Header Mens en Natuur
Miljoenenjacht winnaars

Het was een mooie avond voor Ad en zijn buren uit Nunspeet!

Gisteravond was er weer een spannende aflevering Miljoenenjacht. Finalist Rob uit Bergen won maar liefst 165.000 euro.  Thuis maak je ook elke week kans op datzelfde bedrag met een volle BINGO-kaart. Dus Winston belde aan bij Ad van 82 jaar uit Nunspeet, en die had een prachtige avond!

Door De Ogen Van Nigussie | 5 Uur Live

Nederland telt duizenden vluchtelingenstudenten. Zij zijn gevlucht uit hun thuisland en zetten alles op alles zetten om een nieuwe toekomst op te bouwen.

Nederland telt duizenden vluchtelingenstudenten. Jongeren die zijn gevlucht uit hun thuisland en alles op alles zetten hier een nieuwe toekomst op te bouwen. We kijken mee door de ogen van vluchtelingstudent Nigussie. 

Nigussie (28) vluchtte uit Eritrea en kwam in 2014 naar Nederland. Voor het project Refugees@Campus meldde Izan (22) zich aan als mentor van Nigussie, omdat Izan graag iemand wil helpen en van anderen wil leren. Izan en Nigussie ontmoetten elkaar eind maart voor het eerst. “We hebben toen geloof ik wel drie uur gepraat”, vertelt Izan. “Al na tien minuten voelde het als een normaal gesprek onder vrienden.”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden met hun studie en met het vinden van een baan. 

Speel nu mee

Neem een kijkje in een azc!

Tijdens de Open azc-dag openen ruim vijftig asielzoekerscentra hun deuren voor bezoekers.

Ben je altijd al benieuwd hoe het is om te wonen in een asielzoekerscentrum? Dit kun je aanstaande zaterdag ontdekken tijdens de Open azc-dag. Dorine Manson, directrice van VluchtelingenWerk, en Mo, die zelf enige tijd in een azc heeft gewoond, komen hier meer over vertellen.

Welkom
Tijdens de Open azc-dag kun je kennismaken met bewoners van meer dan vijftig asielzoekerscentra. Op deze dag zijn er rondleidingen, workshops en kun je genieten lekkere hapjes uit landen waar vluchtelingen vandaan komen. Daarnaast zijn er speciale activiteiten voor kinderen!

Nieuw bestaan
Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan VluchtelingenWerk niet alleen projecten als Open azc-dag opzetten, maar ook mensen met een verblijfsvergunning helpen een nieuw bestaan in Nederland op te bouwen.

Meer weten over de Open azc-dagen? Kijk dan om 10:00 uur naar Koffietijd! Wil je initiatieven als deze steunen?

Speel nu mee

 

 

Sann is Koningin van de Jeugd

Afgelopen vrijdag was het Kleine Prinsjesdag en Sann, koningin van de jeugd, mocht haar troonrede voorlezen.

Vrijdag 15 september organiseerde Unicef Kleine Prinsjesdag. Op deze dag mochten de 8 winnende teams, de 32 beste jongerendebaters, van het Kinderrechtendebattoernooi met elkaar en met Kamerleden debatteren over kinderrechtenthema’s. Dit jaar werd Kleine Prinsjesdag voor de zevende keer georganiseerd.

Kleine Prinsjesdag geeft jongeren de kans om aan elkaar en aan Kamerleden duidelijk te maken wat zij vinden van de situaties van kwetsbare kinderen in Nederland en daarbuiten. Het is een debatwedstrijd tussen schollen over thema’s die belangrijk zijn voor kinderen. Elk thema wordt ingeleid door de Koningin van de Jeugd met een zelfgeschreven Troonrede. Bij elk onderwerp uit de Troonrede is een stelling bedacht die vervolgens door verschillende debatteams wordt behandeld. Een jury bepaald na afloop wie het winnende debatteam wordt en deze wint de beker. De Troonrede wordt na afloop door de Koningin van de Jeugd overhandigt aan de gastheer, demissionair staatssecretaris Van Rijn.

