Groen

September: oogstmaand!

We zitten alweer over de helft van de maand september. De maand waarin de herfst van start gaat, maar ook de maand die is uitgeroepen tot tweede oogstmaand. Laten we het daar eens over hebben: wat moet je met de geoogste groenten uit je moestuin?

Floor, van Floorsmoestuin.nl, deelt met ons wat ze graag met de geoogste augurken uit haar moestuin doet: inmaken!  

Wat je hiervoor nodig hebt:

  • 1 kilo augurken
  • 1 liter water
  • keukenzout
  • verse kruiden uit de tuin, zoals oregano, dille, rozemarijn, venkel, kruidnagel of dragon
  • zout en peper
  • 300 milliliter witte wijnazijn
  • 200 milliliter water
  • 80 gram suiker
  • 3 gesteriliseerde potten van 450 ml  

En verder:

  1. Neem een grote kom met de augurken en doe hier 1 liter water bij. Doe hier 3 grote scheppen zout bij. Laat deze kom 48 uur staan.
  2. Spoel de augurken af en snijd ze in plakjes of in blokjes
  3. Verdeel de plakjes of blokjes over de potten.
  4. Kook 300 ml azijn en het water in een pan en voeg als laatste 80 gram water toe.
  5. Wacht tot de suiker opgelost is in het mengsel.
  6. Doe nu de kruiden die je lekker vindt in de potjes en giet dit af tot de augurken onderstaan met het azijnmengsel. Floor haar favoriete kruiden voor het inmaken van augurken zijn venkelzaad, kruidnagel en paprikapoeder.
  7. Draai de doppen erop en zet de potten op zijn kop en laat afkoelen. Hierdoor trekken de potten vacuüm en kun je ze langer bewaren.
  8. Schrijf de datum op de pot en maak ze pas over 3 maanden open, dan zijn ze het lekkerste.