

Het leven na borstkanker…

De maand oktober is traditioneel Borstkankermaand. De maand staat in het teken van bewustwording van de gevaren van borstkanker. In het begin van de maand hebben we er al aandacht aan besteed met twee artsen, vandaag vertellen drie vrouwen hoe het leven na borstkanker is.  

Wil je de hele uitzending terug kijken? Klik dan hier!

Het verhaal van Marike
Op 38 jarige leeftijd voelde Marike een knobbeltje aan haar borst. Dit bleek borstkanker te zijn. Ze sprong de medische draaimolen in en kreeg en borstsparende operatie, radiotherapie en een erfelijkheidsonderzoek. Al snel bleek dat ze belast is met het gen BRCA2. Haar behandeling werd aangevuld met een chemokuur, wat grote gevolgen had voor haar fertiliteit. Marike en haar vriend hadden een hele grote kinderwens en ze besloten embryo’s in te vriezen. Samen met haar vriend ging ze het gevecht tegen borstkanker aan, met als lichtpuntje dat er zes ingevroren embryo’s op haar wachtten. Helaas mocht haar kinderwens niet in vervulling komen. Als gevolg van borstkanker heeft Marike geen kinderen. Vrienden en familie zijn dan ook super belangrijk voor haar. Ze geniet met volle teugen van haar twee neefjes en is vooral heel dankbaar dat zij de vreugde van kinderen van haar vrienden en familie mag ervaren, maar haar verdriet zal altijd blijven…

Vriendinnen
Marikes vriendinnen, Marian en Milja, zijn heel belangrijk voor haar. Marian kent ze al van jongs af aan, Milja heeft ze door de diagnose leren kennen. In het ziekteproces zijn deze vriendinnen een grote steun geweest. Zo was Marian erbij toen Marike voor de tweede keer embryo’s liet terugplaatsen en heeft ze met Milja veel gewandeld. Het aangrijpende verhaal van deze drie vrouwen zie je vandaag in Koffietijd.

Stichting Pink Ribbon
De maand oktober staat in het teken van bewustwording van de gevaren van borstkanker en het onderstrepen van het belang naar onderzoek. Naast het organiseren van deze belangrijke Borstkankermaand helpt de stichting meerdere projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en het onderzoeken van de langetermijneffecten van borstkanker. Het doel: een beter en langer leven voor (ex)borstkankerpatiënten. Ondanks alle aandacht is er nog altijd veel onderzoek nodig om behandelingen te verbeteren en goede (na)zorg te kunnen leveren. Want ook een genezen vrouw is nog altijd bezig met overleven…

Wil jij Stichting Pink Ribbon steunen in het belang van meer onderzoek naar borstkanker? Speel dan mee met de Vriendenloterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Caroline naar Ethiopië

Caroline vertelt over haar bijzondere reis…

Voor het programma Bestemming is Caroline Tensen afgereisd naar Ethiopië. Het land kampt al jaren met extreme droogte en brengt levens van miljoenen mensen in gevaar. Caroline is een aantal dagen op pad gegaan met hulporganisatie Cordaid. Zij bieden noodhulp in vorm van voedsel, water en medicijnen.  

Cordaid
1,2 miljard mensen leven in armoede. Dat is bijna een kwart van de wereldbevolking! Deze groep is het meest kwetsbaar voor natuurrampen, oorlog en geweld. Daarom zet Cordaid zich voor deze mensen in. Dat doen ze door te voorzien in basisbehoeften en samen te werken met de lokale bevolking. Hierdoor heeft het werk blijvende impact: ook op de lange duur én op grotere schaal.

Caroline Tensen
Ze is vanaf het prilste begin al ambassadrice van de Nationale Postcode Loterij en presenteert sinds 2000 het televisieprogramma 1 tegen 100. Voor het nieuwe seizoen Bestemming is Caroline naar Ethiopië geweest. Samen met Hussein heeft ze het project van Cordaid bezocht. Wat Caroline hier precies heeft gedaan en wat haar ervaringen zijn, vertelt ze straks in Koffietijd!

Wil jij ook projecten als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Moeders over spierziekten

Deze moeders vertellen over de spierziekte van hun kind…

Deze hele maand staat in het teken van Spieren voor Spieren met de PrijzenMarathon. Vandaag zijn, Ellen, moeder van de 7-jarige Diede, Valentine, moeder van de 2-jarige Guus en Monique, moeder van de 14-jarige Rosalie bij ons te gast om hun verhaal te vertellen…

De prijzenmarathon
De hele maand september brengen we de PrijzenMarathon van Stichting Spieren voor Spieren en de Vriendenloterij onder de aandacht. De helft van de lotprijs van de deelnemers gaat direct naar Spieren voor Spieren. Met deze bijdrage kan het Spieren voor Spieren Kindercentrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht worden uitgebreid. Kinderen uit heel Nederland met een (mogelijke) spierziekte kunnen hier terecht. Dankzij de uitbreiding van het Spieren voor Spieren Kindercentrum krijgen kinderen met een spierziekte binnen één dag een diagnose en een behandelplan.

