Gezond & Welzijn

Header Gezond en Welzijn
Verder met de helft…

Matthijs had epilepsie, tot hij een ingrijpende operatie onderging.

Elk jaar krijgen zo’n 6000 mensen in Nederland de diagnose epilepsie. Vandaag schuiven Matthijs en zijn moeder bij ons aan om te praten over deze ziekte. Afgelopen jaar werd hij geopereerd aan zijn hersenen en is inmiddels officieel epilepsievrij. Zijn moeder schreef een boek over deze heftige periode: Verder met de helft. 

Toen Anne zwanger was van Matthijs, heeft ze ongemerkt een cmv-infectie opgelopen. Het cmv-virus is een veelvoorkomend virus, meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft een infesctie met dit virus gehad, maar meestal merk je daar niets van. Zoals Anne in haar boek beschrijft heeft Matthijs de ‘jackpot': hij heeft er veel aan overgehouden. Sinds een jaar kreeg hij last van epileptische aanvallen. De neuroloog adviseerde om de linkerhersenhelft van Matthijs als het ware ‘uit’ te zetten. De operatie verliep heel goed en inmiddels bruist Matthijs weer van de energie.

Het Epilepsiefonds zet zich, mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, al ruim 120 jaar in voor mensen met epilepsie. Ze willen ervoor zorgen dat epilepsie een behandelbare aandoening wordt waar mensen zo min mogelijk last van hebben. Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Er zijn verschillende soorten aanvallen: de een kan plotseling omvallen, de ander is in een trans en weer een ander kan schuimbekkend op de grond liggen.

Wil jij het Epilepsiefonds ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De Mis(s) Verkiezing is terug!

Lucille Werner vertelt ons er álles over!

De Mis(s) verkiezing is terug! Na tien jaar komt het programma terug op televisie. Lucille Werner presenteert de twee uur durende liveshow waarin zes vrouwen met een lichamelijke beperking strijden om de titel ‘’Mis(s) 2017’’. Vandaag komt ze hier álles over vertellen!

De Mis(s) Verkiezing gaat over uiterlijke schoonheid, maar vooral ook over lef en een ijzersterke persoonlijkheid. Tijdens een aantal showrondes hebben zes Missen laten zien dat ze krachtige en prachtige vrouwen zijn ondanks, of juist dankzij, hun handicap. Het is een taboedoorbrekend televisieprogramma dat gaat over vrouwen die schitteren door geloof in eigen potentieel. De winnaar mag zichzelf Mis(s) 2017 noemen en zal zich een jaar lang inzetten voor een sterkere positie van mensen met een handicap in Nederland. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan deze Mis(s) Verkiezing worden georganiseerd.

Lucille Werner Foundation
De Lucile Werner Foundation maakt zich sterk voor de integratie van mensen met een handicap in de samenleving. Want het hebben van een handicap heeft tot op de dag van vandaag te vaak een negatief imago. De Lucille Werner Foundation wil de ogen van de maatschappij openen, maar ook mensen met een handicap een belangrijke functie geven: een Call to Action. Lucille motiveert hen om op eigen kracht een sterkere positie in de samenleving te veroveren en in zichzelf te geloven. Zelf is Lucille de enige televisiepresentatrice in Nederland met een zichtbare lichamelijke handicap.

Wil jij de Lucille Werner Foundation ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Make a Wish…

De wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte komen in vervulling!

Alle kinderen hebben dromen en wensen. Ook kinderen met een ernstig of levensbedreigende ziekte. Make-a-Wish laat hun wensen in vervulling gaan. Afgelopen zaterdag was het World Wish Day. De Wish Express stond klaar om tientallen kinderen in het zonnetje te zetten!

Weer even kind
Het vervullen van een allerliefste wens heeft op ieder kind een bijzonder effect, maar op kinderen met een levensbedreigende ziekte in het bijzonder. Het geeft deze kinderen, die vanwege hun ziekte te vaak vooral patiënt zijn, de kracht om kind te zijn. Het verweozenlijken van een droom kan vor hun toekomst een wereld van verschil betekenen. De fantasie van het kind bepaalt de inhoud van de wens, waardoor elke wens uniek wordt! Bovendien zorgen de wensen ervoor dat ook ouders, broertjes en zusjes bij de wens betrokken zijn, zodat iedereen kan meegenieten.

Make-A-Wish
Al sinds 1989 vervult Make-A-Wish, dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, de liefste wensen van kinderen en jongeren van drie tot achttien jaar met een levensbedreigende ziekte. In al die jaren is gebleken dat het voor zowel het wenskind als zijn familie een onvergetelijk moment is. Het laat het kind weer gewoon kind zijn in plaats van patiënt en geef het hele gezin weer kracht voor de toekomst.

Zomer
In de zomer trekken veel kinderen er op uit: boomhutten bouwen, dagje Efteling, zandkastelen maken… Maar voor ernstig zieke kinderen is ook de zomer leven als patiënt.
Een ernstig ziek kind kracht en energie geven door het vervullen van de allerliefste wens, dat is het mooiste wat er is! Daarom wil Make-A-Wish Nederland in de zomer van 2017 samen met jou honderden wensen uit laten komen. Ga naar deze site en maak een zomer vol wensen waar!

Wil jij Make-A-Wish ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPGFoto: NRC Charity Awards

‘Omwarmen’ met het Toverbaltheater!

Aanstaande zondag gaat de nieuwe voorstelling van het Toverbaltheater in première!

Het Toverbaltheater is een theaterwerkplaats, restaurant en kledingverhuurbedrijf in één, waar mensen met een beperking een werkplekje vinden. Een spannende dag nadert voor alle betrokkenen: aanstaande zondag gaat hun voorstelling Omwarmen namelijk in première in het DeLaMar Theater! Ina Cornelissen, directeur van het Toverbaltheater, componist Maarten Peter en Dineke Baars, speler uit de voorstelling, vertellen ons vandaag meer!

Iedereen heeft talent
Mensen met een beperking moeten laten zien waar ze goed in zijn, vindt Ina Cornelissen. Met die gedachte in haar achterhoofd heeft ze het Toverbaltheater opgericht. Mensen met een beperking worden hier opgeleid tot theatermakers, workshopleiders, horecamedewerkers of gastheer/-vrouw. Iedereen krijgt een individueel leertraject en sommigen kunnen onder begeleiding ‘werken’. Het lessenpakket is breed: de medewerkers leren niet alleen alles over theatermaken, maar ook over werken in de horeca of een winkel.

