Mens & Natuur

Header Mens en Natuur
Her choice

In ontwikkelingslanden is één op de drie meisjes voor haar achttiende getrouwd…

Veel mensen weten niet dat honger en kindhuwelijken nauw met elkaar samenhangen. Met het project Her Choice zet The Hunger Project zich in tegen kindhuwelijken. Catelijne vertelt vandaag alles over haar reis naar Ghana en Benin, waar zij zag hoe Her Choice jonge meisjes in ontwikkelingslanden helpt.

Samenhang
Honger, armoede en kindhuwelijken hangen vaak nauw met elkaar samen. In ontwikkelingslanden is één op de drie meisjes voor haar achttiende getrouwd. Soms zijn de kindbruidjes pas acht of negen jaar oud! Met het project Her Choice zet The Hunger Project zich samen met Stichting Kinderpostzegels, ICDI, de UvA en met steun van de Nederlandse overheid in tegen deze kindhuwelijken.

Voorlichting
The Hunger Project faciliteert, mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, een verbeterde toegang tot onderwijs en seksuele gezondheidszorg voor meisjes, en versterkt de economische zekerheid van hun families. Met het project Her Choice verzorgt de organisatie seksuele voorlichting voor meisjes in Ghana en wordt hen geleerd dat zij eigen keuzes kunnen maken. Daarnaast trekt in Benin een theatergroep met populaire professionele acteurs langs de epicentra met een toneelstuk over kindhuwelijken. Het doel van het project is om ervoor te zorgen dat er in 2030 geen kindhuwelijken meer plaatsvinden.

Wil jij initiatieven als Her Choice steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

To the rescue!

Het WNF zet zich in om uitsterven van enkele haaisoorten te voorkomen.

Veel mensen krijgen alleen al bij de gedachte aan haaien een benauwd gevoel. Echter, een veel schrikbarender gedachte is dat er jaarlijks honderd miljoen haaien worden gevangen voor hun vlees en vinnen. Haaienspecialist Carol schuift vandaag aan om hier álles over te vertellen!

Balans
Haaien zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van onze oceanen. Ze zorgen namelijk voor een natuurlijke balans in het water. Zo eten ze dieren die het koraal en zeegrasvelden aantasten en zoeken ze vaak de zwakke of zieke dieren uit als prooi, waardoor populaties gezond gehouden worden. Zonder haaien is de zee dus niet compleet en raken ecosystemen ernstig verstoord. Toch houdt dit gegeven jagers niet tegen om haaien te vangen voor de handel en haaienvinnensoep. Het gevolg: een aantal haaisoorten dreigt uit te sterven…

Reddingsplan
Het Wereld Natuur Fonds wil het uitsterven van deze bijzondere dieren voorkomen en heeft daarom Reddingsplan WNF opgericht. Het plan bestaat uit vier onderdelen: zorgen voor een veiliger zeegebied in de Grote Oceaan, de vraag naar haaienproducten verminderen, de internationale handel in haaienproducten tegengaan en de haaienpopulatie in de Noordzee vergroten. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan het WNF dit plan ook daadwerkelijk uitvoeren!

Wil jij initatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Voetballen tegen tienerzwangerschappen

Ronald en Demi de Boer bezochten het project ‘La League’.

Ronald de Boer en zijn dochter Demi schuiven vandaag gezellig aan! Samen maakten zij een indrukwekkende reis naar Brazilië, waar het allemaal draaide om, hoe kan het ook anders: voetbal. Ze bezochten het project La League: een initiatief van Plan Nederland om zoveel mogelijk meisjes in Nederland én ontwikkelingslanden te laten voetballen met ondersteuning van hun vaders. 

La League is een project dat vaders en dochters met elkaar verbindt door middel van voetbal. In Brazilië en Nicaragua wordt voetbal ingezet om tienerzwangerschappen en kindhuwelijken te verkomen. Meisjes en jonge vrouwen leren samen te werken en krijgen meer zelfvertrouwen. Door seksuele voorlichting te koppelen aan voetbal, worden meiden zich bewust van hun situatie en hun rechten. Om dit écht voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat ook jongens en volwassen mannen, vooral de vaders, hierbij worden betrokken. Zij leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van hun dochters, juist bij een door hen geliefde sport. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, kan Plan Nederland tussen 2017 en 2020 met duizend meiden minimaal 40 voetbalteams gaan vormen!

Wil jij La League ook steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Oorlogstrauma’s verwerken in het Midden-Oosten

Antoine is psycholoog bij Artsen Zonder Grenzen

Het is belangrijk om lichamelijk, maar ook geestelijk gezond te blijven. Maar niet overal in de wereld hebben mensen toegang tot goede geestelijke gezondheidszorg. Vandaag schuift Antoine van Sint Fiet, psycholoog bij Artsen zonder Grenzen, bij ons aan. Deze stichting biedt mensen in conflictgebieden onder andere psychologische hulp…

Antoine is psycholoog en werkt sinds 2015 voor Artsen Zonder Grenzen. Hij is onlangs teruggekeerd van een missie van negen maanden in het Midden-Oosten. Tijdens deze missie heeft Antoine de Syrische bevolking bijgestaan met het verwerken van oorlogstrauma’s. Hij werkte in Turkije, Irak en Noord-Syrië, waar mensen proberen hun leven weer op te pakken na jaren van oorlog.

In het Midden-Oosten hebben kinderen en volwassenen veel heftige dingen meegemaakt. Geweld, een ramp, verlies van dierbaren, mishandeling of gruwelijkheden gezien te hebben en omgaan met een (chronische) ziekte: allerlei dingen die je leven overhoop gooien. Dit uit zich in nachtmerries, slecht functioneren en soms zelfs huiselijk geweld en depressie. Kinderen durven niet naar school te lopen, gaan bedplassen of spelen alleen maar ‘oorlogje’. Er is veel angst en onzekerheid over de toekomst. Psychologische zorg kan helpen hiermee om te gaan en voor jezelf en mensen om je heen te zorgen. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Artsen Zonder Grenzen voor deze psychosociale hulp zorgen. De psychologen en psychosociale medewerkers helpen mensen hun leed te verwerken of met de ingrijpende veranderingen in hun leven om te gaan.

Wil jij Artsen Zonder Grenzen ook steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

Scoutingmiddag groot succes!

Verslaggever Vivian draait een dagje mee met Scouting Raboes in Laren!