Spierziekten
Pompe
Ellen is moeder van de 7-jarige Diede. Diede lijdt aan de ziekte van Pompe. Dat is een erfelijke spierziekte die wordt veroorzaakt door een verstoorde stofwisseling in de spieren.

SMA type 2
Valentine Grosse Hamberg is moeder van de 2-jarige Guus Bok. Guus lijdt aan SMA type 2. SMA (spinale musculaire atrofie, ofwel spinale spieratrofie) is een erfelijke spierziekte, waarbij de spieren steeds zwakker worden tot men uiteindelijk verlamd raakt.

Becker Myotonie
Monique is moeder van de 14-jarige Rosalie. Rosalie lijdt aan de spierziekte Becker Myotonie; een erfelijke spierziekte waarbij de spieren tijdelijk stijf worden na een rustperiode of een schrikreactie. Deze stijfheid treedt vooral op in de beenspieren.

Wil jij ook bijdragen aan het Spieren voor Spieren Kindercentrum? Klik op onderstaande button en speel mee!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Een bijzondere dag op Landgoed Paltz

Troost en moed dankzij bijzondere voorstellingen.

Midden in de bosrijke omgeving van Soest ligt Landgoed Paltz. Hier komen alle vormen van cultuur in de natuur samen in het Herman van Veen Arts center. Speciaal voor de winnaars van de VriendenLoterij werd het landgoed onlangs opengesteld. Een bijzondere dag met theatershow ‘De Radiodagen’ als absoluut hoogtepunt.

Ruim tachtig winnaars van de VriendenLoterij waren uitgenodigd voor een speciale dag bij het landgoed. Gedurende deze dag kregen de bezoekers de kans verschillende optredens en lezingen bij te wonen, exposities te bezoeken in de galerij en lekker te wandelen over het landgoed.

‘De Radiodagen’
Herman van Veen heeft speciaal voor een jubileum van de Stichting Vier het Leven ‘De Radiodagen’ samengesteld en geregisseerd. Op 3 mei werd deze show voor het eerst opgevoerd in Carré, onder toeziend oog van koningin Máxima. Speciaal voor de winnaars van de Vriendenloterij was de voorstelling te zien op Landgoed Paltz.

Landgoed Paltz
In het Herman van Veen Arts Center worden concerten, festiviteiten, exposities, seminars en lezingen georganiseerd. Jonge en talentvolle kunstenaars krijgen hier de mogelijkheid te exposeren en muziek, toneel of dansvoorstellingen te geven. De voorstellingen bieden kinderen, volwassenen en ouderen, die om verschillende reden in een sociaal isolement verkeren, troost en moed. Sommige voorstellingen zijn interactief en geven aanleiding tot gesprekken en bijzondere ontmoetingen. De voorstellingen zijn gratis en daarom voor iedereen toegankelijk.

Wil jij ook meehelpen anderen troost en moed te geven? Speel dan mee met de Vriendenloterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De Special Olympics Nationale Spelen

Een groots sportevenement speciaal voor sporters met een verstandelijke beperking.

De Paralympische Spelen zijn van start gegaan! We blikken met het Fonds Gehandicaptensport terug op de Special Olympics Nationale spelen die in begin juli werden gehouden in Nijmegen, Groesbeek en Wijchen. Een groots sportevenement speciaal voor sporters met een verstandelijke beperking.

Fonds Gehandicaptensport
Monica van Harn is directeur bij het Fonds Gehandicaptensport en komt vandaag vertellen over de Special Olympics Nationale Spelen. Ook Thijs Cremers, leider van team Union en Jasper Klaassen, voetballer van team Union schuiven bij ons aan tafel. Hoe het is om deel te nemen aan deze spelen hoor je in Koffietijd!