Omwarmen
De artiesten van het Toverbaltheater treden op 30 april 2017 op in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Dat gebeurt op uitnodiging van niemand minder dan de eigenaar van het theater: Joop van den Ende. Als basis van de voorstelling dient de cd Omwarmen, die de Toverbalacteurs samen met componist Maarten Peters hebben opgenomen. Op de cd staan achttien nummers die Maarten speciaal voor het theatergezelschap schreef.

Documentaire
Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij en Stichting DOEN staat de Toverbalacteurs nóg iets bijzonders te wachten. Er wordt namelijk een documentaire gemaakt over het Toverbaltheater waarin te zien is hoe de stichting te werk gaat. Deze documentaire is zondag voor het eerst te zien tijdens de speciale avond in het DeLaMar Theater. Bezoekers krijgen dus een extra uitgebreide en bijzondere avond!

Wil jij initiatieven als het Toverbaltheater steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

 

Vergeten recepten

Alzheimer Nederland vraagt mensen om recepten in te sturen met een bijzonder verhaal!

We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die lijdt aan de schrijnende ziekte dementie. Alzheimer Nederland is daarom een project gestart om Nederland samen nog dementievriendelijker te maken. Julie Meerveld van Alzheimer Nederland en mantelzorger Mireya Ostiana Wijman vertellen ons vandaag meer!

Verzamelnaam
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarvan de meest voorkomende vorm alzheimer is. Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. In het begin van de ziekte vallen vooral de geheugenproblemen op, maar later krijgen mensen met dementie ook vaak problemen met taal en denken. Daarnaast vindt er bij dementerende mensen veelal een verandering in gedrag plaats.

Ouderdomskwaal
Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: één op de drie vrouwen krijgt namelijk last van dementie. Hoewel veel mensen dementie zien als ouderdomskwaal, kan de ziekte ook op jongere leeftijd al voorkomen. Naar schatting zijn er in Nederland twaalfduizend dementerende mensen die jonger zijn dan 65 jaar!

Samen dementievriendelijk
Alzheimer Nederland wil met het project Samen dementievriendelijk mensen vragen om ‘vergeten recepten’ in te sturen. Hieronder verstaan we recepten van vroeger, zoals die van je oma. Deze recepten worden, met bijbehorende verhalen, op de Facebookpagina en website van Alzheimer Nederland geplaatst en zullen uiteindelijk gebundeld worden in een boek. Je kunt nog tot eind april je recepten insturen, waarna onze eigen Caspar ze zal beoordelen. De winnaar gaat er vandoor met een mooie prijs! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan Alzheimer Nederland via dit project werken aan een dementievriendelijke samenleving.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Jubileumfeest voor de Koningsspelen!

De Koningsspelen worden voor de vijfde keer op rij georganiseerd.

Vandaag is het feest! Basisschoolleerlingen in heel Nederland zullen vandaag ontbijten, zingen en sporten tijdens de Koningsspelen, welke vijf jaar geleden zijn opgericht door voormalig tennisser Richard Krajicek. Sindsdien zijn de Koningsspelen een jaarlijks terugkerend evenement waar iedereen van geniet! 

Feest
Het is onvermijdelijk dat de Koningsspelen dit jaar één groot feest worden, want dat is het thema van deze editie! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen de Koningsspelen voor de vijfde keer op rij georganiseerd worden, met dit jaar een speciaal feestpakket dat alle scholen die meedoen ontvangen. Ook dit jubileumjaar bestaan de Koningsspelen uit het Koningsontbijt, de Koningssportdag en als warming-up het lied van Kinderen voor Kinderen. De Koningsspelen worden georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation.

De Koningsspelen worden dit jaar gepresenteerd door Merel, Sanne en Tessel van Dongen. Voor deze drie zussen uit Amsterdam is sporten één groot feest. Ze zijn namelijk alle drie topsporters: Merel als voetbalster bij Ajax en het Nederlands Elftal, Tessel speelde rugby in het Nederlandse Sevens-team én ze speelt inmiddels basketbal op eredivisieniveau bij de Lion Loons, waar ook haar zus Sanne vijf jaar op topniveau speelde. Omdat de zussen sporten zo belangrijk vinden, willen zij graag laten zien hoe leuk bewegen kan zijn. Over hun rol tijdens de Koningsspelen kwamen ze al een keer vertellen in Koffietijd!

Hóe trots is initiatiefnemer Richard Krajicek op de Koningsspelen?

Wil jij initiatieven zoals de Koningsspelen steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Lekker met minder suiker!

Het Diabetes Fonds is een campagne gestart om mensen bewust te maken van hun suikerinname.

Nederlanders krijgen anderhalf tot twee keer te veel suiker binnen. Samen met Ekoplaza is het Diabetes Fonds daarom de campagne Lekker Met Minder Suiker gestart om mensen bewust te maken van hun suikerinname. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, schuift vandaag bij ons aan om meer over de campagne te vertellen!

Volksziekte
Per jaar horen 61.700 Nederlanders dat ze diabetes hebben, wat neerkomt op 1.200 per week en 169 per dag. Diabetes type 2 is inmiddels volksziekte nummer één en treft een groot deel van onze bevolking. Hoewel de oorzaak vaak gerelateerd is aan ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl, is in sommige gevallen de oorzaak van de ziekte onbekend. Daarom is er meer voorlichting en onderzoek naar diabetes nodig. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan het Diabetes Fonds via onderzoek kan blijven werken aan het voorkomen en beter behandelen van diabetes type 1 en 2.

Minder!
Eén van de initiatieven van de stichting is de campagne Lekker Met Minder Suiker Weken. Van 29 maart t/m 2 mei staan alle 75 filialen van Ekoplaza in het teken van deze bewustwordingscampagne met als motto ‘Open je ogen voor suiker’. Om het je makkelijker te maken, hebben het Diabetes Fonds en Ekoplaza samen producten geselecteerd met minder suiker. Inderdaad: minder. Voor een goede gezondheid hoef je namelijk niet suikervrij te eten!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Eerlijk bier van De Prael

Bij brouwerij De Prael krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans zich te ontwikkelen.

