Header Mens en Natuur
Door De Ogen Van Peggy

Peggy helpt jongeren door middel van paarden!

Peggy is hulpverlener en zocht een nieuwe manier om jongeren weer een zetje in de juiste richting te geven. De oplossing vond ze in… paarden! We gaan naar paardenstoeterij de Molenweg in Maastricht en kijken door de ogen van Peggy.

“Niet alle jongeren krijgen de warmte die voor heel veel anderen vanzelfsprekend is. Paarden geven de jongeren deze warmte en zorgen ervoor dat ze ontspannen weer naar huis gaan.”

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan het Kansfonds het project Spirit of Youth steunen en krijgen veel jongeren een nieuwe kans op een plekje in de maatschappij.

Speel nu mee

Het Laatste Woord is aan Rietje & Wendy

Wendy en Rietje schoven aan om in Het Laatste Woord hun persoonlijke verhaal te vertellen.

Na het overlijden van haar vriend zat Rietje diep in de put. Zij heeft toen op aanraden van een vriendin contact opgenomen met Humanitas. Deze organisatie koppelde haar aan vrijwilliger Wendy. samen met haar heeft ze het verlies van haar vriend kunnen verwerken. De steun heeft voor een warme vriendschap gezorgd. Wendy en Rietje schoven aan om in Het Laatste Woord hun persoonlijke verhaal te vertellen.

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Humanitas mensen helpen weer grip op hun leven te krijgen.

Speel nu mee

Sanne Vogel over de voorstelling Nieuwe Familie

In 2015 ontmoette Sanne Vogel Muayad en Amir. Beide mannen waren op de vlucht voor de […]

In 2015 ontmoette Sanne Vogel Muayad en Amir. Beide mannen waren op de vlucht voor de oorlog in Syrië. Omdat ze maandenlang in een tentenkamp moesten wachten, logeerden ze soms weken bij Sanne. In haar nieuwe voorstelling Nieuwe Familie kijkt het trio terug op die tijd. In 5 Uur Live vertelde Sanne meer over haar voorstelling en de ervaringen die zij samen met Muayad en Amir heeft gedeeld.

VluchtelingenWerk Nederland kan mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij initiatieven steunen die bijdragen aan begrip voor vluchtelingen, zoals de veerstelling Nieuwe Familie. 

Speel nu mee

Lekker duurzaam met Bart

Bart van Olphen doet lekker duurzaam!

Tijdens de Doe Maar Lekker Duurzaam Weken besteden we extra aandacht aan het verduurzamen van ons eten en daarom kijken we vandaag mee met Bart van Olphen.

Veel Zeeuwse mosselen komen niet uit Zeeland, maar die van Bart wel! Vandaag laat hij in Koffietijd zien hoe hij de mosselen vangt en wat er voor nodig is om het duurzame MSC-keurmerk te krijgen. Zo mag een gebied niet overbevist worden, het ecosysteem moet behouden blijven en alle visserijactiviteiten moeten goed worden bijgehouden.

Wil jij net als Bart lekker duurzaam bezig zijn? Dan kan dat eenvoudig met de Doe Maar Lekker Duurzaam-cadeaukaart. Begin november ontvingen alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij deze kaart. Met de Doe Maar Lekker Duurzaam-cadeaukaart  kun je voor € 12,50, bij Albert Heijn, een heerlijke maaltijd samenstellen voor vier personen.

Speel nu mee

Het Laatste Woord: Defence for Children

Het laatste woord is aan Celine Verheijen.

Celine Verheijen van Defence for Children schoof aan voor Het Laatste Woord. De afgelopen vijftig jaar is er veel onderzoek gedaan onder weeskinderen naar de gevolgen van het opgroeien in weeshuizen. Het bewijs van de schadelijke effecten is overweldigend. Zo is opgroeien in een kinderhuis nadelig voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Dit onwenselijk systeem wordt in stand gehouden door vrijwilligers en donoren van weeshuizen. Vanaf 1 november lanceert Defence for Children de campagne Stop Weeshuistoerisme, waarmee toekomstige vrijwilligers, maar ook dagjestoeristen, aangesproken en aangezet worden tot gedragsverandering. Het langetermijndoel is weeshuistoerisme vanuit Nederland helemaal te doen stoppen. Kinderen zijn immers geen toeristische attractie!

