Artikelen

"Nou, dááág! Erik Dijkstra"

Presentator Erik Dijkstra was te gast bij Koffietijd en in de serie ‘Nou, dááág!’ zwaait BN’er redacteur Oane Born hem uit na de uitzending. Maar voordat het zo ver is, worden hem nog een aantal lastige dilemma’s voorgelegd.

Erik Dijkstra

Erik Dijkstra (44 jaar oud) is geboren in het Twentse Glanerbrug, maar woont inmiddels met zijn vrouw en twee kinderen in Amsterdam. Hij studeerde Geschiedenis in Groningen en werkte daar bij de lokale omroep OOG TV. Bij het grote publiek werd hij bekend als ‘Jakhals Erik’ in Jakhalzen, wat een onderdeel was van De Wereld Draait Door.  

Waar we de presentator nog meer van kennen? In 2010 en 2011 schoof hij bij VI aan als gast. In 2011 heeft hij overigens niet stilgezeten: hij was ook verteller bij The Passion en was de gehele maand juli dagelijks te zien in Tour du Jour. In juni 2012 presenteerde hij samen met Frank Evenblij Bureau Sport, een programma dat in het teken stond van de drukke sportzomer van dat jaar.  

In 2014 behaalde Dijkstra de tweede plek in De Slimste Mens. Twee jaar later was hij, als trouwe FC Twente fan, de hoofdpersoon in de documentaire Het laatste jaar van FC Twente. Twente-fans werden een voetbalseizoen lang gevolgd, terwijl de club op de rand van een failissement stond.  

In 2017 heeft Erik Dijkstra in Zuid-Amerika een documentaire gemaakt over het leven van Che Guevara, een Cubaanse guerrillaleider. In de jaren erna presenteerde hij Op1, samen met Willemijn Veenhoven, en schreef hij het boek Ali was mijn vriend, over de vriendschap tussen fotograaf Guus Dubbelman en Muhammad Ali.

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Samen met Frank Evenblij maakt hij het programma Dijkstra en Evenblij ter plekke voor NPO Radio 1. Hierin nemen ze het nieuws van die week door, op een plek in Nederland die ook daadwerkelijk in het nieuws is geweest. Het duo doet dit met live gasten en diverse rubrieken. Ook presenteert Dijkstra het programma Per Seconde Wijzer.

Roofkunst

Sinds 16 april is het elke vrijdag te zien op NPO2: Roofkunst. Een nieuw programma van BNNVARA waarin Erik Dijkstra op zoek gaat naar de oorsprong van vier koloniale kunststukken in Europese musea. Er zijn prachtige historische kunstwerken te bewonderen door geheel Europa, maar ze hebben een donker randje. Want van wie zijn deze werken eigenlijk? En worden ze op de juiste plek tentoongesteld?  

Erik reist af naar verschillende landen en spreekt daar met kunsthistorici, museumdirecteuren, conservatoren en belanghebbenden. Maar ook mensen op straat die hun cultureel erfgoed maar wat graag terug zouden zien waar het hoort. Dijkstra vindt het goed dat hier eindelijk discussie over is ontstaan.

Nou, dááág!

Oane Born, BN'er-redacteur bij Koffietijd, zwaait regelmatig bekende Nederlanders uit bij hun vertrek uit de studio. Maar niet voordat er nog een aantal lastige vragen op hem of haar zijn afgevuurd, zodat we onze gast een beetje beter leren kennen.