Bij brouwerij De Prael krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans zich te ontwikkelen. Dat doen ze door betrokken te zijn bij het maken van een mooi Amsterdams biertje. We lopen mee met een bierbrouwer en krijgen van de oprichters uitleg over bierbrouwerij De Prael!

Johnny
Ooit brouwden oprichters Arno Kooy en Fer Kok hobbymatig bier. Hun geld verdienden ze in de geestelijke gezondheidszorg. In 2001 ontstond het idee om vanuit die sector mensen een plek te bieden met stoer en eerlijk werk: bierbrouwen. Het begon op een industrieterrein in Amsterdam-Zuid, in een voormalig naaiatelier op één hoog. Een jaar later werd, met steun van twintig vrijwilligers, het eerste biertje geboren: ‘Johnny’.

Werk aan de winkel
Al snel bleek het pand te klein en werd er serieus nagedacht over schaalvergroting. Op een van de oudste plekken van de stad brouwt De Prael op een unieke, ambachtelijke wijze bier. Door het vele handwerk in het arbeidsintensieve ambachtelijke bierbrouwproces, kunnen ze mensen met een psychiatrische achtergrond een plek bieden met duidelijk en eerlijk werk. Inmiddels werken er ruim 120 mensen bij De Prael. Zij doen uiteenlopend werk, zoals malen, brouwen, afvullen, lageren, etiketteren en inpakken. En natuurlijk achter de bar in het proeflokaal of klanten helpen in de winkel.

Eerlijk bier
De bieren worden gebrouwen van biologisch geteelde mouten die geselecteerd worden en vervolgens op ambachtelijke wijze geschroot worden. Hop wordt zelfs in eigen achtertuin verbouwd! De Prael staat voor zoveel meer dan alleen bier. Zo is doorstomen in het bedrijfsleven, waarbij De Prael gesteund wordt door Stichting DOEN, het uiteindelijke doel. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan De Prael een bijdrage leveren aan de doorstroming van voormalig werknemers in het bedrijfsleven.

Meer weten? Kijk om 10:00 uur naar Koffietijd. Initiatieven als De Prael ondersteunen? Speel mee met de VriendenLoterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Week van Autisme

Vivian loopt mee met een Beleveniswandeling!

Het is de week van autisme en daarom worden er door het hele land evenementen georganiseerd. Ook bij Koffietijd besteden we er aandacht aan! Vivian ging mee met een beleveniswandeling voor mensen met autisme. Ze loopt de wandeling met Marc die de Beleveniswandelingen geeft en Joli van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.   

Dit jaar heeft de NVA Autismeweek het thema Jong & AUT gekregen. Dit thema is gekozen om het belang van vroegherkenning en -erkenning van autisme onder de aandacht te brengen. Het is erg belangrijk om al vanaf jonge leeftijd de ontwikkeling van kinderen (met een vermoeden van) autisme te stimuleren. Hierdoor zullen zij niet onnodig uitvallen op school of op werk. Ze kunnen de kwaliteit van leven ervaren en krijgen de kans op hun eigen manier en tempo hun talenten te ontwikkelen. Op dit moment zijn er veel volwassenen die pas op zeer late leeftijd een diagnose hebben gekregen. Vaak na jarenlange worsteling met uiteenlopende problemen. In de Autismeweek vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme dan ook aandacht voor deze groep: ook zij verdienen het om van een goede oude dag te genieten! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de NVA mensen met autisme een stem geven en zorgen dat zij gehoord worden. Dit doen zij door belangenbehartiging, betrouwbare informatie en lotgenotencontact in de buurt.

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Een tweede kans bij Stadsboom Nijmegen

Ze worden opgeleid tot meubelmakers!

Een baan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Stadsboom Nijmegen is een ambachtelijke en maatschappelijke onderneming die zich inzet voor jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij bieden deze jongvolwassenen, waarvan een groot deel te maken heeft gehad met criminaliteit of kampt met psychische problematiek, een leerplek waar ze ervaring kunnen opdoen. Vivian neemt een kijkje!

Stadsboom Nijmegen is in 2013 opgericht door Jarno en Lonneke. Het is een klein, actief en innovatief bedrijf dat jonge mensen wil helpen en ondersteunen in hun weg naar een betaalde baan als ambachtsman. Als gecertificeerd en erkend leerbedrijf bieden ze opleidingen als meubelmaker en scheepinterieurbouwer. Daarnaast houden ze zich bezig met duurzaam (ver)bouwen, onderhoud en renovatie. Oprichters Jarno en Lonneke willen niet alleen mensen, maar ook bomen uit Nijmegen een tweede kans geven. Alle bomen waarvan zij meubels maken, komen uit Nijmegen en omgeving. Op deze manier krijgt een kersenboom uit een boomgaard een tweede leven als tafel, snijplank of lamp!

Op dit moment werken vijf meiden en vijftien jongens bij Stadsboom Nijmegen. Naast de ambachtelijke houtwerking en training in sociale vaardigheden, krijgen zij ook sportlessen en weerbaarheidstraining. Hierdoor krijgen de jongeren meer zelfvertrouwen. Mede dankzij de steun van Stichting DOEN worden zij helemaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt!

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Foto: Nieuws uit Nijmegen

Een verrassingsdag met het Vriendenfonds!

Anja en Bettina zetten zich al jarenlang in voor Stichting Metakids.

Anja en Bettina hebben beide een dochter met de ziekte van Zellweger, een stofwisselingsziekte. Naast de zorg voor hun kinderen zetten zij zich al jaren vrijwillig in voor Stichting Metakids. Metakids heeft voor hen een aanvraag gedaan bij het Vriendenfonds om hen in het zonnetje te zetten. Beide dames vertellen vandaag over de ziekte van Zellweger en de verrassing die ze kregen.

