Pernille’s digitips: Hoe kies je een goed wachtwoord?

Misschien heb je het wel voorbij zien komen… Ruim een maand geleden verscheen er een artikel van RTL Nieuws waarin stond dat er 3,2 miljard gehackte wachtwoorden gelekt zijn. Deze wachtwoorden kwamen van verschillende websites, zoals Netflix en LinkedIn.

Als je iets niét wil, dan is het dat dit met jouw wachtwoorden gebeurt. Daarom heeft Pernille een aantal handige tips!

Tip 1: Ga voor een wacht‘zin’ in plaats van een wacht‘woord’

Hoe langer je wachtwoord, hoe lastiger het voor een crimineel is om hem te hacken. Cijfers en leestekens in je wachtwoord gebruiken is op zich slim, maar het maakt je wachtwoord niet altijd sterker. De lengte is veel belangrijker. Kies daarom voor een zin die je goed kunt onthouden, zoals “ToenIk8WasWildeIkEenHond”. Als je wil kun je ook gewoon spaties tussen de woorden plaatsen.

Tip 2: Gebruik nooit een wachtwoord dat voor de hand ligt

Je geboortedatum, de verjaardag van je partner of kind, de naam van je huisdier… Allemaal wachtwoorden die voor jezelf fijn zijn. Ze zijn nou eenmaal makkelijk te onthouden. Net als bijvoorbeeld een getallenreeks als ‘123456’. Ze zijn voor jou eenvoudig, maar dat betekent óók dat ze voor hackers snel te raden zijn. Maak het voor een ander zo moeilijk mogelijk om met logisch nadenken jouw wachtwoord te raden.

Tip 3: Gebruik verschillende wachtwoorden

Het is verleidelijk: overal hetzelfde wachtwoord gebruiken. Dan vergeet je hem tenminste niet! Toch is dit niet heel verstandig. Een crimineel kan dan namelijk, wanneer hij eenmaal je wachtwoord ontrafeld heeft, op al je accounts inloggen. Kies daarom voor zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden. Ben niet bang dat je er een keer een vergeet. Je hebt altijd de optie ‘wachtwoord vergeten’ en dan stel je eenvoudig een nieuwe in. Nooit reden tot paniek!

Pernille heeft zelf een handige app op haar telefoon: 1Password. Dit is een soort kluis die al je wachtwoorden veilig bewaart. Hartstikke handig!

Tip 4: Een apart e-mailadres voor bepaalde zaken

Het is ontzettend fijn om een apart e-mailadres te hebben, die je alleen gebruikt voor allerlei ‘onzin’. Denk hierbij aan online winkelen, streamingdiensten en andere websites waar je een accounts voor moet aanmaken. Zo houd je je serieuze zaken (en wachtwoorden) dus gescheiden van de minder belangrijke accounts.

Wil je zien hoe Pernille dit uitlegt? Kijk dan de video hier beneden!