Themapagina_DLS-Vrouw-met-vagina-1250x372 GOEDE
Vaginale ongemakken…

Álles over de vagina!

afbAVogel

Koffietijd goes down deeper gaat niet alleen over hoe open we over onze vagina praten of hoe de perfecte vagina eruit ziet. Maar ook over vaginale ongemakken, waar 75% van de vrouwen wel eens mee te maken heeft. Hetty is de hele week bij ons en kan ons hier meer over vertellen.

Vaginale ongemakken?
Vaginale ongemakken zijn eigenlijk alle problemen die je als vrouw kunt hebben in of rondom de vagina. Er zijn tal van ongemakken zoals overmatige afscheiding, een onaangename geur, jeuk, branderigheid of vaginale droogheid. Maar ook irritaties van de huid rondom de vagina na het scheren bijvoorbeeld, van die rode bultjes. Eén van de bekendste vaginale ongemakken is echter een schimmelinfectie.

Vaginale flora
In de vagina heb je talloze micro-organismen die met elkaar samenleven. Die samenleving noemen we de vaginale flora. Het zijn bacteriën en schimmels die bij onze vagina horen, alleen wel in een bepaalde verhouding. Nu zijn er verschillende oorzaken die die verhouding uit balans kunnen brengen, zoals medicatie, stress, ongezonde voeding en zelfs het hebben van seks. Gelukkig kan je lichaam die balans in de meeste gevallen zelf wel herstellen. Soms lukt dat echter niet en dan kunnen er problemen ontstaan.

Wat doen we eraan?
Het is heel belangrijk om je vagina niet met zeep te wassen. Zeep brengt de vaginale flora vaak verder uit balans en maakt de ongemakken vaak erger. Daarbij moet je ervoor zorgen dat je tampons, inlegkruisjes en maandverband regelmatig vervangt. Daarnaast heeft Multi-Gyn een lijn met producten die puur natuurlijke ingrediënten bevatten, vrij zijn van die irriterende zeepvormen en een gezond milieu in de vagina juist ondersteunen. Voor ieder ongemak is er een ander product, want elk ongemak heeft een andere oorzaak en dus een andere aanpak nodig.

Meer weten over de vagina? Kijk dan straks naar Koffietijd!

Vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

Eén van de meest bekende vaginale ongemakken is de schimmelinfectie.

Vandaag praten we met Hetty over de vagina tijdens de zwangerschap. Alle hormonale veranderingen hebben tijdens een zwangerschap niet alleen invloed hebben op je emotie en humeur, maar ook op je vagina. Eén van de meest bekende vaginale ongemakken is de schimmelinfectie.

Met grote regelmaat melden zwangere vrouwen zich met vaginale klachten. In de meeste gevallen constateert de arts dan een schimmelinfectie. Dit komt door een veranderende zuurtegraad in de vagina. Dit kan ervoor zorgen dat je vagina extra gevoelig wordt voor vooral schimmels. Een vaginale schimmelinfectie is dan ook een vaak voorkomend zwangerschapskwaaltje. Kenmerkend voor een schimmelinfectie is de witte, vlokkerige afscheiding. Vaak gaat dit gepaard met veel jeuk,  irritatie en roodheid.

Floraplus

Wat kun je doen?
Een schimmelinfectie komt natuurlijk niet alléén tijdens de zwangerschap voor, elke vrouw kan het krijgen. Het natuurlijke FloraPlus van Multi-Gyn bevat puur plantaardige extracten én prebiotische bestanddelen. Dit ondersteunt het herstel van het gezonde vaginale milieu. De gel behandelt niet alleen vaginale schimmelinfecties, maar verlicht ook de symptomen én voorkomt terugkerende schimmelinfecties. En – ook belangrijk – is veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het aan te raden je vagina niet met zeep te wassen én op te letten met suikers en koolhydraten!

 

Vaginale droogheid

Een droge vagina tijdens de seks kan erg pijnlijk zijn…

Deze hele week is Hetty bij ons hier om te praten over de vagina. Vandaag hebben we het over de vagina tijdens de seks. De vagina heeft namelijk een belangrijke functie bij het hebben van seks! Uit onderzoek blijkt dat bijna 40% van de vrouwen regelmatig pijn heeft tijdens de seks. Vandaag komt Hetty ons hier alles over vertellen!

LiquigelWat is vaginale droogheid?
Veel vrouwen bedoelen met vaginale droogheid dat ze een droge vagina hebben tijdens het vrijen. Een droge vagina betekent eigenlijk: droge slijmvliezen. Deze droge slijmvliezen ontstaan in de meeste gevallen door hormonale schommelingen. Bijna iedere vrouwen in de overgang krijgt er mee te maken. Naast hormonale schommelingen kunnen bepaalde aandoeningen, zoals de ziekte van Sjögren, of het gebruik van medicijnen de oorzaak van droge slijmvliezen zijn. En dus ook van een droge vagina.

