SPECSAVERS_OORZORG (2)
Tinnitus zal me niet klein krijgen!

Als tiener leefde Jan zich uit op hardcorefeesten. Totdat het oorsuizen zijn leven ging beheersen…

Als tiener leefde Jan Deken (32) zich uit op hardcorefeesten. De piep in zijn oren na het uitgaan associeerde hij nooit met gehoorschade. Totdat het oorsuizen zijn leven ging beheersen. “Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik te trots was om oordoppen te dragen tijdens het uitgaan.”

Luister naar je lichaam
“Had ik maar geweten wat ik nu weet. Dat die harde piep in mijn oren na een avondje stappen betekende dat mijn gehoor beschadigd was. Ik stond er niet bij stil. Als ik ’s ochtends wakker werd, was de schelle piep verdwenen. Niets aan de hand, denk je dan. Ik had geen idee wat blootstelling aan harde muziek voor je lichaam betekent. Dat die tijdelijke gehoorbeschadigingen kunnen leiden tot een permanente schade. Tot constante harde geluiden in mijn hoofd. Nu kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan, dat ik te trots was om oordoppen te dragen als ik uitging. Niemand deed dat. Mijn vrienden niet, ik niet. Oordoppen waren
suf. Bovendien kon je dan de muziek niet meer horen, of een gesprek voeren. Dacht ik. Ik voel me nu zo stom dat ik niet naar mijn lichaam heb geluisterd. Had ik dat maar op tijd gedaan, dan was mijn tinnitus wellicht niet zo overheersend geweest als nu.”

Onwetendheid
“Ook al dragen – gelukkig – steeds meer jongeren oordoppen bij het uitgaan, die onwetendheid waarmee ik te kampen had in mijn jeugd bestaat nog steeds. Wat doen al die harde decibellen met je lichaam? De meeste jongeren weten vaak niet dat blootstelling aan harde muziek gehoorschade kan veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk om juist die doelgroep bewust te maken van hun gedrag. Als je op die leeftijd het tij kan keren, kan je wellicht schade voorkomen. Voorlichting
geven over de gevolgen van uitgaan zonder gehoorbescherming en de risico’s die je daardoor loopt, is zo ontzettend belangrijk. Natuurlijk, toen ik zestien jaar was, had je ook niet met belerende praatjes moeten aankomen. Je moet tieners dan ook niets opdringen, maar ze zelf laten ervaren. Ik hoop dat mijn verhaal
bijdraagt aan die bewustwording. Het zou fantastisch zijn als jongeren zich gaan realiseren wat ieder weekend stappen tot in de vroege uurtjes voor je lijf betekent. Dat ze weten dat het lichaam rust nodig heeft om te herstellen. En waarom oordoppen zo cruciaal zijn als je uitgaat, een hardcorefeest of een festival bezoekt. Daarom zet ik me sinds kort in als vrijwilliger voor de werkgroep jongeren van de Commissie Tinnitus en Hyperacusis van Stichting Hoormij. Met campagnes en een toegankelijke en informatieve website hopen wij jongeren te bereiken, aan te spreken en bekend te maken met de oorzaken en gevolgen van oorsuizen.”

Klik hier om het hele interview te lezen! 

Bron: Hoormij magazine, Stichting Hoormij

Doe de hoortest!

Lawaai, medicatie, oorsmeer en diabetes kunnen leiden tot gehoorverlies. Doe de test!

Je gehoor kan achteruit gaan door het ouder worden, maar ook door andere oorzaken zoals lawaai, medicatie, oorsmeer en kinderziekten. Ook chronische ziektes zoals diabetes kunnen tot gehoorverlies leiden.

Belangrijk is om bij twijfel je gehoor te testen en dit niet uit te stellen. Mogelijke signalen van gehoorverlies zijn:

1. Je zet de TV steeds iets harder
2. Het lijkt erop alsof iedereen mompelt
3. Gesprekken voeren in drukke gelegenheden wordt lastiger
4. Je vraagt regelmatig aan de telefoon of iemand zich kan herhalen
5. Vrienden en familie maken opmerkingen over je gehoor

Herken je één of meerdere signalen, dan raden wij je aan om gemakkelijk een eerste globale controle van je gehoor te doen, gewoon thuis vanaf je tablet of mobiele telefoon, met de Specsavers Hoortest App. Download de app hier!