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Defence for Children wereldwijd opkomen voor de rechten van kinderen. Initiatieven als deze steunen?Speel nu mee

Het laatste woord: Pip Pellens en Sebastiaan Labrie

Pip en Sebastiaan zijn voor Plan Nederland naar Bangladesh afgereisd!

Wereldwijd wordt er elke twee seconden een meisje jonger dan achttien jaar gedwongen om te trouwen. Plan Nederland-ambassadeur Pip Pellens en presentator Sebastiaan Labrie reisden onlangs af naar Bangladesh om met eigen ogen te zien wat de impact is van deze kindhuwelijken. Kindhuwelijken zijn een grote belemmering in de toekomst van miljoenen meisjes wereldwijd. De gevolgen ervan, zoals stoppen met school, jong zwanger worden en isolatie, zijn barrières die hun ontwikkeling beperken.

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Plan Nederland ingrijpen bij kindhuwelijken in landen als Bangladesh.

Speel nu mee

 

Samosa’s met gehakt en zoete aardappel

Roberta en Resto VanHarte maken iets heerlijks!

Ingrediënten:
100 gr gehakt
kerriepoeder
1 ui
2 tenen knoflook
1 zoete aardappel
6 takjes verse koriander
2 vellen bladerdeeg
olijfolie
2 komkommers
2 citroenen
16 el yoghurt
snufje gerookt paprikapoeder

Bereiding:
Samosa’s:

 • Bak in een braadpan met 1 el olie het gehakt en 1 halve el kerriepoeder op matig vuur.
 • Blijf regelmatig roeren. Pel de ui en knoflook en hak samen met de koriandersteeltjes en de geschilde zoete aardappel.
 • Doe alles bij het gehakt in de pan en laat ongeveer 15 minuten bakken terwijl je regelmatig roert.
 • Giet er 250 ml water bij en laat de boel 20 minuten pruttelen.
 • Prak de zoete aardappel met een vork.
 • Breng het mengsel met peper en zout op smaak, laat afkoelen.

Bijgerecht:

 • Snijd de komkommer in de lengte doormidden, schep de waterige kern eruit.
 • Snijd het vruchtvlees in hele kleine blokjes en maak ze in een kommetje aan met citroensap.
 • Roer de yoghurt los in een kommetje en strooi er wat paprikapoeder overheen.
Door De Ogen Van Frans

Frans is varkenshouder en heeft een drie-sterren-certificaat van het Beter Leven Keurmerk.

Frans is varkenshouder en op zijn boerderij wordt veel aandacht besteed aan dierenwelzijn, wat inhoudt dat zijn varkens veel ruimte hebben en buiten mogen lopen. Hierdoor heeft de boerderij van Frans een drie-sterren-certificaat van het Beter Leven Keurmerk gekregen.

”Het zijn de mooiste dieren die er zijn! Er zijn toch geen leukere beesten dan varkens?”

Door erkend vlees van een Beter Leven Keurmerk te kopen, draag je bij aan de ontwikkeling van verbeterd dierenwelzijn.
Speel nu mee

Het laatste woord is aan Margriet Brouwer

Op zaterdag 4 november is het jaarlijkse Natuurwerkdag. Jong en oud kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Margriet Brouwer vertelt meer over de Natuurwerkdag en waarom het zo belangrijk is om een voedselplek te creëren voor wilde bijen.

Op zaterdag 4 november is het jaarlijkse Natuurwerkdag. Jong en oud kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Margriet Brouwer vertelt meer over de Natuurwerkdag en waarom het zo belangrijk is om een voedselplek te creëren voor wilde bijen.

Wist je dat Klaas van Kruistum…

…vorig jaar ambassadeur is geworden voor UNICEF?

