Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Geroosterde zoete aardappelsoep met chorizo
Vandaag maakt Hugo een goedgevulde soep met geroosterde aardappelen, chorizo en sherry! Écht een gerecht om goed van op te warmen!

Ingrediënten:

  • 2 grote zoete aardappels (oranje)
  • 1 prei
  • 1 rode peper, fijngesneden in ringetjes
  • 1 gedroogde chorizo-worst
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 venkel
  • 5 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, in blokjes
  • 3 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 6 blaadjes salie (+ extra ter garnering)
  • 235 ml droge sherry
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 3 tl sherry-azijn
  • Crème fraîche, naar smaak
  • Een snuf zout
  • Olijfolie  

 Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.  

Snijd de zoete aardappels in grove stukken, maar laat de schil er nog aan. Leg de stukken aardappel op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie en een snuf zout.  

Was de prei, halveer ‘m over de lengte en snijd ‘m dan in grove stukken. Verdeel de stukken prei over een andere bakplaat en besprenkel ook met olijfolie en zout.  

Bak de prei in 20 minuten zacht en bruin. De zoete aardappel kan er 25 tot 30 minuten in blijven, tot de blokjes zacht en licht bruin zijn gebakken.  

Begin ondertussen met de voorbereidingen voor de soep. Snijd de chorizo in kleine blokjes en maal die in een keukenmachine tot een soort chorizo-kruim.   Verhit wat olijfolie in een grote pan met een dikke bodem. Bak hierin de chorizo tot het bruin begint te worden. Blus de chorizo af met 60 ml van de sherry. Schep de chorizo uit de pan en laat uitlekken op een bord met een paar vellen keuken papier. Zorg dat je ook alle kleine deeltjes uit de pan meeneemt.  

Doe dan de gesnipperde ui en knoflook in de hete pan en zet het vuur laag. Laat zachtjes bakken, tot de ui glazig is. Voeg dan het gerookte paprikapoeder, cayennepeper en de salieblaadjes toe. Laat kort meebakken en doe dan de wortel en bleekselderij in de pan. Bak alles tot de wortel zacht is. Voeg ondertussen steeds een beetje van de sherry toe om de boel af te blussen en de aangebakken stukjes in de pan los te krijgen.  

Voeg de geroosterde zoete aardappels en prei toe als de sherry grotendeels is verdampt. Doe er ongeveer 700 ml kokend water bij en roer goed door. Pureer de groente en zoete aardappels glad met een staafmixer. Voeg meer water toe, als de soep te dik blijft.  

Snijd de venkel in dunne reepjes met een scherp mes of eventueel een mandoline. Roer dit op het laatst door de soep heen, zodat het iets zachter wordt, maar zijn crunch behoud. Verwarm de soep vervolgens nog 5 minuten. Haal de pan van het vuur af en voeg de sherry-azijn toe.  

Serveer de soep met een klodder crème fraîche, wat van de verkruimelde chorizo, een paar blaadjes salie en rode chilipeper ringetjes.  

Eet smakelijk!

Delen
Recepten
Za'atar salade met halloumi, gewelde amandelen en anijs
''Dit is een hele elegante appetizer. Bij het bakken van de halloumi moet je de rest van de salade al klaar hebben liggen, want het lekkerst is het als de halloumi zacht smeltend zoutig en warm is!'' Jigal maakt dit gerecht uit het nieuwe Libanese kookboek 'Beiroet' van Merijn Tol.
Recepten
Gegrilde knolselderij met Hollandse garnalen
Vandaag maakt Hugo een recept met de Hollandse garnaal. Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.
Lekker bezig
Lekker Bezig familie Nagelkerkjes! (aflevering 24)
In de rubriek 'Lekker Bezig' krijgen we een uniek kijkje in de keuken van onze kijkers. Vandaag is dat bij de familie Nagelkerkjes.
Recepten
Plaatpizza voor de family
Bekijk meer
Meer bekijken
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.