Gezond & Welzijn

Header Gezond en Welzijn
Door De Ogen Van Inge Ipenburg

Afgelopen zaterdag stond de Winter Efteling in het teken van lezen, schrijven en sprookjes.

Afgelopen zaterdag stond de Winter Efteling in het teken van lezen, schrijven en sprookjes. In het openluchttheater van de Efteling lazen acht bekende Nederlanders in duo’s sprookjes voor. Met dit evenement vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor het belang van lezen en voorlezen. We kijken door de ogen van de zestigjarige Inge, actrice en schrijfster.

”Als je bedenkt, als ouders, dat een kwartiertje per dag voorlezen aan je kinderen er al voor zorgt dat ze in een jaar tijd duizend woorden meer kennen, dan bewijs je je kinderen zo’n grote dienst met dat ene kwartiertje. En het is hartstikke leuk, ook nog.”

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan Stichting Lezen & Schrijven het aantal kinderen met een leerachterstand doen afnemen.
Speel nu mee

Door De Ogen Van Tom Beugelsdijk

Tom deelt mooie bedragen uit aan goede doelen.

Tom Beugelsdijk is twee maanden geleden verkozen tot Maatschappelijk Speler Eredivisie 2017 en mocht naast een trofee ook een cheque ter waarde van vijftigduizend euro in ontvangst nemen. Dit is beschikbaar gesteld door de Vriendenloterij. Tom mag de helft van het bedrag onder de goede doelen verdelen die hém aan het hart gaan. Hij doneert het geld onder andere aan de Haagse Hoed en het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag.

“ADO Den Haag is heel erg betrokken bij het Juliana Kinderziekenhuis. Ik vind het fantastisch wat ze doen en ik heb er heel veel respect voor. Op zo’n dag als vandaag kan ik de kinderen die ziek zijn hopelijk toch een beetje een leuke dag bezorgen en dat is de enige insteek. Daarom gaat een deel van het geld naar dit ziekenhuis”

Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, en in samenwerking met de Eredivisie, kan de Eredivisieclub gesteund worden en wordt het geld besteed aan jeugdopleidingen en maatschappelijke projecten. 

Speel nu mee

Door De Ogen Van Marianne

Een kijkje in het werk- en opleidingstraject van i-did.

Vandaag kijken we mee door de ogen van Marianne. Zij zit ruim een half jaar in de bijstand en volgt een werk- en opleidingstraject bij i-did.

I-did begeleidt vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Door tassen van vilt te maken, hebben deze vrouwen de mogelijkheid om werkervaring op te doen. Hierbij vergroten zij hun kans op betaald werk of een opleiding.

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan Stichting DOEN ondernemingen als i-did ondersteunen. Hierdoor krijgen mensen die in de bijstand zitten weer een kans om mee te doen in de maatschappij.Speel nu mee

Paralympische sporten

Ondanks dat ze Paralympische sporters succesvol zijn, is de sport nog steeds ondergewaardeerd.

Paralympische sporters zijn succesvol in Nederland en is uit een verloren positie opgestaan, zoals veel deelnemers dat deden in hun leven. Velen zagen zelfs de zwaarste tegenslag als een nieuwe kans voor zichzelf en voor het inspireren van anderen. Ondanks dat ze Paralympische sporters succesvol zijn, is de sport nog steeds ondergewaardeerd. We kunnen bijvoorbeeld de Paralympische spelen nog steeds niet live volgen bij de NOS. Met Paralympische sporters Esther Vergeer en Jetze Plat bespreken we welke stappen we nog moeten zetten als het gaat om de acceptatie van mensen met een handicap.

Sinds 2004 is de Esther Vergeer Foundation actief om kinderen en jongeren met een beperking kennis te laten maken met sport en met de positieve effecten hiervan. Dit doen ze door het inspireren, motiveren en activeren van de kinderen en jongeren om te gaan sporten. De nadruk van onze activiteiten ligt op de leuke kant van sport in de plaats van dat de nadruk ligt op de handicap.

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de Esther Vergeer Foundation kinderen en jongeren met een beperking kennis laten maken met sport.
Speel nu mee

Door De Ogen Van Carla

We kijken door de ogen van Carla, fortbewaker van Duits & Lauret BV.