 

Door De Ogen Van Eddy | 5 Uur Live

Eddy neemt ons mee naar zijn favoriete stukje natuur.

We kijken mee Door De Ogen Van Eddy Zoey. Hij neemt ons mee op pad naar zijn favoriete stukje natuur om vogels te spotten. Samen met Eddy kijken we naar het belang van de Vogelbescherming en waarom het belangrijk is dat de natuur beter beschermd wordt.

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. Dat doen ze door gericht te werken in natuurgebieden, op het platteland, in de stad en in het buitenland. Dit is een zegen voor vogelliefhebbers als Eddy Zoey: “Ik kom weleens ergens een half uurtje te laat, omdat ik onderweg een mooie vogel zie!”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan de Vogelbescherming zich inzetten voor het behoud van de natuur.

 

Speel nu mee

Door De Ogen Van Bas | 5 Uur Live

Bas is ontwerper, kunstenaar én zet zich in voor vrede!

Het is Vredesweek en daarom kijken we mee Door De Ogen Van Bas Kosters. Hij is ontwerper, kunstenaar én zet zich volop in voor vrede. In de studio praten we verder met Bas. Hierin bespreken we zijn bijdrage aan MANIFEEST, een initiatief van vredesorganisatie PAX. MANIFEEST is een cultureel nachtfestival voor vrede in het Volkshotel in Amsterdam. Een avond vol ideeën, muziek, meningen en inspiratie!

“Ik wil mijn kunst en creativiteit gebruiken om de wereld beter en mooier te maken”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan PAX werken aan vrede in Nederland en in conflictgebieden.

Speel nu mee

Topstory: HIV-vrije generatie in Swaziland

Is een wereld zonder aids echt mogelijk? Margriet en Louise weten er alles van.

Quinty is voor het programma Bestemming… naar Swaziland geweest. Ze maakte een bijzondere reis, waarbij ze een baanbrekend project bezocht om Swaziland HIV-vrij te krijgen.

Het project is een samenwerking tussen de Nationale Postcode Loterij, Aidsfonds en de Clinton Health Access Initiative. Na haar reis naar Swaziland vloog Quinty naar New York voor een interview met Bill Clinton over Swaziland. In Koffietijd is dit hele interview uitgezonden. We praten over het interview én het bijzondere project met Margriet Schreuders (hoofd goede doelen bij de Goede Doelen Loterijen) en Louise van Deth (directrice Aidsfonds).

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan er gewerkt worden aan een hiv-vrije generatie in Swaziland.

Speel nu mee

Inzamelingsactie Rode Kruis

Het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid is het actiecentrum van deze Nederland helpt Sint-Maarten dag. Froukje is daar!

Bijna alle tv- en radiostations besteden vandaag volop aandacht aan de slachtoffers van orkaan Irma. Het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid is het actiecentrum van deze Nederland helpt Sint-Maarten dag. Froukje is daar!

 

Door De Ogen Van Quinty

Onze eigen Quinty mocht niemand minder dan Bill Clinton interviewen!

Als ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij is Quinty Trustfull voor het tv-programma Bestemming… naar Swaziland afgereisd. Ze bezocht daar een baanbrekend aidsbestrijdingsproject van Aidsfonds en de Clinton Health Acces Initiative (CHAI). Bill Clinton is de oprichter van CHAI en daarom reisde Quinty naar New York om Clinton te interviewen over dit project en zijn goededoelenwerk.

Dit interview met Bill Clinton, die tevens internationaal ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij is, zie je vandaag om 10:00 uur in Koffietijd.

Bestemming…
Ambassadeurs van de Nationale Postcode Loterij nemen kijkers in het tv-programma Bestemming… mee op hun reis in binnen- en buitenland. Zij weten wat de bestemming is, maar niet welk goed doel zij gaan bezoeken.

