Cultuur

Zondag musical-dag tijdens de Uitmarkt!

Traditiegetrouw wordt het culturele seizoen geopend tijdens de Uitmarkt. Afgelopen weekend was de 44e editie live te aanschouwen vanaf het Museumplein in Amsterdam of op tv natuurlijk.

De Uitmarkt biedt een laagdrempelig en inspirerend podium voor iedereen die kennis wil maken met alles wat de Nederlandse muziek- en theaterwereld dit nieuwe seizoen te bieden heeft. Dit weekend vol cultuur wordt elk jaar afgesloten met de Musical Sing-a-Long, die dit jaar werd gepresenteerd door Romy Monteiro en Frits Sissing. Wat ook werd gevierd: 20 jaar Musical Awards. Hiervoor werden 3 speciale Musical Awards uitgereikt. Wat was het een heerlijke show vol met nieuwe producties en prachtige klassiekers die komend seizoen te zien zijn. We zetten alle voorstellingen van de Musical Sing-A-Long op een rijtje. Waar kijk jij het meest naar uit?

ONE de Musical

ONE vertelt het hartstochtelijke verhaal van Amon, een arbeider aan de piramide en prinses Mira; een onmogelijke liefde die zich door niets of niemand laat stoppen en waar zelfs de dood geen spelbreker is. ONE is een nieuwe theaterervaring met bewegend decor en stunts van acrobaten en free runners. De hoofdrollen worden gespeeld door Nienke Latten, Soy Kroon en Edwin Jonker.

Aladdin

Deze musical vertelt het verhaal van Aladdin, een arme jongen die in de straten van Agrabah leeft en steelt om te kunnen leven. Op een dag ontmoet hij daar prinses Jasmine en redt haar, nadat zij ontsnapte uit het paleis om te ontdekken hoe het leven buiten de paleismuren is. In het decor en kostuums zitten miljoenen Swarovski-kristallen verwerkt en de dansers dragen wel vier kostuums over elkaar vanwege alle “snelverkledingen”. Hoe indrukwekkend is dat? De hoofdrollen worden gespeeld door Jonathan Vroege, Keoma Aidhen en Stanley Burleson.

Diana & zonen

Deze nieuwe musical vertelt het verhaal van Prinses Diana, die behalve prinses vooral moeder was van twee zonen. Diana & Zonen schakelt tussen het verhaal van de jonge Lady Di en Prins Charles en de romance tussen Prins Harry en Meghan Markle. De hoofdrollen worden gespeeld door Marlijn Weerdenburg, Brigitte Heitzer, Gerrie van der Klei, Freek Bartels, Danique Graanoogst, Jonathan Demoor en Liss Walravens.

Sound of Music

Na het Circustheater en Carré als vaste standplaats te hebben gehad, gaat vanaf augustus de nationale tour van The Sound of Music van start. Deze klassieker vertelt het verhaal van Maria, die zich niet kan aanpassen aan het kloosterleven en de opdracht krijgt van Moeder-overste om als gouvernante te werken bij de familie Von Trapp. De hoofdrollen worden gespeeld door Nandi van Beurden, die de rol van Maria wist te bemachtigen door Op Zoek naar Maria te winnen, Stefan Rokebrand en Francis van Broekhuizen.

Tina - de Tina Turner musical

Dit is de eerste musical over haar leven, geproduceerd in samenwerking met Tina Turner zelf. Hoe een meisje uit Nutbush, Tennessee, uitgroeide tot de ‘Queen of Rock-‘n-Roll’. Al haar bekende hits zijn te horen in deze voorstelling. De rol van Tina wordt gespeeld door Nyassa Alberta.

Titanic

Het verhaal van de Titanic kennen we allemaal. 10 april 1912. Het grootste en meest luxe passagiersschip vertrekt richting New York. Aan boord 1301 passagiers en 941 bemanningsleden. Onwetend van het lot dat hen wacht. Met in de hoofdrollen René van Kooten en Mariska van Kolck.

The Rocky Horror Show

Deze musical is wereldwijd een fenomeen. Een avond vol rockmuziek, waarbij stilzitten lastig is. Het vertelt het verhaal van een pas verloofd stel, dat verzeild raakt in de wereld van de bizarre dokter Frank-N-Furter en zijn volgelingen. In de hoofdrollen: Sven Ratzke, Esmée Dekker en Ellen Pieters. 

