Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Kruidnoten gehaktbal met zoete aardappelpuree en mandarijnensalsa

Ingrediënten:

Gehaktbal:

  • 1 Spaanse rode peper, zaadlijsten verwijderd
  • 1 sjalot
  • 30 gr kruidnoten
  • 25 gr pistachenoten
  • 500 gr rundergehakt
  • 1  tl pimentpoeder
  • Zout en zwarte peper  

Zoete aardappel-pastinaak puree:

  • 2  zoete aardappels
  • 1 grote of 2 kleine pastinaken
  • 1 liter groentenbouillon
  • 1 el dijon mosterd
  • Scheutje melk
  • Boter
  • Zwarte peper en zout 

Mandarijnensalsa:

  • 1 groene rawit peper
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 2 mandarijenen, in fijne stukjes, zonder pitjes
  • 1 limoen (sap)
  • 1 lente-uitje, in fijne ringetjes
  • Scheut olijfolie
  • 2 takjes koriander, fijn gesneden
  • Snufje zout
  • Eventueel wat honing

Bereidingswijze:

Gehaktbal

Snijd de rode pepers en sjaloten fijn. Doe hetzelfde met de kruidnoten en pistachenoten fijn. Dit kan in de vijzel of met een hakmes.  

Doe het gehakt in een kom en meng met de pepers, sjalotten, fijngemalen kruidnoten, piment en zout naar smaak. Zodra alles goed gemengd is kun je ballen gaan vormen, de grootte is naar eigen wens. Middelgroot, ongeveer 130 gram per bal.  

Doe de gehaktballen in een ovenschaal en laat 5 minuten op 200 graden kleuren. Zet de oven daarna lager op 180 graden en laat nog 8 minuten garen.  

Zoete aardappel-pastinaak puree 

Schil de zoete aardappel en de pastinaak en snijd in stukjes.Doe ze in een pan en vul aan met groenten bouillon, net onder, ongeveer 12 minuten. Controleer met een mesje of de aardappel en de pastinaak al gaar zijn.  Giet ze af en doe ze terug in de pan. Stamp tot een fijne massa en voeg een beetje melk toe om het smeuig te maken en met een klontje boter. Breng de stamppot op smaak met een snuf peper en zout.

Mandarijnensalsa

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng door elkaar. Wees een beetje zuinig met de olijfolie.  

Tip: voor een zoetje doe je er dus wat honing bij, mocht het te pittig zijn. Zorg bij de mandarijnen dat alle witte draadjes weg zijn.

Serveer de gehaktbal samen met de puree en de salsa!

Eet smakelijk!

Delen
Recepten
Za'atar salade met halloumi, gewelde amandelen en anijs
''Dit is een hele elegante appetizer. Bij het bakken van de halloumi moet je de rest van de salade al klaar hebben liggen, want het lekkerst is het als de halloumi zacht smeltend zoutig en warm is!'' Jigal maakt dit gerecht uit het nieuwe Libanese kookboek 'Beiroet' van Merijn Tol.
Recepten
Gegrilde knolselderij met Hollandse garnalen
Vandaag maakt Hugo een recept met de Hollandse garnaal. Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.
Lekker bezig
Lekker Bezig familie Nagelkerkjes! (aflevering 24)
In de rubriek 'Lekker Bezig' krijgen we een uniek kijkje in de keuken van onze kijkers. Vandaag is dat bij de familie Nagelkerkjes.
Recepten
Plaatpizza voor de family
Bekijk meer
Meer bekijken
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.