Maak je eigen kerstkaarten!

In december tellen we bij Koffietijd iedere dag af naar kerst! Dit jaar zullen we kerst kleinschaliger moeten vieren dan we gewend zijn. Hoewel we niet met al onze familieleden aan tafel kunnen zitten, kunnen we hen natuurlijk wel een kaartje sturen waarmee we laten zien dat we aan ze denken. Hoe leuk is het om deze zelf te maken?

Anne van Gouden Lijntjes vertelt ons vandaag hoe je snel en zonder al te veel poespas een prachtige kerstkaart maakt met rendieren. Als we Anne mogen geloven zit er in iedereen een tekentalent, dus pak je tekenspullen er maar bij, zet wat kerstmuziek op en ga aan de slag!

Wat heb je nodig? 

  • Aquarelverf, we gebruiken vandaag een aantal bruintinten
  • Aquarelpapier
  • Een penseel en een glaasje water
  • Keukenpapier om je penseel mee droog te maken
  • Watervaste fineliner

Stap voor stap

Voor de kaart van vandaag tegen we alleen de hoofdjes van de rendieren. Doe dit door je penseel eerst een beetje nat te maken. Vervolgens meng je hier een klein beetje van twee of drie bruintinten op. Zorg er hierbij voor dat je penseel nat genoeg is zodat de verf makkelijk verspreid, maar let ook op dat je voldoende verf gebruikt. Als je te weinig verf gebruikt, komt er te weinig pigment op je tekening en wordt het geheel straks erg flets.

De koppen van de rendieren teken je door een brede ovaal te tekenen op het blad. Wanneer je verf nog nat is teken je bij elke kop twee driehoekjes op de bovenkant, dit worden de oortjes.

Het is niet erg als de kleuren per rendier verschillen, dat is juist erg leuk en zorg voor een speels effect!

De laatste details

Na het tekenen van de hoofdjes laat je de tekening even drogen. Als je geen zin hebt om te wachten, kan je dit proces versnellen door je tekening te drogen met een föhn.

Zodra de tekening droog is, pak je een fineliner en teken je de ogen en geweien van de rendieren. Daarna teken je een neusje bij de rendieren. En wil je nou een echte Rudolph the Rednose Reindeer op je kerstkaart? Maak een van de neusjes dan rood!

Tot slot teken je nog wat stipjes op de rug van elk rendier.

Deze tips terugkijken?

Met deze tips hopen we dat je bent geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met je eigen kerstkaarten. Wil je nog eens terugkijken hoe Anne deze kerstkaarten tekent? Bekijk dan de video hieronder.