Scouting Raboes in Laren organiseert iedere week een actieve scoutingmiddag voor de Welpen (jongens en meisjes van 7-11 jaar). Door leuke en spannende activiteiten worden zij uitgedaagd om zich persoonlijk te ontwikkelen. Koffietijd woonde een gezellige scoutingmiddag bij!

Ontwikkeling
Scouting kennen we natuurlijk allemaal van de uitdagende activiteiten, leuke spelletjes in de natuur en de maatschappelijke betrokkenheid bij bijvoorbeeld Dodenherdenking, maar mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, zorgt Scouting Nederland ervoor dat jaarlijks 100.000 leden zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. Vivian deed een middagje mee met de Welpen van Scouting Raboes.

Scouting Nederland
Scouting Nederland stimuleert kinderen om avontuurlijker te spelen. Door avontuurlijk te leren spelen krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Spelenderwijs leren is dan ook de basis van Scouting. Spelen in de modder, eten uit de natuur, klimmen in de hoogste boom, een vuurtje stoken of goed leren omgaan met een zakmes of bijl zijn activiteiten die kinderen al op jonge leeftijd bij Scouting aangeboden krijgen. Ze leren hoe ze dit op een veilige manier kunnen doen, zowel van de andere kinderen als de begeleiding. Het enorme gevoel van zelfvertrouwen dat kinderen krijgen als ze dit zelf mogen doen nemen ze de rest van hun leven met zich mee. Zo draagt Scouting bij aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Wil jij initiatieven als deze ondersteunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Gezelligheid in het Vogelnest!

Broedplaats het Vogelnest is een bijzonder initiatief in de Vogelbuurt, één van de slechtere wijken in Dordrecht!

Broedplaats het Vogelnest is een bijzonder initiatief in de Vogelbuurt, één van de slechtere wijken in Dordrecht. Door het organiseren van verschillende activiteiten voor én door buurtbewoners, wordt de wijk steeds een beetje beter! Koffietijd loopt een dagje mee met oprichter Ifor Schrauwen.

Vogelbuurt
De Vogelbuurt is één van de slechtere wijken in Dordrecht. Er heerst veel armoede en werkloosheid en veel jongeren hangen op straat. Hoewel de politie regelmatig ingrijpt, probeert Ifor het op een heel andere manier aan te pakken. Zo besloot hij zich in te zetten om de sociale cohesie in de buurt te verbeteren.

Het Vogelnest
Het Vogelnest is een ontmoetingsplaats voor mensen in de Vogelbuurt in Dordrecht. Samen met bewoners worden er in een aantal sloopflats ontmoetingsplekken gerealiseerd waar bewoners samen kunnen eten, klussen, tuinieren en creatief aan de slag kunnen gaan. Het doel van het Vogelnest is om in een aantal jaar toe te werken naar een permanente ontmoetingsplek die volledig wordt gerund door bewoners. Deze plek dient dan als restaurant, atelier, moestuin, barbecueplaats, kantoor en ontmoetingsplek voor een lekker kopje koffie.

Toekomstbeeld
Stichting DOEN heeft het Vogelnest vanaf het begin af aan gesteund. Mede dankzij hen, heeft het Vogelnest een groenere, sociale buurt kunnen realiseren. De buurtbewoners weten hun weg naar het Vogelnest inmiddels steeds beter te vinden. Van jeugd, die schoorvoetend binnen komt kijken, tot aan oudere bewoners schrijven zich in voor het wekelijkse gezamenlijke diner. De Vogelbuurt in Dordrecht gaat op deze manier een zonnige toekomst tegemoet!

Wil jij initiatieven zoals het Vogelnest ondersteunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG
Foto: Facebook

Internationale Dag van het Rode Kruis

Twee vrijwilligers vertellen!

Het is vandaag de Internationale Dag van het Rode Kruis. Een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het mooie en vaak ook ontroerende werk wat de vrijwilligers van het Rode Kruis doen. Corry en Annelies, beide vrijwilligers bij de organisatie, schuiven vandaag bij ons aan. 

Het is feest, want het Rode Kruis bestaat vandaag 150 jaar! Op 8 mei 1867 is de organisatie opgericht. Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfde zeven grondbeginselen: menslievendheid, neutraliteit, onpartijdigheid, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid (ook wel universaliteit genoemd). Met bijna honderd miljoen leden, vrijwilligers en supporters en 189 nationale organisaties is het Rode Kruis de grootste humanitaire organisatie ter wereld.

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij staan bijna 28.000 vrijwilligers klaar om mensen te helpen als het nodig is. Met noodhulp, burgerhulp, evenementenhulp en activiteiten waarmee ze mensen willen voorbereiden op een noodsituatie: het Rode Kruis is altijd dichtbij.

Wil jij het Rode Kruis ook steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Vandaag is de Dag van de Persvrijheid

Hoe is het wereldwijd met de persvrijheid gesteld?

Het is vandaag de Dag van de Persvrijheid. Een dag waarbij we stilstaan bij hoe het met persvrijheid in de wereld gesteld is. Free Press Unlimited heeft hier onderzoek naar gedaan en de uitkomsten waren erg zorgelijk… Vandaag vertelt Ruth Ruth de Vries, projectleider bij de organisatie, hoe het staat met de persvrijheid in de wereld!

Uit het onderzoek van Free Press Unlimited blijkt dat minder dan één van de zeven wereldburgers leeft in een land met vrije pers. Landen waar de persvrijheid het meest is verslechterd, zijn: Polen, Burundi, Turkije, Congo en Zuid Soedan. Wereldwijd staat Nederland op de tweede plek qua persvrijheid. Op de eerste plaats staat Noorwegen. Free Press Unlimited denkt dat situaties in het land verbeterd kunnen worden door lokale journalistiek een boost te geven. In Zambia bijvoorbeeld is de organisatie begonnen met Mama Sosa.

Mama Sosa
In dit project worden 30 lokale vrouwen getraind. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kon de organisatie de vrouwen korte video- en audioreportages leren maken. In slechts drie maanden tijd maken zij zich de journalistieke basisvaardigheden eigen. Door de verhalen van de vrouwen van Kanyama te vertellen, legt het project ook de grotere problematiek bloot: dat van een falend systeem op het gebied van watervoorziening, gezondheidszorg en onderwijs. Dankzij dit project krijgen burgers van Zambia toegang tot informatie, waardoor zij zelfstandig beslissingen kunnen nemen!

