Recepten

Wat is bakbanaan en wat kun je ermee?

De bakbanaan is familie van de gewone banaan en zit vol zetmeel, vitamines en mineralen. De bakbanaan komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, Australië en Afrika. Inmiddels is de bakbanaan standaardvoedsel in West- en Centraal-Afrika, de Caribische eilanden, Midden-Amerika en delen van Zuid-Amerika. Met zoveel Nederlanders die hier vandaan komen is de bakbanaan gelukkig ook te vinden in iedere toko en supermarkten.

Het verschil tussen een bakbanaan en de gewone banaan


De bakbanaan is met ruim 30 centimeter een grotere banaan dan de bananen die in de supermarkt bij het fruit liggen. De bakbanaan is minder geschikt voor rauwe consumptie en ligt doorgaans op de groenteafdeling. Rauw is de bakbanaan door het hoge gehalte aan zetmeel moeilijk te verteren. Daarom wordt deze ook in warme gerechten als groente of aardappel verwerkt.
 
 

Verschil in schil

De schil van de bakbanaan is hard en dik en is groen of geel van kleur. Een onrijpe kookbanaan heeft een groene schil en een harde, witgele vrucht. Het leent zich door de neutrale smaak uitstekend voor stoofgerechten met vis of vlees. Kleurt de schil geel, dan is de vrucht lichtzoet van smaak. De vrucht geeft mee bij het indrukken van de schil. De bereiding kost minder tijd. Hoe rijper de bakbanaan wordt, hoe zwarter de schil en des te zoeter. Met een zwarte schil is de bakbanaan eenvoudig uit de schil te halen. De vrucht van een rijpe kookbanaan kan tot dieporanje kleuren. De smaak is zoet en past uitstekend bij pittige en hartige gerechten. 

 

De schil van de groene, onrijpe bakbanaan is te hard om er zo met je handen af te pellen, dus gebruik daarvoor een mes. Dat doe je op de volgende manier: Snijd eerst de uiteinden van de banaan eraf. Snijd van boven naar beneden in. Doe dit nog 3 keer op andere plekken op de banaan. Steek je vingers ertussen en zo haal je heel makkelijk de schil eraf.

 

De bakbanaan over de hele wereld

In Nederland kennen we de groene bakbanaan vooral in Surinaamse gerechten en de rijpere als baka bana (gebakken banaan) in de Surinaames een Indonesische keuken. Dat recept vind je HIER. Maar, de bakbanaan wordt in veel meer landen gegeten. Bijvoorbeeld in Puerto Rico in het gerecht Pastelón. Pastelón is een soort Puerto Ricaanse lasagna gemaakt van onder andere bakbanaan en gehakt. Pastelón wordt op twee manieren gemaakt: met gebakken lang gesneden plakken bakbanaan of met bakbanaanpuree van o.a. banaan, ei, boter en melk. Andere toevoegingen in de lasagna zijn kaas, rozijnen, tomaten, peper, olijven, en ga zo maar door. 

 

Tostones zijn dubbelgebakken banaan en worden veel gegeten in de Caribische keuken.  Je kan ze maken met een speciaal houten apparaat dat ze platdrukt, maar ook zelf platdrukken met een glas of een bord. Tostones worden als bijgerecht gegeten of als een soort chips bij een dip. Het recept vind je