KM Header Site 01
Oviebollentoren

Oviebollen? Dat zijn oliebollen uit de oven.

Het is de laatste uitzending van 2016 en daarom maken Koopmans bakexperts Danna en Saakje oviebollen klaar. Oviebollen? Dat zijn oliebollen uit de oven. 

Ingrediënten:

  • 1 pak Koopmans Oviebollen
  • 250 ml handwarm water
  • 100 g krenten en/of rozijnen
  • bloem voor het bestuiven van muffinvorm
  • zonnebloemolie of arachideolie

Extra nodig:

  • muffinbakvorm (12 holtes)
  • Mixer met garde

Bereidingstijd: circa 10 minuten
Baktijd: circa 20 minuten
Rijstijd: 30 minuten

Stappenplan:

  1. Bij gebruik van rozijnen, wel deze circa 15 minuten in lauwwarm water en dep ze daarna goed droog.
  2. Doe het handwarme water in een beslagkom, voeg eerst het gist en vervolgens de oviebollenmix toe.
  3. Meng het geheel met een mixer met garden op de hoogste stand in één minuut tot een glad beslag.
  4. Roer eventueel de rozijnen door het beslag.
  5. Laat het beslag in de kom, afgedekt met vershoudfolie, 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur (roer het beslag tijdens het rijzen niet meer door).
  6. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
  7. Doe vlak voor het beslag gerezen is een beetje olie in een kommetje.
  8. Vet de muffinvorm licht in met de olie. Bestrooi daarna de muffinvorm met een beetje bloem. Zorg dat alle holtes goed bebloemd zijn maar tik het overtollige bloem uit de vorm door de vorm even om te draaien.
  9. Verdeel met twee eetlepels of een ijstang het beslag over de 12 holtes. Roer het beslag niet onnodig door.
  10. Giet daarna over iedere holte met beslag één theelepel olie.
  11. Bak de oviebollen iets onder het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin.
  12. Stort de oviebollen direct op een rooster en laat ze iets afkoelen.
  13. Serveer de oviebollen met poedersuiker.

Tips:
– Zorg dat de muffinvorm goed bebloemd is zodat je de oviebollen na het bakken makkelijk uit de vorm krijgt. Vet eerst de holtes in met wat olie, bestrooi daarna de vorm met wat bloem. Tik het overtollige bloem uit de vorm door de vorm even om te draaien.
–  Voeg aan de Koopmans Oviebollenmix handwarm water toe van ongeveer 37°C. Dit is ongeveer even warm als een douche. Te koud water zorgt ervoor dat het beslag niet voldoende rijst.
– Laat het deeg op een tochtvrije plaats rijzen. Let op: zet het ook niet te dicht bij de verwarming, want dan rijst het te hard en krijg je vette oliebollen.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Meer recepten met Oviebollen? Klik hier.

 

 

Feestelijke kersttaart

Saakje en Danna inspireren ons de hele week met lekkere kerstbaksels.

Tijdens de kerstdagen is er tijd voor een hoop lekkers en mag er van alles gebakken worden. Wat serveer je nu bij de koffie en wat wordt je grand dessert? Saakje en Danna inspireren ons de hele week met lekkere kerstbaksels.

Ingrediënten:

Voor tussen de cakelagen:

  • 300 ml opgeklopte slagroom (zonder suiker)
  • 700 g kersen op sap (uitlekgewicht 350 g)
  • 8 el amandellikeur (bijv. amaretto)

Voor de chocolade botercrème:

  • 100 g pure chocolade
  • 250 g boter
  • 250 g poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Voor de versiering:

  • 100 g pure chocolade
  • versiering naar keuze, bijv. kerstkransjes, schuimpjes etc.
  • 20 g geroosterd amandelschaafsel

Bereiden: ca. 90 min.
Bakken: 2 x 50-60 min.

Extra nodig:

  • springvorm 24 cm
  • mixer met garden
  • spuitzak met ronde mond
  • satéprikker (lang)

Stappenplan:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrisch: 160 °C, hetelucht: 150 °C, gas: stand 2-3.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter.
  3. Roer 200 g boter zacht in een beslagkom. Voeg 1 pak cakemix en 4 eieren toe.
  4. Mix het geheel eerst rustig door, en klop het daarna met de mixer op de hoogste stand in 3 minuten tot een luchtig beslag.
  5. Hak 8 cantuccini koekjes fijn en schep deze door het beslag.
  6. Schep dit amandelbeslag in de springvorm en bak de cake in 50-60 minuten gaar.
  7. Verwijderen na het bakken de springvorm en laat de cake verder afkoelen.
  8. Was de springvorm, bekleed de bodem met bakpapier en vet de rand in met boter.
  9. Roer 200 g boter zacht in een beslagkom. Voeg 1 pak cakemix, 4 eieren en 2 eetlepels cacao toe.
  10. Mix het geheel eerst rustig door, en klop het daarna met de mixer op de hoogste stand in 3 minuten tot een luchtig beslag.
  11. Schep dit chocoladebeslag in de springvorm en bak de cake in 50-60 minuten gaar.
  12. Laat ondertussen de kersen uitlekken. Vang het sap op.
  13. Maak de botercrème: smelt 100 g chocolade in een pannetje. Klop 250 g boter zacht in een kom. Voeg ondertussen beetje voor beetje wat poedersuiker toe. Blijf kloppen. Als alle poedersuiker is opgenomen, klop de botercrème dan nog 2 minuten door.
  14. Voeg 1 tl vanille extract en 100 g pure chocolade toe aan de botercrème en klop het nog één keer door, zodat het goed gemengd is. Zet de botercrème in de koelkast, zodat het wat steviger wordt.
  15. Snijd beide cakes door zodat je in totaal 4 lagen krijgt.
  16. Leg een laag amandelcake op een groot bord. Sprenkel hier 4 eetlepels amandellikeur over en bestrijk de cake met 1/3 van de slagroom. Verdeel 1/3 van de kersen over de slagroom.
  17. Leg hier vervolgens een lage chocoladecake op. Giet 4 eetlepels kersensap over de cake en bestrijk de cake met 1/3 van de slagroom. Verdeel 1/3 van de kersen over de slagroom.
  18. Leg hier bovenop een laag amandelcake en herhaal de stappen met de amandellikeur, slagroom en kersen.
  19. Eindig met een laag chocoladecake. Prik een lange satéprikker in de taart, zodat de taart stabiel blijft.
  20. Klop de botercrème nog een keer door en schep het in een spuitzak. Spuit rondom verticale strepen op de zijkant van de taart en smeer deze uit met een spatel of een mes.
  21. Bestrijk de bovenkant met de chocolade botercrè Zet de taart in de koelkast om stevig te worden.
  22. Smelt na een halfuur 100 g pure chocolade. Giet deze op de taart en versier de taart uitbundig met kerstkransjes, – chocolade en –koekjes en het amandelschaafsel.

Tips:
– De cakelagen kun je prima van te voren bakken en in de vriezer bewaren.
– Om alle versiering knapperig te houden, kun je de taart het beste vlak voor het serveren versieren.
– Zorg dat de boter op kamertemperatuur is, zowel voor de cakes als voor de botercrème.
– Voor een mooi effect kun je een spuitzak gebruiken voor het verdelen van druppels gesmolten chocolade over de cake. gebruik ook een spuitzak om de druppels van de chocolade voor bovenop te verdelen, dan krijg je een mooi effect
– Bewaar de taart in de koelkast.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Meer recepten met Boerencake? Klik hier.

