Cultuur

Weekendtip: Bezoek de Gouden Koets

Na vijf jaar restauratie is de Gouden Koets voor het eerst weer te zien in het Amsterdam Museum. Sinds 18 juni wordt hier de tentoonstelling De Gouden Koets laten zien. Hiermee is het de Gouden Koets voor het eerst weer voor het publiek te zien.

De Gouden Koets in Amsterdam

Sinds afgelopen juni is de Gouden Koets voor het publiek weer te zien in het Amsterdam Museum. Dat de Gouden Koets te bewonderen is in Amsterdam is niet zo gek. De Gouden Koets werd namelijk bedacht als cadeau voor koningin Wilhelmina, omdat zij de eerste vrouw op de troon was. Amsterdammers zamelde geld in om de koets te realiseren. De Gouden Koets is mede daarom meer dan alleen een voertuig en staat symbool voor het Oranjehuis, de democratie, de zelfbewuste hoofdstad Amsterdam, het sprookje (of de gouden kooi) van het vorstelijke bestaan, het Koninkrijk der Nederlanden en het koloniale verleden.  

Beladen erfgoed

De Gouden Koets heeft sinds deze bestaat veel fans, maar ook critici. Vandaag de dag is de Gouden Koets nog steeds onderdeel van het actuele debat over de koloniën. Afgelopen jaar was de koets veel in opspraak vanwege haar zijpanelen getiteld Hulde der Koloniën. Steeds meer mensen vinden deze verbeelding van het kolonialisme niet op zijn plaats bij nationale vieringen.  

De tentoonstelling: De Gouden Koets

De Gouden Koets wordt getoond in een glazen behuizing op de ruime meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum. Hier kunnen de bezoekers de gerestaureerde koets in alle rust en van dichtbij bekijken. De zes museumzalen rondom de binnenplaats (met zicht op de koets) stellen uiteenlopende verhalen tentoon. Op de tentoonstelling worden verschillende perspectieven belicht o.a. over het debat over het kolonialisme.

Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers bovendien uit hun opvattingen te delen. Ook kunnen zij met augmented reality een alternatieve Gouden Koets maken. Daarnaast zijn er honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, Oranje snuisterijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s en bewegende beelden te zien. De Gouden Koets is t/m 27 februari 2022 in het Amsterdam Museum te zien. Of je nu fan bent van de koets of juist met een kritisch oog kijkt. Kom achter de gehele geschiedenis in het Amsterdams Museum.  

Het leuke aan deze tentoonstelling is dat wij echt alles vertellen” - museumdirecteur Judikje.    

Het Amsterdam Museum wordt sinds 2006 gesteund door de Vriendenloterij. Hierdoor kunnen tentoonstellingen zoals de Gouden Koets worden gerealiseerd.

 

Bron foto: Amsterdam Museum, Jan-Kees Steenman