Duits & Lauret BV is een brouwerij die meer doet dan alleen bierbrouwen. De BV is een plek waar mensen met een lichamelijke of licht verstandelijke beperking terecht kunnen voor arbeidsintegratie en dagbesteding. We kijken door de ogen van Carla, de fortbewaker.

Op dit moment werken er vooral mensen bij Duits & Lauret die door een burn-out of een ongeluk niet meer kunnen werken. Ze kunnen hier aan de slag met allerlei taken rondom het fort waarin ze gevestigd zijn. Het bedrijf heeft echter ook mensen nodig die op het terrein kunnen passen. Carla solliciteerde en kreeg de job! Inmiddels woont ze als sinds november 2016 met haar man in het fortbewakershuisje op het terrein.

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij en Stichting DOEN kunnen mensen met een beperking blijven werken.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Anky van Grunsven

De wens van Marina gaat in vervulling!

Het VriendenFonds van de VriendenLoterij laat wensen in vervulling gaan. Nederlanders – jong of oud – die een steuntje in de rug kunnen gebruiken of die zich inzetten voor de samenleving, worden in het zonnetje gezet. Vandaag mag drievoudig olympisch kampioen Anky van Grunsven de wens van de blinde Marina uit laten komen: paardrijden op de manege van Anky.

”Ik ben echt heel benieuwd hoe Marina dat gaat doen zonder te weten waar ze is, op een paard dat ze niet kent, op een onbekende baan. Ik vind het heel stoer dat ze dat durft!”

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan het Oogfonds Marina’s grote wens in vervulling laten gaan.
Speel nu mee

 

Nierdonatie

Met Tom, Wilma en Steven praten we over orgaandonatie

Met Tom, directeur van de Nierstichting, praatten we over de 1,7 miljoen Nederlanders die nierschade hebben én het belang van donoren. Wilma heeft begin dit jaar anoniem één van haar nieren gedoneerd. Steven is dertig jaar en zijn leven staat in het teken van nierdialyses en onzekerheid. Hij wacht op een donornier.

Door De Ogen Van Mira

Wat doe je als je het borstkankergen van je moeder erft?

In het kader van oktober borstkankermaand kijken we door de ogen van actrice Mira van der Lubbe. Zij is draagster van het borstkankergen en laat haar borsten preventief verwijderen.

We bespreken met haar wat voor impact borstkanker op haar leven en dat van haar familie heeft. Afgelopen zomer stond Mira op de Parade met haar voorstelling Maak van je shit een hit. In een solo-theatervoorstelling van een half uur neemt ze afscheid van haar borsten. Voor oktober borstkankermaand speelt ze haar voorstelling nog twee keer, op 25 en 26 oktober.

Dankzij de deelnemers van de Vrienden Loterij kan Pink Ribbon zich inzetten voor vrouwen met borstkanker. 

Speel nu mee

Door De Ogen Van Tamara

We kijken mee door de ogen van Tamara, zij bezoekt vandaag Paleis het Loo.

We kijken mee door de ogen van Tamara, zij gaat vandaag onderzoeken of Paleis het Loo sinds de rolstoelvriendelijkheidstest in 2014 op een goede manier is aangepast.

Nationale Vereniging de Zonnebloem is een Nederlandse landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking, zij maken populaire Nederlandse attracties toegankelijker. Tamara helpt mee als mystery guest, door een dwarslaesie is zij in een rolstoel beland. Ze bezoekt verschillende attracties om te testen of deze wel toegankelijk zijn.

Mede dankzij de deelnemers van de Vrienden Loterij, maakt de Zonnebloem vóór 2020 zestig populaire attracties in Nederland toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Speel nu mee

 

Door De Ogen Van Jaap

Vandaag is het Nationale Ouderendag

Vandaag is het Nationale Ouderendag! We kijken mee door de ogen van Jaap, speler van het Oldstars team van FC Groningen. Vandaag doen zij mee aan het Eredivisie OldStars toernooi!

Circa 500 zestigplussers vertegenwoordigen vandaag hun favoriete Eredivisie– of Jupiler League-club tijdens een OldStars Walking Football toernooi in Den Haag. Hier zullen zes Tweede Kamerleden en zes Ex-internationals de strijd met elkaar aangaan om het belang van beweging voor ouderen op de kaart te zetten!

Een bijzonder project waarbij de ouderen werken aan hun conditie en nieuwe sociale contacten opbouwen, het belangrijkste doel van dit project.