Bij kinderen met een metabole ziekte gaat er iets mis met de chemische processen van hun lichaam. Vaak ontbreekt er een eiwit, waardoor het lichaam voedingsstoffen niet goed opneemt of afvalstoffen niet goed afbreekt. Metabole ziekten zijn letterlijk slopers: ze maken het lichaam kapot. Veel voorkomende gevolgen zijn extreme vermoeidheid, hartfalen, doofheid en blindheid. Kinderen kunnen ook dement worden, epilepsie krijgen of een groei- of verstandelijke achterstand krijgen. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan Stichting Metakids de kinderen helpen. Dit doen zij door met onderzoeken de ziekten behandelbaar te maken.

Naast de zorg voor hun kind zetten Anja en Bettina zich al jaren vrijwillig in voor Metakids. Om hen in het zonnetje te zetten, heeft Stichting Metakids de dames aangemeld bij het Vriendenfonds. Afgelopen 3 maart werden zij verrast door Irene Moors met een geheel verzorgde welnessdag. Als klap op de vuurpijl werd de dag afgesloten met een fotoshoot voor het gehele gezin!

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Dag tegen Darmkanker

Meer aandacht voor de alarmsignalen van Darmkanker!

Vandaag is het de Dag tegen Darmkanker. Een belangrijke dag, want jaarlijks krijgen nog ruim vijftienduizend Nederlanders de diagnose darmkanker. Bernique van de Maag Lever Darm Stichting en Chantal Woltering, ex-Darmkankerpatiënt, vertellen ons meer over deze dag en de gevaren van de ziekte. 

Veertien
Darmkanker staat met ruim vijftienduizend diagnoses per jaar op plek drie van meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Dagelijks overlijden veertien mensen aan het gevolg van deze ziekte. Hoe eerder darmkanker wordt opgespoord, des te beter het te behandelen is. Om die reden zet de Maag Lever Darm Stichting zich in voor meer bewustwording over darmkanker, met bijvoorbeeld een online test over de alarmsignalen en risicofactoren. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij zorgt de stichting voor meer bewustwording én ondersteunen zij onderzoek naar darmkanker.

Dag tegen Darmkanker
De Maag Lever Darm Stichting roept 20 maart uit als Dag tegen Darmkanker. Op deze dag wordt in de media een aantal opvallende onderzoeksresultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de kennis van Nederlanders over darmkanker. Hierbij worden ook BN’ers ingezet: de stichting roept hen op om darmkanker ‘gedag te zwaaien’ en aandacht te schenken aan het belang van bewustzijn over de risicofactoren.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Internationale Dag van de Slaap!

Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft last van chronische slapeloosheid…

Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Deze dag is in het leven geroepen om te benadrukken hoe belangrijk slaap is voor ons. Psycholoog Lidewy Hendriks van organisatie MIND (voorheen Fonds Psychische Gezondheid) komt langs om te praten over slaapproblemen en wat je hieraan kunt doen.

Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft last van chronische slapeloosheid, ook wel insomnie of insomnia genoemd. Je lijdt hieraan als je tenminste drie nachten per week, gedurende drie maanden, moeite hebt met inslapen en/of doorslapen én niet uitgerust bent overdag. Slaap is noodzakelijk om je lichaam en geest te laten herstellen en tot rust te komen. Mensen die lijden aan slapeloosheid hebben daardoor weinig energie en zijn vaak somber. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de organisatie wetenschappelijk onderzoek doen, projecten uitvoeren, informatie bieden en dit alles vertalen naar de politiek. Psycholoog Lidewy Hendriks vertelt ons vandaag meer over slapeloosheid en wat we hiertegen kunnen doen!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Je steentje bijdragen met NLdoet

De verslaggevers van Koffietijd zijn erbij en steken de handen uit de mouwen!

Op 10 en 11 maart laat Het Oranje Fonds, met haar vrijwilligersactie NLdoet, zien hóe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Ook Koffietijd steekt de handen uit de mouwen. Onze drie verslaggevers zijn het land in gegaan en dragen vandaag graag hun steentje bij!

Samantha
Onze verslaggever Samantha gaat bewegen met ouderen tijdens de Caribische Beweegdag, georganiseerd door Stichting Schakelring. Beweging is belangrijk voor jong en oud. Met de Caribische Beweegdag halen vrijwilligers na een lange winter de zon naar binnen om de spieren weer goed warm te krijgen. Vrijwilligers ondersteunen ouderen bij sportieve activiteiten, waardoor alle bewoners een leuke, actieve en warme dag hebben en waarbij gezellig samen bewegen centraal staat. Samantha is op bezoek bij zorgcentrum Eekhof, waar ze samen met de enthousiaste bewoners gaat bewegen en met de vrijwilligers praat over dit bijzondere initiatief.

Vivian
Vivian gaat nestvlotjes maken voor de zwarte stern: vogels van het ondiepe moeras. Met vrijwilligers kan er een verschil worden gemaakt in het beheren van het landschap. Het maken van deze nestvlotjes, ook wel broedeilandjes genoemd, geeft direct resultaat. Door de vrijwilligersactie kan de zwarte stern worden geholpen en worden ook de vele vrijwilligers geïnspireerd om meer activiteiten te ondernemen. Vivian bezoekt boer Bert van der Tol, die zich bezighoudt met agrarisch natuurbeheer. Hij legt uit wat ze vandaag precies gaan doen en waarom dat zo belangrijk is.

Angenita
Ieder voorjaar wordt er onderhoud verricht aan de paden van natuurpark Blokweer. De afgeleverde schelpen worden per kruiwagen vervoerd naar de paden, wat het onderhoud een pittig klusje in de buitenlucht maakt. Ook dit jaar heeft de organisatie een groep scholieren van het Oscar Romero in Hoorn uitgenodigd om met enkele Makkers (medewerkers van MAK Blokweer) de klus te klaren. Onze verslaggever Angenita loopt een dagje mee en steekt de handen uit de mouwen!

Benieuwd hoe het onze verslaggevers vergaat? Kijk om 10:00 uur weer naar Koffietijd!

Initiatieven als NLdoet ondersteunen? Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Join the Club!

Kinderen met een lichamelijke beperking kunnen óók sporten!

Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, bezocht samen met onze Vivian het project Join the Club van de Esther Vergeer Foundation. Mede dankzij de VriendenLoterij zorgt dit project ervoor dat kinderen met een lichamelijke beperking óók kunnen sporten.

