Artikelen

Zelfgemaakte ornamenten

Wat is nou leuker dan je kerstboom te versieren met je zelfgemaakte ornamenten! Kerstballen met bijvoorbeeld je eigen naam, initialen of je lievelingskerstquote!

Anne van Gouden Lijntjes geeft ons vandaag dé handletter tips om jouw mooie kerstballen helemaal persoonlijk te maken!  

Wat hebben we nodig?

Als eerste hebben we een speciale pen nodig voor de kerstbal, eentje waarvan de inkt er niet zomaar afglijdt. Let dus ook erg op met je kleren, want deze inkt gaat er niet zomaar meer uit!  

Daarnaast natuurlijk: de kerstbal. Het maakt niet uit wat voor soort kerstbal je gebruikt, plastic of van glas. Let wel, een glazen kerstbal is een stuk gladder dan eentje van plastic of een matte bal. Door het glas glijdt je pen snel weg en kan de tekst snel rommelig worden. Ga dus eeeextra langzaam te werk, geloof me. Dit duurt misschien een minuutje langer maar je krijgt er een prachtig resultaat voor terug.  

First things first... 

Om de lijnen zo strak mogelijk te krijgen is het belangrijk om de kerstbal als eerste te ontvetten met een schoonmaakdoekje, anders krijg je straks dit uitgelopen effect. Zorg er ook voor dat de kerstbal goed droog is.  

Om ervoor te zorgen dat je kerstbal niet opeens wegrolt heeft Anne een hele handige tip: leg een rolletje plakband op je tafel en zet daar je kerstbal op.

Door met de tekst!   

Zet de tekst op zoals jij wilt: let op, door de kromming van de bal schrijf je snel scheef naar beneden. Ga voor je gevoel dus iets omhoog en check bij elke letter weer of je op dezelfde positie zit.

Als je je woord hebt geschreven kan je kijken of je hem zo wilt laten, of dat je er nog een extra “kalligrafie-touch” aan wil geven. Dat kan je doen door alle lijnen waarbij je tijdens het schrijven naar beneden bent gegaan, iets dikker te maken en alle lijnen waarbij je tijdens het schrijven naar boven bent gegaan zo te laten.

Bij een kleine kerstbal wordt een hele tekst al snel gepriegel, maar als bijvoorbeeld alleen een initiaal doet, dan geeft dat al heel snel een heel mooi, gracieus kalligrafie-effect  

Eindresultaat   

Zo ga je van een gewone, doorsnee kerstbal naar een heel bijzonder, one-of-a-kind exemplaar! Ga jij ook je eigen kerstballen of kerstornamenten personaliseren? Wij zijn benieuwd hoe ze zijn geworden. Wil je de tip nog een keer rustig terugkijken? Dat kan via de video hieronder. Tekenvragen? Stel ze onder onze Facebook-post.