Gezond & Welzijn

Header Gezond en Welzijn
We doen het zelf wel!

Na de documentairereeks is er nu het ‘We doen het zelf wel Festival’!

In de documentairereeks We doen het zelf wel komen burgers aan bod die zelf vorm geven aan hun gemeenschap, dorp op buurt. Naar aanleiding van de serie wordt op 25 maart het We doen het zelf wel Festival georganiseerd, waar ondernemende burgers kunnen samenkomen. 

Heft in eigen handen
We doen het zelf wel is een documentairereeks van HUMAN, gemaakt door Anneloor van Heemstra en Susan Koenen en uitgezonden op NPO2. In zes afleveringen zien we hoe inventieve en ondernemende inwoners van Nederland het heft in eigen handen nemen om op eigen kracht de maatschappij een stukje mooier te maken. Van de bouw van een ecodorp in Boekel tot een buddyproject voor vluchtelingen in Arnhem: allerlei initiatieven komen aan bod.

Festival
Op zaterdag 25 maart vindt voor het eerst het We doen het zelf wel Festival plaats: een samenwerking tussen grote en kleine organisaties die zich bezighouden met burgerinitiatieven. Mede dankzij Stichting DOEN kunnen doeners en denkers met een warm hart voor hun gemeenschap samenkomen voor praktische workshops, persoonlijk advies, muziek en verdieping en reflectie met bekende sprekers en lokale helden. Een dag vol vertier in de Rijtuigenloods in Amersfoort, met een bijzondere opening door niemand minder dan Jan Terlouw! Regisseur Susan Koenen en Erna Smeekens, die in de eerste aflevering te zien was, vertellen ons vandaag meer over dit nieuwe festival.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Ga voor meer informatie naar deze website.

 

Dag tegen Darmkanker

Meer aandacht voor de alarmsignalen van Darmkanker!

Vandaag is het de Dag tegen Darmkanker. Een belangrijke dag, want jaarlijks krijgen nog ruim vijftienduizend Nederlanders de diagnose darmkanker. Bernique van de Maag Lever Darm Stichting en Chantal Woltering, ex-Darmkankerpatiënt, vertellen ons meer over deze dag en de gevaren van de ziekte. 

Veertien
Darmkanker staat met ruim vijftienduizend diagnoses per jaar op plek drie van meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Dagelijks overlijden veertien mensen aan het gevolg van deze ziekte. Hoe eerder darmkanker wordt opgespoord, des te beter het te behandelen is. Om die reden zet de Maag Lever Darm Stichting zich in voor meer bewustwording over darmkanker, met bijvoorbeeld een online test over de alarmsignalen en risicofactoren. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij zorgt de stichting voor meer bewustwording én ondersteunen zij onderzoek naar darmkanker.

Dag tegen Darmkanker
De Maag Lever Darm Stichting roept 20 maart uit als Dag tegen Darmkanker. Op deze dag wordt in de media een aantal opvallende onderzoeksresultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de kennis van Nederlanders over darmkanker. Hierbij worden ook BN’ers ingezet: de stichting roept hen op om darmkanker ‘gedag te zwaaien’ en aandacht te schenken aan het belang van bewustzijn over de risicofactoren.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Internationale Dag van de Slaap!

Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft last van chronische slapeloosheid…

Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Deze dag is in het leven geroepen om te benadrukken hoe belangrijk slaap is voor ons. Psycholoog Lidewy Hendriks van organisatie MIND (voorheen Fonds Psychische Gezondheid) komt langs om te praten over slaapproblemen en wat je hieraan kunt doen.

Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft last van chronische slapeloosheid, ook wel insomnie of insomnia genoemd. Je lijdt hieraan als je tenminste drie nachten per week, gedurende drie maanden, moeite hebt met inslapen en/of doorslapen én niet uitgerust bent overdag. Slaap is noodzakelijk om je lichaam en geest te laten herstellen en tot rust te komen. Mensen die lijden aan slapeloosheid hebben daardoor weinig energie en zijn vaak somber. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de organisatie wetenschappelijk onderzoek doen, projecten uitvoeren, informatie bieden en dit alles vertalen naar de politiek. Psycholoog Lidewy Hendriks vertelt ons vandaag meer over slapeloosheid en wat we hiertegen kunnen doen!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Je steentje bijdragen met NLdoet

De verslaggevers van Koffietijd zijn erbij en steken de handen uit de mouwen!

Op 10 en 11 maart laat Het Oranje Fonds, met haar vrijwilligersactie NLdoet, zien hóe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Ook Koffietijd steekt de handen uit de mouwen. Onze drie verslaggevers zijn het land in gegaan en dragen vandaag graag hun steentje bij!

Samantha
Onze verslaggever Samantha gaat bewegen met ouderen tijdens de Caribische Beweegdag, georganiseerd door Stichting Schakelring. Beweging is belangrijk voor jong en oud. Met de Caribische Beweegdag halen vrijwilligers na een lange winter de zon naar binnen om de spieren weer goed warm te krijgen. Vrijwilligers ondersteunen ouderen bij sportieve activiteiten, waardoor alle bewoners een leuke, actieve en warme dag hebben en waarbij gezellig samen bewegen centraal staat. Samantha is op bezoek bij zorgcentrum Eekhof, waar ze samen met de enthousiaste bewoners gaat bewegen en met de vrijwilligers praat over dit bijzondere initiatief.

Vivian
Vivian gaat nestvlotjes maken voor de zwarte stern: vogels van het ondiepe moeras. Met vrijwilligers kan er een verschil worden gemaakt in het beheren van het landschap. Het maken van deze nestvlotjes, ook wel broedeilandjes genoemd, geeft direct resultaat. Door de vrijwilligersactie kan de zwarte stern worden geholpen en worden ook de vele vrijwilligers geïnspireerd om meer activiteiten te ondernemen. Vivian bezoekt boer Bert van der Tol, die zich bezighoudt met agrarisch natuurbeheer. Hij legt uit wat ze vandaag precies gaan doen en waarom dat zo belangrijk is.