Een afspraak met een audicien kan natuurlijk ook. Klik hier voor meer informatie over een audicien bij je in de buurt.

Een ogen-apk!

Onze verslaggeefster Vivian ging langs bij Specsavers voor een oogmeting!

Deze maand bespraken we met Specsavers het belang van goed zicht. We weten inmiddels dat een oogonderzoek eens in de 2 jaar net zo normaal zou moeten zijn als een periodieke controle bij de tandarts. Vivian gaat vandaag langs bij Specsavers om haar ogen te laten testen.

Ogen-apk
Het is heel normaal om regelmatig preventief een tandarts te bezoeken, maar een oogonderzoek vergeten we nog wel eens. Het is aan te raden om eens in de twee jaar een oogonderzoek te laten uitvoeren. Niet alleen om eventuele achteruitgang van je zicht te monitoren, maar mogelijk ook om door te verwijzen als blijkt dat er iets niet in orde is.

“Dankzij de oogmeting ontdekte ik dat er wat mis was met mijn hoornvlies”

Appie Oostveen uit Delft: “Ik heb grote waardering voor de deskundigheid bij Specsavers. Mijn opticien Henk van het Hof zag tijdens een oogmeting dat er iets niet goed was. Hij maakte me niet ongerust, maar drukte me wel op het hart dat ik snel naar een oogspecialist moest gaan. Wat bleek? Mijn hoornvlies was langzaam aan het loslaten. Ik had daar zelf helemaal niets van gemerkt. Ik ben datzelfde jaar nog in het Erasmus ziekenhuis geopereerd en heb twee nieuwe hoornvliezen gekregen. Sindsdien ga ik elk jaar op controle bij het ziekenhuis en nu het gaat prima met mijn ogen. Voor een nieuwe bril blijf ik Specsavers bezoeken. Zij weten van de hoed en de rand en zijn heel eerlijk in hun advisering. Ik heb bijvoorbeeld sinds een half jaar spierreuma waardoor ik Prednison moet slikken. Ik ging wat slechter zien dus wilde ik een sterkere bril aanschaffen. Henk vertelde echter dat slecht zicht een bijwerking van Prednison kan zijn. Hij adviseerde me om het even af te wachten en niet direct te investeren in een nieuwe bril. Die eerlijkheid kom je niet vaak meer tegen.”

Benieuwd naar de stappen die gemaakt moeten worden voor een oogmeting? Bekijk het fragment bovenaan de pagina!

Zicht in het verkeer

Laat je ogen controleren voor een beter zicht in het verkeer!

Invallende duisternis, herfstbuien en een laagstaande zon maken dat een ongeluk in het najaar in een extra klein hoekje zit. Helemaal als je geen scherp zicht hebt. Vandaag is Erika van Specsavers bij ons te gast om hierover te praten! 

Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat meer dan 50% van de mensen al eens in een gevaarlijke verkeerssitu­atie is beland vanwege slecht zicht en dat meer dan 20% van de mensen zijn of haar bril niet altijd draagt achter het stuur. Voor autorijden geldt een gezichtsscherp­te van minimaal 0,5, eventueel mét bril of contactlenzen. Ga je rijden terwijl je een bril nodig hebt, dan riskeer je een ongeval én een boete. Laat je ogen daarom minstens eens per twee jaar controleren bij een opticien en zorg ervoor dat je zonnebril en/of speciale autobril in de auto ligt. Zo ga je goed voorbereid de weg op.

ANWB en Specsavers delen het belang van goed zicht in het verkeer. Daarom krijgen ANWB-leden op vertoon van hun lidmaatschappas korting bij Specsavers, zoals korting op speciale autobrillen. Meer weten over deze actie? Je leest het hier! Meer informatie over een oogmeting? Kijk eens hier!

