Groen

Composteren met wormen

Composteren met een wormenbak, klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar dat is het wel! Zo is het een duurzaam proces en zitten er meerdere voordelen aan verbonden.

Onze moestuinexpert Floor Korte, van Floorsmoestuin.nl, heeft zich in deze manier van composteren verdiept en vertelt wat je wel en niet moet doen.

Wat heb je nodig?

Bijna iedereen heeft wel de bekende groene afvalcontainer voor de deur staan, die twee keer per maand wordt opgehaald. Maar wist je dat je met al dat afval hele nuttige dingen kunt doen? Door je eigen compost te maken, creëer je nieuwe voeding voor je planten binnen en buiten.  

Wat je nodig hebt om de compost zelf te maken, is een zogenaamde wormenhotel. Deze is speciaal ontworpen om thuis te composteren. De wormen die in de bak zitten, breken groente, fruit en plantafval af en zetten het om naar compost en wormenthee. Je kunt de bak buiten maar ook binnen neerzetten. Echter is niet iedere worm geschikt voor in de wormenbak.  

Geschikte wormen

Het verteren van het afval gaat best snel want de wormen eten in twee dagen hun eigen gewicht. Het zijn niet de regen- of aardwormen uit de tuin die geschikt zijn voor in de wormencompostbak. Wel kun je tijgerwormen, compostwormen of mestwormen gebruiken. De wormen vermeerderen zichzelf erg snel. Dat betekent dat je niet heel veel wormen tegelijk hoeft te kopen maar kunt beginnen met een aantal waarna ze zichzelf zullen aanvullen.

Als de wormen veel naar boven kruipen, kan je de deksel optillen waardoor de wormen schrikken. Ze houden namelijk niet van licht en leven het liefste op een diepte van 5 tot 15 centimeter. Voeg regelmatig groen toe, want de wormen hebben altijd honger.  

Buiten composteren

Wanneer je de bak buiten neerzet speelt de plek een rol. De wormen overleven vrij gemakkelijk het hele jaar door. Alleen wanneer het gaat vriezen of de temperatuur juist zodanig stijgt dat het een hete periode is, bestaat de kans dat de wormen overlijden. Daarom moet de bak uit de zon geplaatst worden, zodat het in ieder geval niet te heet kan worden.

De wormen werken het best bij een temperatuur van 15 graden, maar bij temperaturen tussen de 5 en 25 graden doen ze ook hun werk. Een constante temperatuur werkt het beste, maar als de bak buiten staat zal dit wat minder makkelijk gaan. Je zal merken dat de compost iets minder snel gereed is voor gebruik.  

 

LEES OOK
Van deze drie laatbloeiers kun je nog volop genieten in September

 

Wormenthee

Wormenthee, ook wel percolaat genoemd, is het vloeibare resultaat van het werk van de wormen. Onder je bak kan je de thee aftappen via het kraantje. De wormenthee bevat veel voedingsstoffen en enzymen die planten helpen te groeien en ze resistenter maken tegen ziektes en ongedierte.

Biologisch afval

Ons huisafval bestaat voor 40% uit bioafval en dat is geschikt om compost van te maken. Hierdoor draag je niet alleen je steentje bij aan een kleinere afvalberg, maar het is ook heel nuttig om thuis te gebruiken.  

Wat er wel in de wormenbak mag:

 • Al het plant-, fruit- en groenteafval
 • Eierschillen
 • Koffiedik
 • Uitgebloeide bloemen
 • Papieren zakdoeken  

Wanneer je kleinere stukjes in de bak legt zal er sneller compost van gemaakt worden.

Wat mag er niet in de wormenbak:

 • Vlees, botten of visgraten
 • Melk en melkproducten
 • Vetten of oliën
 • Citrusvruchten
 • Gekookt eten
 • Brood of gebak  

Verder mag er geen afval in de compostbak dat niet afbreekbaar is. Mocht de bak veel te nat blijven, dan kun je er nog wat stukken eierdozen of karton in leggen. Deze nemen vocht op en dat zorgt ervoor dat de wormen weer lekker aan de slag gaan. De wormenbak zal hierdoor ook niet gaan stinken.