Angenita
Ieder voorjaar wordt er onderhoud verricht aan de paden van natuurpark Blokweer. De afgeleverde schelpen worden per kruiwagen vervoerd naar de paden, wat het onderhoud een pittig klusje in de buitenlucht maakt. Ook dit jaar heeft de organisatie een groep scholieren van het Oscar Romero in Hoorn uitgenodigd om met enkele Makkers (medewerkers van MAK Blokweer) de klus te klaren. Onze verslaggever Angenita loopt een dagje mee en steekt de handen uit de mouwen!

Benieuwd hoe het onze verslaggevers vergaat? Kijk om 10:00 uur weer naar Koffietijd!

Initiatieven als NLdoet ondersteunen? Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Join the Club!

Kinderen met een lichamelijke beperking kunnen óók sporten!

Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, bezocht samen met onze Vivian het project Join the Club van de Esther Vergeer Foundation. Mede dankzij de VriendenLoterij zorgt dit project ervoor dat kinderen met een lichamelijke beperking óók kunnen sporten.

Sporten voor iedereen
De Esther Vergeer Foundation stimuleert jongeren met een handicap, zodat zij de kans krijgen om, net als kinderen zonder een handicap, te kunnen sporten. Voor kinderen met een handicap is die ene kans, het begin van een toekomst. Door het project Join the Club zorgt de Esther Vergeer Foundation er voor dat kinderen met een handicap “gewoon” kunnen sporten op een “gewone” vereniging!

Join the club
In 2015 is de Esther Vergeer Foundation gestart met het project Join the Club. Dit project zorgt ervoor dat kinderen met een lichamelijke beperking op de juiste plek bij een sportvereniging terechtkomen. Daarbij worden verenigingen goed voorbereid, zodat de kinderen op een plezierige en veilige plaats terechtkomen. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de Esther Vergeer Foundation letterlijk en figuurlijk drempels wegnemen, zodat zowel gehandicapte kinderen, als hun ouders en de verenigingen kunnen werken aan een sportieve toekomst.

Initiatieven zoals Join the Club ondersteunen? Speel mee met de VriendenLoterij!

De ongezouten waarheid

Proef op culinaire wijze hoe smaakvol zoutbewust eten kan zijn!

Vrijwel iedereen weet dat te veel zout eten schadelijk is voor je lichaam, maar niet iedereen weet hóe schadelijk. Om mensen hiervan bewust te maken, heeft de Nierstichting de restaurant driedaagse Proef de ongezouten waarheid in het leven geroepen. Katja van Geffen vertelt ons vandaag alles over dit bijzondere initiatief! 

Nierstichting
De Nierstichting zet alles op alles om ervoor te zorgen dat mensen met een nierziekte in leven blijven en ook écht kunnen blijven leven. Ze strijden voor meer donoren, maken zich hard voor preventie, investeren in baanbrekend stamcelonderzoek en werken vastberaden aan een draagbare kunstnier.

De ongezouten waarheid
Hoewel 85% van de Nederlanders te veel zout eet, is slechts 20% zich daarvan bewust. Die onwetendheid kan leiden tot een hoge bloeddruk en zelfs nierschade! Daarom wil de Nierstichting mensen bewust maken van de gevaren van een te hoge zoutinname. In de aanloop naar World Kidney Day op 9 maart lanceert de stichting de restaurant driedaagse Proef de ongezouten waarheid. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen mensen hier op culinaire wijze proeven hoe smaakvol zoutbewust eten kan zijn. Bijna twintig toprestaurants in Amsterdam, ‘t Gooi en omgeving serveren tijdens deze driedaagse een zoutbewuste lunch of diner.

Wil jij kans maken op een superleuk schort van De Ongezouten Waarheid? Klik dan hier om naar de winactie te gaan!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

 

 

Balletje trappen tegen sociaal isolement

Dankzij OldStars kunnen 60-plussers (weer) gezellig voetballen!

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich al meer dan tachtig jaar in voor het welzijn van kwetsbare ouderen. Omdat de organisatie het belangrijk vindt om de doelgroep gezond te laten leven en met elkaar in contact te brengen, heeft ze OldStars opgericht: een speciaal project om 60-plussers (weer) aan het voetballen te krijgen. 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol ging samen met Koffietijd naar OldStars van ADO Den Haag. 

Eenzame ouderen
In ons kleine Nederland wonen ruim 2,9 miljoen 65-plussers. Wat weinig mensen weten, is dat bijna 900.000 van deze ouderen zich eenzaam voelen. Deze eenzaamheid neemt toe met de leeftijd, vooral in gevallen van sociale eenzaamheid. Het Ouderenfonds wil iets doen tegen deze eenzaamheid en organiseert speciale uitjes, zodat ouderen sociale contacten kunnen opdoen.

OldStars
Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij konden het Nationaal Ouderenfonds, Stichting Meer dan Voetbal en de Eredivisie het project OldStars realiseren: een voetbalprogramma van twintig weken, speciaal voor ouderen. Dit programma, dat begint met een fittest (nulmeting) en eindigt met het OldStars-kampioenschap, biedt ouderen de kans om sociale contacten op te doen en tegelijkertijd hun conditie te verbeteren. Inmiddels doen maar liefst 82 voetbalclubs in Nederland mee aan dit initiatief. Zo kunnen ouderen die mee willen doen met OldStars altijd aansluiten bij een club in hun regio!

Meer weten over OldStars? Neem hier een kijkje!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Het gevaar van koolmonoxide

Alles over koolmonoxidevergiftiging en hoe we dit kunnen voorkomen!

De Brandwondenstichting wil met haar campagne zoveel mogelijk mensen wijzen op de gevaren van koolmonoxide. Brandweerman Marcel van Galen en slachtoffer Illse komen ons vandaag alles vertellen over koolmonoxidevergiftiging en hoe we dit kunnen voorkomen.