Tips bij laaghangende zon

 • Houd je ruiten goed schoon
 • Gebruik je zonneklep en zonne- of autobril
 • Zet je verlichting aan
 • Houd voldoende afstand en pas je snelheid aan

Wist je dat?
Een zonnebril dragen in het donker strafbaar is? Als je vaak wordt verblind door de koplampen van medeweggebruikers is een bril met speciale autoglazen voor in het donker ideaal.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan om 10:00 uur weer naar een nieuwe Koffietijd om meer te weten te komen over je zicht in het verkeer. 

Je zicht als symptoom

Diabetes is te herkennen aan het verslechteren van je zicht…

Vandaag gaat de ‘Week van Diabetes’ van start in de winkels van Specsavers. Zo om de gevolen van diabetes op ons zicht onder de aandacht te brengen. Vandaag praten we met optometrist Erika van Specsavers, over de gevolgen die diabetes heeft voor je ogen.

Diabetes in Nederland
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.200 nieuwe patiënten bij. Eén van de meest voorkomende complicaties van deze chronische ziekte is beschadiging van het netvlies. Wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen, dan kan dit in het ergste geval leiden tot blindheid. Vermoed je dat je misschien diabetes hebt? Neem dan contact op met je huisarts!

Week van Diabetes
Aangezien er zoveel onwetendheid is over de gevolgen van diabetes op ons zicht, start de Specsavers-winkels met de ‘Week van Diabetes’. Deze week is een onderdeel van de samenwerking tussen het Diabetes Fonds en Specsavers. Het effect van diabetes op ons zicht staat in deze week centraal. Naast de voorlichting aan haar klanten, mede als onderdeel van de oogmeting, deelt Specsavers tijdens de themaweek in haar winkels fruit en stappentellers uit ter bevordering van een gezonde levensstijl. Diabetes type 2 kan namelijk in veel gevallen voorkomen worden door onder andere regelmatig te bewegen en gezond te eten.

Meer weten of het belang van een oogtest? Kijk dan om 10:00 uur naar Koffietijd of kijk hier!

Wees zuinig op je ogen!

Meer weten over een oogmeting? Je ziet het straks!

Bijna de helft van de Nederlanders is ervan overtuigd perfect zicht te hebben! Dat is ook dé voornaamste reden waarom consumenten nauwelijks hun ogen laten testen. Echter is het wel van belang om je ogen af en toe te laten testen. Waarom? Kijk dan straks naar Koffietijd.

Wees zuinig op je ogen
Een op de vier mensen ondergaat bijna nooit een oogmeting. Een oogonderzoek is van cruciaal belang als je je ogen gezond wilt houden. Vaak zijn we ons onvoldoende bewust van het negatieve effect van onze leeftijd, leefwijze en lichamelijk conditie op ons zicht. Het vaker laten testen van je ogen draagt bij aan het tijdig signaleren en monitoren van mogelijke oogproblemen. Er wordt aangeraden je ogen ten minste een keer in de twee jaar te laten controleren.

Benieuwd naar haar hele verhaal? Kijk dan om 10:00 uur naar een nieuwe Koffietijd!

Je favoriete geluid, dat wil je toch niet missen?

Genieten doe je met je oren.

Stel dat je moet kiezen tussen horen of zien…wat zou je dan kiezen? Wij zouden het allebei niet willen missen. Vorige week is Pernille met audicien Cindy Egging van Specsavers een dagje de natuur in geweest waar ze hebben genoten van de prachtige omgeving én de natuurgeluiden.

Gehoor verandert geleidelijk, dus mogelijk heb je er geen erg in wanneer het vermindert.

Met het beantwoorden van een aantal vragen ontdek je of het verstandig is om een hoortest te doen. Om er zeker van te zijn dat je volop kunt blijven genieten van de geluiden om je heen. Geef bij iedere vraag aan wat voor je van toepassing is: bijna nooit, soms, vaak of bijna altijd.

 • Kun je iemand verstaan in een rumoerige ruimte?
 • Kun je het gesprek volgen als je met meerdere mensen aan tafel zit?
 • Kun je een toneelstuk volgen als je achterin zit?
 • Hoor je thuis de deurbel?
 • Hoor je op straat onmiddelijk vanuit welke richting een auto komt?
 • Kun je een verkoopster in een drukke winkel verstaan?
 • Hoor je buiten de vogels fluiten?
 • Hoor je het wanneer iemand van achteren naar je toekomt lopen?
 • Kun je de richtingaanwijzer in de auto horen?
 • Hoor je het ritselen van de bladeren buiten op een winderige dag?
 • Hoor je een tikkende klok in huis?
 • Hoor je de piep van de magnetron/oven/vaatwasser?

