Vrije tijd

Op fietsvakantie met de e-bike: 8 dingen waar je rekening mee moet houden

Denk je erover na om met de elektrische fiets op fietsvakantie te gaan, of om een meerdaagse trip te maken? Groot gelijk! Je gaat als een trein, waardoor je met gemak veel verder komt dan met een normale fiets.

Al die heuvels en hellingen zijn opeens een fluitje van een cent, aangezien je continu het gevoel hebt met de wind in de rug te fietsen. Maar waar moet je eigenlijk op letten en rekening mee houden als je een langere (e-bike) fietstocht maakt? We zetten het voor je op een rijtje:  

Tip 1: Leer de fiets eerst in eigen omgeving kennen

Wanneer je je eigen e-bike al een poosje hebt ben je hier waarschijnlijk al helemaal vertrouwd mee. Maar heb je deze net aangeschaft of huur je er een, dan is het verstandig de e-bike eerst in eigen omgeving ‘te leren kennen’. Het kan namelijk behoorlijk wennen zijn, zeker wat betreft de snelheid bij bijvoorbeeld het ‘optrekken’. Maak dus eerst wat kleine tochtjes in je eigen vertrouwde omgeving voor je een langere trip maakt. Zo ontdek je ook gelijk welke stand voor jou het prettigst is, hoe lang je accu eigenlijk mee gaat én hoe lang het duurt om deze weer op te laden.  

Tip 2: Zorg dat je accu vol is

Eigenlijk is het bij elke langere fietstocht verstandig om te zorgen dat de accu volledig opgeladen is, maar zeker tijdens een fietsvakantie is dit van belang. Je wil natuurlijk niet in the middle of nowhere met een lege accu staan. Zorg daarom dat je accu volledig is opgeladen én dat je fiets opladers meeneemt zodat je je accu bij je accommodatie weer kunt opladen. Ook kun je eventueel een extra accu meenemen, maar reken er wel op dat dit ook een hoop extra gewicht met zich meebrengt en niet te vergeten extra ruimte inneemt in je bagage!  

Tip 3: Zoek uit waar je je fiets kunt opladen

Ga je kamperen? Dan is elektra niet altijd even vanzelfsprekend. Zoek daarom van tevoren uit waar je onderweg je fietsaccu kunt opladen! Onmogelijke opgave? Nee hoor, voor veel landen bestaan er namelijk uitgebreide kaarten met daarop speciale oplaadpunten voor e-bikes. Aan de hand van deze kaart kun je mooi je route plannen.  

Tip 4: Check of je fiets geschikt is voor de trip (of andersom)

Net als bij ‘gewone fietsen’ zijn er ook ontzettend veel verschillende soorten e-bikes. Bedenk daarom van tevoren of jouw e-bike - of de e-bike die je op het oog hebt - geschikt is voor de trip die je in gedachte hebt. Maar andersom kan ook: bedenk of de trip een beetje aansluit op je fiets. Er zit namelijk nogal verschil in een fietstocht waarbij je voornamelijk door steden, dorpjes en plattelandsweggetjes fietst, of een fietstocht door de Alpen en onverharde paden. Bij langere fietstochten door de natuur en onverharde wegen wordt de e-tourfiets aangeraden, en bij off-road fietstochten door de bergen en de modder wordt de e-mountainbike aangeraden. Wil je voor echte snelheid op de asfaltwegen gaan, dan is de e-racefiets geschikt.  

Tip 5: Vliegplannen? Check of je e-bike in het vliegtuig mag!

Fietsvakanties kunnen verschillende startpunten hebben. Gewoon vanuit huis, of vanuit een startpunt verderop. Deze wordt vaak per trein of auto (met de fietsendrager) bereikt, maar bij verdere bestemmingen kun je ook het vliegtuig overwegen. In dat geval is het aan te raden in ieder geval de volgende maatregelen te treffen:

  • Je e-bike opgeven als extra ruimbagage.
  • Navragen of je fietsaccu in je handbagage meegenomen mag worden. Zo niet, kun je eventueel een batterij op de bestemming huren.
  • Laat je banden deels leeglopen.
  • Je e-bike extra beschermen met een (harde) fietskoffer, een kartonnen fietsdoos of een speciale bike bag met voldoende vulling ter bescherming.
  • Maak je zadel los en zet ‘m op de laagste stand.
  • Haal de trappers eraf en neem deze mee in je handbagage.
  • Draai het stuur los en draai deze 90 graden.  

Tip 6: Koop geschikte fietstassen en kleding

Uiteraard kunnen ook fietstassen niet ontbreken. Hier bestaan speciale e-bike varianten voor die makkelijk op je bagagedrager bevestigd kunnen worden. Het materiaal, de hoeveelheid en de grootte van de tassen is afhankelijk van de trip en jouw wensen. Wanneer je gaat kamperen is het natuurlijk handig een zadeltas, frametas en een stuurtas aan te schaffen. Ook is het fijn als de tassen waterdicht zijn. Net als je (regen)kleding.  

Tip 7: Neem de nodige accessoires mee

Dan zijn er nog enkele accessoires die niet kunnen ontbreken of die je trip een stuk prettiger en veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan fietsverlichting en reflectoren, maar ook aan een GPS-apparaat of een telefoonhouder. En, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, natuurlijk ook je opladers! Op zoek naar een speciale oplader voor je Gazelle fiets? Bekijk dan deze Gazelle laders.  

Tip 8: Reparatiesetje

We gaan er maar niet vanuit, maar toch moet je er rekening mee houden: fietspech! Neem hoe dan ook een reparatiesetje en bandenplaksetje mee. Maar denk ook aan onderdelen die snel kapot kunnen gaan en onderweg moeilijk te verkrijgen zijn.