Gevaar
Jaarlijks belanden er in Nederland ruim 150 mensen in het ziekenhuis door de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Helaas leidt dit jaarlijks in ruim 10 gevallen tot de dood. Koolmonoxide, ook bekend als CO, wordt ook wel koolstofmonoxide genoemd. Het is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas. dat kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, kachels en cv-installaties. Het gas komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout.

Herkennen
Je kunt een koolmonoxidevergiftiging herkennen aan lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en krijg je een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma en blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg. Iedereen die in huis een verbrandingstoestel heeft, bijvoorbeeld een open haard of kachel, heeft kans op een koolmonoxidevergiftiging.

Voorkomen 
De brandwondenstichting wil meer aandacht voor koolmonoxidevergiftiging. Daarom zijn ze een campagne gestart in samenwerking met de brandweer. Met deze campagne willen ze informeren over het belang van CO-melders in huis. Wat kun je nog meer doen om koolstofmonoxidevergiftiging te voorkomen? Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje. Laat het verwarmingstoestel zoals CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren. Zorg voor je eigen veiligheid en plaats een koolmonoxidemelder in de ruimte van het verwarmingstoestel.

Wil jij initiatieven als de Brandwondenstichting ondersteunen? Speel mee met de Vriendenloterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Niet alleen lief, maar ook slim: de hulphond!

De steun en toeverlaat van honderden kinderen en volwassen met een beperking of stoornis.

Op het Goed Geld Gala heeft Stichting Hulphond een eenmalige schenking van 200.000 euro mogen ontvangen van de Vriendenloterij. Minister Schippers heeft dit bedrag namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verdubbeld. Hiermee kunnen in totaal 645 mensen in Nederland geholpen worden met een hulphond! Vandaag vertellen Anita Witzier en Petra van Benten over het werk van Stichting Hulphond.

In Nederland kunnen jaarlijks 600 mensen rekenen op steun en toeverlaat in de vorm van een hulphond. Voornamelijk mensen met een fysieke beperking, epilepsie of een posttraumatische stresstoornis maken veel gebruik van een hulphond. Ook jongeren met gedrags- of emotionale problemen, ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD of autisme en (licht) verstandelijke beperkingen hebben veel baat bij deze hulp.

In totaal helpt Stichting Hulphond nu ongeveer 600 mensen per jaar, maar de wachtlijsten voor een hulphond zijn erg lang. De stichting heeft de ambitie om eind 2017 jaarlijks 1000 mensen te helpen. Met de eenmalige schenking van de VriendenLoterij kunnen 10 hulphonden worden opgeleid: 5 therapie honden, drie ADL hulphonden (honden voor algemene dagelijkse handelingen) een PTSS hulphond en een epilepsie hulphond. Een therapiehond ondersteunt gemiddeld 16 kinderen per jaar. De overige 4 honden worden geplaatst bij cliënten.

Draag jij Stichting Hulphonden ook een warm hart toe? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Sport and fun is for everyone!

De Dirk Kuyt Foundation organiseert voor het eerst de Kampioenendag!

Een grote droom komt uit voor de Dirk Kuyt Foundation: dankzij een extra schenking van de VriendenLoterij kan de foundation voor het eerst een landelijk sportevenement organiseren voor sporters met een beperking. De Kampioenendag, zoals het evenement heet, zal plaatsvinden op 3 juni aanstaande. Voorzitter Jan Willem van Dop komt ons vandaag alles vertellen over dit bijzondere initiatief! 

Niet alleen voetbal
De Dirk Kuyt Foundation is in 2005 opgericht en zet zich door middel van sport in voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Het gaat dan niet alleen om voetbal, zoals de naam van de stichting misschien impliceert, maar ook om bijvoorbeeld rolstoelbasketbal of rolstoeldansen. De foundation wil sport en beweging voor mensen met een beperking graag verbeteren en werkt daarom samen met sportbonden, sportverenigingen, het bedrijfsleven én donateurs om de doelgroep mee te laten sporten. Het motto: sport and fun is for everyone!

Kampioenendag
De foundation organiseert met de bijdrage van de VriendenLoterij op 3 juni 2017 de Kampioenendag: een nationale sportdag voor achthonderd sporters met een beperking. Op deze dag laten nationale teams en bonden zien wat zij doen en worden Nationale Kampioenschappen gespeeld. Ook zal er een inhoudelijk netwerkprogramma plaatsvinden, waarin kennis gedeeld kan worden om zo gezamenlijk de toegankelijkheid van aangepaste sport te verbeteren.

Wil jij initiatieven als de Kampioenendag ondersteunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Help SMA de wereld uit

Voor het project Ready for therapy heeft het spierfonds van de VriendenLoterij een extra bijdrage mogen ontvangen!

Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft één groot doel: een einde maken aan alle spierziekten. Voor het bijzondere project Ready for therapy heeft het spierfonds tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een extra bijdrage mogen ontvangen om de spierziekte SMA de wereld uit te helpen. Rivka Smit, SMA-patiënt, komt ons er vandaag alles over vertellen!

Ready for therapy
Met haar project Ready for therapy wil Het Prinses Beatrix Spierfonds SMA de wereld uit helpen. SMA (spinale musculaire atrofie, ofwel spinale spieratrofie) is een zeldzame, erfelijke spierziekte. De spieren worden steeds zwakker tot mensen uiteindelijk verlamd raken. Ook worden de spieren langzaam dunner. Voor het bijzondere project Ready for therapy heeft het spierfonds tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een extra bijdrage mogen ontvangen van maar liefst €350.000 euro. Dankzij deze bijdrage en dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, kan er meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan en kan het gezamenlijke doel worden nagestreefd: met onderzoek uiteindelijk te komen tot een behandeling voor de spierziekte SMA.

Wil je meer weten over het project? Neem hier een kijkje!

Wil jij initiatieven zoals Ready for therapy ondersteunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Imanuelle strijdt tegen Tuberculose

Ze is voor het Tuberculosefonds op reis geweest naar Ethiopië en keek hoe het TBC Fonds daar te werk gaat.