 

Koopmans viert Kerstmis

Wat serveer je nu bij de koffie en wat wordt je grand dessert?

Tijdens de kerstdagen is er tijd voor een hoop lekkers en mag er van alles gebakken worden. Wat serveer je nu bij de koffie en wat wordt je grand dessert? Saakje en Danna inspireren ons de hele week met lekkere kerstbaksels, zodat jouw gasten hoe dan ook onder de indruk zijn!

Woensdag trapt Danna af met een kersttulband. Saakje is er donderdag en ze maakt een feestelijke kersttaart. Ook neemt zij een special guest mee.. Vrijdag sluit Danna af met een indrukwekkende koekjeskerstboom.

 

Kun je niet wachten? Hier vind je alle recepten:

Kersttulband met amaretti en amandelspijs

Feestelijke kersttaart 

Koekjeskerstboom

Spinaziestamptaart

Een doordeweekse avondmaaltijd spannend maken, Koopmans bakexpert Danna laat zien hoe je dit doet.

Een doordeweekse avondmaaltijd spannend maken, Koopmans bakexpert Danna laat zien hoe je dit doet.

Ingrediënten:

Voor de stamppot:

  • 1000 gram geschilde kruimige aardappelen
  • 450 gram verse spinazie
  • 150 gram oude kaas in blokjes
  • 4 zacht gekookte eieren
  • een scheutje melk
  • peper en zout

Extra nodig: 

  • cakeblik
  • bakpapier
  • pureestamper

Bereiden: ca. 20 min.
Bakken: ca 30  min.

Stappenplan:

  1. Verwarm de oven voor en plaats het rooster iets onder het midden.
  2. Zet de aardappelen op en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Vet de cakevorm in en leg er een bakpapier in de lengte in, zorg dat de randen overhangen.
  4. Leg de 10 plakjes bladerdeeg zonder plasticje op elkaar
  5. Leg het passende stuk bakpapier op het aanrecht en leg de stapel bladerdeegplakjes daarop.
  6. Rol de plak zo groot als he bakpapier (niet te dun!) en rol aan de lange zijde van het papier het deeg iets langer.
  7. Leg de plak bladerdeeg met het bakpapier in de cakevorm en laat de lange zijden overhangen.
  8. Zet apart.
  9. Roerbak de spinazie en laat deze uitlekken.
  10. Maak de stamp met de aardappels, de spinazie, melk en peper en zout.
  11. Voeg de blokjes oude kaas toe en meng goed door elkaar.
  12. Schep de helpt van de stamp in de cakevorm en zorg dat deze goed verdeeld is, ook in de hoeken.
  13. Leg nu de eieren in de lengte op de stamp.
  14. Vul het blik met de rest van de stamp, tot de rand.
  15. Vouw het deeg over de bovenkant en sluit de stamp goed af.
  16. Bak in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.

Tips:

  • Uiteraard kan elke soort stamp in det cakeblik.
  • Zorg dat de stamp stevig en niet te nat is, dan wordt het bladerdeeg het knapperigst.
  • Ipv eieren kan er natuurlijk ook gekozen worden voor gehaktballen of rookworst.
  • Is het blaerdeeg nog niet helemaal gaar als het uit het blik komt, zet de stampottaart dan nog even zonder blik in de oven.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Upsidedown ananas stroopwafelcake

Benieuwd naar het recept? Bekijk het hier!

Koopmans bakexpert Danna laat zien dat je met een simpele twist al iets bijzonders neerzet tijdens de feestdagen.

Ingrediënten:

Voor de vulling:

  • 1 blik ananasschijven (goed uitgelekt en drooggedept)
  • 50 gram boter
  • 50 gram bruine suiker

Extra nodig:

  • Beslagkom
  • Garde
  • Spatel
  • Springvorm van 24 cm

Bereiden: 30 min.
Bakken: ca 60 minuten
Oven: elektrisch 160 graden, hete lucht 140 graden, gas stand 2-3

Stappenplan:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
  2. Vet de springvorm in en leg eventueel een bakpapiertje op de bodem.
  3. Smelt 50 gram boter in een pannetje of in de magnetron meng deze met de bruine suiker.
  4. Verdeel het mengsel over de bodem en zet aan de kant.
  5. Klop de 200 gram boter met de mixer zacht en romig.
  6. Voeg de cakmix en de 4 eieren in een keer toe.
  7. Mix het geheel op de laagste stand tot een glad geheel.
  8. Klop het daarna in ongeveer 2 minuten lucthig.
  9. Snijdt de stroopwafels in kleine stukjes en spatel deze door het beslag.
  10. Leg de ananasschijven op de suiker (zoveel als je er kwijt kunt) en schep het cakebeslag daarop.
  11. Bak de cake ongeveer 60 minuten en laat iets afkopelen voordat je deze omgekeerd op een bord stort zodat de ananas bovenop komt te liggen.

Tips:

  • IPV een springvorm kunt u ook een ovenschaal gebruiken, goed invetten volstaat.
  • Laat de ananas al een avond van tevoren uitlekken, dan heeft deze de tijd.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.
Meer recepten met Koopmans stroopwafelcake? Klik hier.

 

Sinterklaastaart met banaan

Koopmans bakexpert Saakje bakt een kunstwerk: Sinterklaastaart met banaan.

Het is Koopmans Sinterklaasweek en daarom worden we deze week extra verwend met lekkere baksels voor pakjesavond. Koopmans bakexpert Saakje bakt een kunstwerk: Sinterklaastaart met banaan. 

Ingrediënten:

  • 1 pak Koopmans Boerencake
  • 200 gram roomboter
  • 4 eieren
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 1 tl kaneel
  • 2 rijpe bananen

Voor tussen de cakelagen:

  • 200 ml opgeklopte slagroom (zonder suiker)
  • 2 bananen in plakjes

Voor de botercrème:

  • 150 gram boter
  • 200 gram poedersuiker
  • scheutje melk
  • 0,5 tl kaneel

Voor bovenop:

  • 20 gram pure chocolade
  • versiering naar keuze, bijv. kikkers en muizen, kruidnootjes, stukken banaan

Extra nodig:

  • mixer met garden
  • springvorm van 18 cm
  • spuitzak met ronde mond

Bereiden: ca. 1 uur
Bakken: 70 – 80 min.

Stappenplan:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrisch: 160 °C, hetelucht: 150 °C, gas: stand 2-3.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Plaats ook een hoog stuk bakpapier tegen de rand, zodat de cake niet over de vorm loopt.
  3. Klop met de mixer 200 gram boter zacht en romig. Voeg dan de cakemix, kruiden en 4 eieren toe.
  4. Mix het geheel eerst rustig door, en mix het beslag, zodra het goed gemengd is, op de hoogste stand 3 minuten door tot een luchtig beslag.
  5. Prak de bananen met een vork en spatel deze door het beslag.
  6. Schep het beslag in de springvorm en bak de cake in 70-80 min gaar. Test met een saté
  7. Laat de cake helemaal afkoelen en snijd deze dan in 3 plakken, zodat je 3 lagen cake krijgt.
  8. Maak dan de botercrème voor de buitenkant. Klop de boter zacht en luchtig. Voeg steeds beetje voor beetje poedersuiker toe. Blijf steeds kloppen. Als alle poedersuiker opgenomen is, voeg je een scheutje melk en 0,5 tl kaneel toe. Klop dan zeker nog 2 minuten de botercrème door.
  9. Schep de botercrème in een spuitzak met ronde spuitmond.
  10. Dan kun je beginnen met opbouwen. Begin met de onderste cakelaag. Smeer hier de helft van de slagroom op.
  11. Verdeel over de slagroom plakjes van 1 banaan. En leg de volgende laag cake erop.
  12. Smeer vervolgens de rest van de slagroom er op, plakjes banaan en sluit af met de bovenste cakelaag.
  13. Spuit met de botercrème rondom verticale strepen op de zijkant van de taart en smeer deze uit met een spatel of een mes.
  14. Besmeer ook de bovenkant met de botercrè Zet dan de taart in de koelkast om stevig te worden.
  15. Na ongeveer een half uur, kun je beginnen met versieren. Het is mooi om de taart ook bovenop te versieren met stukken banaan. Smelt dan als laatste de chocolade en trek slierten over de taart.

