Acties

'Trots' op de nominatie van de Taalheldenprijs

Mensen en organisaties die zich inzetten voor laaggeletterdheid worden deze zomer massaal in het zonnetje gezet. Want dan wordt de Taalheldenprijs van Stichting Lezen en Schrijven uitgereikt. Bij Koffietijd vertellen Jeen Hofstra en Paméla Melkert hoe speciaal het is om genomineerd te zijn.

En ook ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven, René Karts, schuift gezellig aan bij Koffietijd. René kun je kennen van Nederlandse hits als 'Liever te dik in de kist' en 'Atje voor de sfeer'.

Eenzame periode

Jeen en Pamela vertellen dat ze jarenlang moeite hebben gehad met lezen en schrijven. Jeen heeft deze tijd zelfs als 'eenzaam' ervaren. "Ik verzon vaak smoesjes waarom ik iets niet begreep of waarom ik bijles volgde. Ik had echt het gevoel dat ik dom was en er niet toe deed in de samenleving." Ook Pamela vond het een lastige tijd. "Ik zeg altijd: zelfstandigheid is je grootse diploma dat je kunt hebben. Maar deze had ik niet. Ik ging naar de logopedist, omdat ik moeite had met uitspraak en had moeite om zelf mails en brieven te lezen en te begrijpen. Ik had geen idee waar ik mee bezig was."

Van laaggeletterd naar taalambassadeur

De twee zijn niet meer laaggeletterd en kunnen goed lezen en schrijven. Inmiddels zijn Jeen en Pamela zelfs taalambassadeur geworden. Als ambassadeur helpen zij de basisvaardigheden voor laaggeletterden te verbeteren. Om die reden wordt hun inzet bekroond met een nominatie voor de taalheldenprijs, die mede mogelijk wordt gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. En dat betekent veel voor hen. "Het is heel erg mooi om deze waardering te krijgen. Het geeft mij het gevoel dat ik er echt toe doe", vertelt Jeen. Ook Pamela is trots op haar nominatie: "Het is een teken van erkenning voor wat je allemaal doet voor anderen. Het geeft mij nog meer het gevoel dat ik mensen echt kan helpen. Ik vind het heel bijzonder dat ik mij hiervoor kan en mag inzetten."

De Taalheldenprijs

De Taalheldenprijs is in het leven geroepen om mensen en samenwerkingsverbanden in het zonnetje te zetten die zich op hun eigen manier inzetten om basisvaardigheden te verbeteren. Er zijn drie categorieën: 

  • Cursist: een (oud-)cursist basisvaardigheden en/of Taalambassadeur. 
  • Begeleider: iemand die cursisten begeleidt. 
  • Bruggenbouwer: een persoon of samenwerking die zich inzet om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid. 

Vanaf nu kan iedereen in Nederland stemmen op zijn favoriet via de website www.taalheld.nl. Stemmen kan tot 17 juni.