Sporten voor iedereen
De Esther Vergeer Foundation stimuleert jongeren met een handicap, zodat zij de kans krijgen om, net als kinderen zonder een handicap, te kunnen sporten. Voor kinderen met een handicap is die ene kans, het begin van een toekomst. Door het project Join the Club zorgt de Esther Vergeer Foundation er voor dat kinderen met een handicap “gewoon” kunnen sporten op een “gewone” vereniging!

Join the club
In 2015 is de Esther Vergeer Foundation gestart met het project Join the Club. Dit project zorgt ervoor dat kinderen met een lichamelijke beperking op de juiste plek bij een sportvereniging terechtkomen. Daarbij worden verenigingen goed voorbereid, zodat de kinderen op een plezierige en veilige plaats terechtkomen. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan de Esther Vergeer Foundation letterlijk en figuurlijk drempels wegnemen, zodat zowel gehandicapte kinderen, als hun ouders en de verenigingen kunnen werken aan een sportieve toekomst.

Initiatieven zoals Join the Club ondersteunen? Speel mee met de VriendenLoterij!

De ongezouten waarheid

Proef op culinaire wijze hoe smaakvol zoutbewust eten kan zijn!

Vrijwel iedereen weet dat te veel zout eten schadelijk is voor je lichaam, maar niet iedereen weet hóe schadelijk. Om mensen hiervan bewust te maken, heeft de Nierstichting de restaurant driedaagse Proef de ongezouten waarheid in het leven geroepen. Katja van Geffen vertelt ons vandaag alles over dit bijzondere initiatief! 

Nierstichting
De Nierstichting zet alles op alles om ervoor te zorgen dat mensen met een nierziekte in leven blijven en ook écht kunnen blijven leven. Ze strijden voor meer donoren, maken zich hard voor preventie, investeren in baanbrekend stamcelonderzoek en werken vastberaden aan een draagbare kunstnier.

De ongezouten waarheid
Hoewel 85% van de Nederlanders te veel zout eet, is slechts 20% zich daarvan bewust. Die onwetendheid kan leiden tot een hoge bloeddruk en zelfs nierschade! Daarom wil de Nierstichting mensen bewust maken van de gevaren van een te hoge zoutinname. In de aanloop naar World Kidney Day op 9 maart lanceert de stichting de restaurant driedaagse Proef de ongezouten waarheid. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen mensen hier op culinaire wijze proeven hoe smaakvol zoutbewust eten kan zijn. Bijna twintig toprestaurants in Amsterdam, ‘t Gooi en omgeving serveren tijdens deze driedaagse een zoutbewuste lunch of diner.

Wil jij kans maken op een superleuk schort van De Ongezouten Waarheid? Klik dan hier om naar de winactie te gaan!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

 

 

Balletje trappen tegen sociaal isolement

Dankzij OldStars kunnen 60-plussers (weer) gezellig voetballen!

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich al meer dan tachtig jaar in voor het welzijn van kwetsbare ouderen. Omdat de organisatie het belangrijk vindt om de doelgroep gezond te laten leven en met elkaar in contact te brengen, heeft ze OldStars opgericht: een speciaal project om 60-plussers (weer) aan het voetballen te krijgen. 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol ging samen met Koffietijd naar OldStars van ADO Den Haag. 

Eenzame ouderen
In ons kleine Nederland wonen ruim 2,9 miljoen 65-plussers. Wat weinig mensen weten, is dat bijna 900.000 van deze ouderen zich eenzaam voelen. Deze eenzaamheid neemt toe met de leeftijd, vooral in gevallen van sociale eenzaamheid. Het Ouderenfonds wil iets doen tegen deze eenzaamheid en organiseert speciale uitjes, zodat ouderen sociale contacten kunnen opdoen.

OldStars
Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij konden het Nationaal Ouderenfonds, Stichting Meer dan Voetbal en de Eredivisie het project OldStars realiseren: een voetbalprogramma van twintig weken, speciaal voor ouderen. Dit programma, dat begint met een fittest (nulmeting) en eindigt met het OldStars-kampioenschap, biedt ouderen de kans om sociale contacten op te doen en tegelijkertijd hun conditie te verbeteren. Inmiddels doen maar liefst 82 voetbalclubs in Nederland mee aan dit initiatief. Zo kunnen ouderen die mee willen doen met OldStars altijd aansluiten bij een club in hun regio!

Meer weten over OldStars? Neem hier een kijkje!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Het gevaar van koolmonoxide

Alles over koolmonoxidevergiftiging en hoe we dit kunnen voorkomen!

De Brandwondenstichting wil met haar campagne zoveel mogelijk mensen wijzen op de gevaren van koolmonoxide. Brandweerman Marcel van Galen en slachtoffer Illse komen ons vandaag alles vertellen over koolmonoxidevergiftiging en hoe we dit kunnen voorkomen.

Gevaar
Jaarlijks belanden er in Nederland ruim 150 mensen in het ziekenhuis door de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Helaas leidt dit jaarlijks in ruim 10 gevallen tot de dood. Koolmonoxide, ook bekend als CO, wordt ook wel koolstofmonoxide genoemd. Het is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas. dat kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, kachels en cv-installaties. Het gas komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout.

Herkennen
Je kunt een koolmonoxidevergiftiging herkennen aan lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en krijg je een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma en blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg. Iedereen die in huis een verbrandingstoestel heeft, bijvoorbeeld een open haard of kachel, heeft kans op een koolmonoxidevergiftiging.

Voorkomen 
De brandwondenstichting wil meer aandacht voor koolmonoxidevergiftiging. Daarom zijn ze een campagne gestart in samenwerking met de brandweer. Met deze campagne willen ze informeren over het belang van CO-melders in huis. Wat kun je nog meer doen om koolstofmonoxidevergiftiging te voorkomen? Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje. Laat het verwarmingstoestel zoals CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren. Zorg voor je eigen veiligheid en plaats een koolmonoxidemelder in de ruimte van het verwarmingstoestel.

Wil jij initiatieven als de Brandwondenstichting ondersteunen? Speel mee met de Vriendenloterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Niet alleen lief, maar ook slim: de hulphond!

De steun en toeverlaat van honderden kinderen en volwassen met een beperking of stoornis.

