Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Vegan kebab met gegrilde tomaat en ui en bulgur
Jigal maakt vandaag een veganistische variant op dit geliefde gerecht!

Ingrediënten:

Kebabs:

  • handvol pijnboompitten, geroosterd
  • 4 plantaardige burgers
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl harissa
  • 1 el ras el hanout/baharat
  • 5 takjes bladpeterselie, grof gehakt 

Gepeperde bulgursalade:

  • 80 g bulgur (fijne korrel)
  • 5 groene chilipepers
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 minikomkommers
  • 2 zoetzure augurken
  • 2 lente-uitjes
  • 1 bos koriander
  • sap van ½ – 1 citroen
  • extra vergine olijfolie 

 Techina:

  • 5 el tahin
  • 1-2 el citroensap  

Voor in de oven:

  • 4 grote trostomaten
  • 4 grote uien, gepeld

 

Bereidingswijze:

Hak de pijnboompitten grof. Kneed de pijnboompitten, plantaardige burgers, rode ui, knoflook, harissa, specerijen, peterselie en een flinke snuf zout door elkaar. Vorm tussen duim en wijsvinger langwerpige kebabs ter grootte van een wijnkurk.

Wel voor de pittige salade de bulgur 30-40 minuten in water uit de kraan. Laat uitlekken en zet apart. Verwijder van de chilipepers de steeltjes en halveer in de lente. Schraap met een klein theelepeltje de zaden en zaadlijsten eruit en snijd de pepers ragfijn. Laat als je van heet houd de zaadlijsten van een of meerdere pepers zitten. Snijd de bleekselderij, komkommer, augurk en lente-ui zo klein mogelijk. Snijd de koriander fijn, maar ga niet onbeholpen staan hakken, want dan verliezen de blaadjes hun kostbare sappen en worden ze zompig. Hussel alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met citroensap, een royale scheut olijfolie en een snuf grof zout.

Meng voor de techina de rauwe tahin met het citroensap in een ruime kom. Je zal zien dat de techina steeds stugger wordt. Zet de staafmixer erop en voeg geleidelijk kleine scheutjes water toe, zodat de saus de dikte krijgt van slasaus. Breng op smaak met een snuf zout.

Verwarm de oven voor op zijn heetste grillstand, liefst 250-300 graden. Mocht je oven een ventilator hebben, zet die dan uit.

Snijd de tomaten en uien in vingerdikke plakken en plaats gescheiden in twee ovenschalen. Besprenkel met olijfolie en grof zout. Zet vlak onder de grill in de oven. Afhankelijk van de oventemperatuur zijn de uien na 10-25 minuten gekaramelliseerd. Ze zijn dan prachtig zwart geschroeid en boterzacht. De tomaten hebben doorgaans een paar minuten langer nodig.

Verhit olijfolie in een koekenpan. Bak de kebabs op hoog vuur goudbruin aan alle kanten.   Serveer de kebaks, gegrilde ui en tomaat met techina en chilisaus.

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.