Wat kun je ertegen doen?
Veel vrouwen gebruiken voor de intieme momenten glijmiddel, maar vaak zorgt dit, door de aanwezigheid van niet-natuurlijke ingrediënten, voor een verstoring van de vaginale flora. Dat kan verschillende klachten veroorzaken. Het is belangrijk om de vaginale flora in balans te houden, want een gezonde vaginale flora zorgt ook voor een gezonde bevochtiging. Daarom kun je beter kiezen voor producten met de juiste pH voor je vagina, zoals Multi-Gyn LiquiGel. Dit product behandelt en voorkomt vaginale droogheid en zorgt voor een langdurige bevochtiging. Het voorkomt daarnaast irritaties en verzorgt het vaginale weefsel.

Een mooie bikinilijn

Krijg jij ook vaak rode bultjes na het scheren? Hetty weet raad!

multigyn-intiskin-shop-v2Een streepje, een hartje of helemaal kaal, iedere vrouw heeft een andere voorkeur als het gaat om het scheren van je schaamhaar. Maar het is o zo vervelend om na het scheren rode bultjes of irritatie te hebben. Maar liefst 36% van de Nederlandse vrouwen heeft hier last van en het is één van de grootste en vaakst voorkomende vaginale ongemakken waarmee vrouwen te maken hebben.

Hoe voorzichtig je ook doet… je huid raakt altijd wel iets beschadigd en geïrriteerd. Het is bijna onmogelijk om de huid helemaal niet te irriteren. Wanneer je na het scheren vervolgens je kleren aantrekt, kan dit gaan broeien in de huidplooien bij je liezen. Helemaal op warme dagen, wanneer je een panty draagt bijvoorbeeld. Het veroorzaakt in eerste instantie jeuk, maar door het broeien krijgen slechte bacteriën meer kans en gaan zich nestelen in de kleine wondjes die zijn ontstaan. Hierdoor krijg je bultjes en geïrriteerde plekjes na het scheren.

Wat kun je doen?
Je kunt zelf een paar dingen doen om je huid tijdens en na het scheren een beetje te sparen, zoals:
• Neem altijd een goed, scherp scheermesje.
• Scheer met de haargroeirichting mee.
• Gebruik shampoo en douchegel vóór het scheren en niet erna, want dat kan irritatie veroorzaken.
• Gebruik geen scrubzout na het scheren, dit prikt enorm.

Verder kun je Intiskin van Multi-Gyn gebruiken. Dit is een spray die jeuk en irritatie na het scheren vermindert. Het is een natuurlijke spray die verzachtend werkt en nare geurtjes neutraliseert. Het geeft echt een fris gevoel.

Nare geurtjes…

Wat te doen bij vaginale ongemakken…

Hetty is de hele week bij ons om tips te geven over de verzorging van de vagina en beantwoord na de uitzending kijkersvragen op de chat. Er komen veel vragen binnen over nare geuren uit de vagina. Dit blijkt veel schaamte op te leveren en het weerhoudt sommige vrouwen om seks te hebben.  

ActigelVaginale flora
In je vagina leven talloze bacteriën met elkaar samen die een natuurlijk beschermingsmechanisme naar buiten vormen. De vaginale flora noemen we dat. In een gezonde vaginale flora zijn gunstige en ongunstige bacteriën met elkaar in balans. Door onder andere medicijnen, seks, hormonale veranderingen, stress, menstruatie of simpelweg ouder worden kan er een bacteriële disbalans ontstaan. De PH-waarde, ook wel zuurtegraad van de vagina, is dan uit balans. Hierdoor kunnen vaginale ongemakken zoals onaangename geur, overmatige afscheiding, jeuk en/of irritatie optreden.

Zomer
Vooral in de zomer kunnen vrouwen sneller last krijgen van vaginale ongemakken. Dat kan komen door het warme weer, waardoor men meer gaat zweten. Ook kan het komen door het dragen van strakke en synthetische onderkleding. Ook een nat badpak kan de vaginale flora verstoren.

Tips van Hetty
Kies voor katoenen ondergoed, luchtige kleding en was de vagina elke dag met lauwwarm water. Gebruik geen zeep, wat dat zorgt ervoor dat de PH-waarde van de vagina uit balans raakt en schadelijke bacteriën de overhand kunnen krijgen. Met als gevolg juist weer die vervelende geur, overmatige afscheiding en/of jeuk en irritatie. Het belangrijkste is dat de bacteriële balans herstelt. Dit doen de natuurlijke producten van Multi-Gyn. De ActiGel, met plantaardige extracten, helpt de bacteriële balans in de vagina herstellen. Het vermindert de onaangename geur en werkt direct verzachtend bij jeuk en irritatie. De zeepvrije gel behandelt niet alleen de klachten, maar verhindert ook dat ze weer terugkomen! Dat willen we toch allemaal?!

Terug naar boven