Op het Goed Geld Gala heeft Stichting Hulphond een eenmalige schenking van 200.000 euro mogen ontvangen van de Vriendenloterij. Minister Schippers heeft dit bedrag namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verdubbeld. Hiermee kunnen in totaal 645 mensen in Nederland geholpen worden met een hulphond! Vandaag vertellen Anita Witzier en Petra van Benten over het werk van Stichting Hulphond.

In Nederland kunnen jaarlijks 600 mensen rekenen op steun en toeverlaat in de vorm van een hulphond. Voornamelijk mensen met een fysieke beperking, epilepsie of een posttraumatische stresstoornis maken veel gebruik van een hulphond. Ook jongeren met gedrags- of emotionale problemen, ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD of autisme en (licht) verstandelijke beperkingen hebben veel baat bij deze hulp.

In totaal helpt Stichting Hulphond nu ongeveer 600 mensen per jaar, maar de wachtlijsten voor een hulphond zijn erg lang. De stichting heeft de ambitie om eind 2017 jaarlijks 1000 mensen te helpen. Met de eenmalige schenking van de VriendenLoterij kunnen 10 hulphonden worden opgeleid: 5 therapie honden, drie ADL hulphonden (honden voor algemene dagelijkse handelingen) een PTSS hulphond en een epilepsie hulphond. Een therapiehond ondersteunt gemiddeld 16 kinderen per jaar. De overige 4 honden worden geplaatst bij cliënten.

Draag jij Stichting Hulphonden ook een warm hart toe? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Sport and fun is for everyone!

De Dirk Kuyt Foundation organiseert voor het eerst de Kampioenendag!

Een grote droom komt uit voor de Dirk Kuyt Foundation: dankzij een extra schenking van de VriendenLoterij kan de foundation voor het eerst een landelijk sportevenement organiseren voor sporters met een beperking. De Kampioenendag, zoals het evenement heet, zal plaatsvinden op 3 juni aanstaande. Voorzitter Jan Willem van Dop komt ons vandaag alles vertellen over dit bijzondere initiatief! 

Niet alleen voetbal
De Dirk Kuyt Foundation is in 2005 opgericht en zet zich door middel van sport in voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Het gaat dan niet alleen om voetbal, zoals de naam van de stichting misschien impliceert, maar ook om bijvoorbeeld rolstoelbasketbal of rolstoeldansen. De foundation wil sport en beweging voor mensen met een beperking graag verbeteren en werkt daarom samen met sportbonden, sportverenigingen, het bedrijfsleven én donateurs om de doelgroep mee te laten sporten. Het motto: sport and fun is for everyone!

Kampioenendag
De foundation organiseert met de bijdrage van de VriendenLoterij op 3 juni 2017 de Kampioenendag: een nationale sportdag voor achthonderd sporters met een beperking. Op deze dag laten nationale teams en bonden zien wat zij doen en worden Nationale Kampioenschappen gespeeld. Ook zal er een inhoudelijk netwerkprogramma plaatsvinden, waarin kennis gedeeld kan worden om zo gezamenlijk de toegankelijkheid van aangepaste sport te verbeteren.

Wil jij initiatieven als de Kampioenendag ondersteunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Help SMA de wereld uit

Voor het project Ready for therapy heeft het spierfonds van de VriendenLoterij een extra bijdrage mogen ontvangen!

Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft één groot doel: een einde maken aan alle spierziekten. Voor het bijzondere project Ready for therapy heeft het spierfonds tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een extra bijdrage mogen ontvangen om de spierziekte SMA de wereld uit te helpen. Rivka Smit, SMA-patiënt, komt ons er vandaag alles over vertellen!

Ready for therapy
Met haar project Ready for therapy wil Het Prinses Beatrix Spierfonds SMA de wereld uit helpen. SMA (spinale musculaire atrofie, ofwel spinale spieratrofie) is een zeldzame, erfelijke spierziekte. De spieren worden steeds zwakker tot mensen uiteindelijk verlamd raken. Ook worden de spieren langzaam dunner. Voor het bijzondere project Ready for therapy heeft het spierfonds tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een extra bijdrage mogen ontvangen van maar liefst €350.000 euro. Dankzij deze bijdrage en dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, kan er meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan en kan het gezamenlijke doel worden nagestreefd: met onderzoek uiteindelijk te komen tot een behandeling voor de spierziekte SMA.

Wil je meer weten over het project? Neem hier een kijkje!

Wil jij initiatieven zoals Ready for therapy ondersteunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Imanuelle strijdt tegen Tuberculose

Ze is voor het Tuberculosefonds op reis geweest naar Ethiopië en keek hoe het TBC Fonds daar te werk gaat.

Naast haar acteerwerkzaamheden is Imanuelle Grives sinds 2014 ambassadeur voor het Tuberculosefonds. Het heeft een persoonlijke reden waarom ze ambassadeur is geworden. Welke reden dat is, vertelt ze vandaag in Koffietijd. 

Tuberculose
In de volksmond wordt deze infectieziekte TBC genoemd. In Nederland is TBC over het algemeen een goed te behandelen ziekte, maar de patiënt moet minimaal zes maanden worden behandeld met vier verschillende antibiotica… Het KNCV heeft inmiddels meer dan 110 jaar ervaring met tbs-bestrijding en wordt over de hele wereld erkend als de expert op dit terrein. Iedere dag werken ze aan het ultieme doel: de dodelijke ziekte uit de wereld helpen. Het TBC Fonds is ervan overtuigd dat dit mogelijk is als tbc-bestrijding net als in Nederland wordt opgenomen in nationale gezondheidsprogramma’s.

In Nederland krijgen ongeveer 1000 mensen per jaar de diagnose TBC. Gelukkig hoeft niemand meer aan deze ziekte te sterven omdat het volledig te genezen is. Maar elke dag sterven wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tuberculose. Dankzij de steun van de VriendenLoterij kan het KNCV Tuberculosefonds wereldwijd 30 landen helpen om tuberculose aan te pakken, om de ziekte onder controle te krijgen net als in Nederland.

Imanuelle Grives is voor het Tuberculosefonds op reis geweest naar Ethiopië en keek hoe het TBC Fonds daar te werk gaat.

Wil jij het Tuberculosefonds ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Feest met Richard Krajicek!

Voor de vijfde keer vinden de Koningsspelen plaats!