Negen jaar geleden maakte Klaas van Kruistum zijn debuut als televisiepresentator. Inmiddels is hij niet meer weg te denken van de buis. Vorig jaar deed hij mee aan het programma Wie is de Mol?, waarin hij aan het einde van de serie werd ontmaskerd als De Mol van 2016. Ook is Klaas werkzaam voor UNICEF; drie weken geleden ging hij met UNICEF naar Bangladesh. Het land kent veel problemen. Illegale vluchtelingen uit het buurland Myanmar trekken met grote getale Bangladesh binnen. Ook is het land onlangs getroffen door een enorme watersnoodramp. Maar één van de grootste problemen die Bangladesh kent, is armoede. Veel kinderen moeten werken om geld te verdienen, waardoor zij niet naar school kunnen. Klaas heeft tijdens zijn reis een aantal van deze kinderen mogen ontmoeten.

Wist je dat Klaas…

 • …is geboren in Veenendaal?
 • …in 2014, na lange tijd te hebben gewerkt voor de EO, overgestapt is naar de KRO-NCRV?
 • …getrouwd is en vader is van vier dochters?
 • …vorig jaar ambassadeur is geworden voor Unicef?
 • …ruim dertien jaar radioprogramma’s maakte bij 3FM en Radio 1?

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, kan UNICEF kinderen toegang bieden tot basisvoorzieningen en bescherming bieden.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Froukje

We kijken door de ogen van Froukje. Zij ontmoet initiatiefnemer van Dakdokters: Friso!

Vandaag kijken we door de ogen van Froukje. Zij ontmoet initiatiefnemer van Dakdokters: Friso! Hij geeft haar een exclusieve rondleiding.

Dakdokters heeft als missie de stad gezonder maken doormiddel van groene daken. Zij verduurzamen steden door groene tuinen aan te leggen op daken. Friso wilt dat de daken écht iets toevoegen aan het ecosysteem. Zo heeft Dakdokters het Polderdak-systeem bedacht. Dit systeem slaat regenwater op zodat het vertraagd het riool in kan stromen, wat overstroming voorkomt!

Mede dankzij Stichting DOEN kan Dakdokters innovatieve ideeën blijven ontwikkelen die bijdragen aan het verduurzamen van steden. Door mee te spelen met de Nationale Postcode Loterij kan jij dit project ook steunen.

Speel nu mee

Nacht van de Nacht 2017

Vincent Bijlo is ambassadeur van Nacht van de Nacht.

Op zaterdag 28 oktober is de Nacht van de Nacht. Dit is een campagne van de Natuur en Milieufederaties, waarin bedrijven en gemeentes opgeroepen worden om duurzamer met verlichting om te gaan. Honderden bedrijven doven hun reclameverlichting en diverse evenementen worden in het duister georganiseerd. Muzikant en cabaretier Vincent Bijlo is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en kwam hierover vertellen.

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij
kunnen de Natuur en Milieufederaties campagnes als Nacht van de Nacht organiseren.

Door De Ogen Van Froukje: THUISfestival Wageningen

We kijken door de ogen van Froukje. Zij bezoekt het THUISfestival in Wageningen.

Vandaag kijken we door de ogen van Froukje. Zij bezoekt het THUISfestival in Wageningen.

THUISwageningen begon een aantal jaar geleden met een droom: een ontmoetingsplek en platform opzetten voor alle inwoners van de stad. Tegenwoordig verbindt de stichting inwoners en helpt zij hen die graag iets willen doen voor de samenleving.

Mede dankzij Stichting Doen kan THUISwageningen mooie initiatieven van inwoners steunen en de stad verbinden. Door mee te spelen met de Nationale Postcode Loterij kun jij dit project ook steunen! 

Speel nu mee

Door De Ogen Van Ernst: War Child

We kijken door de ogen van Ernst, hij geeft gevluchte kinderen de kans zich weer kind te voelen.

We kijken door de ogen van Ernst. Hij is een van de initiatiefnemers van TeamUp. Al jarenlang komt er een vluchtelingenstroom van mensen Europa binnen. Vaak gaat het om gezinnen met kinderen die zwaar getraumatiseerd op zoek zijn naar een veilige plek. Met TeamUp, een gezamenlijk project van War Child, Save the Children en UNICEF Nederland, krijgen  kinderen de kans om zich weer kind te voelen.

