Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Vijgenclafoutis met tijm
Zo licht en luchtig dat je verrast bent hoeveel je er van kan eten.

Ingrediënten
90 g donkerbruine rietsuiker
2 el rode wijn
1 el tijmblaadjes
2 citroenen, 2 tl schil en 1 el sap
420 g goede rijpe zwarte vijgen, gehalveerd
2 grote eieren, gesplitst in dooiers en eiwitten
50 g bloem
1 ½ tl vanille extract
100 ml slagroom
1/8 tl zout
Vanille ijs of crème fraîche  

Bereiding
Verhit de oven op 170 graden celsius.
Doe 50 gram suiker in een kleine ovenvaste sauteerpan met een hoge wand (ca 18 cm doorsnee) en voeg 1 eetlepel water toe. (kook de vijgen als u geen ovenvaste pan van dit formaat hebt in een gewone koekenpan en doe ze daarna in een vierkante bakvorm van 22 cm. Zet de pan 3-4 minuten op halfhoog tot hoog vuur, schud hem een paar keer om tot de suiker is opgenomen en de vloeistof borrelt. Laat de pan op het vuur staan, voeg rustig de wijn en de tijm toe en blijf een minuut roeren tot de saus goed gemengd en dik is.
Haal de pan van het vuur, roer het citroensap en de vijgen door de saus en laat ze 20 minuten of langer afkoelen: ze moeten beslist niet gloeiend heet zijn als u het beslag er over giet. Als u de vijgen in een bakvorm gaat bakken, moet u ze nu overscheppen.
Doe de eidooiers in een kom met 40 gram suiker, de bloem, vanille, room, citroenrasp en het zout. Klop alles in 2-3 minuten met de hand of een minuut met de handmixer tot het mengsel bleek en gebonden is. Klop de eiwitten in een brandschone kom 1-2 minuten met de hand tot schuim dat in stijve pieken blijft staan en spatel het luchtig door het beslag tot alles net is gemengd.
Verdeel de vijgen naast elkaar over de bodem van de sauteerpan (of bakvorm) en giet het beslag eroverheen. Bak ze circa 30 minuten in de oven tot het beslag gerezen, goudbruin en gaar is. Haal de schaal of vorm uit de oven, verdeel de inhoud over schaaltjes en serveer ze heet met vanille-ijs of crème fraîche.

Dit recept komt uit Simpel, van Yotam Ottolenghi. Het boek kun je hier bestellen.

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.