Mede dankzij de samenwerking tussen de VriendenLoterij kan het Nationaal Ouderenfonds kunnen projecten zoals Old Stars blijven bestaan. 

Speel nu mee

Door De Ogen Van Bas

We liepen mee met Bas van de Goor tijdens de Nationale Diabetes Challenge!

Afgelopen zaterdag vond de tweede editie van de Nationale Diabetes Challenge plaats. We liepen mee met Bas van de Goor, dé ambassadeur voor mensen met diabetes.

Oud-volleyballer Bas van de Goor haalde in 1996 Olympisch goud met zijn ploeg. Met de Bas van de Goor Foundation stimuleert hij mensen, die net als hijzelf diabetes hebben, om te bewegen. En hóé! De foundation organiseerde afgelopen weekend voor de tweede keer de Nationale Diabetes Challenge, een wandelevenement dat tevens dient om ervaringen op te doen over diabetes, sport en bewegen.

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de Bas van de Goor Foundation evenementen als de Nationale Diabetes Challenge organiseren. Initiatieven als deze steunen?

Speel nu mee

 

Pink Ribbon Borstkankermaand

We hebben het met Dr. Monique Dorrius over de borskankermaand.

Zondag 1 oktober is de start van de Oktober Borstkankermaand van Pink Ribbon. Dit jaar wordt er aandacht gegeven aan Multivoxel MR Spectroscopie bij jonge vrouwen. Dr. Monique Dorrius vertelt over dit onderzoek.

Pink Ribbon is een eigen merk binnen de KWF kankerbestrijding en zet zich specifiek in voor borstkanker. De stichting financiert projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Het doel: een beter en langer leven voor de (ex)borstkankerpatiënt. Dit jaar staat de campagne van Pink Ribbon in het teken van de boodschap 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker, doneer jij voor jezelf?”

Mede dankzij de steun van de VriendenLoterij kan Pink Ribbon onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker financieren.

Speel nu mee

Oktober Borstkankermaand

Oktober staat in het teken van de Borstkankermaand van Pink Ribbon.

Zondag 1 oktober is de start van de Oktober Borstkankermaand van Pink Ribbon. Zangeres Anny Schilder en auteur Kluun komen langs om te praten over het onderzoek naar de ziekte en het belang van de Borstkankermaand. De twee zijn niet onbekend met de ziekte: Anny leed zelf aan borstkanker en Kluun verloor zijn vrouw hieraan.

Pink Ribbon is een eigen merk binnen de KWF kankerbestrijding en zet zich specifiek in voor borstkanker. De stichting financiert projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Het doel: een beter en langer leven voor de (ex)borstkankerpatiënt. Dit jaar staat de campagne van Pink Ribbon in het teken van de boodschap 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker, doneer jij voor jezelf?”

Mede dankzij de steun van de VriendenLoterij kan Pink Ribbon onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker financieren.

Speel nu mee

Stoptober

Binnenkort begint Stoptober weer. Doe jij ook mee?

Stoptober komt er weer aan! Oktober is dé maand waarin veel Nederlanders stoppen met roken. Het Longfonds zet zich hard in voor een rookvrije generatie. Als je meedoet, stop je in oktober, samen met duizenden andere rokers, 28 dagen met roken, om vervolgens definitief te stoppen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 28 dagen net lang genoeg is om de positieve gevolgen te ervaren en de kans vijf keer zo groot is dat je het volhoudt. Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds (voorheen Astma Fonds), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij om rokende Nederlanders te laten stoppen met roken. Samen stoppen, samen sterk: dat is het geheim van Stoptober. Wij praten met Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

WE STOPPEN! is een uniek en sociaal experiment van de AVROTROS waarbij 50 rokers zich de eerste vijf dagen van Stoptober vrijwillig laten opsluiten in een oude kazerne. Hun doel: de maand oktober rookvrij doorkomen, liefst daarna gestopt blijven en anderen inspireren ook te stoppen met roken. De rokers worden tijdens hun stop-poging bijgestaan door stop-coaches, sportinstructeurs en diverse artiesten. Via een livestream en dagelijkse online updates op de AVROTROS-website van Zorg.nu is  van 1 tot en met 5 oktober continue te volgen wat er in het huis gebeurt en hoe het de kandidaten vergaat.

Meer informatie over Stoptopber? Klik hier!

