Vrije tijd

Weekendtip: Ontdek hoe je ogen werken in NEMO!

In de familietentoonstelling 'Zo te Zien' ontdek je alles over je ogen. Hoe kijk je als je kleurenblind, slechtziend of blind bent en hoe kan iemand met een visuele beperking zien? Stel het zintuig ‘zien’ dit weekend op de proef in NEMO Science Museum.

Zoals gewoonlijk bij NEMO is er ook deze tentoonstelling veel te doen. Leg met je ogen dicht een parcours af door het gebruik van een taststok, bekijk je eigen pupil en ontdek wat er gebeurt als je lang naar iets felgekleurds kijkt. Naast de tentoonstelling zijn er activiteiten in het museum te doen die volledig in het teken staan van zien. Nieuwe technologische ontwikkelingen worden getest, zoals een splinternieuwe bril met gezichtsherkenning of een workshop over communiceren in codetaal.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Iedereen heeft zijn eigen waarheid, want iedereen ziet anders. Iedereen neemt op een andere manier dingen waar. Dat is ook de kerngedachte van de tentoonstelling, want laat je twee mensen naar dezelfde film kijken, hebben ze op het einde beiden iets anders ‘gezien’. Wat zijn onze mogelijkheden en onmogelijkheden van wat we kunnen zien? Kunnen we meer zien dan we zien?

Toegankelijkheid

NEMO ziet de tentoonstelling als startpunt om het museum meer toegankelijk te maken voor diverse doelgroepen. De toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking is bij deze tentoonstelling getoetst. Er is rekening gehouden met voldoende contrasten tussen meubels, wanden en vloeren, de lettertypes zijn groter gemaakt en de NaviLens wordt toegepast.

Via de telefoon kunnen bezoekers grote tags scannen die de route aangeeft. Op die manier wordt er gezorgd dat mensen niet naar de trap worden geleid, maar dat ze via de lift de tentoonstelling kunnen bereiken. Prikkel je zintuigen in NEMO Science Museum bij de tentoonstelling Zo te Zien tot en met 31 oktober 2021.  

“Een man van 70 die kleurblind was zette van de week een speciale bril, de EnChroma-bril, op waardoor hij voor het eerst in zijn leven kleuren zag die hij nog niet had gezien. Dat zijn hele bijzondere verhalen.” - Annemarie van Eekeren, Hoofd Presentatie en Collectie bij NEMO.  

Zo te Zien is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij

 

Bron foto: NEMO Science Museum - Zo te Zien - DigiDaan