SchuldHulpMaatje

In 2020 was er in 1,4 miljoen huishoudens in Nederland sprake van risicovolle of problematische schulden. We hebben het dan over 1 op de 5 voordeuren. En als gevolg van de coronacrisis zal het aantal mensen met financiële problemen alleen maar stijgen en in het ergste geval zelfs bijna verdubbelen. Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland schiet te hulp en bereikt met haar getrainde vrijwilligers de mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig.

Schulden komen niet alleen voor bij mensen met een minimum inkomen of met een bijstandsuitkering. Dit beeld is achterhaald. Persoonlijke drama’s en tegenslagen, zoals werkloosheid, ziekte of echtscheiding kunnen ook bij mensen met een midden- of zelfs hoger inkomen financiële ellende veroorzaken. Maar ook ouderen die moeten rondkomen van alleen een AOW-uitkering hebben het vaak moeilijk. Hetzelfde geldt voor veel zzp’ers en studenten of pas afgestudeerde jongeren. Kortom: schulden raken alle lagen in de bevolking.

SchuldHulpMaatje merkt dat mensen met geldproblemen niet meteen om hulp vragen. Nu ook niet in deze coronacrisis. Veel mensen hebben dan ook nog wel wat spaargeld en wachten de situatie liever af. Vaak komen deze mensen pas drie jaar na dato om hulp vragen. In zo'n geval lopen ze al veel te lang met hun problemen rond, terwijl SchuldHulpMaatje ze verder kan helpen. Daarnaast is het probleem sneller opgelost als je in een vroeg stadium om hulp vraagt en kan je meestal na een half jaartje alweer alles op de rit hebben. Zo duurt de situatie niet onnodig lang.

Om aan de toenemende vraag om hulp bij schulden te kunnen voldoen, moet SchuldHulpMaatje sterker groeien dan oorspronkelijk werd verwacht. De Vriendenloterij maakt die groei mogelijk met een schenking van drie jaar lang 300.000 euro per jaar. Zo kan SchuldHulpMaatje nog meer mensen helpen, die (door de coronacrisis) kampen met financiële problemen. Heb jij advies of hulp nodig? Klik dan hier