Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Broodje pom
Deze Surinaamse ovenschotel is heerlijk op een broodje, maar ook erg lekker met rijst! Vandaag maakt London de pom op een knapperig, wit Surinaams puntje.

Ingrediënten:

Kip vulling:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el roomboter
  • 3 stuks kipdijfilet, in stukjes
  • 30 gr gemalen piment
  • Snufje zout
  • 200 gr zoutvlees, uitgekookt
  • ½ sjalot, gesnipperd
  • ½ tomaat, in blokjes
  • 2 takjes selderij, fijngesneden
  • 2 el rietsuiker
  • 100 ml tomaten passata
  • 250 ml groentebouillon

Pomtayer basis:

  • 1 pak pomtayer (merk lufo, toko)
  • 30 gr gemalen piment
  • 1 tl zout
  • 1 el piccalilly
  • 2 el tomatensaus (liefst huisgemaakt)
  • Sap van 1 perssinaasappel + rasp
  • 2 el rietsuiker
  • Boter
  • 100 ml groentebouillon

Voor de  broodjes:

  • 8 Surinaamse puntjes
  • Zuurgoed (komkommer en ui)
  • Sambal  

Bereidingswijze:

Zet een braadpan op hoog vuur, voeg de zonnebloemolie en roomboter toe en bak de kip.  Voeg piment en zout toe als de kip krokant en goudbruin is gebakken. Voeg zoutvlees, tomaat en ui toe. Dit bak je mee tot de ui glazig is. Zet het vuur vervolgens zachter en voeg de groentenbouillon en tomatensaus toe en tover er een lekker jus van. Voeg de rietsuiker toe en roer alles goed door, deksel op de pan en laat dit 20 minuten op laag vuur sudderen. De kip is klaar als het zoutvlees lekker zacht is. Voeg als laatste de selderij toe. Proef de smaak, is het nog wat flauwtjes voeg dan nog wat zout en piment toe.  

Verwarm de oven voor op 175 graden.   Haal de pomtayer uit het pak en doe het in een grote kom. Voeg alle ingrediënten toe, behalve de boter. Meng alles goed en voeg drie eetlepels van het jus van het kipmengsel toe aan de pomtayer. Roer alles door en proef of het mengsel op smaak is. Voeg als het nodig is nog zout en/of piment toe.   Vet het bakblik in met boter. Doe een laagje van het pomtayer mengsel in het bakblik. Schep daarna alle kip en zoutvlees uit de pan en verdeel over de eerste laag. Doe de rest van het pomtayer mengsel als tweede laag in de schaal.  

Verdeel de resterende jus van de kip over de bovenste laag. De pom is dan klaar om in de oven te gaan.   Bak de pom 1,5 uur af in de oven op 175 graden. Prik na 1,5 uur met een vork in de pom om te kijken of hij gaar is. De pom is gaar als de vork schoon blijft en er dus geen pom aan blijft plakken.  

De bovenkant van de pom moet goudbruin zijn en van binnen gaar. Als de bovenkant te snel bruin wordt, kan de oven lager gezet worden op 160 graden.  

Laat de pom goed afkoelen. De pom is op zijn lekkerst als je hem een dagje laat ‘rusten’. De volgende dag kan je de pom het beste 8 minuutjes in de oven op 170 graden opwarmen. Een goede pom is niet waterig of te compact, maar zit er tussen in. Oefening baart kunst. Serveer de pom op een Surinaams wit puntje met wat komkommer en ui in zuur en eventueel sambal  

Eet smakelijk!

Delen
Recepten
Za'atar salade met halloumi, gewelde amandelen en anijs
''Dit is een hele elegante appetizer. Bij het bakken van de halloumi moet je de rest van de salade al klaar hebben liggen, want het lekkerst is het als de halloumi zacht smeltend zoutig en warm is!'' Jigal maakt dit gerecht uit het nieuwe Libanese kookboek 'Beiroet' van Merijn Tol.
Recepten
Gegrilde knolselderij met Hollandse garnalen
Vandaag maakt Hugo een recept met de Hollandse garnaal. Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.
Lekker bezig
Lekker Bezig familie Nagelkerkjes! (aflevering 24)
In de rubriek 'Lekker Bezig' krijgen we een uniek kijkje in de keuken van onze kijkers. Vandaag is dat bij de familie Nagelkerkjes.
Recepten
Plaatpizza voor de family
Bekijk meer
Meer bekijken
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.