Naast haar acteerwerkzaamheden is Imanuelle Grives sinds 2014 ambassadeur voor het Tuberculosefonds. Het heeft een persoonlijke reden waarom ze ambassadeur is geworden. Welke reden dat is, vertelt ze vandaag in Koffietijd. 

Tuberculose
In de volksmond wordt deze infectieziekte TBC genoemd. In Nederland is TBC over het algemeen een goed te behandelen ziekte, maar de patiënt moet minimaal zes maanden worden behandeld met vier verschillende antibiotica… Het KNCV heeft inmiddels meer dan 110 jaar ervaring met tbs-bestrijding en wordt over de hele wereld erkend als de expert op dit terrein. Iedere dag werken ze aan het ultieme doel: de dodelijke ziekte uit de wereld helpen. Het TBC Fonds is ervan overtuigd dat dit mogelijk is als tbc-bestrijding net als in Nederland wordt opgenomen in nationale gezondheidsprogramma’s.

In Nederland krijgen ongeveer 1000 mensen per jaar de diagnose TBC. Gelukkig hoeft niemand meer aan deze ziekte te sterven omdat het volledig te genezen is. Maar elke dag sterven wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tuberculose. Dankzij de steun van de VriendenLoterij kan het KNCV Tuberculosefonds wereldwijd 30 landen helpen om tuberculose aan te pakken, om de ziekte onder controle te krijgen net als in Nederland.

Imanuelle Grives is voor het Tuberculosefonds op reis geweest naar Ethiopië en keek hoe het TBC Fonds daar te werk gaat.

Wil jij het Tuberculosefonds ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Feest met Richard Krajicek!

Voor de vijfde keer vinden de Koningsspelen plaats!

Op 21 februari vinden voor de vijfde keer de Koningsspelen plaats. Op 3 februari hebben basisscholen de laatste kans om zich in te schrijven voor de Koningsspelen. Richard Krajicek komt hier alles over vertellen! Hij komt niet alleen, maar neemt twee zussen, allebei topsporters, mee die dit jaar de Koningsspelen gaan presenteren.

Koningsspelen
Het duurt nog even, maar op 21 april is het feest. Basisschoolleerlingen door heel Nederland zullen die dag ontbijten, zingen en sporten tijdens de Koningsspelen, vijf jaar geleden opgericht door voormalig tennisster Richard Krajicek. Het kan niet anders dan dat deze Koningsspelen één groot feest worden, want dat is het thema van deze editie! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen de Koningsspelen voor de 5e keer op rij georganiseerd worden, met dit jaar een speciaal feestpakket dat alle scholen die mee doen ontvangen. Ook dit jubileumjaar bestaan de Koningsspelen uit het Koningsontbijt, de Koningssportdag en als warming-up het lied van Kinderen voor Kinderen. De Koningsspelen worden georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation.

Wil jij de Koningsspelen ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De week van het vergeten kind

Aandacht voor kinderen die door heftige thuissituaties niet meer veilig thuis kunnen wonen…

In De Week Van Het Vergeten Kind praten we met ambassadeur Saar Koningsberger. De stichting vraagt aandacht voor kinderen in Nederland die door heftige thuissituaties niet meer veilig thuis kunnen wonen.

Al ruim 5 jaar vraagt Stichting Het Vergeten Kind aandacht voor baby’s, peuters, kleuters en tieners die zijn mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht. Het doel van de stichting: ieder kind in Nederland écht kind laten zijn. Daarnaast wil de stichting kinderen een normaal leven laten leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met voldoende activiteiten en ontwikkelingsmogelijkheden. Het huidige klimaat in Nederland laat echter zien dat meer en meer kinderen ‘vergeten’ worden. Daarom organiseert de stichting activiteiten en evenementen die kinderen weer laten lachen en genieten. Ook probeert de stichting zoveel mogelijk te ondernemen om deze schrijnende problematiek onder de aandacht te brengen. Mede dankzij de hulp van de Vriendenloterij kunnen er steeds meer kinderen geholpen worden.

Wil jij de petitie ook ondertekenen? Klik hier!

Initiatieven als De Week Van Het Vergeten Kind ondersteunen? Speel dan mee met de Vriendenloterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De magie van taal!

Stichting De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om basisschoolleerlingen taalsterk te maken.

Goed kunnen lezen en schrijven is erg belangrijk. Toch verlaat zeventig procent van de kinderen de basisschool met onvoldoende schrijfvaardigheid. Stichting De Schoolschrijver heeft daar wat op gevonden: kinderboekenschrijvers op basisscholen!

Stichting De Schoolschrijver heeft tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een mooi geldbedrag gekregen om basisschoolkinderen beter te leren lezen en schrijven. Om kinderen hiervoor te enthousiasmeren, hebben de stichting én een groot aantal kinderboekenschrijvers de handen ineen geslagen. De schrijvers verbinden zich tot de zomervakantie aan een school om kinderen de magie van taal te laten zien. Met De Schoolschrijver worden taallessen een spannend avontuur – leerlingen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid, ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Eén van de Schoolschrijvers is Maren Stoffels. Zij komt ons vandaag niet alleen vertellen over het project, we mogen ook nog eens een boekenpakket van haar weggeven! Benieuwd? Zó maak je kans!

Wil jij helpen om laagtaalvaardigheid tegen te gaan? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Heilige Boontjes

Een tweede kans voor kansarme jongeren.

Dat koffie hot is, is bekend. Op elke hoek van de straat vindt je wel een hip koffiebarretje. Wij bij Koffietijd houden natuurlijk ook wel van een heerlijk bakkie koffie op zijn tijd! Maar wist je dat achter sommige bakjes een heel mooi verhaal schuil gaat en dat koffie criminele en kansarme jongeren kan helpen om terug te keren in de maatschappij? 