Wil jij Free Press Unlimited ook steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Vrouwen aan de top!

Met het project ‘Women for Women’ helpt CARE Ethiopische vrouwen met een kleine onderneming.

Hoe zou de wereld eruitzien met meer vrouwen aan de top? Meer vrouwen als ondernemer en politiek leider? Het zijn interessante vragen waar je vast eens over hebt nagedacht. Vandaag schuift Reintje van CARE Nederland bij ons aan, een organisatie die zich inzet voor betere posities voor vrouwen in de hele wereld!

CARE
CARE is één van de grootste hulporganisaties ter wereld en richt zich op de wereldwijde bestrijding van armoede en de oorzaken daarvan. De organisatie geeft speciale aandacht aan vrouwen en meisjes, omdat vrouwen in conflictgebieden extra kwetsbaar zijn. Uitgerust met de juiste kansen en middelen kunnen vrouwen echter hele families en gemeenschappen uit de armoede tillen.

Women for Women
Eén van de landen waar CARE actief is, is Ethiopië. In dit land leeft maar liefst één derde van de bevolking in armoede. Met het project Women for Women brengt CARE Ethiopische vrouwen samen die een kleine onderneming hebben. De bedoeling hiervan is dat degenen die al iets opgebouwd hebben dat uitbreiden en degenen die iets willen beginnen met hulp een onderneming kunnen starten. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, kan de organisatie inmiddels al vijfduizend vrouwen helpen. De deelnemers krijgen tien dagen achter elkaar trainingen over diverse onderwerpen omtrent business skills als financiën, klantcontact en hygiëne. Daarnaast krijgen de vrouwen hulp bij het financieel steunen van elkaars ondernemingen.

Wil jij initiatieven als Women for Women helpen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Van Kroeg tot Kraamkamer

Wat komen dieren doen in jouw tuin?

In tuinen vliegen en scharrelen dieren rond. Wat ze hier precies komen doen, is vaak onduidelijk. De Dierenbescherming wil in kaart brengen wat de dieren precies doen en organiseert in april de evenemententelling Van Kroeg tot Kraamkamer. Wij gaan onze eigen tuin in met bioloog Kars Veling.

Van Kroeg tot Kraamkamer
Bij dit evenement gaat het niet alleen om welke dieren de tuin bezoeken maar ook om wat ze komen doen. Is jouw tuin bijvoorbeeld alleen een kroeg waar ze komen om te snacken of bouwen ze ook een nestje? De hele maand april kan het gedrag per diersoort wordt geregistreerd. Klik hier om naar de site te gaan. Voor de Dierenbescherming is het heel waardevol om te weten welke dieren allemaal rondscharrelen en vliegen in en om onze tuingen. Met deze informatie kunnen ze hun kennis vergroten en het publiek nog beter voorlichten.

De Dierenbescherming
De voornaamste taak van de Dierenbescherming is het verlenen van (nood)hulp, het handhaven van welzijn en het beïnvloeden van de samenleving. Naast de directe hulp aan dieren besteden ze, mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, ook aandacht aan voorlichting en educatie. Met een achterban van bijna 200.000 mensen (leden, donateurs en vrijwilligers) is de Dierenbescherming de grootste organisatie in Nederland die opkomt voor de belangen van alle dieren.

Wil jij de Dierenbescherming ook steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Eerlijke melk!

Koffietijd is op bezoek bij boer Gerjo, die ons uitlegt wat eerlijke melkproductie inhoudt!

Duurzame melk kost meer, maar resulteert wel in blije koeien in de wei, weidevogels op het land, geen mestoverschot en lokaal veevoer. Beter voor het milieu, de koe én de boer! Koffietijd is op bezoek bij boer Gerjo, die ons meeneemt in het proces van eerlijke melkproductie.

Milieudefensie
Al sinds 1971 werkt Milieudefensie aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Als we de aarde immers eerlijk met elkaar delen en de aarde niet meer vervuilen dan zij aankan, hebben we daar allemaal profijt van. Eén van de speerpunten van Milieudefensie is voedsel. Doordat in Nederland veelal wordt gekeken naar lagere kosten en hogere winsten, krijgen veel boeren te weinig betaald voor de melk die ze produceren. Maar ook de ontbossing en landonteigening in Zuid-Amerika, te veel sojaverbruik en koeien die nooit meer buiten komen, zijn factoren die meespelen bij de productie van ‘onze’ melk.

Eerlijke melk
De oplossing hiervoor is eerlijke melk. Dit houdt in dat koeien terug de wei in gaan, voer lokaal geteeld wordt én de boer een eerlijke prijs krijgt. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Milieudefensie streven naar dit doel, door bijvoorbeeld publiekcampagnes te voeren en onderzoek te doen naar haalbare, toekomstbestendige scenario’s.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Op de vlucht!

Stichting Vluchteling zet zich wereldwijd in voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden.

Stichting Vluchteling zet zich wereldwijd in voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood zorgt de stichting voor directe hulp, zoals primaire medische zorg of noodhulpgoederen voor de 65 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking…

Op de vlucht
Stichting Vluchteling zet zich in voor miljoenen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Dit doen zij door het bieden van onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Irak
Stichting Vluchteling kent meerdere ambassadeurs waarvan Waldemar Torenstra er één is. Waldemar is voor de stichting op reis geweest naar Irak, één van de landen waar Stichting Vluchteling actief is. Hier heeft hij met eigen ogen gezien hoe ernstig de situatie is en hoe dringend er (meer) hulp nodig is. Irak wordt momenteel geteisterd door bomaanslagen van IS. Stichting Vluchteling helpt slachtoffers met noodhulpgoederen en medische zorg. Ook financiert zij matrassen, kookgerei en medicijnen. Waldemar heeft als ambassadeur van de stichting meerdere keren meegelopen met de Nacht van de Vluchteling, welke dit jaar in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 juni georganiseerd wordt in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Deelnemers leggen gezamenlijk een grote afstand af en staan stil bij het leven van een vluchteling.

Initiatieven zoals Stichting Vluchteling steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Tijd voor tapijten

Creatieve activiteiten voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra in Nederland.