Tips:

– zorg echt dat de boter op kamertemperatuur is, zowel voor de cakes als voor de botercreme
– de cakes kun je prima van te voren bakken en in de vriezer bewaren. Reken dan ongeveer 1/2 uur voor het opbouwen van de taart. Om alle versiering knapperig te houden en de banaan niet te laten verkleuren, kun je deze het beste last-minute versieren
– gebruik ook een spuitzak om de slierten van de chocolade voor bovenop te verdelen, dan krijg je een mooi effect
– bewaar de taart in de koelkast
– knip een rondje bakpapier iets groter dan de taart en bouw hierop de taart op. Zo kun je de taart nog redelijk makkelijk verplaatsen.
– Prik een lange satéprikker in de taart, zodat de taart stabiel blijft.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.
Meer recepten met boerencake? Klik hier.

 

Kruidnotenlolly’s

Koopmans bakexpert Danna bakt een verrassende variant op kruidnootjes

Het is Koopmans Sinterklaasweek en daarom worden we deze week extra verwend met lekkere baksels voor pakjesavond. Koopmans bakexpert Danna bakt een verrassende variant op kruidnootjes, namelijk kruidnotenlolly’s.

Ingrediënten:

Voor de versiering:

  • gesmolten chocolade
  • nootjes
  • decoratiestiften (bijv. Dr. Oetker)

Extra nodig:

  • cakepopstokjes
  • ovenbakplaat
  • bakpapier

Bereiden: 30 min.
Bakken: 10 min.

Stappenplan:

  1. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor. Elektrisch: 180 °C, hetelucht: 160 °C, gas: stand 3-4.
  3. Doe 1 zakje mix in een kom en voeg 2 eetlepels water toe.
  4. Meng het geheel met een lepel en kneed dit met de hand tot de kruimels één deeg vormen.
  5. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg tot een deegrol van circa 40 cm.
  6. Verdeel de deegrol in 8 gelijke stukken van 5 cm en rol deze iets verder uit, zodat er 8 rolletjes van 7 cm ontstaan.
  7. Snijd ieder rolletje in 7 stukjes en maak er bolletjes van.
  8. Maak van de bolletjes verschillende figuren zoals een mijter of cadeautje. Steek een cakepopstokje in elke figuurtje.
  9. Leg de pepernotenlolly’s op de bakplaat. Zorg dat ze goed verdeeld zijn (tussenruimte van circa 3-5 cm).
  10. Bak de pepernotenlolly’s in circa 10 minuten gaar en goudbruin.
  11. Haal direct na het bakken de pepernotenlolly’s van de bakplaat en laat ze afkoelen.
  12. Versier de figuurtjes met de decoratiestiften.

Tips:

  • Zorg dat de cakepopstokjes niet van plastic zijn, deze smelten in de oven.
  • Leg de pepernotenlolly’s ver genoeg uit elkaar op de bakplaat zodat ze elkaar tijdens het bakken niet raken

Kijkersvraag
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.
Een ander recept maken met kruidnoten? Klik hier.

Speculaasjes in leuke vormen

Saakje ging aan de slag met speculaasjes, samen met haar nichtje en neefje.

Het is Koopmans Sinterklaasweek en daarom worden we deze week extra verwend met lekkere baksels voor pakjesavond. Koopmans bakexpert Saakje ging aan de slag met speculaasjes, samen met haar nichtje en neefje. 

Ingrediënten:

Voor het glazuur:

  • 1 eetlepel water
  • 125 gram poedersuiker

Extra nodig:

  • mixer met deeghaken
  • deegroller

Bereiden: ca. 40 min.
Bakken: 15 min.

Stappenplan:

  1. Verwarm de oven voor. Elektrisch: 190 °C, hetelucht: 170 °C, gas: stand 4-5. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier.
  2. Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg de mix en een scheutje melk toe.
  3. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken. Maak er daarna met je handen een mooi soepel deeg van.
  4. Pak het deeg in huishoudfolie in en leg het even in de koelkast.
  5. Bedenk ondertussen wat je wilt gaan ‘schrijven’ met deeg en leg alvast een deegroller klaar.
  6. Bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem, zo plakt het deeg niet aan het aanrecht.
  7. Haal een kwart van het deeg af en rol dit uit tot ongeveer 3-4 mm dik. Snijd hier met behulp van een aardappelschilmesje of paletmes letters uit.
  8. Leg de letters op het bakpapier. Houd tenminste 2 cm afstand tussen de koekjes, want ze rijzen nog in de oven.
  9. Bestrijk ze met een beetje melk. Bak de ABC speculaasjes ongeveer 15 minuten net onder het midden van de oven.
  10. Maak zo van al het deeg letterkoekjes.
  11. Laat de ABC speculaasjes afkoelen op de bakplaat, zodat ze lekker knapperig worden.
  12. Maak dan het glazuur. Doe het water in een kommetje en voeg ongeveer een kwart van de poedersuiker toe. Roer dit tot een glad geheel.
  13. Voeg steeds meer poedersuiker toe en roer net zo lang totdat je een glad maar dik glazuur hebt.
  14. Doe dit in een spuitzak en versier hier de koekjes mee. Laat het glazuur opdrogen, zodat het hard wordt.

Tips:

– Maak de ABC speculaasjes ongeveer 8-10 cm groot, dat is een makkelijke grootte om te snijden.
– Maak de koekjes ongeveer even groot, dan worden ze ook gelijkmatig gaar in de oven.
– Voor het glazuur kun je het makkelijkste een wegwerpspuitzakje gebruiken, anders kun je ook een diepvrieszakje gebruiken.
– Bewaar afgekoelde koekjes in een afgesloten koektrommel

Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.
Meer recepten met speculaas? Klik hier.

 

Chocolade-yoghurtcakejes met munt

Koopmans Bakexpert Danna is gek op de combinatie chocolade en munt

Koopmans Bakexpert Danna is gek op de combinatie chocolade en munt, het is een herinnering uit haar jeugd.

Ingrediënten:

Voor de topping:

  • 100 gram verse roomkaas
  • 50 gram zachte boter
  • 1 bosje munt
  • 125 gram poedersuiker
  • 3 mintchocolaatjes

Extra nodig:

  • Muffinblik
  • Cupcake vormpjes
  • Mixer met garden

Bereiden: max 30 min.
Bakken: 30-35 minuten
Elektrisch: 160 graden Hetelucht: 150 graden Gasoven: stand 2-3

Stappenplan:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden in de oven en verwarm de oven voor.
  2. Vet de cakevorm in met boter en bestuif de binnenkant met bloem.
  3. Klop de yoghurt en de eieren luchtig.
  4. Voeg de cakemix toe en roer het tot een glad geheel.
  5. Mix daarna nog 2 minuten op de hoogste stand en meng daarna de gezeefde cacao met een spatel door het beslag.
  6. Doe het beslag in de cakevormpjes
  7. Bak de cakejes in ongeveer 30-35 minuten gaar
  8. Laat deze op een rooster afkoelen.
  9. In de tijd dat de cake afkoelt klop je de roomkaas met de boter romig.
  10. Meng het mengsel met de poedersuiker, de in stukjes gebroken mintchocolaatjes en de heel fijn gesneden munt.
  11. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit deze op de cake.
  12. Garneer met wat geraspte pure chocolade.