Zodiac de musical

Zodiac de Musical vertelt een actueel verhaal dat verbindt, verwondert en vragen stelt. Het speelt zich af in 2031 en onze planeet is er slecht aan toe. Het universum heeft de mensheid opgegeven en de dierenriem – de zodiac – daagt de dappere Boogschutter uit om naar de aarde af te dalen. Zijn opdracht? De vier elementen, VUUR – AARDE – LUCHT – WATER, terugvorderen op de mens. Daar aangekomen ziet hij de wereld al snel met andere ogen. Geregisseerd door William Spaaij en in de hoofdrollen Samir Hassan, Dominique de Bont, René van Kooten en Bastiaan Ragas.

Hij Gelooft in Mij

Terug van weggeweest: de André Hazes-musical Hij Gelooft in Mij. Nadat deze musical een groot succes was in 2012, keert Martijn Fischer terug in de rol van André Hazes. Deze musical vertelt het eerlijke levensverhaal van de grootste volkszanger van ons land. 

Dagboek van een Herdershond

Albert Verlinde is terug in de rol van producent en brengt met Het Dagboek van een Herdershond een spektakelmusical naar Maastricht. In Dagboek van een Herdershond treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke in 1914 toe tot een gelovige gemeenschap in Geleen. Een klein landbouwdorp in Limburg dat geregeerd wordt door de notaris, de herenboer en de pastoor. Door de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. De onhandige, naïeve Erik probeert zich staande te houden in het katholieke dorp. Maar ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas. Joes Brauers zal de hoofdrol op zich nemen.

14 de musical

Bij nummer 14 denkt iedereen natuurlijk meteen aan één van Nederlands grootste voetballers aller tijden: Johan Cruijff. Met zang, spoken word, dans, muziek, video- en archiefbeelden zien we Cruijffs leven door de ogen van de man zelf. Tobias Nierop speelt Johan Cruijff. Verder te zien: Porgy Franssen en Pepijn Schoneveld.

Amélie

De romantische en fantasievolle film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain is de meest succesvolle Franse film aller tijden, met nominaties voor 5 Oscars. Het verhaal van de dromerige Amélie die probeert anderen liefde en vrolijkheid te brengen, met het mooie Montmartre in Parijs als achtergrond, werd wereldwijd direct omarmd door een miljoenenpubliek. Vanaf najaar 2021 is Amélie voor het eerst als musical te zien in de Nederlandse theaters mét de bekende filmmuziek en Christanne de Bruijn als Amélie.

Spring Awakening

Indringende scènes en explosieve rocksongs buitelen over elkaar heen in de met 8 Tony Awards bekroonde musical Spring Awakening. Hierin volgen we een groep jongeren die hun identiteit en seksualiteit probeert te ontdekken, terwijl hun kerk, school en ouders elk ontluikend gevoel onderdrukken. De cast wordt later bekendgemaakt.

Come From Away

De musical Come From Away vertelt het waargebeurde verhaal over de bewoners van een klein Canadees stadje die plotseling worden geconfronteerd met ruim 7.000 nieuwkomers. Deze reizigers stranden op 11 september 2001, de dag van de aanslagen, in Gander omdat hun vliegtuigen door de sluiting van het Amerikaanse luchtruim moeten uitwijken. De plaatselijke bevolking slaat onmiddellijk de handen ineen om de gestrande passagiers voor meerdere dagen op te vangen en te verzorgen. De hoofdrol wordt gespeeld door Willemijn Verkaik, die na vele buitenlandse producties weer in een Nederlandse voorstelling te zien is.

September Cultuurmaand

Door COVID-19 duurde het allemaal wat langer, maar gelukkig gaan er de komende tijd weer heel wat voorstellingen in première. Bij Koffietijd zijn we daar zó blij mee dat we september tot cultuurmaand hebben uitgeroepen. Aanstaande woensdag komt Albert Verlinde ons bijpraten over de sfeer in het culturele landschap. Ook geeft hij tips voor welke musea en tentoonstellingen we absoluut moeten bezoeken!