Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Verse polenta met Parmezaanse kaas en groene prei-olie
Een speciaal verspillingsvrije recept van Yvette van Boven voor World Food Day.

Ingrediënten:

Voor de polenta:

  • 8 maïskolven
  • 2 preien
  • 100 gram Parmezaanse kaas met korst
  • 1 eetl. korianderzaad
  • 1 laurierblad
  • bosje peterselie, tijm en evt. dragon, bij elkaar gebonden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de prei-olie:

  • 150 ml lichte olijfolie (zoiets hoor, meer mag ook)
  • het groen van de prei dat over is van de polenta

Bereidingswijze:

Polenta:
Zet de kolven een voor een rechtop op de snijplank en snij met een scherp mes de korrels van de kolf. Bewaar de korrels en de kolven apart tot gebruik. Snij het wit van de prei in grove ringen, bewaar het groen. Rasp de kaas. Bewaar ook de korst. Zet een pan met zo’n 2 liter water op het vuur. Voeg de kolven, preiringen, kaaskorsten, korianderzaad, laurierblad en tuinkruiden op. Laat de bouillon 30 minuten op zacht vuur trekken.

Zeef de het boven een andere pan, proef en breng hem op smaak met zout en peper. Voeg de maiskorrels aan de bouillon toe en laat ze 15 minuten koken. Giet ze af door een zeef maar bewaar weer het kookvocht. Houd een pollepel mais apart en pureer de rest met een staafmixer zo glad mogelijk. Voeg de Parmezaanse kaas toe en eventueel nog een scheutje achtergehouden kookvocht om een zachte crème te maken. Roer dan de achtergehouden mais er weer door.

Prei-olie:
Draai het groen van de prei in een blender glad en giet de olie er al draaiend in een fijne straal bij. Breng op smaak met een snuf zout. Zeef de olie en bewaar in een flesje tot gebruik.

Schep de verse polenta in ondiepe borden en versier met een paar druppels knalgroene preiolie.

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.