Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Chocolade Babka
Een prachtig gemarmerde cake die niemand kan weerstaan!

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 360 ml warme volle melk
  • 2 pakjes droge gist
  • 170 gr witte kristalsuiker
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • 1 el volle room
  • 2 eigelen op kamertemperatuur
  • 1 ½ tl vanille extract
  • 780 gr bloem, plus extra
  • 1 tl zout
  • 240 gr ongezouten boter, gesneden in stukken op kamertemperatuur 

Voor de chocoladevulling:

  • 680 gr chocoladedruppels
  • 2,5 el kaneel
  • 125 gr walnoten
  • 115 gr suiker
  • 115 gr bruine basterdsuiker
  • 170 gram ongezouten boter  

Nog nodig:

  • 2 grote kommen
  • Elektrische mixer met deeghaak en platte menghaak opzetstuk
  • Broodvorm    

Bereidingswijze:

1. Giet warme melk in een kleine kom. Strooi gist en snufje suiker over melk, roer licht en laat staan tot het schuimig is, ongeveer 5 minuten.
2. Meng met de elektrische mixer met het platte menghaak opzetstuk de suiker, 2 eieren, vanille en eidooiers in een kom. Voeg het gistmengsel toe en meng licht om te combineren.
3. Meng het bloem en zout in een kom. Voeg toe aan het eimengsel en sla op lage snelheid tot bijna alle bloem is opgenomen, ongeveer 30 seconden. Wissel naar de deeghaak. Voeg de boter toe en klop tot het bloemmengsel en de boter volledig zijn opgenomen, en een glad, zacht deeg dat enigszins plakkerig is wanneer het wordt geperst. Laat het deeg in totaal ongeveer 10 minuten roeren met de deeghaken.
4. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed een paar slagen tot het glad is. Smeer een laagje boter in een grote kom.
5. Plaats het deeg in een kom en draai om te coaten met boter. Dek goed af met plasticfolie. Zet op een warme plaats om te rijzen tot het in omvang verdubbeld is, ongeveer 1 uur.  

6. Om de vulling te maken plaats je de chocoladedruppels, de suiker, de basterdsuiker, walnoten en kaneel in de kom van een keukenmachine, verwerken tot grove kruimels.
7. Voeg de boter toe en verwerk tot goed gemengd is en zet opzij.  


9. Verwarm de oven voor op 175 C. Vet de broodvorm royaal in met boter.
10. Klop in een kleine kom het resterende ei met de eetlepel room, leg de kom opzij.  
11. Sla het deeg, waardoor de lucht eruit komt. Leg het op een schoon oppervlak. Laat 5 minuten rusten. Snijd in 3 gelijke stukken. Houd 2 stukken bedekt met plasticfolie terwijl je het resterende stuk bewerkt. Rol het deeg op een royaal met bloem bestoven oppervlak uit tot een vierkant van 40 cm.; het moet ongeveer 3 mm dik zijn.
12. Borstel de randen met het losgeklopte resterende ei. Verkruimel 1/3 van de chocolade gelijkmatig over het deeg en laat een rand van 6 mm achter. Rol het deeg strak op als een tortilla. Knijp uiteinden samen om af te dichten. Draai nu 5 of 6 beurten.
13. Vouw de lange doormidden en bestrijk de bovenkant van de rol met het losgeklopte ei. Verkruimel voorzichtig 2 eetlepels meer vulling over de rol en draai de gevouwen rol nog een paar keer.
14. Plaats gedraaide rol in voorbereide bakvorm (het zal een beetje rommelig zijn).
15. Borstel de bovenkant van Babka met losgeklopt ei. Verkruimel een derde van de streusel topping over elk brood. Bedek elke pan losjes met plasticfolie en laat 20 tot 30 minuten op een warme plaats staan
16. Bak de Babka halverwege roterend, tot het goudbruin is en test na ongeveer 35 minuten op gaarheid. Tandenstoker moet schoon uit het deeg komen als u klaar bent. Haal uit de oven en leg het op een rooster totdat het is afgekoeld.

Serveer met wat extra streusel topping er overheen.

Eet smakelijk!

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.