Project Special Olympics wereldwijd
Special Olympics is een internationale organisatie, opgericht door Eunice Kennedy Shriver, die sporttrainingen en wedstrijden organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Meer dan 2,5 miljoen sporters uit meer dan 180 landen doen mee. Door deelname krijgen ze meer zelfvertrouwen, maken ze vrienden én gaat hun conditie vooruit! Special Olympics Nederland is sinds 1993 aangesloten bij de wereldwijde organisatie en is het grootste sportevenement van Nederland voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wil jij ook bijdragen aan het fonds Gehandicaptensport? Speel dan mee met de Vriendenloterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Samen spierziekten overwinnen

Aandacht voor spierziekten op het Free to Move gala

Gisteren heeft het jaarlijkse Free to Move gala weer plaatsgevonden. Door middel van dit gala vraagt het Prinses Beatrix Spierfonds aandacht voor spierziekten.

Dansen is voor mensen met een spierziekte niet vanzelfsprekend. Daarom is het erg belangrijk dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Verschillende dansgroepen van de Nederlandse top hebben gisteravond een prachtige show neergezet om meer aandacht te genereren voor dit goede doel.

Het Princes Beatrix Spierfonds
Het Prinses Beatrix Spierfonds stimuleert onderzoek naar genezing van spierziekten en kwaliteit van leven. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen de hard nodige onderzoeken gedaan worden.

60 jarig jubileum
Het Free to Move gala is dit jaar extra feestelijk. Het Prinses Beatrix Spierfonds bestaat namelijk 60 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft choreograaf Jiří Kylián een speciale choreografie voor beschermvrouwe Prinses Beatrix gemaakt. Naast de Prinses waren ook ambassadeurs René van Kooten en Jan Kooijman aanwezig.

Wist je dat?
– 20.000 kinderen een spierziekte hebben?
– Er gemiddeld in jouw buurt, zo’n vijf kinderen wonen met een spierziekte?
– Er wel 600 verschillende soorten spierziekten zijn?

Draag jij Het Princes Beatrix Spierfonds ook een warm hart toe? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Lekker keten ondanks epilepsie

Als je epilepsie hebt kun je niet veel leuke dingen doen? Niet waar!

Als je het terrein van ‘t Borghuis in Losser op loopt, klinkt het geluid van lachende kinderen je tegemoet. Het tafereel speelt zich achter de gigantische boerderij af. Tussen de trampoline en de tafeltennistafel houdt een groepje kinderen gierend een watergevecht. Dit lijkt een vakantiekamp als ieder ander, toch? Dat is niet helemaal het geval…

Epilepsie
De kinderen op dit vakantiekamp hebben namelijk epilepsie: een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Deze ontstaan door plotselinge, tijdelijke verstoringen van de elektrische prikkelopdrachten in de hersenen. De aanvallen uiten zich bij iedereen anders: de één valt plotseling om, de ander is in trance en weer een ander ligt schuimbekkend op de grond. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen bijna 300 kinderen met epilepsie tóch onbezorgd op vakantie.

Epilespiefonds
Ieder jaar organiseert het Epilepsiefonds deze vakanties. Er wordt vaak gezegd dat je met epilespie niet veel kunt, maar niets is minder waar. Op deze vakanties gaan ze onder andere naar het pretpark, de dierentuin en gaan ze discobowlen. Dit kan allemaal dankzij de vele vrijwilligers, waardoor de kinderen één op één begeleiding hebben.

Hechte band
De meeste kinderen gaan al jaren mee en hebben een hechte band met elkaar. “Het betekent heel veel voor de kinderen. Ze kijken er het hele jaar naar uit”, vertelt vrijwilliger Leonie van Berkel.

Gun jij kinderen met epilespie zo’n leuke vakantie? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

 

Leven met een hersenaandoening

Femke & Martina vertellen hoe het is om samen te leven met een ouder met een hersenaandoening…

Op woensdag 25 mei zendt Omroep MAX in samenwerking met De Hersenstichting het speciale programma Geef om je hersenen uit. De Hersenstichting wil zo aandacht vragen voor hersenaandoeningen waar 1 op de 4 Nederlanders mee te maken krijgt. Femke & Martina komen vertellen hoe het is om samen te leven met een ouder met een hersenaandoening…

Hersenaandoeningen
De Hersenstichting zet zich in om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dat te bereiken laten ze onderzoek doen, geven ze voorlichting en voeren ze vernieuwende projecten uit. De hersenen zijn het meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam, maar wetenschappelijk onderzoek heeft de afgelopen jaren steeds meer inzicht gegeven in het functioneren van de hersenen. 1 op de 4 Nederlanders krijgt te maken met een hersenaandoening. Zo krijgen 41.000 Nederlanders jaarlijks een beroerte, dat wil zeggen een hersenbloeding of -infarct. Het is de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde doodsoorzaak bij mannen. Omdat veel problemen na hersenschade schuilgaan achter een heel gewoon uiterlijk, zijn ze voor de buitenwereld – in eerste instantie – vaak onzichtbaar. Dat kan tot veel onbegrip leiden. De Hersenstichting is de enige in Nederland die verbanden tussen verschillende hersendoeningen probeert te leggen.