Tips:

  • Roer de mascarpone niet te lang want dan wordt deze te dun.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.
Meer recepten met Yoghurtcake? Klik hier.

Pull-apart brood met knoflook en kruiden

Dit pull-apart brood is zó lekker, dat je hem eigenlijk niet wil delen.

Volgens Koopmans bakexpert Danna is dit pull apart brood zó lekker, dat je hem eigenlijk niet wil delen.

Ingrediënten:

Voor de vulling:

  • 6 tenen knoflook
  • 4 takjes verse tijm
  • flinke handvol geraspte parmezaanse kaas
  • vers gemalen peper
  • 4 el gesmolten boter

Extra nodig:

  • Beslagkom
  • Mixer met deeghaken
  • Cakeblik

Bereiden: max 60 min.
Bakken: 25 minuten
Elektrisch: 220 graden.
Hetelucht: 200 graden Gasoven: stand 5-6

Stappenplan:

  1. Doe de mix in een beslagkom samen met 3 tenen fijngesneden knoflook, de helft van de verse tijm en voeg het water toe.
  2. Kneed het geheel in ca 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
  3. Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic, 10 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  4. Bekleed het cakeblik met bakpapier.
  5. Verwarm de oven voor.
  6. Druk het deeg plat en rol uit tot een lap.
  7. Besmeer deze met gesmolten boter.
  8. Strooi de overgebleven tijm, knoflook en parmezaanse kaas erover.
  9. Snijd de deegplak in 4 repen en leg deze boven op elkaar.
  10. Snijd deze weer in blokjes en leg deze losjes staand tegen elkaar aan in het cakeblik.
  11. Bak het brood in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar

Tips:

  • Een zoete variant met kaneel en suiker kan natuurlijk ook!
  • Door bakpapier in het cakeblik te leggen komt het brood er na het bakken beter uit.
  • Warm het aller aller lekkerst!

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.
Meer recepten met wit brood? Klik hier.

Speculaas perentaart

Sinterklaas is weer bijna in het land!

Sinterklaas is weer bijna in het land en wat is dan leuker dan speculaas bakken? Koopmans bakexpert Saakje doet niets liever!

Ingrediënten:

voor de vulling:

  • 1 eieren
  • 50 gram boter
  • 1 pakje amandelspijs (300 gram)
  • 1 blik halve peren van 822 gram (uitlekgewicht 460 gram)

Extra nodig:

  • mixer met deeghaken + garden
  • springvorm van 24 cm

Bereiden: ca. 20 min.
Bakken: 45 min.

Stappenplan:

  1. Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrisch: 190 °C, hetelucht: 170 °C, gas: stand 3-4.
  2. Span een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de rand in.
  3. Roer de boter zacht en voeg de speculaasmix toe. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg.
  4. Pak het deeg in huishoudfolie in en leg het in de koelkast te rusten.
  5. Maak ondertussen de amandelvulling. Doe het ei, boter en het amandelspijs in een kom en mix dit zacht met de mixer met garden, zodat het een zacht mengsel wordt dat smeerbaar is. Zet dit even apart.
  6. Haal 1/3 van het deeg af en rol hier een lange slang van, druk deze tegen de rand van de springvorm. Maak de rand ongeveer 3 cm hoog.
  7. Haal dan een klein stukje van de rest van het deeg af voor de bolletje bovenop en maak van het grootste stuk deeg de bodem.
  8. Smeer het amandelmengsel over de deegbodem.
  9. Verdeel de peren gelijkmatig over het mengsel, druk ze een beetje aan.
  10. Rol dan van het restje deeg kleine bolletjes, ter grootte van een flinke rozijn. Verdeel deze over de taart.
  11. Bak de speculaas-perentaart in 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart buiten de oven afkoelen en haal voorzichtig de ring los.

Tips:

– Je kunt het deeg ook prima een dag van te voren maken.
– Wil je verse peren gebruiken, kies dan voor rijpe handperen.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.
Meer recepten met speculaas? Klik hier.

Citroentaart met boterkoekbodem

Saakje bewijst dat je van een boterkoek ook een héérlijke, frisse taart kunt maken.

Saakje, onze Koopmans bakexpert, bewijst dat je van een boterkoek ook een héérlijke, frisse taart kunt maken.

Ingrediënten:

Voor de citroenvulling:

  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • sap van 2,5 citroen
  • rasp van 1 citroen
  • 20 gram bloem

voor de citroenroom:

  • 200 gram crème fraîche
  • 30 gram poedersuiker
  • sap van een ½ citroen
  • rasp van ½ citroen

Extra nodig:

  • mixer met deeghaken + garden
  • vlaaivorm met losse bodem of springvorm van 28 cm

Bereiding:

  1. Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrisch: 190 °C, hetelucht: 170 °C, gas: stand 3-4.
  2. Vet de vorm licht met boter in en leg er een rond stukje bakpapier in, zo kun je straks makkelijk de koek eruit tillen.
  3. Roer de boter zacht en voeg de boterkoekmix toe. Kneed het geheel met een mixer met of met de hand tot een samenhangend deeg.
  4. Pak het deeg in huishoudfolie in en leg het in de koelkast te rusten.
  5. Maak ondertussen de citroenvulling. Klop de eieren met de suiker, citroenrasp, –sap en bloem. Dit kan gewoon met de garde, het hoeft niet luchtig te worden.
  6. Druk vervolgens het deeg dun in de vorm uit en maak een opstaand randje van het deeg.
  7. Zet de vorm in de oven, roer nog 1 keer de vulling door, en giet deze dan op de deegbodem.
  8. Bak de citroentaart met boterkoekbodem in 40 minuten goudbruin en gaar en laat de koek buiten de oven helemaal afkoelen.
  9. Klop voor de citroenroom, de crème fraiche op met de poedersuiker en schep er vervolgens het citroensap doorheen.
  10. Smeer de citroenroom op de afgekoelde koek en maak het af met wat citroenrasp.

Tips:

  • als je een springvorm gebruikt, maak dan van het deeg een opstaande rand van ongeveer 1,5 cm
  • de vulling is nogal vloeibaar, dus misschien een beetje spannend om mee te lopen zonder te knoeien. Dus zet daarom alvast de deegbodem in de oven, en giet vervolgens de citroenvulling erin.
  • bewaar de citroentaart in de koelkast

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.
Meer recepten met boterkoek? Klik hier. 

 

Appelkaneelcake met banketbakkersroom

Danna ging aan de slag met een appelkaneelcake, midden tussen de appelbomen.

Het is appelweek en Koopmans Bakexpert Danna ging aan de slag met een appelkaneelcake, midden tussen de appelbomen.

Ingrediënten:

Voor de topping:

  • 2 grote appels
  • 1 zakje basis voor banketbakkersroom (bv Dr Oetker)
  • 150 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 th kaneel
  • 5 gehakte walnoten

Extra nodig:

  • springvorm
  • mixer met garden
  • spuitzak

Bereiden: ca. 30 min.
Bakken: 60-70  min.

