Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Koffie- en techinaroomijs met chocoladesaus en sesamkrokantjes
IJs met een tintje van het midden oosten.

Roomijs

  • 120 gr techina
  • 225 ml amandelmelk
  • 75 espresso
  • 110 g Hollandse (schenk)siroop
  • 2 el aquafaba  
  • 1 tl johannesbroodpitmeel
  • 60 gr mokkaboontjes

Sesamkrokantjes

  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 20 gr golden syrup
  • 50 gr witte sesam (gepeld)
  • 30 gr zwarte sesam  

Chocoladesaus

  • 250 ml water
  • 300 gr suiker
  • 50 gr cacaopoeder
  • 1 vanillestokje
  • snuf zout  

Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig.

Tip: Bewaar de kom van de ijsmachine standaard in de vriezer op -18°. Op die manier is de kom altijd klaar voor de ijsmachine, in het geval dat je trek hebt in ijs.

Bereidingswijze:

Klop alle ingrediënten voor het roomijs goed door elkaar met een spatel. Giet het mengsel in de ijsmachine en draai in 30-40 minuten tot een romig ijs. Hak de mokkaboontjes grof en voef die toe als het ijs al redelijk stevig is. Doe in een afsluitbare bak en laat nog twee uur opstijven in de vriezer. Haal het ijs een kwartier voor serveren uit de vriezer. Heb je geen ijsmachine? Zet het mengsel dan in de vriezer en roer het drie uur lang elk kwartier door met een vork.  

Meng voor de sesamkrokantjes beide soorten sesam in een bakje. Leg een vel keukenpapier met de glanzende laag naar boven op je werkblad. Leg een tweede vel keukenpapier en een deegroller klaar.   Laat in een grote koekenpan met antiaanbaklaag de suiker op middellaag vuur smelten. Voeg zodra de suiker lichtbruin kleurt de sesam toe. Roer met een pannenlikker de sesam door de karamel.   Spatel de karamel op het keukenpapier en bedek met het tweede. Rol zo dun mogelijk uit met de deegroller. Werk snel, want de karamel koelt snel af en is dan niet meer te vormen. Onderdruk de neiging om een lik karamel uit de pan te nemen, je verbrandt zowel je vinger als je tong!  

Leg de uitgerolde plak op een snijplank en snijd in de gewenste vormen. Hoe warmer de karamel, hoe gemakkelijker dat gaat. Of ga voor een rustieke presentatie en breek de afgekoelde karamel in onregelmatige stukken.   Breng voor de saus het water in een grote pan aan de kook. Snijd het vanillestokje over de lengte in tweeën en schraap het merg er met een scherp mesje uit. Voeg zodra het water kookt de suiker, het merg van de vanille, het cacaopoeder en een snuf zout toe en roer goed door elkaar met een garde. Laat 5 minuten doorkoken en indikken. Blijf continu roeren met de garde, anders kookt de saus over. Laat afkoelen en bewaar tot een maand in de ijskast.  

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.