Heilige Boontjes
‘Criminele jongeren’ een tweede kans geven, dat is wat ze doen bij Heilige Boontjes. Op twee locaties in Rotterdam bieden zij kansarme jongeren uit deze stad werk door de verkoop van echte Rotterdamse speciality koffie en een opleidingstraject in het vak van barista, koffiebrander, verkoper en distributeur. Het traject duurt 50 weken. Heilige Boontjes is een initiatief van Marco den Dunnen, jeugdcoördinator bij de politie, en Rodney van den Hengel, jongerenwerker en sociaal makelaar. Het doel is om met hulp van Stichting DOEN 50 jongeren per jaar op te leiden die de zaken kunnen draaien.

Ontstaan Heilige Boontjes
Rodney zag zijn werk als re-intergratiecoach met lede ogen aan. Hij probeerde de jongeren onvermoeibaar aan werk te helpen. “Ik wilde er eigenlijk mee stoppen. Ja, er kwam wel eens een reactie, zo’n automatisch gegenereerde ‘dank u voor uw sollicitatie, we nemen contact met u op’. Maar er werd geen contact met hen opgenomen.” Het geloof in deze manier van re-integreren ebde weg en dreef Rodney tot wanhoop. Hij ontmoette Marco, jeugdcoördinator bij de politie en een gepassioneerd koffieliefhebber. Terwijl ze bezig waren om een ander re-integratieplan op te zetten, kwam Marco ineens met een idee. “Waarom gaan we geen koffie branden?” Ze werkten het plan uit en er bleek een markt voor te zijn. “We zijn gaan schrijven aan een plan en mensen gaan enthousiasmeren. Daarna zijn we gewoon gaan bouwen.”

Wil jij initiatieven als Heilige Boontjes ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Een wereld zonder lepra

Wordt het taboe eindelijk doorbroken?

De Leprastichting bestaat dit jaar 50 jaar. Ondanks het goede werk dat de stichting verricht, is de ziekte de wereld nog niet uit. Met de campagne zenuwslopend vraagt de stichting aandacht voor de ziekte om het taboe te doorbreken. Vandaag komen Jan van Berkel, directeur van de Leprastichting, en Henna Nanhu, leprapatiënt, ons alles vertellen over deze bijzondere campagne.

Lepra
Gelukkig komt de ziekte lepra in Nederland nauwelijks meer voor, maar in landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië vormt lepra nog altijd een groot probleem. De besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door de leprabacterie en kan worden overgebracht door onder andere hoesten en niezen. De bacterie tast de zenuwen aan, met verlamming als mogelijk gevolg, waardoor men geen gevoel meer heeft in bijvoorbeeld handen en voeten en sneller het risico loopt zich te verwonden of verbranden. Wonden, infecties, blindheid, maar ook ernstige verminkingen zoals klauwhanden of stompvoeten zijn het ernstige gevolg.

De Leprastichting
In 2015 zijn er wereldwijd ruim 215.000 nieuwe leprapatiënten gevonden. De ziekte treft de allerarmsten, die door hun slechte leefomstandigheden vaak ook een zeer verminderde weerstand hebben – met alle gevolgen van dien. De Leprastichting richt zich dan ook vooral op het opsporen van lepra. “Een wereld zonder lepra en uitsluiting als gevolg van een handicap“, is dan ook de visie van de stichting. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij is lepra de afgelopen jaren flink teruggedrongen, maar in derdewereldlanden vormt de ziekte nog altijd een groot probleem.

Wil jij initiatieven als de Leprastichting ondersteunen? Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Asielhond en gedetineerde helpen elkaar

Ze krijgen elkaars leven weer op de rit.

Vandaag krijgen we bezoek van een echte Dutch Cell Dog! Oreo (de hond) brengt dagelijks een bezoekje aan de gevangenis om daar samen met gedetineerden te trainen. Het is het eerste project in Nederland waarin mens en dier elkaar helpen opnieuw een plek in de maatschappij te vinden. Inmiddels zijn er al lange wachtlijsten voor het programma. Het grote succes van Dutch Cell Dogs is niet onopgemerkt gebleven: onlangs heeft Jan Kooijman een 5-delige serie gemaakt over het project. Tijd dus voor Betty, Marlies en de honden om te vertellen over het grote succes dat zij hebben geboekt!

Dutch Cell Dogs
In 2007 hebben Marlies de Bats en Betty Buijtels Dogs Cell Dogs opgericht. Zij begeleiden gedetineerden in het trainen van asielhonden. Deze asielhonden zijn vaak mishandeld en hebben daardoor aanpassingsproblemen. Gedetineerden hebben ieder een eigen verstoord leven. Door het liefdevol opvoeden van de asielhonden tot sociale gezinshonden helpen de gedetineerden niet alleen de honden, maar ook zichzelf en de maatschappij. De trainingen werken positief voor zowel de honden als de gedetineerde.  Inmiddels zijn al 400 honden gekoppeld aan gedetineerden. Mede dankzij de steun van Stichting Doen kan Dutch Cell Dogs het aantal trainingen uitbreiden om aan de sterk groeiende vraag te voldoen. Op deze manier kunnen nog meer honden en mensen elkaar helpen terug te keren in de samenleving.

Wil je meer weten over de honden en hoe je ze kan adopteren? Klik dan hier!

Wil jij ook bijdragen aan trainingen voor asielhonden én gedetineerden? Speel dan mee met de Vrienden Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Foto: Cris Toala Olivares

Hulp na seksueel geweld

Fonds Slachtofferhulp biedt ondersteuning voor een nieuwe toekomst!

Een traumatische ervaring kan je leven overhoop halen. Het heeft soms grote gevolgen voor jezelf. Maar ook voor je omgeving en uiteindelijk ook voor de hele maatschappij. Fonds Slachtofferhulp zet zich in om deze mensen weer een mooie toekomst te kunnen bieden. We nemen een kijkje bij het project Centrum Seksueel Geweld.

Wat doet Fonds Slachtofferhulp?
Fonds Slachtofferhulp maakt zich sterk voor slachtoffers van ongevallen, misdrijven en rampen. Zo zamelen ze geld in voor eerste levensbehoeften, zoals een verzorgingspakket en boodschappen. Eén van de vele belangrijke projecten van het fonds is Centrum Seksueel Geweld.