Met eigen ogen heeft Ernst gezien hoe activiteiten zoals sport, spel en dans een verschil kunnen maken. En kinderen de mogelijkheid geeft zich gezond te ontwikkelen voor de toekomst

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan TeamUp gevluchte kinderen weer kind laten voelen.

Speel nu mee

 

Door De Ogen Van Charlotte en Saskia

Al meer dan 65 jaar leidt en coördineert UNHCR hulpacties over de hele wereld

Door het toenemende geweld in buurland Nigeria, steeg het aantal vluchtelingen in het Minawaokamp in Kameroen de afgelopen vier jaar tot zestigduizend. Deze toestroom van vluchtelingen heeft een grote impact op het milieu. Hierom is UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) een uniek project gestart: een Green Refugee Camp.

Vanwege een grote houtschaarste zijn er rondom het vluchtelingenkamp boomkwekerijen opgericht. De boomkwekerijen zorgen voor werkgelegenheid en brengen de hoeveelheid hout uiteindelijk ook weer op peil. Vluchtelingen worden opgeleid in de boomkwekerijen om met de nieuwste boomplantkennis, de Cocoontechnologie, te werken. Een Cocoon is een biologisch afbreekbare boomcouveuse, die het mogelijk maakt in droge gebieden boemen te laten groeien. Land Life Company is de uitvinder van de Cocoon en werkt samen met UNHCR aan dit project.

Charlotte Jongejan van Land Life Company en Saskia Baar van UNHCR komen langs in de studio om over het Green Refugee Camp te praten.

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij werken UNHCR en Land Life Company samen in het Green Refugee Camp project om in twee jaar tijd boomkwekerijen op te zetten en veertigduizend bomen te planten met de Cocoontechnologie.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Vivian: Wereld Natuur Fonds

Het WNF zette haar eerste gekweekte stekelroggen terug in de Noordzee en Vivian was erbij!

De populatie van roggen en haaien is de afgelopen jaren erg teruggelopen. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) kweekt de dieren daarom in het kweekcentrum in Utrecht. Afgelopen zaterdag zette het WNF haar eerste gekweekte stekelroggen terug in de Noordzee en Vivian nam een kijkje! 

Sinds de opkomst van de intensieve visserij en de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken is het aantal roggen en haaien drastisch teruggelopen. Ze belanden namelijk vaak in de netten als bijvangst. Populaties haaien en roggen zijn extra kwetsbaar voor visserij vanwege hun trage voortplanting; veel soorten zijn pas na tien jaar geslachtsrijp. Daarnaast zijn de belangrijke kraamkamers in de Zuiderzee en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta verloren gegaan.

Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan het WNF dit soort programma’s om de natuur te herstellen voortzetten.

Speel nu mee

 

Door De Ogen Van Babah

We kijken door de ogen van Babah, hij zet zich met hart en ziel in voor de gezondheid van meisjes in Afrika.

We kijken door de ogen van Babah Tarawally, Anti-FGM Campaigner voor Amref Flying Doctors.  Samen met de Masai in Kenia en Tanzania heeft Amref Flying Doctors een alternatief ritueel ontwikkeld voor meisjesbesnijdenis. Een enorme doorbraak waar maar liefst tien jaar aan vooraf ging! Babah zet zich met hart en ziel in voor deze meisjes.

Alleen al in Afrika zijn ruim 92 miljoen meisjes besneden. Nomadische gemeenschappen beschouwen het ritueel als de overgang van meisje naar vrouw. Ze zijn nog heel jong als ze deze ingreep ondergaan. De meisjes zijn hierdoor niet alleen lichamelijk getekend, ook zijn ze voor de rest van hun leven getraumatiseerd. Hier moet verandering in komen, vindt Babah!

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Amref Flying Doctors haar activiteiten blijven organiseren om op te komen voor een betere gezondheid voor jonge vrouwen in Afrika.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Gaston: straatprijs 25 jaar

We kijken door de ogen van Gaston, die dit jaar zijn jubileum viert!