Geef je regelmatig als antwoord bijna nooit of soms, dan is het verstandig om eens langs een audicien te gaan. Kijk hier voor meer informatie en een audicien bij je in de buurt. Bij Specsavers word je altijd geholpen door volledig gediplomeerde, StAr-geregistreerde triage audiciens. Zo loop je de deur uit met de juiste hoortoestellen én een goed gevoel.

Specsavers Hoortest App

Last van gehoorverlies? Doe de hoortest!

Veel mensen herkennen zelf niet dat zij last van gehoorverlies hebben. Er zijn echter vijf duidelijke signalen:

 1. Je zet de TV steeds iets harder
 2. Het lijkt erop alsof iedereen mompelt
 3. Gesprekken voeren in drukke gelegenheden wordt lastiger
 4. Je vraagt regelmatig aan de telefoon of iemand zich kan herhalen
 5. Vrienden en familie maken opmerkingen over je gehoor

Herken je één of meerdere signalen, dan raden wij je aan om gemakkelijk een eerste globale controle van je gehoor te doen, gewoon thuis vanaf je tablet of mobiele telefoon, met de Specsavers Hoortest App. Download de app!

Een afspraak met een audicien kan natuurlijk ook. Klik hier voor meer informatie of een audicien bij je in de buurt.

Gehoorverlies, wat nu?

Wat te doen bij gehoorverlies…

Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: gehoorverlies. Een hoortoestel biedt vaak de uitkomst voor dit probleem. Waar begint de zoektocht naar een hoortoestel? Vandaag is audicien Cindy Egging van Specsavers bij ons te gast en vertelt er meer over!

De oorzaak
Het is algemeen bekend dat je van het luisteren naar harde muziek mogelijk gehoorbeschadiging oploopt. Maar er ook zijn ook diverse beroepsgroepen waarbij je een hoger risico loopt, zoals een sportleraar of zweminstructeur. Dit komt door het galmen in het zwembad of de sporthal, dit versterkt het geluid. Voorkom beschadiging van je gehoor met gehoorschermers!

En nu?
Wanneer uw gehoor vermindert, kunnen gehoorapparaten het geluid om u heen versterken. Tegenwoordig zijn er hoortoestellen ontworpen om vooral spraak en juist geen achtergrondgeluid te identificeren. Één of meerdere microfoons vangen het geluid op, verbeteren dit en geven het vervolgens door aan het oor of de gehoorzenuw. Dankzij een gehoorapparaat worden gesprekken luider en scherper voor u.

Benieuwd hoe goed je zelf kunt horen? Bekijk het hier! Of alvast meer lezen over de zoektocht naar een goed hoortoestel? Klik hier!

Een passend advies voor je ogen

Ga eens langs bij een professionele opticien!

Het eerste moment dat je minder goed ziet en je ogen veel inspanning nodig hebben om scherper te zien. Wat nu? Erika Horst, optometrist bij Specsavers, is vandaag te gast en vertelt over de stappen die je kunt ondernemen wanneer je zicht verslechterd.

Oogzorg
Ruim 60 procent van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. Dat is heel wat, maar hoe weet je nu precies of je echt de juiste oogzorg krijgt? In Koffietijd worden de stappen naar de juiste bril, afgestemd op persoonlijke wensen en behoeftes uitgebreid besproken.

Specsavers
Met je ogen moet je uiterst zorgvuldig omgaan. Daarom worden je ogen bij Specsavers uitsluitend gemeten door opticiens of optometristen met een overheidserkend diploma. Specsavers ondersteunt je bij het uitkiezen van de juiste bril die volledig op je persoonlijke wensen en behoeftes zijn afgestemd. Meer advies voor je ogen? Kijk dan om 10.00 uur weer naar Koffietijd!

 

Terug naar boven