Stichting de Vrolijkheid creëert creatieve activiteiten voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra in Nederland. Deze workshops stimuleren kinderen om zich te kunnen uiten, hun verhaal te kunnen vertellen en weer even kind te kunnen zijn…

Kind zijn
Kinderen vormen een vergeten groep in de AZC’s en juist daarom is men dáár begonnen met het organiseren van creatieve activiteiten. Deze kinderen komen van over de hele wereld en hebben al veel meegemaakt. De workshops stimuleren hen om zich te kunnen uiten, hun verhaal te kunnen vertellen en weer even kind te kunnen zijn.

Vrolijkheid
Stichting De Vrolijkheid is zeventien jaar geleden opgericht door Fronnie Biesma. Zij reed op een dag, met een auto vol met spullen, naar een AZC om er een helpende hand te bieden en zó is het begonnen. Inmiddels werkt de stichting in meer dan 35 AZC’s en kan zij, dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, steeds meer kinderen even kind laten zijn.

Tijd voor Tapijten

Tijd voor Tapijten is een kunstproject gericht op het delen van kennis omtrent oude ambachten, tradities en familieverhalen. Het project is ontstaan vanuit het idee dat tapijten van een huis een thuis maken. Tapijten zijn gemeengoed voor vele culturen in onze samenleving en daarbuiten. Tegelijkertijd zijn er veel tradities aan verbonden met een rijkdom aan verhalen. Ontwerpers van de Werkelijkheid, vaak zelf met een vluchtelingenachtergrond, hebben in elf Nederlandse asielzoekerscentra bewoners ontmoet en in workshops verhalen gedeeld, technieken, talenten en expertise ontdekt. Dit resulteerde in elf tapijten, gemaakt op basis van deze verhalen en technieken, naar ontwerpen van de kunstenaars.

Kunstenaars
Mona Javaheryzad is één van de kunstenaars die heeft meegewerkt aan dit project. Ze is geboren in Teheran en studeerde Interieur design aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ze is van jongs af aan bezig met kunst. Liever dan in woorden, drukt ze zich uit in beeld. Beeldtaal is de taal die ze spreekt én verstaat. Senad Alic is geboren in Sarajevo (Bosnië) en groeide op en is werkzaam in Priboj (Servië). Sinds 1992 woont hij in Nederland. Al ruim twaalf jaar is hij verbonden aan Stichting De Vrolijkheid, waar hij werkzaam is als initiator van het project Tijd voor Tapijten.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!
SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Save our sharks!

Veel haaiensoorten zijn met uitsterven bedreigd…

Veel haaiensoorten zijn met uitsterven bedreigd. Om die reden heeft Dutch Caribbean Nature Alliance (DNCA) het project Save Our Sharks opgezet. Met een satellietzender volgen zij tijgerhaaien, om deze dieren zo goed mogelijk te beschermen. En… één van deze haaien is vernoemd naar onze eigen Quinty! Haaienexpert Irene vertelt ons vandaag meer.

DCNA
Dutch Caribbean Nature Alliance is een overkoepelende organisatie, bestaande uit de natuurorganisaties op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten. Het doel van de stichting is om de omvangrijke biologische rijkdommen van deze eilanden zowel boven als onder water te beschermen voor komende generaties.

Save Our Sharks
De campagne Save Our Sharks is gericht op de bescherming van haaien in de Nederlandse Cariben. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij heeft DCNA samen met de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging een intensieve samenwerking kunnen starten met betrokken partijen als natuurparken, lokale vissers en eilandbewoners. Met succes! Afgelopen oktober zijn vier tijgerhaaien in het gebied uitgerust met een sattelietzender om te kunnen onderzoeken hoe zij het gebied gebruiken. De eerste haai die van een zender is voorzien, is vernoemd naar onze eigen Quinty! Benieuwd naar deze beauty? Je kunt haai Quinty hier volgen!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Cordaid in Aleppo

Door middel van gaarkeukens worden zo’n 8000 maaltijden per dag uitgedeeld.

We hebben er in Koffietijd al vaker aandacht aan besteed: de burgeroorlog in Syrië. Na zeven jaar is het einde nog steeds niet in zicht. Er is nog altijd een schrijnende situatie, want miljoenen mensen leven voortdurend in angst en in de steden is er sprake van een hongerwinter. Annelies van hulporganisatie Cordaid komt ons vandaag bijpraten over de situatie in Aleppo. 

Crisis
Vijf jaar lang oorlog heeft de Syrische economie, de infrastructuur en de arbeidsmarkt grotendeels verwoest. De lokale voedselproductie is ingestort en prijzen van basisvoedsel schieten de hoogte in. In steden als Aleppo is de strijd om voedsel en inkomen groter dan op het platteland. Om met de crisis om te gaan, eten families vaak nog maar één maaltijd per dag, nemen ze gevaarlijke (bij)banen en sturen ze zelfs hun kinderen de straat op om te bedelen of kinderarbeid te verrichten.

Cordaid
Om iets van het lijden te verlichten, verzorgt Cordaid gaarkeukens in Aleppo waar zo’n achtduizend warme maaltijden per dag worden bereid. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kunnen deze gaarkeukens worden opgezet. Het voedsel gaat naar stadsbewoners die het extra zwaar hebben: ontheemden, weduwen, mensen met een handicap en gezinnen met veel kinderen. Alle maaltijden bevatten vlees, verse groenten en andere voedselrijke ingrediënten. Het werk in de gaarkeukens is erg zwaar, maar ook ontzettend dankbaar. Een man die een maaltijd kreeg zei eens: “dit is de eerste keer in drie jaar dat mijn kinderen vlees eten”.

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Stichting AAP redde Marria

De chimpansee leefde dertien jaar lang als ‘mens’…

Eind februari redde Stichting AAP chimpansee Marria, die dertien jaar lang bij een gezin in Portugal heeft gewoond. Inmiddels zit ze al ruim een maand in de opvang in Almere. Vanaf deze week lanceert Stichting AAP een vlog over Marria, waarin je iedere aflevering kan zien hoe het haar vergaat. David van Gennep, algemeen directeur bij Stichting AAP, komt  hier vandaag alles over vertellen.

Marria werd als baby meegenomen uit West-Afrika en leefde dertien jaar lang bij een gezin in Portugal. Ze sliep in een pyjama in bed, douchte en at met het gezin. Ze keek zelfs televisie en poetste haar tanden. In al die jaren zag ze nooit een soortgenoot. Ze werd gered door Stichting AAP. Inmiddels zit ze al ruim een maand in een opvang in Almere. Hier heeft ze het heel zwaar, omdat ze moet wennen aan haar nieuwe omgeving en verplicht in quarantaine moet voordat ze mag resocialiseren in een groep andere apen. Na deze periode kan Marria eindelijk leven zoals ze zou moeten leven. Als aap, niet als mens.