Hulp na seksueel geweld
Een belangrijke focus van het Fonds Slachtofferhulp ligt dit jaar op hulp na seksueel geweld. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Goede eerste opvang door specialisten verkleint het risico op medische problemen en psychische klachten aanzienlijk, bovendien vergroot het de pakkans van daders. Dankzij een belangrijke bijdrage van de VriendenLoterij kan het fonds de landelijke uitrol van het Centrum Seksueel Geweld realiseren. Uiteindelijk komen er zestien vestigingen verspreid over het hele land zodat slachtoffers altijd binnen een uur terecht kunnen.

CSGkopie

 

 

 

 

 

 

 

Ook slachtoffers in nood helpen? Speel dan mee met de Vriendenloterij!
Meer weten over het verhaal van Arianne? Bekijk het hier!


SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Zwemles voor ieder kind!

Een nieuwe methode en voor iedereen!

Het is voor alle kinderen belangrijk dat ze leren zwemmen, maar niet alle ouders hebben het geld om zwemles te betalen. Kinderhulp zorgt in samenwerking met Jeugdsportfonds dat íeder kind kan deelnemen aan de zwemlesmethode Superspetters. Jan, directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp is straks bij ons te gast om alles hierover te vertellen.

Kinderhulp en Jeugdsportfonds
Één op de acht kinderen groeit in Nederland op in armoede. Ze kunnen hierdoor niet meedoen met leeftijdsgenootjes. Kinderhulp ondersteunt deze kinderen met simpele dingen zoals sport, een dagje uit, opleiding of een cadeautje van Sinterklaas.  Jaarlijks helpt Nationaal Fonds Kinderhulp 100.000 kinderen in armoede. Ze helpen jaarlijks ongeveer 100.000 kinderen. Het Jeugdsportfonds zorgt ervoor dat jaarlijks zo’n 42.000 kinderen kunnen sporten en in samenwerking met Kinderhulp kunnen zij er voor zorgen dat ook ieder kind zijn of haar zwemdiploma kan halen.

Ook initiatieven steunen als deze? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Dukskoen helpt!

Iedereen een kans…

Dukskoen biedt werk aan mensen die bijstandsgerechtigd zijn en moeite hebben met het vinden van een baan. Martijn Duk, oprichter van Dukskoen vertelt ons er alles over!

Iedereen een kans
Bij Dukskoen leren mensen die bijstandsgerechtigd zijn een echte ambacht en krijgen ze de kans om zich voor te bereiden op een reguliere baan. Ze worden hierbij gesteund door stichting DOEN. Martijn Duk, oprichter van Dukskoen vertelt bij Koffitijd zijn verhaal.

Op weg naar werk
Martijn Duk is de oprichter van Dukskoen. Zijn bedrijf ontstond in een periode waarin hijzelf hard op zoek was naar een baan. Hij realiseerde zich toen dat het voor sommige mensen bijna onmogelijk is om een baan te vinden. Bijvoorbeeld als je al lang uit het arbeidsproces bent, geen of nauwelijks een opleiding op je cv hebt staan of je privé-omstandigheden het extra moeilijk maken. Martijn geloofde in het idee dat, met de juiste begeleiding, iedereen weer een weer een betaalde baan zou moeten kunnen krijgen, waardoor het zelfvertrouwen groeit en het leven een beetje mooier wordt. Door begeleiding en een opleiding en dankzij een bijdrage van stichting DOEN helpt Dukskoen tientallen mensen op weg naar een reguliere baan.

Vivian bracht Martijn een bezoekje en leerde alles over zijn bedrijf. Benieuwd? Je ziet het straks in een nieuwe Koffietijd!

Initiatieven als deze steunen? Speel mee met De Vriendenloterij! SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Actie Pepernoot zorgt voor cadeautjes

Alle kinderen een leuke Sinterklaas!

In Nederland zijn er ruim 420.000 kinderen die leven in armoede. Heel veel gezinnen viert dit jaar Sinterklaas, maar voor een aantal kinderen is dat niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven die zich het lot van deze kinderen aantrekt en er voor zorgen dat óók zij Sinterklaas kunnen vieren. Vandaag zijn Marjolijn, Fred en Jolanda te gast. Zij zetten zich alle drie in om deze kinderen een leuke Sinterklaastijd te bezorgen.

Actie Pepernoot
Het is 5 december en hoewel het voor de meeste kinderen de normaalste zaak van de wereld is om pakjes uit te pakken op pakjesavond, is dat voor een groot aantal kinderen in Nederland niet het geval vanwege gebrek aan geld. Nationaal Fonds Kinderhulp helpt deze kinderen door hen, dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, met de Actie Pepernoot toch een pakje te kunnen geven.

Nationaal Fonds Kinderhulp
Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk. 1 op de 8 kinderen in Nederland groeit helaas op in armoede. Kinderhulp helpt per jaar ongeveer 100.000 kinderen per jaar. Zij kunnen niet meedoen met leeftijdsgenootjes en hebben volwassen zorgen. Kinderhulp helpt hen op een praktische en kindgerichte manier. Door middel van simpele dingen zoals sport, een dagje uit, een weekje kamperen, zwemles of op 5 december een cadeautje van Sinterklaas. mogelijk te maken.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Longfonds COPD-test

Kom alles te weten over deze ziekte!

In Nederland hebben bijna een half miljoen mensen de longziekte COPD. Een ziekte waarvan je niet meer kan herstellen en wat veel invloed heeft op je dagelijkse leven. Vandaag zijn Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, en Connie, patiënt COPD, bij ons te gast om hierover te praten. 

COPD
Het begint vaak met een hoestje of kortademigheid, maar de longen gaan steeds verder achteruit. COPD patiënten krijgen het steeds vaker benauwd en traplopen of aankleden kost steeds meer moeite. Op den duur kunnen mensen met COPD afhankelijk worden van extra zuurstof. Kortom, de longen raken onherstelbaar beschadigd…

COPD-test
Veel mensen weten niet dat ze COPD hebben, terwijl vroeg opsporen erger kan voorkomen, om die reden biedt het Longfonds de COPD-test online aan. In november vulden er ruim 30.000 Nederlanders de COPD test in. Waarvan 7000 mensen een hoog risico op de ongeneeslijke longziekte COPD hebben. Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor COPD? Doe de test hier!

