Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Tarte tatin van appel
Deze omgekeerde appeltaart moet direct uit de oven gegeten worden. Van tevoren klaar maken en vlak voor het opdienen afbakken. Het is een absolute topper, de uitvinding van de Franse dames Tatin is met vele soorten appels mogelijk maar de Franse golden delicious en de granny smith blijven favoriet.

Ingrediënten:

  • 150 gr bloem
  • 75 gr boter
  • 20 gr suiker
  • 1 ei Snufje zout
  • 8 appels (Golden delicous of granny smith)
  • 50 gr boter
  • 80 gr suiker  

Nog nodig:

  • Glazen bakvorm van 27 cm of tarte tatin-vorm  

Bereidingswijze:

Meng de bloem, 20 gram boter, 75 gram suiker, de zout en ei in de keukenmachine met het mes tot een deegje draaien. Laat het deeg minimaal een half uur laten rusten.  

Snijd de appels schillen en in vieren.   Zet een koekenpan (of de tarte tatin-vorm van metaal) op het vuur met 50 gram boter en 80 gram suiker. Laat de boter met de suiker smelten maar geen karamel worden, voeg in een keer alle appels in de pan toe. Het gaat er nu om de appels hun vocht te laten verliezen en de suiker karamel te laten worden voordat de appels te gaar worden.  

Belangrijk is dat de appels niet verplaatst worden met een vork maar met een rubber spatel, of alleen door de pan heen en weer te schudden. Blijf voortdurend in de appels prikken om ze slap te maken. Zo vallen ze eerder uit elkaar. Het duurt zeker wel 20 minuten op hoog vuur totdat de appels bruin gaan kleuren en het vocht is verdampt.   Haal de appels uit de pan en leg ze in een cirkel in een glazen bakvorm (als je een echte tarte tatin-vorm bezit, dan kunnen de appels in die pan blijven). Laat de appels afkoelen. Duw op een cirkel bakpapier het deeg alvast met de hand in een platte cirkel en rol dan uit tot de gewenste maat, de deegplak op de appels leggen en aan de rand naar beneden duwen.  

Bak de taart af in een oven van 200 graden in 20-30 minuten. Het deeg moet lichtbruin worden en de bruine karamel aan de zijkant moet pruttelen.  

Als de tarte tatin uit de oven komt onmiddellijk een boord op de taart leggen en deze omkeren.  

Direct serveren met crème fraîche.  

Eet smakelijk!

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Hoe dan?!' van Maroeska Metz.

Delen
Recepten
Labneh met gegrilde bietjes, pistache, barberries en sumac
''Dit is bijna een soort groentegerecht en een lust voor het oog. Een grote hit als ik kook in Beiroet voor een à la minute dinnerparty. Romige labneh, zoete aardse biet, zuurzoete granaatappelmelasse en knapperige notige pistache.'' Jigal maakt dit veelzijdige gerecht vandaag uit koekboek Beiroet.
Recepten
Za'atar salade met halloumi, gewelde amandelen en anijs
''Dit is een hele elegante appetizer. Bij het bakken van de halloumi moet je de rest van de salade al klaar hebben liggen, want het lekkerst is het als de halloumi zacht smeltend zoutig en warm is!'' Jigal maakt dit gerecht uit het nieuwe Libanese kookboek 'Beiroet' van Merijn Tol.
Recepten
Gegrilde knolselderij met Hollandse garnalen
Vandaag maakt Hugo een recept met de Hollandse garnaal. Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.
Lekker bezig
Lekker Bezig familie Nagelkerkjes! (aflevering 24)
In de rubriek 'Lekker Bezig' krijgen we een uniek kijkje in de keuken van onze kijkers. Vandaag is dat bij de familie Nagelkerkjes.
Bekijk meer
Meer bekijken
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.