Geef om je hersenen
Tijdens de tv-show Geef om je hersenen vraagt De Hersenstichting aandacht voor hersenonderzoek. De show toont indrukwekkende verhalen, bijzondere optredens en aandacht voor de werking van ons brein. Onder andere de verhalen van Femke en Martina worden in de show verteld. Geef om je hersenen wordt op woensdag 25 mei, 21.25 uur op NPO1 uitgezonden. Benieuwd geworden naar de verhalen van Femke en Martine en wil je meer weten over hersenaandoeningen? Kijk dan om 10.00 uur weer naar Koffietijd!

Initiatieven zoals De Hersenstichting steunen? Speel dan mee met de Vriendenloterij!

Traplopen tegen diabetes

Van 11 tot en met 15 april is organiseert het Diabetesfonds de jaarlijkse Nationale Traploopweek!

Van 11 tot en met 15 april is organiseert het Diabetesfonds de jaarlijkse Nationale Traploopweek. Met deze week wil het Diabetesfonds aandacht vragen voor het risico van veel zitten en daarbij werknemers stimuleren om wat vaker de trap te nemen. Directeur van het Diabetesfonds Hanneke Dessing en minister Edith Schippers schoven aan om te vertellen over het belang van de Traploopweek.

Diabetes
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet in evenwicht houden en maak je te weinig of zelfs geen insuline meer aan, waardoor de bloedvaten verstopt raken en de afvoer van het teveel aan suiker verstoort raakt. Er zijn twee soorten diabetes: diabetes type 1 en type 2. Maar liefst 9 op de 10 mensen met diabetes hebben type 2. Momenteel hebben ruim 1 miljoen Nederlanders diabetes en lopen 750.000 Nederlanders groot risico om diabetes te krijgen. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan er meer onderzoek worden gedaan naar diabetes.

Nationale Traploopweek
Het Diabetesfonds organiseert jaarlijks de Nationale Traploopweek. Hiermee wil zij mensen stimuleren minder te zitten en vaker de trap te nemen. In Nederland zitten werknemers gemiddeld 7,1 uur per werkdag, wat ons ‘zitkampioen’ van Europa maakt. Het Diabetesfonds wil dit zorgwekkende cijfer omlaag brengen en vindt dat werkgevers hierin een essentiële rol hebben. Zo moeten zij werknemers stimuleren vaker de trap te nemen, te wandelen tijdens de lunch en ook staand werken faciliteren.

Fabels over diabetes
Van veel snoepen krijg je diabetes. Je kunt niet zomaar diabetes krijgen door veel suiker te eten. Suiker kan wel zorgen voor overgewicht, wat weer kan leiden tot diabetes.
Mensen met diabetes mogen geen suiker. Mensen met diabetes mogen wel suiker, maar met mate.
Alleen oude mensen krijgen diabetes. Steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen diabetes. In Amerika zijn er zelfs kleuters met diabetes.
Diabetes is besmettelijk. Diabetes is geen infectieziekte, het kan worden gezien als een technisch probleem dat ontstaat door oorzaken in het eigen lichaam.

Meer initiatieven als het Diabetesfonds steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

“Ieder mens doet er toe, maar bij ons een beetje meer”

Rederij KEES biedt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring binnen het bedrijf.

Ruim een jaar geleden nam Pernille een kijkje bij Rederij KEES, een groene en sociale onderneming waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt producten van A naar B vervoeren. Snel, milieuvriendelijk en met een glimlach!

Wat is Rederij KEES?
Bij Rederij KEES valt niemand buiten de boot. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt – ex-verslaafden en -daklozen of mensen met psychische problemen – kunnen bij dit bedrijf aan de slag. Er wordt hen een zinvolle dagbesteding geboden in een commerciële omgeving. Ze doen bijvoorbeeld werkervaring op door goederen en passagiers te vervoeren over de Amsterdamse grachten in duurzame elektrische schuiten, of over het land in wagens op biogas of kleine elektrische vrachtwagens.

Terug naar de arbeidsmarkt
Mede dankzij een bijdrage van Stichting DOEN kunnen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk, hun zelfvertrouwen opkrikken en helpen een arbeidsprestatie te leveren. Door de ervaringen die worden opgedaan, samen met cursussen en trainingen, wordt het voor hen makkelijk om terug te keren in de arbeidsmarkt van de maatschappij.

Wil jij initiatieven als Rederij KEES steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

Terug naar boven