Mede dankzij de steun van de VriendenLoterij kunnen duizenden rokers definitief stoppen met roken.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Mirande

Mirande is uitgenodigd om mee te doen met de Miss Wheelchair World 2017.

Mirande Bakker-Brouwer uit Olst is linkszijdig verlamd door het Caudasyndroom en won vorig jaar mei de Mis(s) Verkiezing. Ze is nu uitgenodigd om mee te doen met de Miss Wheelchair World 2017 in het Poolse Warschau.

”Ik was kapster. Ik deed mijn werk met hart en ziel. Toen ik verlamd raakte wilde ik mijn werk absoluut niet opgeven. Het eerste wat ik dus wilde bereiken was rechtop zitten. Omdat ik zo hoog verlamd was, koste mij dit letterlijk bloed, zweet en tranen. Maar het was het allemaal waard. Ik zit weer, ik run nog steeds mijn eigen kapsalon én knip nog steeds klanten.”

De Lucille Werner Foundation maakt zich sterk voor de integratie van mensen met een handicap in de samenleving. Want het hebben van een handicap heeft tot op de dag van vandaag te vaak een negatief imago.

Wil je op Mirande stemmen? Klik dan hier!

Mede dankzij de steun van de VriendenLoterij kan Mirande ondanks haar handicap, met behulp van de Lucille Werner Foundation, meedoen aan een Miss Verkiezing.

Speel nu mee

 

Door De Ogen Van Daan

Zijn allergrootste wens komt uit!

Vandaag kijken we mee door de ogen van Daan. Zijn allergrootste wens is een speech geven op een groot congres. Samen met Gerard Joling zien we hoe Daan’s hartenwens in vervulling ging!

In de studio praten we verder met Gerard Joling en Daan over Het Vergeten Kind. Deze stichting maakt zich hard voor kinderen in Nederland die leven in sobere opvangcentra, de zogenoemde ‘vergeten kinderen’. Dit jaar staat Het Vergeten Kind centraal tijdens de VriendenLoterij PrijzenMarathon.

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan in 2018 een nieuw huis voor vergeten kinderen gebouwd worden. Een plek waar tienduizenden kwetsbare kinderen de kans krijgen om een weekend of langer vrij van zorgen te zijn.

Speel nu mee

 

 

Tanja Jess maakt zich hard voor de Hartstichting | Koffietijd

Tanja heeft meegewerkt aan het nieuwe campagnefilmpje van de stichting!

Dagelijks gaan er 56 vrouwen dood aan hart- en vaatziekten. De Hartstichting voert daarom een wervende campagne voor een test waarbij hartproblemen bij vrouwen eerder gediagnosticeerd kunnen worden. Tanja Jess heeft meegewerkt aan het nieuwe campagnefilmpje en vertelt ons hier meer over. Ook Linda schuift aan, die zelf een hartinfarct heeft gehad, en net als Tanja heeft meegewerkt aan het campagnefilmpje.

 

Door De Ogen Van Tom

De elfjarige, dove Tom werkte mee aan de bijzondere KinderGebaren-app!

De KinderGebaren-app is een app waarmee dove én horende kinderen gebaren kunnen leren. De elfjarige Tom is doof en heeft meegewerkt aan de app. Hij laat ons zien hoe hij nu kan communiceren met zijn vriendje!

“Ik vind het leuk om met deze app te spelen met mensen die wel kunnen horen. Horende mensen snappen daardoor beter wat ik bedoel en daar ben ik heel blij mee!”

De app is van de NSDSK, Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind en mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

Met steun van de deelnemers van de VriendenLoterij is de app al 27.000 keer gedownload! Ook initiatieven als deze steunen?

Speel nu mee

 

 

Topstory: Alzheimer Nederland

Vandaag is het Wereld Alzheimerdag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan dementie.

Vandaag is het Wereld Alzheimerdag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan dementie. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Eén op de vijf mannen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans groter: één op de drie. Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de mensen een vorm van dementie. Op dit moment telt Nederland ruim 270.000 dementerende mensen. Maar dementie hoort niet alleen bij senioren, ook op jonge leeftijd kun je dementerend zijn. Naar schatting zijn ongeveer 12.000 mensen onder de 65 jaar dementerend.

De VriendenLoterij steunt Alzheimer Nederland. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Door De Ogen Van Diede | Koffietijd

We kijken door de ogen van top rolstoeltennisser Diede de Groot.