Speel mee met de VriendenLoterij en steun het Longfonds!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Aan de slag met lezen en schrijven

Om laaggeletterdheid onder vrouwen te verminderen!

Om laaggeletterdheid onder vrouwen te verminderen, en ze meer kans hebben op werk, richt de campagne EVA zich specifiek op vrouwen. De aanpak heet EVA, Educatie voor Vrouwen met Ambitie. Janine coördineert deze aanpak aan vrouwen in de regio Utrecht. Ze komt samen met Yvonne, zij is laaggeletterd en is onlangs weer naar school geweest. Ze vertelt wat dit haar heeft gebracht.

Laaggeletterdheid bij vrouwen
1 op de 8 vrouwen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Mensen die laaggeletterd zijn, hebben vaak moeite met rekenen en digitale vaardigheden. Laaggeletterde vrouwen hebben minder kans op de arbeidsmarkt en zijn hierdoor onvoldoende economisch zelfstandig. Kinderen van laaggeletterde ouders hebben drie keer zo veel kans om laaggeletterd op te groeien en hierdoor blijft dit probleem stand.

Meedoen?
Ook les krijgen bij jou in de buurt? Alleen of in een groepje, dat kan! Meedoen of opgeven kan door te bellen met: 0800 – 023 44 44. Je wordt dan doorverwezen naar iemand bij jou in de buurt die contact met je opneemt. Opgeven kan ook via een online formulier. Bekijk het hier!

 

Ook initiatieven steunen als deze? Speel dan mee met de VriendenLoterij!SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Meedoen = Groeien

Interactieve producten voor kinderen met kanker

Vandaag in de uitzending zijn Marco Rozendaal en Jannie Dijkstra Pinto Leite te gast. Híj is projectleider op de TU Delft en zíj is moeder van een zoon die kanker overleefde. Samen werken ze aan een bijzonder project… Bekijk hierboven het fragment!

Samenwerking!
Het Revalidatiefonds, de TU Delft én het Prinses Maximacentrum voor kinderoncologie, hebben de handen in een geslagen voor het project meedoen=groeien. Met dit project worden er interactieve producten ontworpen en onderzocht die de ontwikkeling van kinderen met kanker stimuleren. Gelukkig worden steeds meer kinderen met kanker beter, maar dat wil niet zeggen dat ze alles weer kunnen doen zoals ze gewend waren. Uithoudingsvermogen en spierkracht kunnen achteruit gaan en de conditie van kinderen met kanker verslechterd vaak enorm.

Impact in sociaal leven
Naast de lichamelijke gevolgen van kanker, heeft deze ziekte ook een grote impact op het sociale leven. Een periode van angst en twijfel heeft een grote impact op een kind. Daarom wordt er in dit project ook aandacht besteed aan de mentale toestand van een kind. Mede dankzij de deelnemers van de Vriendenloterij is het mogelijk om samen met familie, therapeuten, oncologen en verplegend personeel onderzoek te doen om kinderen met kanker zo goed mogelijk te begeleiden in hun verdere leven.

IMG_3061_goeddoelfoto2

Initiatieven steunen als meedoen=groeien? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Wolter Kroes zet zich in voor Stichting MS Research

Hij vertelt samen met Ina over Multiple Sclerose…

Direct nadat Wolter Kroes had meegedaan aan het programma  BN’ers in de Zorg, en een dag meeliep met MS patiënte Mikki, zette hij zich in voor Stichting MS research. Sinds 2014 is Wolter één van de ambassadeurs. Door middel van zijn ambassadeurschap vraagt Wolter aandacht en begrip voor de ziekte, maar zet hij zich ook in om het onderzoek naar kinder-MS te stimuleren. Lees hier meer over Wolter Kroes! Bekijk hierboven het hele fragment!

Multiple Sclerose
Nog steeds is de oorzaak van MS (Multiple Sclerose) niet duidelijk. Door investering in wetenschappelijk onderzoek is de diagnose naar MS verbeterd, het verloop van de ziekte beter in kaart gebracht en is de behandeling en de kwaliteit van de zorg sterk verbeterd. Mede dankzij de deelnemers van de Vrienden Loterij kan Stichting MS research de Nederlandse MS-centra stimuleren en steunen voor onderzoek en zorg. Ook zijn er verschillende MS expertise centra die gespecialiseerde integrale zorg bieden aan hun bewoners. De bewoners krijgen huisvesting, behandeling en 24-uurszorg.

Ina Buijsman
In 2005 kreeg Ina Buijsman de diagnose MS. Verschillende lichaamsfuncties vielen uit. In eerste instantie dacht Ina dat zij een nek-hernia had, maar dat bleek helaas niet het geval. Na meerdere lichaamsfuncties die uitvielen, was na een jaar bekend dat Ina de primair-progressieve vorm van MS had. Een vorm van MS zonder periodes van tussentijds herstel. Vanaf het begin van haar diagnose was er alleen maar sprake van verslechtering. Inmiddels zijn verschillende lichaamsfuncties van Ina uitgevallen. Zo kan zij haar benen niet meer gebruiken, en is ook haar rechterarm uitgevallen. Daarom heeft Ina zichzelf aangeleerd alles met links te doen. Ina is één van de patiënten die in een expertise centra woont wat ondersteund wordt door Stichting MS Research.

Wil jij ook bijdragen in onderzoek naar MS? Speel dan mee met de Vrienden Loterij! 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Nieuw medicijn tegen taaislijmziekte

Bijzondere doorbraak voor De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting!