We kijken door de ogen van de man van de straatprijzen en gouden enveloppen… Gaston! De straatprijs bestaat dit jaar 25 jaar en we blikken met hem terug op deze feestelijke jaren.

“De Nationale Postcode Loterij is een ‘mensenloterij’. Het gaat bij de loterij niet alleen om nummers, bedragen en prijzen; er zit warmte in de loterij. We komen de prijzen hoogstpersoonlijk langsbrengen bij de gelukkige winnaars.”

Wil jij ook kans maken op de Postcode Loterij Straatprijs? En Gaston hoogstpersoonlijk op je deurmat hebben staan? Speel dan mee!

Speel nu mee

Door De Ogen Van het NBE

Het Nederlands Burgemeesters Elftal zet zich al 28 jaar in voor de Leprastichting

We kijken mee door de ogen van burgemeester Hans van der Pas en Jos Heijmans en oud-burgemeester Hans van der Laan. Samen zijn zij op reis geweest naar Malta. 

Het Nederlands Burgemeesters Elftal zet zich al 28 jaar in voor de Leprastichting. Dit doen ze vooral door lekker te voetballen. Om meer te weten te komen over de vreselijke ziekte lepra, bezocht het elftal vorige week een eeuwenoude ridderorde in Malta. Daar gingen ze op zoek naar de oorsprong van de leprazorg.

Vorig jaar won de Leprastichting het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Dankzij de deelnemers van de Nationale Posctode Loterij kan de Leprastichting innovatief onderzoek doen naar de preventie van deze besmettelijke ziekte.

Speel nu mee

Door De Ogen Van Jojanneke

Jojanneke maakte een heftige documentaire voor Free A Girl.

Vandaag is het Wereldmeisjesdag: een internationale dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd. Jojanneke van den Berge reisde voor Free A Girl naar India en maakte een heftige documentaire over kinderprostitutie. Jojanneke schuift aan in 5 Uur Live om te vertellen over haar reis.

Free A Girl zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen. Ze zijn werkzaam in de landen Bangladesh, Brazilië, India, Nederland, Nepal en Thailand. De afgelopen acht jaar hebben zij bijgedragen aan de bevrijding van 4.062 meisjes uit bordelen in Azië (update: 20-06-2017).

Mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kan Free A Girl vrouwen en meisjes bevrijden uit gedwongen prostitutie.

Speel nu mee

 

Bekijk hier de documentaire van Jojanneke:

De vluchtelingensituatie in Bangladesh

Tineke Ceelen, directrice van Stichting Vluchteling,verteld over de uit de hand gelopen situatie in Bangladesh.

De afgelopen weken vindt er een grote jacht plaats op de Rohingya moslims in Myanmar. Het leger zou dorpen platbranden en de inwoners verjagen. De Rohingya is een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Honderdduizenden leden van deze moslimminderheid zijn vanwege het geweld in Myanmar naar het buurland Bangladesh gevlucht.

Tineke Ceelen, directrice van Stichting Vluchteling, kwam praten over de uit de hand gelopen situatie in Bangladesh, waar een grote uitbraak van ziektes dreigt in vluchtelingenkampen. Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen.

Door De Ogen Van Froukje: Dag van de Duurzaamheid

Froukje fietst mee voor duurzaamheid!

Van 8 tot 10 oktober fietste stichting Urgenda samen met tientallen geïnteresseerden heel Friesland rond, op zoek naar duurzame projecten. Door Froukje’s ogen kijken we mee naar deze groene fietstocht.

Tijdens deze driedaagse rit werd er op verschillende manieren stilgestaan bij een veel groter evenement, namelijk de Elfwegentocht in juli, met als doel dat Friesland twee weken fossielvrij rijdt; dus zonder benzine en diesel. Een grote uitdaging, maar gelukkig zijn veel Friezen al goed op weg!

Stichting Urgenda draagt ook bij aan de Elfwegentocht. Mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kan stichting Urgenda dit soort projecten ondersteunen.

Speel nu mee

Terug naar boven