Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Pizza Gamberianettino
Een heerlijke pizza met rivierkreeftjes uit het kookboek 'Lekker Fred' van Freddy Tratlehner.

Ingrediënten:

Pizzadeeg (voor 6 pizzabodems)

  • 2.5 g zout
  • 550 ml water
  • 1 kg dubbel 00 bloem
  • 1.5 gram gedroogd gist
  • 1.5 ml olijfolie
  • maismeel, om te bestuiven
  • Benodigdheden: schone theek en (eventueel) pizzasteen

Tomatensaus (voor een grote pan pastasaus/tomatensaus)

  • 5 sjalotten
  • 5 tenen knoflook
  • 1 el chipotlepepers (uit blik)
  • 50 g boter
  • 1 scheut olijfolie
  • 2-3 tl suiker
  • 800 g gepelde trostomaten (blik)
  • 5 takjes tijm

Beleg voor de pizza:

  • 1 soeplepel pastasaus (of passata)
  • 1 bol mozzarella, in stukken gescheurd
  • 100 g rivierkreeftjes
  • 1 kolf suikermais, gekookt en de mais van de kolf gesneden
  • 1 rode ui, in dunne ringen

Bereidingswijze tomatensaus:

1. Snijd de sjalotten fijn en de knoflook en de chipotlepepers ook.

2. Doe de boter in de pan en wacht effe tot­ie is gesmolten. Doe dan de olijvenolie erbij. Doe nu de sjalotten erbij. Bak tot glazig en doe dan de knoflook erbij. Pas op dat­ie niet bruin wordt. Na ongeveer 2 minuten twee scheppies suiker en de chipotlepepers erbij. Bak nog 2 minuten.

3. Doe dan de gepelde trostomaten erbij. Ik heb een passeerzeef, daar haal ik de tomaten eerst doorheen. Dat zou ik als ik jou was ook doen, maar waarschijnlijk heb je geen passeerzeef en dan kom je weer klagen bij mij dat je geen passeerzeef hebt. Als je dit vaker gaat maken, koop dan een passeerzeef. Doe de tomaten dus door die pas
seerzeef en gooi het restant weg. Pluk de blaadjes van de tijm of iets en gooi het erbij.

4. Laat alles op het allerlaagste vuur pruttelen voor 30 minuten of langer. Deze saus is lekker om te bewaren en om veel van te hebben. Als je meer maakt, gooi dan niet in één maar in twee keer de tomaten erbij en laat ’t iets langer pruttelen.

Bereidingswijze deeg:

1. Doe het zout bij het water en roer het even. Doe de bloem en de gist bij elkaar en schep ook even om. Doe het water erbij en roer het met een lepel of iets. Doe dat iets langer dan 1 minuut. Het lijkt nu nog nergens op en het deeg hangt wel/niet samen.

2. Haal het deeg uit de kom en kneed verder met de hand op een heeeeeel schoon aanrecht, samen met een klein scheutje van de afgemeten olijvenolie. Blijf 3 minuten kneden en doe er dan weer wat van de olijvenolie bij. Kneed nog even goed en doe dan de rest van de olijvenolie erbij.

3. Je hebt nu ongeveer 8 tot 10 minuten gekneed, je onderarm raakt vermoeid en je bent er nu wel klaar mee. Zet de grote homp deeg in een kom, doe er een vochtige doek overheen en laat het 5 tot 20 minuten rusten op het aanrecht.

4. Verdeel de deeghomp in 2 stukken. Verdeel elk stuk weer in 3 delen. In totaal heb je nu 6 delen. Vorm daar bolletjes van door de randjes naar binnen te vouwen zodat er een bolletje ontstaat zonder te rollen, als je het goed doet gaat de bol strak staan. Doe nu alle bollen in een grote platte bak of ovenschaal. Dek af met vershoudfolie of die vochtige doek en zet 1 dag in de koelkast.

5. Haal de deegbollen 2 tot 3 uur voordat je pizza’s gaat bakken uit de koelkast. Ga nu verder met je mise­en­place voor de toppings, oftewel zet alles klaar en ga dan pas verder met de volgende stap.

6. Zet de oven op de maximale grillstand en verhit de pizzasteen mee. Bestuif je schone aanrecht met wat meel (maismeel is het handigst). Gooi er het deeg op. Stretch het deeg met de zijkant van je hand vanuit het midden, gebruik geen deegroller. Als je lijp wil stunten gooi je hem door de lucht. Let er wel op dat je er al irritant veel tijd in hebt gestoken en als er een gat in je deeg komt het enigszins verpest is.

7. Verdeel de pastasaus over de pizza’s. Niet te veel want dan worden ze te nat. Je moet het deeg op sommige plekken door de saus heen kunnen zien. Ga verder met de verschillende toppings die je net hebt klaargezet. Bak de pizza’s in de voorverwarmde oven op de allerhoogste stand en het liefst op een pizzasteen in ongeveer 8 minuten goudbruin en krokant.

Receptuur uit kookboek 'Lekker Fred' van Freddy Tratlehner.

 

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.