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting heeft dankzij donaties van De VriendenLoterij onderzoek kunnen doen naar nieuw medicijn. Dit is een grote doorbraak, want hierdoor hebben veel mensen met Cystic Fibrosis weer een toekomst! Johanna komt vandaag vertellen over de ontwikkelingen in het onderzoek en Myrthe, die zelf Cystic Fibrosis heeft, vertelt wat het nieuwe medicijn voor haar betekent…

Cystic Fibrosis, ook wel CF of taaislijmziekte genoemd, is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. Bij mensen met CF is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren. Myrthe Hogendoorn (28) lijdt aan deze ziekte. Ze kreeg op jonge leeftijd al de diagnose Cystic Fibrosis. Omdat het een erfelijke ziekte is, lijdt haar tweelingzus ook aan CF. Door het onderzoek van de Nederlandse CF Stichting en de nieuwe ontwikkelingen heeft Myrthe nu een nieuw medicijn. Vandaag in Koffietijd vertelt ze ons alles over haar ervaring! Ook Johanna Vermeulen komt langs. Johanna doet fondsenwerving bij de Cystic Fibrosis stichting en komt ons alles vertellen over de ziekte en de verschillende baanbrekende onderzoeken die inmiddels zijn gedaan.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met De VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Aan de slag in de speeltuin!

Jantje Beton en Fonds Verstandelijk Gehandicapten slaan de handen ineen.

Jantje Beton en Fonds Verstandelijk Gehandicapten slaan de handen ineen met het project Aan de slag in de speeltuin. Vorige week was de officiële lancering en Vivian was daar bij!

Aan de slag in de Speeltuin
Door dit project worden speeltuinen gekoppeld aan instellingen voor dagbesteding en scholen in het speciaal onderwijs. Hierdoor krijgen jongeren met een verstandelijke beperking bij de speeltuinen een werkplek en krijgen speeltuinen ondersteuning in het onderhoud en beheer. Het is een project dat op meerdere vlakken winst behaalt: jongeren met een beperking krijgen een volwaardige rol in onze samenleving en speeltuinen zijn op hun beurt heel belangrijk voor kinderen om buiten te spelen en zijn een sociale ontmoetingsplek voor de buurt. Mede dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij worden de komende jaren minimaal 125 speeltuinen verbonden met ofwel scholen voor speciaal onderwijs ofwel instellingen voor dagbesteding.

Wil jij ook bijdragen aan dit project? Speel dan mee met de VriendenLoterij! 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

 

Traplopen tegen diabetes

Van 11 tot en met 15 april is organiseert het Diabetesfonds de jaarlijkse Nationale Traploopweek!

Van 11 tot en met 15 april is organiseert het Diabetesfonds de jaarlijkse Nationale Traploopweek. Met deze week wil het Diabetesfonds aandacht vragen voor het risico van veel zitten en daarbij werknemers stimuleren om wat vaker de trap te nemen. Directeur van het Diabetesfonds Hanneke Dessing en minister Edith Schippers schoven aan om te vertellen over het belang van de Traploopweek.

Diabetes
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet in evenwicht houden en maak je te weinig of zelfs geen insuline meer aan, waardoor de bloedvaten verstopt raken en de afvoer van het teveel aan suiker verstoort raakt. Er zijn twee soorten diabetes: diabetes type 1 en type 2. Maar liefst 9 op de 10 mensen met diabetes hebben type 2. Momenteel hebben ruim 1 miljoen Nederlanders diabetes en lopen 750.000 Nederlanders groot risico om diabetes te krijgen. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan er meer onderzoek worden gedaan naar diabetes.

Nationale Traploopweek
Het Diabetesfonds organiseert jaarlijks de Nationale Traploopweek. Hiermee wil zij mensen stimuleren minder te zitten en vaker de trap te nemen. In Nederland zitten werknemers gemiddeld 7,1 uur per werkdag, wat ons ‘zitkampioen’ van Europa maakt. Het Diabetesfonds wil dit zorgwekkende cijfer omlaag brengen en vindt dat werkgevers hierin een essentiële rol hebben. Zo moeten zij werknemers stimuleren vaker de trap te nemen, te wandelen tijdens de lunch en ook staand werken faciliteren.

Fabels over diabetes
Van veel snoepen krijg je diabetes. Je kunt niet zomaar diabetes krijgen door veel suiker te eten. Suiker kan wel zorgen voor overgewicht, wat weer kan leiden tot diabetes.
Mensen met diabetes mogen geen suiker. Mensen met diabetes mogen wel suiker, maar met mate.
Alleen oude mensen krijgen diabetes. Steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen diabetes. In Amerika zijn er zelfs kleuters met diabetes.
Diabetes is besmettelijk. Diabetes is geen infectieziekte, het kan worden gezien als een technisch probleem dat ontstaat door oorzaken in het eigen lichaam.

Meer initiatieven als het Diabetesfonds steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

“Ieder mens doet er toe, maar bij ons een beetje meer”

Rederij KEES biedt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring binnen het bedrijf.

Ruim een jaar geleden nam Pernille een kijkje bij Rederij KEES, een groene en sociale onderneming waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt producten van A naar B vervoeren. Snel, milieuvriendelijk en met een glimlach!

Wat is Rederij KEES?
Bij Rederij KEES valt niemand buiten de boot. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt – ex-verslaafden en -daklozen of mensen met psychische problemen – kunnen bij dit bedrijf aan de slag. Er wordt hen een zinvolle dagbesteding geboden in een commerciële omgeving. Ze doen bijvoorbeeld werkervaring op door goederen en passagiers te vervoeren over de Amsterdamse grachten in duurzame elektrische schuiten, of over het land in wagens op biogas of kleine elektrische vrachtwagens.

Terug naar de arbeidsmarkt
Mede dankzij een bijdrage van Stichting DOEN kunnen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk, hun zelfvertrouwen opkrikken en helpen een arbeidsprestatie te leveren. Door de ervaringen die worden opgedaan, samen met cursussen en trainingen, wordt het voor hen makkelijk om terug te keren in de arbeidsmarkt van de maatschappij.

Wil jij initiatieven als Rederij KEES steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

Terug naar boven