Stappenplan:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
  2. Klop met een mixer de boter zacht en romig.
  3. Voeg de eieren en de mix in een keer toe en meng het geheel tot een gladde massa.
  4. Spatel er dan de stukjes appel en kaneelsuiker doorheen.
  5. Doe het beslag in de springvorm en bak deze ongeveer 60 minuten in de oven op 150 graden.
  6. Laat de cake helemaal afkoelen en maak intussen de banketbakkersroom volgens de verpakking.
  7. Doe deze in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.
  8. Meng intussen de plakjes appel met de suiker en kaneel.
  9. Bak deze tot ze zacht zijn op lag vuur en laat afkoelen.
  10. Als de cake is afgekoeld spuit de banketbakkersroom dan in mooie toeven op de cake.
  11. Leg hierop de schijfjes appel helemaal rond en dakpansgewijs.
  12. Maak af met wat gehakte walnoten

Tips:

  • Heb je geen spuitzak in huis, geen nood een ziplock zakje kan ook dienst doen
  • Om de banketbakkersroom wat magerder te maken kan deze bereidt worden met water.
  • Met het fruit kan natuurlijk gevarieerd worden, peren zijn ook heerlijk

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Meer recepten met appelkaneelcake? Klik hier.

Omgekeerde Appelcake

Hadewych maakt een indrukwekkende glutenvrije appelcake.

Het is appelweek en Koopmans bakexpert Hadewych maakt in een handomdraai een indrukwekkende glutenvrije appelcake. 

Ingrediënten:

  • 1 pak Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel
  • 200 g roomboter of margarine
  • 200 g suiker
  • 5 eieren (alles op kamertemperatuur)
  • 1 tl kaneel
  • 2 appels (samen 250 g, bijvoorbeeld Elstar)
  • 50 g suiker
  • 1 el boter
  • 115 g gehakte ongezouten pecannoten

Extra nodig:

  • springvorm of ronde bakvorm van 22 cm
  • bakpapier
  • mixer met garden

Bereiden: ca. 20 min.
Bakken: 60-70 min.

Stappenplan:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrisch: 160 °C, hetelucht: 160 °C, gas: stand 2-3.
  2. Vet de vorm in met boter. Indien je een springvorm gebruikt, bekleed dan de vorm (bodem en randen) met een stuk bakpapier*.
  3. Schil de appels beiden in vier stukjes. Snijd ieder partje in vier schijfjes.
  4. Bekleed de bodem met de appelschijfjes.
  5. Smelt in een pan met dikke bodem de suiker met de boter, tot er een gladde karamel ontstaat. Giet deze over de appelschijfjes.
  6. Klop in een beslagkom met de mixer op de hoogste stand de zachte boter en 200 g suiker in een minuut romig.
  7. Mix met de mixer op de hoogste stand, één voor één, 2 eieren door de massa. Klop ieder ei een ½ minuut na.
  8. Voeg het amandelmeel, de resterende 3 eieren, de kaneel, en de noten in één keer toe.
  9. Mix het geheel op de hoogste stand circa 2 minuten.
  10. Verdeel het beslag over de appels met karamel.
  11. Bak de cake in 60-70 minuten gaar en goudbruin.
  12. Controleer of de cake gaar is door met een (saté)prikker in het midden van de cake te prikken. Als de prikker er droog en schoon uitkomt, is de cake gaar.
  13. Laat de cake op een rooster afkoelen.

Tips:

  • Let er op dat het bakpapier uit een stuk bestaat, zodat je de bodem en de rand in een keer bekleed. Zo voorkom je dat de karamel niet uit de springvorm loopt.
  • Leg de appelschijfjes in de vorm van buiten naar binnen, begin bij de rand.
  • Om te voorkomen dat de cake blijft plakken aan de vorm laat je de cake 15 minuten afkoelen in de vorm. Zet daarna een taartrooster of bord op de vorm en keer de vorm om. Laat hem zo verder afkoelen.
  • Serveer eventueel geklopte room.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Meer glutenvrije bakrecepten? Kijk hier.

Havermoutappeltaart met zomerfruit

Koopmans bakexpert Saakje bakt een verrassend makkelijke appeltaart mét zomerfruit.

Het is appelweek en daarom bakt Koopmans bakexpert Saakje een verrassend makkelijke appeltaart mét zomerfruit. 

Ingrediënten:

  • 1 pak Koopmans Havermoutappeltaart
  • 150 gram boter
  • 2 eieren
  • 500 gram zomerfruit uit de vriezer
  • 2 appels (bijv. Elstar) in blokjes van 1 x 1 cm
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 100 ml slagroom
  • 20 gram Koopmans maizena

Extra nodig:

  • mixer met garden
  • springvorm 24 cm

Bereiden: ca. 40 min.
Bakken: 60 min.

Stappenplan:

  1. Verwarm de oven voor. Elektrisch: 175 °C, hetelucht: 160 °C, gas: stand 3-4.
  2. Vet de rand van de springvorm in met boter. En span een rond stuk bakpapier op de bodem, of knip er een mooi randje aan.
  3. Klop 1 ei los in een kommetje en laat ondertussen het fruit een beetje ontdooien in een zeef.
  4. Roer de boter zacht in een beslagkom.
  5. Voeg dan de mix en 1/3 van het losgeklopte ei toe. Mix dit met de mixer tot een grof kruimelig havermoutdeeg.
  6. Doe 1/ 3 van het deeg in de springvorm en bedek daar de bodem mee, druk het aan.
  7. Bekleed met weer 1/3 van het deeg de randen. Druk het deeg tot ongeveer 1 cm van de bovenrand. De rest van de kruimels bewaar je voor bovenop.
  8. Schud het meeste ijs van het zomerfruit en mix hier de stukjes appel door. Stort de vulling in de springvorm en druk het een beetje aan.
  9. Meng dan de rest van het ei samen met nog een extra ei. Doe hier de slagroom, vanillesuiker en maizena door en klop dit met een garde tot een glad geheel. Giet dit over het fruit.
  10. Strooi hierover de rest van het kruimeldeeg.
  11. Bak de havermouttaart in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin.
  12. Laat de havermouttaart ongeveer een uur afkoelen in de vorm.
Glutenvrije Calzone-pannenkoeken

Koopmans bakexpert Saakje: “Heerlijke hartige pannenkoeken, perfect als avondeten en nog glutenvrij ook!”

Koopmans bakexpert Saakje: “Heerlijke hartige pannenkoeken, perfect als avondeten en nog glutenvrij ook!”

Ingrediënten:

Voor de vulling:

    • 100 g baby spinazie
    • 150 g mini mozzarella bolletjes, gehalveerd
    • Halve rode paprika, in kleine stukjes
    • 1 lente ui, in dunne ringen
    • 200 g geraspte kaas
    • Zwarte peper uit de molen

Extra nodig:

  • Mixer met garde
  • Koekenpan

Bereiden: ca. 30 minuten

Bereiding

  1. Doe de mix in een beslagkom en voeg de helft van de melk toe.
  2. Roer het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag.
  3. Voeg al roerend de rest van de melk en de 3 eieren toe.
  4. Laat de koekenpan goed heet worden en verhit een klontje boter in een koekenpan.
  5. Giet wat beslag in de pan, laat het uitlopen over de bodem en bak de pannenkoeken aan 1 zijde lichtbruin, zodat de bovenkant droog is.
  6. Draai het vuur zacht en keer de pannenkoek om. Strooi over de hele pannenkoek wat geraspte kaas.
  7. Beleg de helft met een handje verse spinazie, wat stukjes rode paprika, paar ringen lente ui, 4 halve mozzarella bolletjes en maal er wat peper over.
  8. Eindig met nog wat geraspte kaas. Klap dan de pannenkoek dubbel.
  9. Draai het vuur weer middelhoog en bak de pannenkoek aan beide zijden bruin.