Stichting AAP
De stichting is opgericht in 1972 door Okko en Riga Reussien. Zij geven apen en andere exotische zoogdieren weer een toekomst. De stichting vangt dieren in nood op en geven pleiten voor betere wetten in heel Europa. De dieren die bij AAP binnenkomen zijn vaak verwaarloosd, zowel qua verzorging als sociale omgeving. De dieren krijgen de professionele zorg die zij nodig hebben zodat ze weer ‘dier’ kunnen zijn. Het uiteindelijke doel is om de dieren te herplaatsen waar ze de rest van hun leven onder goede omstandigheden kunnen doorbrengen. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Stichting AAP een grote bijdrage leveren aan de welzijnsverbetering van uitheemse dieren.

Vandaag in de uitzending zag je een stukje van de vlog over aap Marria. Wil je meer zien van Marria, de eerste vloggende aap ter wereld, neem dan hier een kijkje! Vanaf donderdag 16 uur is Marria om de week op donderdagmiddag te zien via aap.nl/vlog.

Wil jij initiatieven als deze ook steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De bestemming van Nicolette

Nicolette bracht een bijzonder bezoek aan een project van SOS Kinderdorpen in Swaziland.

Nicolette van Dam kan zingen, acteren, presenteren en is model! Onlang is ze voor het programma Bestemming… op reis geweest naar Swaziland, waar ze bij organisatie SOS Kinderdorpen een bijzonder project bezocht. Vandaag vertelt Nicolette ons alles over deze indrukwekkende reis!

Aids en armoede
Swaziland is een straatarm land met 1,3 miljoen inwoners. De ziekte aids zorgt in dit land voor zoveel slachtoffers, dat de gemiddelde leeftijdsverwachting rond de 49 jaar is. De helft van de bevolking is jonger dan 18 jaar. De helft van deze jongeren heeft geen ouders meer. Dit komt vaak door aids of door de extreme armoede die er in het land heerst. Hierdoor worden vele kinderen aan hun lot overgelaten.

SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen zorgt voor opvang van kinderen die de zorg van hun ouders verloren zijn en biedt hen een nieuw thuis onder de vleugels van een liefdevolle SOS moeder. Nicolette bezocht deze moeders. Hoe dat was? Je ziet het straks in Koffietijd! In totaal helpt SOS Kinderdorpen momenteel 2500 kinderen in Swaziland. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan SOS Kinderdorpen niet alleen levensnoodzakelijke hulp bieden maar ook zorgen voor gezondheidszorg, onderwijs en meer.

Bestemming… is aanstaande zondag om 23:30 uur te zien op RTL4!

Wil jij initiatieven zoals deze ook steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

We doen het zelf wel!

Na de documentairereeks is er nu het ‘We doen het zelf wel Festival’!

In de documentairereeks We doen het zelf wel komen burgers aan bod die zelf vorm geven aan hun gemeenschap, dorp op buurt. Naar aanleiding van de serie wordt op 25 maart het We doen het zelf wel Festival georganiseerd, waar ondernemende burgers kunnen samenkomen. 

Heft in eigen handen
We doen het zelf wel is een documentairereeks van HUMAN, gemaakt door Anneloor van Heemstra en Susan Koenen en uitgezonden op NPO2. In zes afleveringen zien we hoe inventieve en ondernemende inwoners van Nederland het heft in eigen handen nemen om op eigen kracht de maatschappij een stukje mooier te maken. Van de bouw van een ecodorp in Boekel tot een buddyproject voor vluchtelingen in Arnhem: allerlei initiatieven komen aan bod.

Festival
Op zaterdag 25 maart vindt voor het eerst het We doen het zelf wel Festival plaats: een samenwerking tussen grote en kleine organisaties die zich bezighouden met burgerinitiatieven. Mede dankzij Stichting DOEN kunnen doeners en denkers met een warm hart voor hun gemeenschap samenkomen voor praktische workshops, persoonlijk advies, muziek en verdieping en reflectie met bekende sprekers en lokale helden. Een dag vol vertier in de Rijtuigenloods in Amersfoort, met een bijzondere opening door niemand minder dan Jan Terlouw! Regisseur Susan Koenen en Erna Smeekens, die in de eerste aflevering te zien was, vertellen ons vandaag meer over dit nieuwe festival.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel mee met de VriendenLoterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Ga voor meer informatie naar deze website.

 

De Lepelaar terug in Nederland!

Loretta en boswachter John spotten Lepelaars in de Nieuwkoopse Plassen!

Na maanden overwinteren in Afrika, is de Lepelaar terug in Nederland. De Lepelaar overwintert in West-Afrika en komt elk jaar rond eind februari terug naar Nederland om te broeden. Loretta heeft met boswachter John de unieke vogels gespot in de prachtige Nieuwkoopse Plassen. 

Vanaf eind februari is het opletten geblazen, want dan zijn de eerste Lepelaars zijn weer terug in Nederland! Na de winter in Zuid-Europa en West-Afrika te hebben doorgebracht, zijn ze terug in Nederland om te broeden. Met zijn grote witte kuif en snavel in de vorm van een lepel is de Lepelaar een bijzondere verschijning. Hij ziet er zelfs een beetje tropisch uit! Ondanks zijn tropische uiterlijk vertoeft te Lepelaar in de zomer het allerliefst in de moerassen van Nederland. Ook in de Nieuwkoopse Plassen zit een broedkolonie. De Lepelaars slapen in de Nieuwkoopse Plassen, maar zoeken naar eten in de Groene Jonker. Zeker als er meer vogels teruggekeerd zijn uit Afrika, kun je ze het beste vanaf het wandelpad in de Groene Jonker spotten. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan natuurmonumenten het gebied behouden, zodat er Lepelaars kunnen blijven leven!

Afgelopen jaar hebben maar liefst 49 paartjes in het Nieuwkoopse Plassengebied gebroed. Aan het eind van het jaar weten we hoeveel Lepelaars er dit jaar broeden!

Wil jij initiatieven zoals deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Edukans Going Global!

Edukans zet zich in om kinderen in ontwikkelingslanden de schoolbanken in te krijgen.