Op 21 februari vinden voor de vijfde keer de Koningsspelen plaats. Op 3 februari hebben basisscholen de laatste kans om zich in te schrijven voor de Koningsspelen. Richard Krajicek komt hier alles over vertellen! Hij komt niet alleen, maar neemt twee zussen, allebei topsporters, mee die dit jaar de Koningsspelen gaan presenteren.

Koningsspelen
Het duurt nog even, maar op 21 april is het feest. Basisschoolleerlingen door heel Nederland zullen die dag ontbijten, zingen en sporten tijdens de Koningsspelen, vijf jaar geleden opgericht door voormalig tennisster Richard Krajicek. Het kan niet anders dan dat deze Koningsspelen één groot feest worden, want dat is het thema van deze editie! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen de Koningsspelen voor de 5e keer op rij georganiseerd worden, met dit jaar een speciaal feestpakket dat alle scholen die mee doen ontvangen. Ook dit jubileumjaar bestaan de Koningsspelen uit het Koningsontbijt, de Koningssportdag en als warming-up het lied van Kinderen voor Kinderen. De Koningsspelen worden georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation.

Wil jij de Koningsspelen ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De week van het vergeten kind

Aandacht voor kinderen die door heftige thuissituaties niet meer veilig thuis kunnen wonen…

In De Week Van Het Vergeten Kind praten we met ambassadeur Saar Koningsberger. De stichting vraagt aandacht voor kinderen in Nederland die door heftige thuissituaties niet meer veilig thuis kunnen wonen.

Al ruim 5 jaar vraagt Stichting Het Vergeten Kind aandacht voor baby’s, peuters, kleuters en tieners die zijn mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht. Het doel van de stichting: ieder kind in Nederland écht kind laten zijn. Daarnaast wil de stichting kinderen een normaal leven laten leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met voldoende activiteiten en ontwikkelingsmogelijkheden. Het huidige klimaat in Nederland laat echter zien dat meer en meer kinderen ‘vergeten’ worden. Daarom organiseert de stichting activiteiten en evenementen die kinderen weer laten lachen en genieten. Ook probeert de stichting zoveel mogelijk te ondernemen om deze schrijnende problematiek onder de aandacht te brengen. Mede dankzij de hulp van de Vriendenloterij kunnen er steeds meer kinderen geholpen worden.

Wil jij de petitie ook ondertekenen? Klik hier!

Initiatieven als De Week Van Het Vergeten Kind ondersteunen? Speel dan mee met de Vriendenloterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De magie van taal!

Stichting De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om basisschoolleerlingen taalsterk te maken.

Goed kunnen lezen en schrijven is erg belangrijk. Toch verlaat zeventig procent van de kinderen de basisschool met onvoldoende schrijfvaardigheid. Stichting De Schoolschrijver heeft daar wat op gevonden: kinderboekenschrijvers op basisscholen!

Stichting De Schoolschrijver heeft tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een mooi geldbedrag gekregen om basisschoolkinderen beter te leren lezen en schrijven. Om kinderen hiervoor te enthousiasmeren, hebben de stichting én een groot aantal kinderboekenschrijvers de handen ineen geslagen. De schrijvers verbinden zich tot de zomervakantie aan een school om kinderen de magie van taal te laten zien. Met De Schoolschrijver worden taallessen een spannend avontuur – leerlingen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid, ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Eén van de Schoolschrijvers is Maren Stoffels. Zij komt ons vandaag niet alleen vertellen over het project, we mogen ook nog eens een boekenpakket van haar weggeven! Benieuwd? Zó maak je kans!

Wil jij helpen om laagtaalvaardigheid tegen te gaan? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Heilige Boontjes

Een tweede kans voor kansarme jongeren.

Dat koffie hot is, is bekend. Op elke hoek van de straat vindt je wel een hip koffiebarretje. Wij bij Koffietijd houden natuurlijk ook wel van een heerlijk bakkie koffie op zijn tijd! Maar wist je dat achter sommige bakjes een heel mooi verhaal schuil gaat en dat koffie criminele en kansarme jongeren kan helpen om terug te keren in de maatschappij? 

Heilige Boontjes
‘Criminele jongeren’ een tweede kans geven, dat is wat ze doen bij Heilige Boontjes. Op twee locaties in Rotterdam bieden zij kansarme jongeren uit deze stad werk door de verkoop van echte Rotterdamse speciality koffie en een opleidingstraject in het vak van barista, koffiebrander, verkoper en distributeur. Het traject duurt 50 weken. Heilige Boontjes is een initiatief van Marco den Dunnen, jeugdcoördinator bij de politie, en Rodney van den Hengel, jongerenwerker en sociaal makelaar. Het doel is om met hulp van Stichting DOEN 50 jongeren per jaar op te leiden die de zaken kunnen draaien.

Ontstaan Heilige Boontjes
Rodney zag zijn werk als re-intergratiecoach met lede ogen aan. Hij probeerde de jongeren onvermoeibaar aan werk te helpen. “Ik wilde er eigenlijk mee stoppen. Ja, er kwam wel eens een reactie, zo’n automatisch gegenereerde ‘dank u voor uw sollicitatie, we nemen contact met u op’. Maar er werd geen contact met hen opgenomen.” Het geloof in deze manier van re-integreren ebde weg en dreef Rodney tot wanhoop. Hij ontmoette Marco, jeugdcoördinator bij de politie en een gepassioneerd koffieliefhebber. Terwijl ze bezig waren om een ander re-integratieplan op te zetten, kwam Marco ineens met een idee. “Waarom gaan we geen koffie branden?” Ze werkten het plan uit en er bleek een markt voor te zijn. “We zijn gaan schrijven aan een plan en mensen gaan enthousiasmeren. Daarna zijn we gewoon gaan bouwen.”

Wil jij initiatieven als Heilige Boontjes ook steunen? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Een wereld zonder lepra

Wordt het taboe eindelijk doorbroken?

De Leprastichting bestaat dit jaar 50 jaar. Ondanks het goede werk dat de stichting verricht, is de ziekte de wereld nog niet uit. Met de campagne zenuwslopend vraagt de stichting aandacht voor de ziekte om het taboe te doorbreken. Vandaag komen Jan van Berkel, directeur van de Leprastichting, en Henna Nanhu, leprapatiënt, ons alles vertellen over deze bijzondere campagne.

