Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Verhalen
Alessandra Scalora is 'urban beekeeper'
Bij een imker denk je waarschijnlijk aan een man met een baard die ergens op een verlaten plek zijn bijen houdt. Maar de 31-jarige Alessandra Scalora uit Eindhoven bewijst dat dit stereotypebeeld niet altijd geldt.

Vandaag is zij te gast in de keuken van Hugo en vertelt ze alles over haar bijen en hun vloeibare goud: Honing!

Alessandra houdt haar bijen midden in het centrum van Eindhoven op Strijp-S. Een terrein waar de voormalige fabrieksgebouwen van een bekende lampenfabrikant nu worden gebruikt als woningen, kantoren en creatieve ruimtes. Toch vind je dankzij Alessandra de grootste groep bewoners van het terrein niet ín de gebouwen, maar er bovenop. Want op de daken houdt zij sinds drie jaar haar bijen. “In het hoogseizoen zo’n 80.000 bijen per kast. En verdeeld over de stad heb ik 8 van dit soort kasten staan.’’  

Alessandra’s interesse in bijen begon toen ze in de supermarkt voor een schap met honing stond. “Ik las overal dat het zo slechts ging met de bijen, maar zag in de supermarkten de schappen vol honing staan. Dat vond ik raar. Toen ben ik me erin gaan verdiepen en zo kwam ik uit bij een cursus imkeren. En omdat ik simpel gezegd op zoek was naar een hobby besloot ik me aan te melden.’’  

Op de cursus leerde Alessandra alles over het houden van bijen en hoe het kan dat er altijd genoeg honing in de supermarkt is. “Honing in de supermarkt wordt van overal te wereld geïmporteerd. En vaak is het onduidelijk hoe de honing verwerkt is en of het verhit is geweest. En verhitting is voor honing heel slecht.’’  

Om zeker te zijn van échte zuivere honing besloot ze het daarom zelf te gaan doen en richtte ze haar bedrijf HumbleBees op. Inmiddels houdt Alessandra op 3 plekken in de stad haar eigen bijen en mag ze zichzelf dus met recht een Urban Beekeeper noemen. En het houden van bijen in een stad is een stuk logischer dan het klinkt. ''Een stad is juist een hele geschikte plek om te imkeren. Bijen kunnen heel slecht tegen bestrijdingsmiddelen. Bloemen en planten in de binnenstad worden niet bespoten met pesticiden omdat dit niet mag van de gemeenten. Ook groeien er in een stad heel veel verschillende soorten bloemen en planten. Op bijvoorbeeld het platteland is de diversiteit veel kleiner en worden de gewassen plat bespoten met pesticiden en gif. Dat is helemaal niet gunstig voor bijen.’’  

Dit jaar oogstte ze zowel in de lente als de zomer zo’n 80- tot 100 liter honing. Zonder toevoegingen. “Na het oogsten gaat de honing door een zeef en, zonder verhitting, direct in de potjes. Meer niet.’’ 

Nu de herfst en winter voor de deur staan moeten de bijen klaar gemaakt worden om te overwinteren. “Omdat ik een groot deel van de honing geoogst heb, is er niet voldoende honing meer voor de bijen om te eten tijdens de winter. Daarom voed ik ze bij met suikerwater. De suikers zetten ze om in honing en zo hebben ze voldoende eten voor hun winterslaap. Alle bijen gaan dan om de koningin zitten om haar warm te houden. Het wordt dan wel 35 graden in de kast; zo overleven ze de winter.’’

Komende maanden kan Alessandra haar bijen dus met rust laten voordat ze gaan overwinteren. Maar de bijen die nog op zoek zijn naar voedsel en een plek om te nestelen hebben meer aandacht nodig. “De wilde bijen worden niet alleen bedreigd door pesticiden, maar ook door een te kort aan voedsel en een plek om te nestelen. Tegenwoordig leggen we onze tuinen vol met strakke grasmatten en tegels, terwijl bijen juist op zoek zijn naar bloemen, planten en hoekjes om te nestelen.’’  

Alessandra heeft daarom twee belangrijke tips om de bijen een handje te helpen:

  • Zaai bloemen en planten. “Kies dan wel voor biologische en inheemse zaden. Veel zaden in het tuincentrum zijn al gecoat met insecticiden waardoor ze alsnog slecht zijn voor de bijen. Kies dus voor onbespoten zaden, bloemen en planten.’’
  • Maak plekjes voor de om te nestelen. ‘’Bijen houden van vieze plekjes om zich te nestelen. Laat uitgegroeide bloemen en planten dus lekker staan tot het voorjaar. Of koop of maak een bijenhotel.’’

Meer weten over Allessandra's werk of haar supermooie Instagrampagina bewonderen? Klik dan hier!

 

Delen
Mens en natuur
Koken zonder verspilling
Lekker en verantwoord koken zonder enige vorm van verspilling, dat is wat ze doen bij restaurant Jack Bean. Froukje nam een kijkje!
Cultuur in Nederland
Een vakantiehuis voor Rebecca en Jochem!
Leontine Borsato maakt een echtpaar wel heel erg blij! Rebecca en Jochem krijgen namelijk hun eigen vakantiehuis!
Gezond en Welzijn
Een heel leuk brei-clubje in de studio samen met Johnny en Willeke!
De helft van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam. Daarom organiseert het Ouderenfonds verschillende activiteiten voor ouderen, zoals het project 'Samen Breien'. Bij ons in de uitzending Johnny de Mol en Willeke Alberti die zich ook inzetten voor eenzaamheid onder ouderen!
Mens en natuur
Jasmijn gaat langs bij het NK Dogdance
Jasmijn gaat langs bij het NK Dogdance!
Bekijk meer
Meer bekijken
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.