Quinty reisde naar Swaziland, het land met het hoogste percentage mensen met hiv ter wereld. Aidsfonds en CHAI dromen ervan om aids voorgoed te verbannen en hiervoor ontvingen zij van de Nationale Postcode Loterij ruim 10 miljoen euro. Het aantal hiv-infecties is mede door de inzet van Aidsfonds en CHAI met 44 procent afgenomen.

De reis van Quinty in Swaziland is aanstaande zondagavond 17 september om 23:30 uur te zien bij RTL4.

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan er gewerkt worden aan een hiv-vrije generatie in Swaziland.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Froukje | 5 Uur Live

We kijken door de ogen van Froukje naar de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2017!

Donderdag 14 september vond de elfde editie plaats van de jaarlijkse Postcode Lottery Green Challenge. Vijf finalisten presenteerde hun duurzame ondernemingsplan om klimaatverandering tegen te gaan. Diegene met het beste idee ontvangt 500.000 euro om het plan uit te voeren.

Gisteren was de finale van de Postcode Lottery Green Challenge. Door de ogen van onze eigen Froukje kijken we naar de spannende bekendmaking van de winnaar…

“De wedstrijd is heel belangrijk omdat er meer partijen betrokken moeten worden bij het vergroenen van de aarde. Regeringen en overheden kunnen bijdragen door wetten en regels door te voeren, maar ondernemers kunnen het verschil maken door daadwerkelijk duurzame oplossingen en alternatieven te bieden.”

Wil jij initiatieven als de Postcode Lottery Green Challenge ondersteunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

Speel nu mee

Door De Ogen Van Edwin | Koffietijd

“Het is heel bijzonder om de link tussen het platteland en de stad te leggen.”

Edwin Laan is 47 jaar en is de drijvende kracht achter de boerderij die hij samen met zijn vrouw runt. Met de boerderij levert hij een belangrijke bijdrage aan klanten die wekelijks een voedselpakket halen bij de Voedselbank in Purmerend.

“Ik heb de luxe dat ik in de winkel kan kopen wat ik wil, maar veel mensen kunnen dat niet. Door wat wij produceren, geven we ze hopelijk iets meer de luxe van verse producten.”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij zorgen de voedselbanken ervoor dat alle eieren en verse groenten bij de mensen komen die het nodig hebben. Wil jij hierbij helpen?
Speel nu mee

Door De Ogen Van Samer | 5 Uur Live

Boeken als verbindingsmiddel tussen culturen!

Boeken als verbindingsmiddel tussen culturen: vluchteling Samer gelooft hier heilig in. We kijken door zijn ogen naar een bijzondere boekwinkel in Amsterdam.

De Pages Bookstore Café is een boekenwinkel die de doelstelling heeft mensen uit allerlei culturen samen te brengen. De Pages Bookstore Café is tijdelijk gevestigd in de galerie van het Prins Claus Fonds.

Als zoiets in Istanbul een succes is, dacht Samer, dan moet het in Amsterdam zéker lukken! “Dit is de meest internationale stad ter wereld. Beter kan niet.”

Het Pages Bookstore Café is mede mogelijk is gemaakt door het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het Prins Claus Fonds wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Initiatieven als deze steunen?

Speel nu mee

 

Door De Ogen Van Ted | Koffietijd

We gaan langs bij Ted, boswachter in natuurgebied Haringvliet.

We kijken door de ogen van Ted. Hij is al bijna tien jaar als boswachter in het natuurgebied Haringvliet. Elke dag staat hij voor dag en dauw op om de wacht te houden. Hij kent elke boom, elke bloem en elk dier wat er leeft.

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kunnen natuurmonumenten als natuurgebied Haringvliet behouden worden. Ook dit initiatief steunen?
Speel nu mee

 

Door De Ogen Van Bracha en Sofie | Koffietijd

Edukans brengt samen met Sofie van den Enk en Bracha van Doesburgh het magazine Vier! uit.

