Cultuur

Weekendtip: De Vriendenloterij Open Monumentendagen

Heb je al plannen voor dit weekend? Dan hebben we een leuke weekendtip waarmee je door heel Nederland een stukje nationale geschiedenis kunt bewonderen. Door heel het land openen namelijk tal van monumenten hun deuren voor het grote publiek.

Op 11 en 12 september gaan duizenden monumenten gratis open tijdens de Vriendenloterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.  

Mijn monument is jouw monument 

Dit jaar worden er extra stappen gezet op het gebied van inclusie. Er worden specifieke monumenten opengesteld en wordt er ruimte geboden aan ‘andere’ perspectieven die verbonden zijn aan een monument of plek. Denk hierbij aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten.  

Fietsroute Rotterdam

Rotterdam heeft een speciale fietsroute ontwikkeld langs monumenten die het verhaal van ons koloniale verleden vertellen. Dit zijn fysieke monumenten die nu vanuit een ander perspectief worden bekeken of plekken die een bijzondere betekenis hebben in deze geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan plekken in de haven.  

“De verhalen die we vertellen, middels Open Monumentendag, die zorgen ervoor dat jij je plaats in de maatschappij beter leert te begrijpen.” - Gerold Kort, bestuurslid Open Monumentendag Rotterdam.  

De Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij.

Bekijk welke monumenten je bij jou in de buurt kunt bezoeken.