Tips:

  • Met de groentes kun je prima varieren, ook lekker is om dunne plakje courgette te gebruiken in combinatie met kaas en pijnboompitjes
  • Pannenkoeken kun je natuurlijk lekker direct uit de pan eten, maar je kunt ze ook goed warm houden tussen twee borden op een pan kokend water
  • De calzone pannenkoeken die over blijven kun je goed de volgende dag opwarmen in een oven en eten als lunch

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Bekijk hier meer recepten met Koopmans Pannenkoeken Glutenvrij.

Glutenvrije appeltaart met abrikozen

Koopmans Bakexpert Hadewych wil graag dat iedereen kan genieten van haar heerlijke baksels.

Koopmans Bakexpert Hadewych wil graag dat iedereen kan genieten van haar heerlijke baksels. Daarom bedacht zij een glutenvrije appeltaart met abrikozen.

Ingrediënten:

  • 2 pakken Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel
  • 200 g roomboter
  • 160 g witte basterdsuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • snufje zout
  • 1 kg appels in blokjes gesneden (ca. 6 stuks, bijv. Elstar of Jonagold)
  • 50 g rietsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 150 g gebakken ongezouten noten (amandelen, pistache, pecan)
  • 100 g gedroogde abrikozen

Extra nodig:

  • mixer met deeghaken
  • bakplaat

Bereiden: ca. 50 min.
Bakken: 50 min.

Bereiding:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor (Elektrische oven: 170 °C, Heteluchtoven: 160 °C)
  2. Vet de springvorm in.
  3. Roer 200 g boter zacht in een beslagkom.
  4. Houd een eetlepel amandelbakmeel achter om later het aanrecht mee te bestuiven.
  5. Voeg de rest van het amandelbakmeel, de witte basterdsuiker, een snufje zout en 2/3 van het losgeklopte ei toen en kneed het met een mixer met deeghaken of de hand tot een samenhangend deeg.
  6. Laat het deeg 10 minuten in de koelkast rusten.
  7. Hak de noten grof, snijd de abrikozen in stukjes en meng ze met de appelblokjes de suiker en kaneel.
  8. Bekleed met ¾ van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.
  9. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
  10. Bestuif je werkblad met het achtergehouden amandelmeel. Rol de rest van het deeg uit en snijd repen uit met een paletmes. Verdeel de repen kruislings over de vulling.
  11. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met de rest van het losgeklopte ei.
  12. Bak de glutenvrije appeltaart in circa 50 minuten gaar en goudbruin.
  13. Laat de appeltaart circa 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

Tips:

  • Smeer op de bovenkant van de taart, de korst licht in met abrikozen sjam voor een glanzend effect.
  • Hoe langer je de taart laat afkoelen des te beter je hem kan snijden
  • Strooi wat kokos op de bodem van de taart voor een exotisch smaakje, en om vocht van het fruit op te vangen

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Bekijk hier meer recepten met Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel.

Pizzatwisters

Het recept van deze week: “Een verdraaid lekkere pizzasnack”.

Volgens Koopmans bakexpert Hadewych is het recept deze week “Een verdraaid lekkere pizzasnack”.

Ingrediënten: 

  • 1 pak Koopmans Pizzabodem Volkoren
  • 2 el olijfolie plus beetje extra
  • 240 ml koud water
  • Eventueel bloem voor uitrollen deeg
  • 300 g tomatensaus
  • 150 g geraspte kaas
  • 1 rode ui
  • Optioneel: groene kruiden zoals bosui of basilicum

Extra nodig:

  • mixer met deeghaken
  • bakplaat

Bereiden: ca. 15 min.
Bakken: 15 min.

Bereiding:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrisch: 220 °C, hetelucht: 200 °C, gas: stand 5.
  1. Snijd de ui.
  1. Leg bakpapier op de bakplaat.
  1. Doe de volkoren pizzabodemmix in een beslagkom en voeg de 240 ml water en 2 eetlepels olijfolie toe.
  1. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een soepel pizzadeeg. Kneed daarna het deeg met je handen nog een paar keer door. Voeg bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  1. Verdeel het deeg in twee gelijke bollen*. Bestrooi je werkblad met bloem en rol er twee gelijke rechthoekige lappen van, ongeveer 3 mm dik. Leg een deel deeg op de bakplaat.
  1. Beleg het deeg op de bakplaat met tomatensaus, geraspte kaas en het uitje.
  1. Smeer het andere deeg dun in met tomatensaus, en leg deze op het belegde deeg.
  1. Snijd eventuele onzuivere randjes weg tot een rechthoekig deeg.
  1. Snijd dunne repen verticaal van ongeveer 3 cm breed. Draai per reep de bovenkant een slag naar links, de onderkant een slag naar rechts.
  1. Bestrijk het deeg met olie.
  1. Plaats de bakplaat iets onder het midden van de oven. Bak de twisters in ca. 15 minuten gaar.
  1. Bestrooi de twisters met basilicum en/of fijn gesneden lente uitjes.
  1. Serveer bij een kopje soep, met een salade of als snack.

Tips:

  • * Heeft jouw bakplaat een afmeting van ongeveer 44 X 37 cm? Dan heb je genoeg deeg om twee bakplaten te vullen. Verdeel dan de twee bollen nog eens door de helft. Je maakt dan per bakplaat twee ‘deeglappen’.
  • Varieer de twisters met als beleg BBQ saus met kip. Of kaas, salami of bacon.
  • Let er bij variaties op dat je ingredienten niet te dik zijn zodat je het deeg nog kunt ‘twisten’.
  • Maak van de randjes die je van het deeg afsnijdt ronde mini pizzaatjes.
  • De beste dikte van het deeg is rond de 3mm. Als je het deeg dunner maakt heb je kans dat het scheurt.
  • Je kunt met de mix een hele bakplaat beleggen voor een plaatpizza. Of je kunt er twee ronde pizza’s van maken.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Bekijk hier meer recepten met volkoren pizzabodem. 

Witte chocoladecake met red velvetcréme

Af en toe moet je jezelf verwennen met een goed stuk cake.

Af en toe moet je jezelf verwennen met een goed stuk cake. Volgens Koopmans bakexpert Danna is deze witte chocoladecake met red velvetcréme een genot. 

Ingrediënten:

Voor de red velvetcréme:

  • 2 zakjes mix voor banketbakkersroom (bv Dr Oetker)
  • 750 ml water
  • rode kleurstof (bv van Dr Oetker)

Extra nodig:

  • springvorm
  • mixer met garden
  • spuitzak

Bereiding:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
  2. Klop met een mixer de boter zacht en romig.
  3. Voeg de eieren en de mix in een keer toe en meng het geheel tot een gladde massa.
  4. Spatel er dan de witte chocolade doorheen.
  5. Doe het beslag in het bakblik en bak deze ongeveer 60 minuten in de oven op 150 graden.
  6. Laat de cake helemaal afkoelen en maak intussen de red velvetcreme.
  7. Mix de banketbakkersroom met water.
  8. Voeg beetje bij beetje de kleurstof toe.
  9. Meng nog een keer goed en laat 5 minuten opstijven in de koeling
  10. Snijdt de cake in 4 lagen
  11. Doe de creme in een spuitzak en spuit tussen elke laag flink wat crème.
  12. Bovenop de cake maak je nog wat toefjes en garner met wat geraspte witte chocolade

Tips:

  • Heb je geen spuitzak in huis, geen nood een ziplock zakje kan ook dienst doen

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Bekijk hier meer recepten met boerencake.