Als je kind vier wordt, sta je aan de vooravond van de grootste verandering van je leven sinds de kraamtijd. Niet alleen voor je zoon of dochter gaat er een wereld open, maar ook voor jou als ouder. Zo is er een hoop dat je waarschijnlijk nog niet weet over het eerste basisschooljaar. Daarom brengt Edukans in samenwerking met onze ambassadeurs, Sofie van den Enk en Bracha van Doesburgh, magazine Vier! uit.

“In Vier! gaan we met de billen bloot; we delen onze eigen blunders, onzekerheden en tips met jou, als collega-jonge ouder. We hopen dat je erom kan lachen, geïnspireerd raakt en er iets van leert”

 Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij zijn jonge ouders voorbereid op het basisonderwijs van hun kinderen. Ook dit initiatief steunen?
Speel nu mee

Door De Ogen Van Tineke | 5 Uur Live

Tineke bezocht de Noord-Iraakse stad Mosul.

We kijken vanmiddag door de ogen van Tineke Ceelen, directrice van Stichting Vluchteling sinds 2003. Zij bezocht in juli en augustus de Noord-Iraakse stad Mosul. Deze stad werd begin juli bevrijd van terreurgroep IS. Tineke vertelt vandaag hoe de situatie nú is in Mosul. 

“De sociale gevolgen zijn groot, door wantrouwen tussen mensen, trauma’s die niet behandeld worden, gezinnen die vanwege al dan niet vermeende banden met IS uit steden worden geweerd.”

Mede dankzij de deelnemers van De Nationale Postcode Loterij kan Stichting Vluchteling noodhulp bieden in actuele en grote humanitaire crises in de hele wereld.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Merel | Koffietijd

Merel heeft haar baan achter zich gelaten om dieren te verzorgen.

We kijken Door De Ogen Van Merel, die het roer vijf jaar geleden heeft omgegooid. Zij heeft haar baan in de financiële sector achter zich gelaten om fulltime dieren te kunnen verzorgen.

“Wat ik zo leuk vind aan mijn werk, is dat ik iedere dag iets voor de dieren kan betekenen. Voor de dieren die het nodig hebben, op straat zijn gedumpt en om wat voor reden dan ook geen zorg meer hebben.”


Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Merel samen met haar vrijwilligers iedere week nieuwe baasjes vinden voor haar dieren. Ook dit mooie initiatief steunen?

Speel nu mee

Door De Ogen Van Karen | 5 Uur Live

Karen Heerschop over behoud van één van de mooiste natuurgebieden in het land.

We kijken door de ogen van directeur-rentmeester Karen Heerschop naar de Westerheide én de belangen van het behoud van dit stukje natuur.

”Ieder jaar bloeit de heide van half augustus tot half september. Dat is de beste periode en de mooiste tijd om te genieten van de paarse heidevelden, voordat ze weer bruin worden.”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij wordt er gewerkt aan het behoud van de waardevolle kenmerken van landschap, natuur en cultureel erfgoed in het Gooi. Ook dit initiatief steunen?

Speel nu mee

 

Door De Ogen Van Iris | 5 Uur Live

Iris was getuige van de enorme crisis in Bangladesh…

Vandaag kijken we door de ogen van Iris. Zij is woordvoerster van het Rode Kruis en was onlangs in Bangladesh, waar recentelijk één van de grootste overstromingen ooit plaatsvond.

“Een overstroming heeft nog nooit zoveel slachtoffers gekend, namelijk 700 doden en 24 miljoen mensen die acuut hulp nodig hebben. Veel mensen zijn hun huis kwijt en het water is vervuild, waardoor mensen ziektes als diarree oplopen. Daarnaast is stil water een goede broedplaats voor muggen. Bangladesh kent de Malariamug, maar ook muggen die de ziekte knokkelkoorts verspreiden. Het is dus van belang dat wij nu in actie komen!”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan het Rode Kruis veel noodhulp bieden en kunnen veel slachtoffers geholpen worden. Ook dit initiatief steunen?

Speel nu mee

Terug naar boven