Edukans zet zich in om kinderen in ontwikkelingslanden de schoolbanken in te krijgen. Veron Baving en Gustaaf Keizer vlogen voor het project Going Global naar Malawi om daar, samen met Edukans, de handen uit de mouwen te steken!

Het project
Rugzak op, boterhammetje mee en hup, op de fiets naar school. Voor Nederlandse kinderen niet meer dan normaal, maar voor kinderen in ontwikkelingslanden lang niet zo vanzelfsprekend. Edukans zet zich in om óók deze kinderen de schoolbanken in te krijgen. Met Edukans Going Global komen scholen in actie voor het verbeteren van onderwijs in een ontwikkelingsland. Dit jaar is dat het land Malawi, in het zuidoosten van Afrika. Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Edukans zich inzetten om onderwijs te verbeteren door middel van het aanleren van bepaalde vaardigheden, aan zowel de docenten en leerlingen, die zij kunnen gebruiken in het onderwijs, maar ook in het dagelijks leven.

Waarom Malawi?
In Malawi is veel schooluitval: het is voor kinderen niet vanzelfsprekend om naar school te gaan. Het te laat komen van de leerlingen is daar eveneens een groot probleem. Sommige kinderen moeten namelijk uren lopen om op school te komen. Daarnaast hebben vele kinderen ouders die aan HIV of aids lijden en verzorgd moeten worden. Ziektes zoals HIV en aids komen nog veel voor in Malawi en er heerst een groot taboe op. Door middel van toneelstukjes probeert Edukans hierover met de kinderen in gesprek te gaan. Wil je meer weten over Edukans en het project Edukans Going Global? Kijk dan om 10:00 uur naar een nieuwe Koffietijd!

Initiatieven als Edukans Going Global ondersteunen? Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

De (in)stabiliteit van onze wereld

Jeanine Hennis-Plasschaert en Boudewijn Poelmann praten over klimaatverandering.

Er zijn in Nederland ontzettend veel goede doelen die zich hard maken op het gebied van klimaat. Boudewijn Poelmann, voorzitter van de Goede Doelen Loterijen, gaat met Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in gesprek over de (in)stabiliteit van de wereld.

Derde plaats
Veel goede doelen in Nederland dragen op hun eigen manier bij aan een mooier Nederland en een betere wereld. Deze organisaties draaien veelal op vrijwilligers en hebben geld nodig om hun werk uit te voeren. Dat is precies waar de Goede Doelen Loterijen – de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij – voor zijn opgericht. Deze loterijen staan met hun goede werk zelfs op de derde plaats van private donoren wereldwijd!

Klimaatverandering
Hoewel je klimaatverandering misschien niet direct zult linken aan conflicten, zijn de twee toch nauw verbonden. Zo zijn de oogsten in het Midden-Oosten mislukt door de droogte en is brood hierdoor te duur geworden, wat leidt tot grote spanningen. Als Minister van Defensie is een wereld zonder conflicten en oorlog het ideaalbeeld. Daarom komt Jeanine Hennis-Plasschaert langs om met Boudewijn Poelmann in gesprek te gaan over klimaatverandering en leggen de twee uit waarom de opwarming van de aarde hen zo aan het hart gaat.

Wil jij ook meewerken aan een mooier Nederland? Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPGFoto: kwest/Shutterstock.com

 

TeamUp!

Laat oorlogskinderen weer kind zijn.

Met het project TeamUp willen War Child, UNICEF en Save the Children vluchtelingenkinderen in Nederland helpen om alle meegemaakte verschrikkingen een plekje te geven. GroenLinks’ Kathelijne Buitenweg nam een kijkje in een noodopvang waar het project draait.

Veilige haven
Kinderen in vluchtelingenkampen zijn vaak zwaar getraumatiseerd door alle verschrikkingen die zij hebben meegemaakt. War Child helpt oorlogskinderen met het verwerken van hun ingrijpende ervaringen en het opbouwen van hun zelfvertrouwen. Ze leren deze kinderen lezen, schrijven en rekenen én creëren een veilige leefomgeving waarin kinderen weer tot zichzelf kunnen komen.

TeamUp
Eind 2015 hebben Save the Children, UNICEF Nederland en War Child hun jarenlange ervaring en expertise gebundeld in het project TeamUp. In dit project bieden ze gevluchte kinderen in Nederland recreatieve activiteiten op vaste tijden, wat structuur creëert voor kinderen en hen iets geeft om naar uit te kijken. Kinderen kunnen op deze manier hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. TeamUp biedt de kinderen activiteiten als sport, spel en dans. Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kunnen bijna vijfhonderd kinderen tussen de zes en achttien jaar meedoen aan de activiteiten. Momenteel draait het project binnen acht opvangcentra in Nederland. Eén van deze centra staat in Alkmaar en Kathalijne Buitenweg liep een dagje mee.

Wil jij initiatieven als TeamUp steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Kennismaken met bevlogen professionals

Een bijzondere kans voor nieuwsgierige jongeren!

IMC Weekendschool is een bijzonder initiatief op gebied van onderwijs in Nederland. Op deze school kunnen jongeren tussen de 10 en 14 jaar, van welke achtergrond dan ook, kennismaken met uiteenlopende vakgebieden uit de wereld van cultuur, wetenschap en maatschappij. Maryem is ambassadeur van de Weekendschool en schuift aan in het gesprek met Mark Rutte. 

IMC Weekendschool
De school stimuleert kinderen met lef en richt de lessen zo in, dat er prikkelende momenten ontstaan. De jongeren maken kennis met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden. Hierdoor wordt de horizon van deze kinderen verbreedt! De Weekendschool heeft als centrale doelstelling dat jongeren geïnformeerd en gemotiveerd in het leven staan. Ze willen de toekomstperspectieven verbreden, het zelfvertrouwen vergroten en het versterken van verbondenheid met de Nederlandse samenleving. Na de weekendschool willen zij de jongeren blijven inspireren. Dit doen ze met hun alumni netwerk, IMC Alumni. Dit netwerk biedt alumni aanvullende activiteiten om gemotiveerde keuzes te maken in school, stage en werk.

Mark Rutte
Elk jaar volgen zo’n duizend jongeren vrijwillig het lesprogramma. In drie jaar tijd maken zij 80 zondagen aaneen kennis met bevlogen professionals. Mark Rutte is één van deze professionals: in 2005 heeft hij les gegeven op een IMC Weekendschool in Amsterdam Noord. Ook als Minister-President geeft hij elke donderdagochtend maatschappijleer aan het Johan de Witt College in Den Haag.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

 

Een beter leven voor Bengaalse boeren

Else en Marc vertellen ons alles over het bijzondere project ‘De Zout Oplossing’.