Yoghurtcake met citroen en maanzaad

Koopmans bakexpert Hadewych maakt een heerlijke, frisse yoghurtcake. Perfect voor de nazomer!

Koopmans bakexpert Hadewych maakt een heerlijke, frisse yoghurtcake. Perfect voor de nazomer! 

Ingrediënten:

  • 1 pak Koopmans Yoghurtcake
  • 200 g volle yoghurt
  • 3 eieren
  • Citroenrasp van 2 citroenen
  • 2 el maanzaad
  • Bloem voor bestuiven van cakevorm

voor het citroenglazuur:

  • Citroensap van twee geperste citroenen
  • 200 g poedersuiker

Extra nodig:

  • Cakevorm 30 cm
  • Mixer met garden

Bereiden: ca. 15 min.

Baktijd: 50-65 min.

Bereiding:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrisch: 150 °C, hetelucht: 140 °C, gas: stand 2-3.
  2. Vet de cakevorm goed in en bestuif de binnenkant met bloem.
  3. Weeg 200 g (=200 ml) volle yoghurt af in een beslagkom.
  4. Voeg de cakemix en de 3 eieren in één keer toe.
  5. Mix het geheel met de mixer op de laagste stand tot een glad geheel.
  6. Voeg de citroenrasp en het maanzaad toe.
  7. Klop het beslag met de mixer op de hoogste stand in 3 minuten tot een luchtig beslag.
  8. Doe het beslag in de cakevorm.
  9. Bak de cake in 50-65 minuten gaar en goudbruin.
  10. Haal de cake uit de vorm en laat deze op een rooster afkoelen.
  11. Maak het citroenglazuur: meng het citroensap met de poedersuiker. Giet het glazuur over de afgekoelde cake.
  12. Decoreer de cake eventueel met schijfjes citroen of citroenkrulletjes.

Tips:

  • Maak voordat je de citroenenschil volledig raspt, eerst wat citroenkrulletjes die je later ter decoratie kun gebruiken.
  • Je kunt de cake ook in een tulbandvorm maken.
  • Je kunt de volle yoghurt ook vervangen door milde, halfvolle of Griekse yoghurt. Let wel: magere yoghurt is niet geschikt voor deze cake.
  • Is het glazuur nog te dik? Voeg een beetje water toe om het te verdunnen.
  • In plaats van maanzaad kun je ook chiazaad gebruiken.
  • Je kunt de volle yoghurt vervangen door halfvolle of milde yoghurt.
  • Controleer aan het einde van de baktijd of de cake gaar is. Prik met een (saté)prikker in het midden van de cake. Als deze er droog en schoon uitkomt is de cake gaar.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Bekijk hier meer recepten met yoghurt.

Italiaanse pizza tosti’s

Onze bakster Saakje heeft een verrassende variatie bedacht met het Italiaans pizzadeeg van Koopmans, ze maakt er namelijk een tosti van!

Onze bakster Saakje heeft een verrassende variatie bedacht met het Italiaans pizzadeeg van Koopmans, ze maakt er namelijk een tosti van!

Ingrediënten: 

  • 1 pak Koopmans Italiaans pizzadeeg (vriezer)
  • 4 eetlepels tomatensaus
  • +- 25 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • 10 mini mozzarella bolletjes
  • 4 plakjes parmaham
  • 1 lente ui
  • 1 takje basilicum
  • zout en peper

Extra nodig:

  • tosti-ijzer

Bereiden: ca. 10 min.

Baktijd: 10 min. (per tosti)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm het tosti-ijzer voor en laat de plakjes pizzadeeg op het aanrecht ontdooien.
  2. Snijd ondertussen de mozzarellabolletje in tweeë
  3. Snijd dunne ringen van de lente ui en hak de basilicum fijn.
  4. Knip 4 stukken bakpapier, waar je zo de pizza tosti’s in kunt bakken. Leg op elk stuk een plakje pizzadeeg, verwijder de folie.
  5. Beleg de 4 stukken pizzadeeg met 1 eetlepel tomatensaus, spreid dit uit en houd de randen vrij.
  6. Vervolgens beleg je ze met wat geraspte kaas, parmaham, lente ui, basilicum en 5 halve bolletjes mozzarella. Voeg naar smaak wat zout en peper toe.
  7. Sluit de tosti’s af met de overgebleven pizzaplakken. Verwijder de folie en druk de randen goed aan met een vork.
  8. Strooi er als laatste nog wat geraspte Parmezaanse kaas over en vouw het stuk bakpapier dicht.
  9. Bak de pizza tosti’s ongeveer 10 minuten tussen het tosti-ijzer.
  10. Snijd de pizza tosti’s schuin doormidden voor het serveren.

Tips:

– Serveer een lekkere salade bij de pizza tosti’s
– Varieer met de vulling, ook lekker is bijvoorbeeld pikante salami.

Kijkersvraag:
Heb jij een vraag over dit recept? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag wel in de uitzending van Koffietijd.

Bekijk hier meer recepten met pizza van Koopmans.

Boterkoek met kokos en jam

Deze boterkoek is extra bijzonder door de verschillende laagjes.

Koopmans bakexpert Saakje maakt vandaag boterkoek. Maar wel een hele speciale, als je hem aansnijdt zie je namelijk heel mooi de verschillende laagjes zitten.  

Ingrediënten:

Voor de rode laag:

  • 3 flinke el kersenjam

Voor de tussenlaag:

  • 100 g kokos
  • 1/3 ei

Voor de bovenste laag:

  • 40 g kokos
  • 1 ei
  • 30 g witte bastardsuiker
  • 2 el kokos, om te bestrooien

Extra benodigdheden:

  • mixer met deeghaken
  • vierkant bakblik (22 x 22 cm) of springvorm (24 cm)
  • deegroller
  • bakpapier

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 25-30 minuten op 200 graden (elektrische oven), 180 graden (heteluchtoven) of stand 4-5 (gasoven)

Bereidingswijze:

  1. Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor.
  2. Vet de vorm licht met boter in en leg er een stukje bakpapier in, zo kun je straks makkelijk de koek eruit tillen.
  3. Roer de boter zacht en voeg de boterkoekmix en 2/3 ei toe. Kneed het geheel met een mixer of met de hand tot een samenhangend deeg.
  4. Verdeel het boterkoekdeeg ik tweeën en druk de ene helft dun uit op de bodem van de bakvorm.
  5. Smeer hierover de kersenjam en verdeel dit netjes.
  6. Kneed door de andere helft van het deeg de kokos (100 g) en de rest (1/3) van het ei. Rol dit uit ter grootte van de bakvorm. Leg dit op de kersenjam en druk het voorzichtig aan.
  7. Mix voor de laatste laag de kokos (40 g) met het ei en de bastardsuiker. Smeer dit weer over het kokosdeeg en strooi er nog wat extra kokos over.
  8. Bak de kokosboterkoek goudbruin en krokant en laat de koek buiten de oven helemaal afkoelen.
  9. Snijd daarna de boterkoek in mooie blokjes.

Tips:

  • Als het boterkoekdeeg wat plakkerig is, druk het dan plat met een natte lepel.