Lepra
Gelukkig komt de ziekte lepra in Nederland nauwelijks meer voor, maar in landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië vormt lepra nog altijd een groot probleem. De besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door de leprabacterie en kan worden overgebracht door onder andere hoesten en niezen. De bacterie tast de zenuwen aan, met verlamming als mogelijk gevolg, waardoor men geen gevoel meer heeft in bijvoorbeeld handen en voeten en sneller het risico loopt zich te verwonden of verbranden. Wonden, infecties, blindheid, maar ook ernstige verminkingen zoals klauwhanden of stompvoeten zijn het ernstige gevolg.

De Leprastichting
In 2015 zijn er wereldwijd ruim 215.000 nieuwe leprapatiënten gevonden. De ziekte treft de allerarmsten, die door hun slechte leefomstandigheden vaak ook een zeer verminderde weerstand hebben – met alle gevolgen van dien. De Leprastichting richt zich dan ook vooral op het opsporen van lepra. “Een wereld zonder lepra en uitsluiting als gevolg van een handicap“, is dan ook de visie van de stichting. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij is lepra de afgelopen jaren flink teruggedrongen, maar in derdewereldlanden vormt de ziekte nog altijd een groot probleem.

Wil jij initiatieven als de Leprastichting ondersteunen? Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Asielhond en gedetineerde helpen elkaar

Ze krijgen elkaars leven weer op de rit.

Vandaag krijgen we bezoek van een echte Dutch Cell Dog! Oreo (de hond) brengt dagelijks een bezoekje aan de gevangenis om daar samen met gedetineerden te trainen. Het is het eerste project in Nederland waarin mens en dier elkaar helpen opnieuw een plek in de maatschappij te vinden. Inmiddels zijn er al lange wachtlijsten voor het programma. Het grote succes van Dutch Cell Dogs is niet onopgemerkt gebleven: onlangs heeft Jan Kooijman een 5-delige serie gemaakt over het project. Tijd dus voor Betty, Marlies en de honden om te vertellen over het grote succes dat zij hebben geboekt!

Dutch Cell Dogs
In 2007 hebben Marlies de Bats en Betty Buijtels Dogs Cell Dogs opgericht. Zij begeleiden gedetineerden in het trainen van asielhonden. Deze asielhonden zijn vaak mishandeld en hebben daardoor aanpassingsproblemen. Gedetineerden hebben ieder een eigen verstoord leven. Door het liefdevol opvoeden van de asielhonden tot sociale gezinshonden helpen de gedetineerden niet alleen de honden, maar ook zichzelf en de maatschappij. De trainingen werken positief voor zowel de honden als de gedetineerde.  Inmiddels zijn al 400 honden gekoppeld aan gedetineerden. Mede dankzij de steun van Stichting Doen kan Dutch Cell Dogs het aantal trainingen uitbreiden om aan de sterk groeiende vraag te voldoen. Op deze manier kunnen nog meer honden en mensen elkaar helpen terug te keren in de samenleving.

Wil je meer weten over de honden en hoe je ze kan adopteren? Klik dan hier!

Wil jij ook bijdragen aan trainingen voor asielhonden én gedetineerden? Speel dan mee met de Vrienden Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Foto: Cris Toala Olivares

Hulp na seksueel geweld

Fonds Slachtofferhulp biedt ondersteuning voor een nieuwe toekomst!

Een traumatische ervaring kan je leven overhoop halen. Het heeft soms grote gevolgen voor jezelf. Maar ook voor je omgeving en uiteindelijk ook voor de hele maatschappij. Fonds Slachtofferhulp zet zich in om deze mensen weer een mooie toekomst te kunnen bieden. We nemen een kijkje bij het project Centrum Seksueel Geweld.

Wat doet Fonds Slachtofferhulp?
Fonds Slachtofferhulp maakt zich sterk voor slachtoffers van ongevallen, misdrijven en rampen. Zo zamelen ze geld in voor eerste levensbehoeften, zoals een verzorgingspakket en boodschappen. Eén van de vele belangrijke projecten van het fonds is Centrum Seksueel Geweld.

Hulp na seksueel geweld
Een belangrijke focus van het Fonds Slachtofferhulp ligt dit jaar op hulp na seksueel geweld. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Goede eerste opvang door specialisten verkleint het risico op medische problemen en psychische klachten aanzienlijk, bovendien vergroot het de pakkans van daders. Dankzij een belangrijke bijdrage van de VriendenLoterij kan het fonds de landelijke uitrol van het Centrum Seksueel Geweld realiseren. Uiteindelijk komen er zestien vestigingen verspreid over het hele land zodat slachtoffers altijd binnen een uur terecht kunnen.

CSGkopie

 

 

 

 

 

 

 

Ook slachtoffers in nood helpen? Speel dan mee met de Vriendenloterij!
Meer weten over het verhaal van Arianne? Bekijk het hier!


SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Zwemles voor ieder kind!

Een nieuwe methode en voor iedereen!

Het is voor alle kinderen belangrijk dat ze leren zwemmen, maar niet alle ouders hebben het geld om zwemles te betalen. Kinderhulp zorgt in samenwerking met Jeugdsportfonds dat íeder kind kan deelnemen aan de zwemlesmethode Superspetters. Jan, directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp is straks bij ons te gast om alles hierover te vertellen.

Kinderhulp en Jeugdsportfonds
Één op de acht kinderen groeit in Nederland op in armoede. Ze kunnen hierdoor niet meedoen met leeftijdsgenootjes. Kinderhulp ondersteunt deze kinderen met simpele dingen zoals sport, een dagje uit, opleiding of een cadeautje van Sinterklaas.  Jaarlijks helpt Nationaal Fonds Kinderhulp 100.000 kinderen in armoede. Ze helpen jaarlijks ongeveer 100.000 kinderen. Het Jeugdsportfonds zorgt ervoor dat jaarlijks zo’n 42.000 kinderen kunnen sporten en in samenwerking met Kinderhulp kunnen zij er voor zorgen dat ook ieder kind zijn of haar zwemdiploma kan halen.

Ook initiatieven steunen als deze? Speel dan mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Terug naar boven