ICCO is een coörperatie voor ontwikkelingssamenwerking die werkt aan een wereld zonder armoede en onrecht. Tijdens het Goed Geld Gala heeft de coörperatie maar liefst €2.120.000,- euro ontvangen voor De Zout Oplossing: een innovatief en duurzaam landbouwproject in Bangladesh. Else Hofland (ICCO) en Marc van Rijsselberghe (Zilt Proefbedrijf Texel) komen langs om ons meer te vertellen over dit bijzondere project!

Zilte groenten 
Bangladesh staat bekend als één van de meest kwetsbare landen op het gebied van klimaatverandering. Dit land heeft te maken met een enorme verzilting, waardoor veel boeren geen groenten meer kunnen verbouwen op hun land. In samenwerking met Zilt Proefbedrijf Texel heeft ICCO groenten ontwikkeld die kunnen groeien op een zilte ondergrond, zoals aardappelen, wortels, aardbeien en sla.

De Zout Oplossing
Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan er na het geslaagde onderzoek in Texel een teststation gebouwd worden in Bangladesh. Als alles naar behoren werkt, gaat ICCO daarna aan de slag bij de eerste lichting boeren. Met De Zout Oplossing wordt boeren geleerd hoe ze op het zout geworden land weer gezonde gewassen kunnen verbouwen. Door de betere oogsten kunnen ze hun families voorzien van eten én hun inkomen en voedselzekerheid verbeteren. Goed voor de boeren, maar ook voor de lokale bevolking die door dit project versere en goedkopere groenten krijgt!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Erik & Caroline zetten zich in voor kinderrechten

De KidsRights Foundation heeft een prachtige schenking ontvangen tijdens het Goed Geld Gala!

In onze babyspecial praten we over alles wat met kinderen te maken heeft. Vandaag zijn Erik de Vogel en Caroline de Bruijn bij ons! Het GTST-koppel is ambassadeur voor KidsRights. Deze organisatie maakt zich hard voor kinderrechten in de wereld en kreeg tijdens het Goed Geld Gala een eenmalige schenking van één miljoen euro om nog meer kinderen een stem te geven!

Wereldwijd hebben ruim 2,2 miljard kinderen te maken met honger, ziekte, kinderarbeid of geweld. In 2003 is de KidsRights Foundation geboren uit de behoefte de meest kwetsbare kinderen te helpen via concrete hulp en hen ‘een stem’ te geven. KidsRights komt op voor de positie van zeer kwetsbare kinderen overal ter wereld en zet zich in om kinderrechten te promoten en te ondersteunen. Daarbij ziet de Foundation de kinderen zelf als changemakers. Ze zijn ervan overtuigd dat kinderrechten beter worden nageleefd wanneer kinderen zelf meebeslissen over zaken die hen direct aangaan en zij zelf in actie kunnen komen. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan KidsRights zich op deze manier inzetten voor kinderrechten.

Ieder jaar organiseert KidsRights de Internationale Kindervredesprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind. Een onafhankelijk comité selecteert de winnaar uit nominaties vanuit de hele wereld. De winnaar ontvangt het beeldje ‘Nkosi’, dat laat zien hoe een kind de wereld in beweging brengt. Ook krijgt de winnaar een studiebeurs en een wereldwijd podium om aandacht te vestigen op kinderrechten.

Meer lezen? Klik dan hier!

Wil jij je ook sterk maken voor kinderrechten? Speel dan mee met de Nationale Postcodeloterij!

 

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

“Goed geld” voor project TeamUp!

Project TeamUp ontving maar liefst 2,5 miljoen euro tijdens het Goed Geld Gala!

Met het project TeamUp willen War Child, UNICEF en Save the Children vluchtelingenkinderen in Nederland helpen om alle meegemaakte verschrikkingen een plekje te geven. Tijdens het Goed Geld Gala ontvingen de organisaties een extra bijdrage van maar liefst 2,5 miljoen euro. Programmadirecteur Ernst Suur van War Child komt ons vandaag alles vertellen over het bijzondere TeamUp!

War Child
Kinderen in vluchtelingenkampen zijn vaak zwaar getraumatiseerd door alle verschrikkingen die zij hebben meegemaakt. War Child helpt oorlogskinderen met het verwerken van hun ingrijpende ervaringen en het opbouwen van hun zelfvertrouwen. Ze leren deze kinderen lezen, schrijven en rekenen én creëren een veilige leefomgeving waarin kinderen weer tot zichzelf kunnen komen.

TeamUp
Eind 2015 hebben Save the Children, UNICEF Nederland en War Child hun jarenlange ervaring en expertise gebundeld in het project TeamUp. In dit project bieden ze gevluchte kinderen in Nederland recreatieve activiteiten op vaste tijden, wat structuur creëert voor kinderen en hen iets geeft om naar uit te kijken. Kinderen kunnen op deze manier hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. TeamUp biedt de kinderen activiteiten als sport, spel en dans. Momenteel draait het project binnen acht opvangcentra in Nederland: Ter Apel, Overberg, Sweikhuizen, Amsterdam, Tilburg, Heerhugowaard, Alkmaar en Maastricht. Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kunnen bijna vijfhonderd kinderen tussen de zes en achttien jaar meedoen aan de activiteiten. Het doel van TeamUp is om zoveel mogelijk gevluchte kinderen – in welke opvang dan ook – deze mogelijkheid te geven.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Wie durft?

Stichting Vredesbeweging Pax Nederland brengt Nederlandse jongeren en Syrische vluchtelingen samen!

De komst van vluchtelingen maakt veel los, ook bij jongeren. Scholieren denken heel tegengesteld over de komst van vluchtelingen en docenten hebben soms moeite om hier mee om te gaan. Stichting Vredesbeweging Pax Nederland heeft op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij een cheque van €2.040.000 euro gekregen voor het project Vluchteling in de klas. Freek en Ingeborg zijn te gast om uit te leggen wat dit bijzondere project inhoudt!