Bekijk hier meer recepten met koek van Koopmans.

Volkorenpizza met bechamelsaus, kip en spinazie

Bakexpert Danna houdt van pizza’s die nét even anders smaken.

Koopmans bakexpert Danna houdt van pizza’s die nét even anders smaken. En door deze bechamelsaus heeft ze dat zeker voor elkaar! 

Ingrediënten:

Voor de vulling:

  • 150 g gegrilde biologische kip
  • 300 g bladspinazie
  • 100 g geraspte emmentaler
  • 1 handje macadamianoten

Voor de bechamelsaus:

  • 25 g roomboter
  • 30 g bloem
  • 250 ml melk
  • peper en zout

Extra benodigdheden:

  • grote ovenbakplaat met bakpapier
  • mixer met deeghaken

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 60 minuten op 220 graden (elektrische oven), 200 graden (heteluchtoven) of stand 5 (gasoven)

Bereidingswijze:

  1. Smelt de boter voor de bechamelsaus in een steelpan op laag vuur.
  2. Meng er de bloem door en laat op laag vuur ongeveer 3 minuten garen.
  3. Voeg al roerend met een garde de melk in scheuten toe.
  4. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige helemaal is opgenomen.
  5. Laat op laag vuur nog 2-3 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper en zout.
  6. Roerbak de spinazie in een hete wok en breng deze op smaak met zout en peper.
  7. Laat deze in een vergiet goed uitlekken (knijp eventueel het overgebleven vocht er nog uit)
  8. Doe de bodemmix in een beslagkom en voeg het water en de olijfolie toe.
  9. Kneed het geheel met de mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
  10. Kneed het deeg met de handen nog een paar keer goed door.
  11. Bestrooi het deeg met bloem en druk of rol het uit ter grootte van de bakplaat.
  12. Vorm een opstaand randje en bestrijk deze met olie.
  13. Verdeel de bechamelsaus over de pizzabodem met een bolle kant van een lepel.
  14. Bedek de saus met de gesneden gegrilde kip en de spinazie en bedek dit met de geraspte emmentaler.
  15. Plaats de bakplaat iets onder het midden van de oven.
  16. Bak de pizza in ongeveer 25 minuten gaar en bestrooi dan nog met de gehakte macadamia’s.

Tips:

  • Je kunt de bechamelsaus uiteraard vervangen door tomatensaus maar ook door crème fraîche.
  • Je kunt als topping natuurlijk gebruiken wat jij lekker vindt.

Bekijk hier meer recepten met pizza van Koopmans.

Yoghurtcake met frambozen, mascarpone en basilicum

Danna zorgde weer voor wat heerlijks op tafel!

Bakexpert Danna stond weer in de keuken en maakte een heerlijke cake. De combinatie van basilicum en frambozen is fris, spannend en superlekker!

Ingrediënten:

Voor de vulling:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g frambozen
  • 1 bosje basilicum
  • 3 el poedersuiker

Extra benodigdheden:

  • cakevorm van 30 cm (mag ook een ronde taartvorm zijn van 24 cm)
  • mixer met garden

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 60 minuten op 160 graden (elektrische oven), 150 graden (heteluchtoven) of stand 2-3 (gasoven)

Bereidingswijze:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden in de oven en verwarm de oven voor.
  2. Vet de cakevorm in met boter en bestuif de binnenkant met bloem.
  3. Klop de yoghurt (wel afmeten met een weegschaal niet met een litermaat!) samen met cakemix en de eieren toe op de laagste stand tot een glad geheel.
  4. Mix daarna nog 3 minuten op de hoogste stand.
  5. Doe het beslag in de cake- of taartvorm.
  6. Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar
  7. Haal de cake uit de vorm en laat deze op een rooster afkoelen.
  8. In de tijd dat de cake afkoelt roer je de mascarpone los.
  9. Meng deze met 2 el poedersuiker en de heel fijn gesneden basilicum.
  10. Schep het mengsel op de cake.
  11. Zet alle frambozen er met de open kant naar beneden in, zodat de hele taart bedekt is met frambozen.
  12. Bestrooi met de overgebleven poedersuiker.

Tips:

  • De basilicum kun je natuurlijk ook vervangen door munt.
  • Leg bakpapier op de bodem van je vorm (ook als het een cakevorm is) dan komt je cake/taart altijd beter uit de vorm.

Bekijk hier meer recepten met Koopmans cake.

Chocoladetaart met sticky bottom

Hadewych maakt een chocoladetaart voor de échte chocoliefhebbers.

Bakexpert Hadewych maakt vandaag een enorme guilty pleasure. Deze taart is niet te weerstaan voor chocoladeliefhebbers. 

Ingrediënten:

  • 1 pak Koopmans Oud-Hollandse Stroopwafel cake
  • 200 g roomboter
  • 4 eieren
  • 20 g cacaopoeder
  • 110 g gehakte walnoten (houd een paar walnoten achter ter decoratie)
  • 90 g gehakte stukjes pure chocolade (tip: koop 1 reep van 180 g)
  • 1 pak stroopwafels (12 stuks)

Voor de chocoladeganache:

  • 90 g gehakte chocolade (rest van de reep)
  • 110 ml room

Extra benodigdheden:

  • springvorm van 20 cm
  • mixer met garden
  • optioneel: keukenmachine (om stroopwafels, chocolade en walnoten mee te hakken)

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 60-70 minuten op 160 graden (elektrische oven), 140 graden (heteluchtoven) of stand 2-3 (gasoven)

Bereidingswijze:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
  2. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  3. Hak de stroopwafels in de keukenmachine (of zelf met een mes) in kleine stukjes, en bedek daarmee de bodem van de bakvorm.
  4. Klop de boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig.
  5. Voeg de cakemix, cacaopoeder en eieren in één keer toe.
  6. Roer het geheel met de mixer op de laagste stand in een 1/2 minuut tot een glad geheel.
  7. Klop het beslag daarna met de mixer op de hoogste stand in 2 minuten tot een luchtig beslag.
  8. Mix met een spatel de walnoten en chocoladestukjes door het beslag.
  9. Doe het beslag in de springvorm en strijk het beslag glad.
  10. Bak de taart in circa 60 – 70 minuten gaar en goudbruin.
  11. Haal de taart uit de oven en laat hem 30 minuten in de vorm afkoelen.
  12. Verwijder de vorm en laat verder afkoelen.
  13. Maak de chocoladeganache (ofwel chocoladesaus): verwarm de slagroom in een pannetje. Voor hij kookt haal je hem van het vuur en roer je de chocoladestukjes er door totdat een saus ontstaat. Giet de ganache in een ander bakje en laat afkoelen.
  14. Giet de ganache over de taart.
  15. Garneer de taart met nog een paar walnoten.

Tips:

  • Belangrijk: alle ovens verschillen qua baktijd. De baktijd is dus een richtlijn. Om te testen of hij gaar is, prik je aan het einde van de aangegeven baktijd een satéprikker midden in de taart. Als die er droog uitkomt, is de taart klaar. Zo niet, verleng dan de baktijd.
  • Snijd de taart aan met een groot mes met kartels, bijvoorbeeld een broodmes.
  • Wacht niet niet lang met de saus over de taart gieten, deze wordt steeds harder.
  • Giet de ganache in het midden van de taart. Verdeel indien nodig nog met de bolle kant van een lepel verder over de taart, zodat er mooie druppels aan de zijkant van de taart ontstaan.

Bekijk hier meer recepten met Koopmans cake.

Terug naar boven