Diede de Groot is twintig jaar, professioneel rolstoeltennisser en heeft dit jaar Wimbledon gewonnen. Diede is gestart met tennis door een clinic van de Esther Vergeer Foundation en is nu zelf ambassadeur van de foundation.

Diede weet als geen ander hoe belangrijk het is om de kans te krijgen een sport te beoefenen als je een beperking hebt. Als ambassadeur van de Esther Vergeer Foundation legt zij dan ook graag de nadruk op de sport, niet op de handicap.

Mede dankzij de deelnemers van de Vrienden Loterij kan de Esther Vergeer Foundation haar activiteiten de komende jaren verder uitbreiden.

Speel nu mee

Topstory: Het Vergeten Kind

In Nederland wonen ruim 100.000 kinderen die opgroeien in een onstabiele thuissituatie.

Dit jaar staat het Vergeten Kind centraal tijdens de VriendenLoterij PrijzenMarathon. In deze Topstory vertelt ambassadeur Juvat Westendorp over de noodzaak van de stichting en horen we van twee Unforgettables hun persoonlijke verhaal.

Het doel van de stichting is ieder kind in Nederland écht kind laten zijn. Kinderen een normaal leven laten leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met voldoende activiteiten en ontwikkelingsmogelijkheden.

Ondanks het feit dat Nederlandse kinderen, volgens het WHO (World Health Organization), behoren tot de meest gelukkigste kinderen ter wereld, geldt dit helaas nog niet voor alle kinderen in Nederland. Ruim 100.000 kinderen leven in een instabiele of onveilige thuissituatie.

Wil jij initiatieven als het Vergeten Kind steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

Speel nu mee

 

 

Topstory: brandwonden

Deze Topstory gaat over brandwonden bij kinderen.

Een kwart van alle patiënten met brandwonden is tussen de nul en vier jaar. De Nederlandse Brandwonden Stichting wil brandwonden bij jonge kinderen voorkomen. Daarom start zij een voorlichtingscampagne waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind. Wil jij ook weten hoe je brandwonden kunt voorkomen bij jouw kind? Meld je dan nu aan voor de e-mailalert en ontvang nuttige tips en een gratis ‘Eerste hulp bij brandwonden’ boekje. Dit wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

 

 

Topstory: vechtscheidingen

Echtscheidingsadvocaat Mark Teurlings en ervaringsdeskundigen Mark Tuitert en Yvet vertellen over vechtscheidingen.

Echtscheidingsadvocaat Mark Teurlings en ervaringsdeskundigen Mark Tuitert en Yvet vertellen over vechtscheidingen. Mark Tuitert is ambassadeur van Villa Pinedo. Villa Pinedo is een plek waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen.

Door De Ogen Van Milan | Koffietijd

Milan laat zien wat voor invloed sport heeft op zijn suikerziekte.

In augustus organiseerde De Bas van de Goor Foundation een sportkamp voor kinderen met diabetes. Het is een kamp waar zieke kinderen gemotiveerd en geïnspireerd worden om meer te sporten. De elfjarige Milan was één van de kampgangers en maandag zien we dit bijzondere evenement door zijn ogen.

“Als ik sport, hoef ik even niet aan mijn ziekte te denken en voel ik me veel sterker! Ik vind het superleuk, want tijdens dit kamp leer ik vooral wat voor leuke dingen je wél kunt doen als je suikerziekte hebt.”

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan De Bas van de Goor Foundation dit weekend organiseren voor kinderen met suikerziekte.

Speel nu mee

Door De Ogen van Radj | 5 Uur Live

Radj zet zich in om laaggeletterde mensen te helpen.

We kijken mee door de ogen van Radj, die zich hard inzet om laaggeletterde mensen te helpen. Radj en Stichting lezen en schrijven zetten zich deze week in om laaggeletterdheid op de kaart te zetten. Laaggeletterden kunnen vaak minder goed meekomen, daarom moet dit probleem bekender worden!

“Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook. Denk aan solliciteren, een bijsluiter lezen, geldzaken bijhouden en je kind voorlezen. Allerlei zaken waar laaggeletterde mensen tegenaan lopen.”

Mede dankzij de steun van De Vriendenloterij kan Stichting Lezen & Schrijven ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen in Nederland kunnen lezen, schrijven, rekenen en hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Speel nu mee

Terug naar boven