PAX
Stichting Vredesbeweging Pax Nederland (PAX) richt zich op het bevorderen van internationale politieke en maatschappelijke vredesprocessen. Het motto van PAX is: Wie durft? De gedachte achter het motto is dat iedereen ter wereld iets voor vrede kan doen, maar dat daar wel durf voor nodig is. De stichting is actief in Afrika, Zuidoost-Europa, Zuidelijke Kaukasus, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

Vluchteling in de klas
PAX heeft voor het project Vluchteling in de klas een diverse groep vluchtelingen uit Syrië bereid gevonden om hun verhaal te vertellen voor de klas. Sommigen zijn al langer in Nederland, anderen wonen nog in een asielzoekerscentrum. Ze leggen onder andere uit hoe het leven in Syrië was onder Assad en ISIS en hoe de vlucht naar Nederland verliep. Daarin worden ze bijgestaan door medewerkers van PAX zelf, die verdere achtergrond en duiding geven. Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan PAX het project verder uitrollen, waardoor 22.500 mbo-studenten en middelbare scholieren tussen de 16 en 23 jaar toleranter worden ten opzichte van vluchtelingen én een genuanceerd debat kunnen voeren.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Dierenliefde zonder grenzen!

Stichting Dierenlot heeft €500.000 euro gekregen om te strijden voor een beter lot van dieren in nood.

Tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij heeft Stichting Dierenlot een bijdrage gekregen van maar liefst €500.000 euro. Een bedrag waar de stichting verschillende kleine ondernemingen mee steunt. Esther en Jane vertellen je er vandaag alles over!

Stichting Dierenlot
Stichting Dierenlot is tien jaar geleden opgericht en komt op voor verwaarloosde, mishandelde, gewonde en in de steek gelaten dieren. Deze dieren zijn niet alleen huisdieren, maar ook dieren in de Nederlandse natuur! Stichting Dierenlot geeft steun aan een fijnmazig groot netwerk van lokale en regionale dierenhulporganisaties, zoals dierenambulance organisaties, asielen en gespecialiseerde opvangen voor speciale dieren. In totaal steunen ze ruim driehonderd organisaties door heel Nederland!

‘Goed Geld’
Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Stichting Dierenlot de komende twee jaar nog meer dierenopvanglocaties en lokale dierenambulances financieel én met kennis ondersteunen. Zo worden heel veel dieren gered van een buitengewoon beroerd bestaan!

Benieuwd hoe de stichting dit alles aanpakt? Esther en Jane van Stichting Dierenlot vertellen het je om 10:00 uur!

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Help lepra de wereld uit!

De Leprastichting heeft één van de droomfondsen van de Nationale Postcode Loterij gekregen.

Op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij worden elk jaar droomfondsen uitgereikt. De Leprastichting is dit jaar één van de twee gelukkigen en ontving op het gala ruim negen miljoen euro voor Stop Leprabesmetting: een project waarbij men lepra definitief de wereld wil uithelpen. Een mooi cadeau in het jaar waarin de Leprastichting vijftig jaar bestaat! Liesbeth Mieras van de Leprastichting vertelt ons vandaag alles over het bijzondere project.

Lepra
Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacterie en kan worden overgebracht door onder andere hoesten en niezen. De bacterie tast de zenuwen aan, met verlamming als mogelijk gevolg, waardoor men geen gevoel meer heeft in bijvoorbeeld handen en voeten. Grote wonden, infecties, blindheid, maar ook ernstige verminkingen als klauwhanden of stompvoeten zijn het gevolg. Leprapatiënten komen door hun handicaps vaak zonder werk te zitten en worden uit angst voor besmetting vaak vermeden of verstoten door hun omgeving.

Doorbraak
In Nederland komt lepra gelukkig nauwelijks meer voor, maar in Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Aziatische landen vormt lepra nog altijd een groot probleem. De Leprastichting spoort leprapatiënten vroegtijdig op én test hun directe contacten om te controleren of er leprabacteriën aanwezig zijn in hun bloed. De testuitslag bepaalt welke preventieve behandeling de betrokkene nodig heeft. Tot nu toe was dit onmogelijk, omdat een betrouwbare test nog niet beschikbaar was. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, kan een definitieve doorbraak mogelijk gemaakt worden maken. Met het project Stop Leprabesmetting wil de Leprastichting de ziekte in 2030 met 90 procent teruggedrongen hebben in de projectgebieden in India, Indonesië en Brazilië.

Wil jij meehelpen in de strijd tegen lepra? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPGFoto: Roy Beuskers

‘Goed geld’ voor stichting MAX Maakt Mogelijk!

Stichting MAX Maakt Mogelijk heeft €500.000 ontvangen tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij.

Tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij heeft Stichting MAX Maakt Mogelijk gisteren een eenmalige toekenning gekregen van €500.000. De stichting, bekend van het gelijknamige televisieprogramma, werkt aan het verbeteren van de levensomstandigheden van kwetsbare ouderen, met een focus op Oost-Europa. Directeur Jan Slagter komt vandaag vertellen over het project.

MAX Maakt Mogelijk
De stichting is opgericht in 2006 en heeft als doel het bevorderen en ondersteunen van het maatschappelijk en geestelijk welzijn van mensen in de samenleving. Om deze doelstelling te bereiken, initieert en realiseert de stichting projecten om de leefomstandigheden van met name ouderen substantieel te verbeteren. De stichting kijkt hierbij niet alleen naar de leefsituatie van kwetsbare ouderen in Nederland, maar heeft met name aandacht voor de mensonwaardige en soms heel schrijnende levensomstandigheden. Dit zijn vaak chronisch zieke ouderen in straatarme landen aan de randen van Europa en daarbuiten.

Ouderen in Moldavië
MAX Maakt Mogelijk heeft meerdere projecten in Moldavië, één van de armste landen van Europa, welke ouderen helpen. Veertig procent van dit land woont (ver) onder de armoedegrens. De meeste ouderen hebben een pensioen van slechts dertig euro…  Toen MAX Maakt Mogelijk hier begon, was dit voornamelijk via het conept ‘bed, bad en brood’, maar inmiddels is dit uitgegroeid tot het bouwen van een ziekenhuiskeuken, het moderniseren van het ziekenhuis in Floresti en het zorgen voor kolen, hout en eten. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij bouwt de stichting dertig aanleunwoningen in twee dorpen in Moldavië om daar een nieuw model voor ouderenzorg te introduceren. Ze hopen dat deze aanpak in de toekomst verder opgeschaald kan worden.

Wil jij initiatieven als deze steunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

SpeelNuMeeButton_goededoelenJPG

Terug naar boven